G4Media.ro

EXCLUSIV 16 consilieri de parlamentari și secretari de stat PNL au aterizat…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

EXCLUSIV 16 consilieri de parlamentari și secretari de stat PNL au aterizat prin metoda detașării la Apele Române. Cum au fentat liberalii angajarea prin concurs pentru a-și plasa clientela în posturi călduțe la stat

În perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni politice, rezultă dintr-o anchetă realizată de G4Media.ro. Angajările au avut loc ”pe ușa din dos” și au presupus implicarea mai multor deputați, senatori, secretari de stat și primari, în special din mediul rural.

Aceștia angajau clientela de partid fără concurs, pentru ca, peste câteva zile, protejații lor să fie detașați la Apele Române. Printre cei care au făcut parte din aceste rețele se află fostul ministru liberal Marcel Vela. Colegii săi de partid Ioan Cristian Chirteș (senator) și Aurel Glad Varga (deputat) au ”livrat” anul trecut la Apele Române, prin detașare, câte trei angajați de la cabinetele lor parlamentare.

Contactat de G4Media.ro, Varga a declarat: ”Glumiți, nu mai suntem în anii 90”, atunci când a fost întrebat dacă PNL a avut vreun rol în aceste detașări, Vela a afirmat că este ”exclus” ca un subordonat al său să fi fost numit șef la Apele Române pe linie de partid, iar Chirteș nu a putut fi contactat.

Unul dintre detașații pe filiera Chirteș a fost Ovidiu Ionuț Cengher, cel care i-a luat locul lui Ovidiu Ianculescu la șefia Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș. Ianculescu a declarat că fusese forțat să demisioneze pe criterii politice.

Unul din patru au venit de la cabinete parlamentare

Majoritatea covârșitoare a detașărilor din perioada februarie 2020-ianuarie 2021, în cadrul Administrației Naționale Apele Române (ANAR) a fost făcută respectând un tipar menit să avantajeze clientela de partid.

S-a ajuns aici după  Ordonanța de Urgență nr. 1 din 6 ianuarie 2020 dată de  Guvernul condus de Ludovic Orban ”privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

Ordonanța prevedea că ”ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice (…) se poate realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice (sublinierea redacției n.r.).”

Ordonanța cuprindea mai multe măsuri menite să ducă la ”păstrarea echilibrelor bugetare (…) să mențină volumul cheltuielilor bugetare pe anul 2020” și, după principiul ”ne descurcăm cu ce avem”, permitea mobilitatea între instituții doar pentru cei care figurau deja în aparatul bugetar, renunțându-se la detașarea de angajați din mediul privat ale căror salarii trebuiau preluate de bugetul instituției publice unde se transferau.

Anterior ordonanței, detașările se puteau face și din mediul privat. În ceea ce privește veniturile celor detașați, legea spune că aceștia și le păstrează la nivelul celor deținute în postul anterior.

Cel puțin la Apele Române, în ciuda așteptărilor guvernanților, mulți dintre detașații de după emiterea Ordonanței 1/2020 nu au fost persoane existente deja în sistem, ci nou angajate, ceea ce a limitat efectele acestui act.

Astfel, a fost identificată o metodă rapidă și legală, care să respecte Ordonanța de mai sus și să introducă în sistem pilele PNL: zeci de persoane au fost angajate la cabinete parlamentare (angajați ai Camerei Deputaților/Senat) sau în funcții de administrator public în primării de la țară, aproape toate controlate de liberali.

Pentru aceste posturi angajarea se poate face pe loc de către parlamentar, în limita posturilor disponibile, sau prin dispoziție a primarului. Nu mai era nevoie de organizarea de concursuri – acestea durează luni de zile, condițiile de participare sunt stricte și, cel puțin teoretic, rezultatul nu poate fi garantat.

Prin urmare, într-o anumită măsură – cel puțin la Apele Române – efectul OUG 1/2020 a fost contrar, ușurând angajarea clientelei de partid.

În decurs de câteva zile de la momentul primirii posturilor în cabinetele parlamentare/primării, aceste persoane au fost detașate la Apele Române, deseori pe funcții de răspundere și au fost primite cu brațele deschise, conducerea instituției fiind deținută tot de un liberal. Aceasta în ciuda faptului că o parte dintre nou-veniți nu aveau calificările cerute de un domeniu atât de important.

Într-un răspuns pentru G4Media, ANAR a susținut că detașările din perioada 2020-2021 au avut loc ”în vederea realizării activității instituției și în conformitate cu prevederile legale”.

”Eșalonul de vârf” care a fost parte a acestor rețele l-au reprezentat parlamentarii liberali, alături de consilieri și secretari de stat numiți de acest partid. G4Media a descoperit că 16 dintre cele 59 de detașări de la Apele Române din perioada februarie 2020-ianuarie 2021 au avut ca sursă această filieră PNL, alte două având ca sursă un parlamentar de la un partid aliat cu liberalii la guvernare, PMP (Vasile Cristian Lungu) și unul de la PSD (Gheorghe Marin).

Informațiile lipsă din unele spații nu au fost furnizate de instituțiile publice de la care au fost solicitate. Sursa: ANAR, Camera Deputaților, Senat

La rândul lor, cel puțin nouă dintre cei 18 detașați din tabelul de mai sus sunt membri PNL. Carnet de partid aveau mai ales cei numiți în funcții de conducere: Cosmin Rareș Butiulcă (director Administrația Bazinală de Apă Mureș), Gabriel Nicolae (director Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj), Giorgiana Cosmina Stanomir (director Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți), Ovidiu Ionuț Cengher (director Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș), Bogdan Angelin David (director general al Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea), Adrian Liviu Mureșan (director Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa), Daniel George Surdu (director Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin), Lorenzo Flavius Barabas (director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș), Marius Dorel Postelnicescu (Director Tehnic ANAR).

”A fost o solicitare venită la Secretariatul Camerei Deputaților din partea celor de la Apele Române care aveau nevoie de personal în contextul interzicerii concursurilor pe perioada pandemiei. E o chestiune cu totul legală”, a declarat pentru G4Media.ro deputatul Aurel Glad Varga, care, în perioada iunie-octombrie 2020, a trimis trei angajați de la cabinetul său parlamentar la Apele Române: un consilier juridic și doi specialiști în relații publice.

În cazul său, motivația detașării s-a suprapus cu interzicerea concursurilor la stat după martie 2020, la două luni după OUG 1/2020.

Fostul ministru de interne, Marcel Vela, a transmis G4Media.ro via Whatsapp o serie de răspunsuri la întrebări. Vela neagă că fostul său consilier parlamentar, George Daniel Surdu, ar fi fost numit pe criterii politice la Apele Române, unde a ajuns și el prin detașare de la cabinetul parlamentar.

Redăm mai jos explicațiile lui Marcel Vela transmise G4Media.ro

” *Exclus!*
🔻Dl inginer Surdu conduce la nivel judetean (in acelasi domeniu) asociatia de dezvoltare intercomunitara ACVABANAT (ales in fruntea ei de catre primarii din judet, *cand PNL era in opozitie, majoritari fiind cei din PSD)*
🔻S-a detasat legal de la cabinet parlamentar la SGA CS pe un post de inginer, nu de sef, din cauza programului impus la nivel de circumpscriptie electorala (care cuprindea inclusiv perioadele de wk).
🔻A plecat de la SGA si stiu ca a dat concurs la Primaria Oravita, pe un post de inginer (asadar…*nu mai lucreaza la SGA CS* inca de anul trecut).
🔻Din cate stiu, postul de sef la SGA CS este *vacant* in continuare si din punctul meu de vedere trebuie scos la *concurs.*
🔻Nu stiu cine a fost imputernicit la conducere, dar sigur *nu este membru PNL.*”

Pe 25 august, consilierul lui Vela, George Daniel Surdu, a devenit șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin. Predecesorul dăduse concurs pe post în 2019, în guvernarea PSD, și demisionase cu câteva zile înainte de numirea lui Surdu. În decembrie 2020, Surdu a plecat de la Apele Române. Întrebarea pentru Vela era dacă momentul Surdu a fost o epurare și, în același timp, o sinecură pe linie de partid

Ulterior detașării la ANAR, o parte dintre detașați au fost subiectul mai multor articole din presa locală și națională. Ovidiu Ionuț Cengher a demisionat din postul de director al SGA Mureș la puțin timp după ce predecesorul său, inginerul Ovidiu Ianculescu, a acuzat într-un interviu acordat Recorder.ro faptul că a fost forțat de liberali să demisioneze pe criteriu politic.

Despre Barabas, presa din Timișoara a scris că, anterior, fusese vânzător de aloe, iar cea din Mehedinți a relatat că, înainte de a fi numită la șefia unui SGA din Apele Române, Giorgiana Cosmina Stanomir ”a îndeplinit o funcție de secretară sau ceva similar, la sediul județean al PNL Mehedinți.”

Bogdan Lăcraru, membru PNL Dâmbovița, numit șef la Sistemul Hidrotehnic Independent Văcărești, a ajuns în funcție prin detașare de la producătorul de armament Romarm, haltă necesară pentru a îndeplini criteriul ”angajat la stat” deoarece, anterior, lucrase în privat, ca manager la rețeaua de magazine Profi.

Cumătrul lui Alexe: 10 detașări din 59

Altă ”sursă” de detașări la Apele Române au fost primăriile liberale din mediul rural. Au fost cazuri în care aceste primării au fost colacul de salvare pentru o parte dintre detașați: aceștia fuseseră angajați la cabinetele unor parlamentari PNL cărora, în decembrie 2020, li s-au terminat mandatele și, pentru a-și putea păstra posturile în cadrul ANAR, au fost ”mutați” de urgență în funcții prin comune controlate de liberali.

G4Media a descoperit că 17 persoane, și acestea în mare parte membri PNL, au ajuns la ANAR după ce au fost angajate ”din pix” în primării de la țară, pe funcții care nu necesitau concursuri, exemplu fiind cel de administrator public.

Este și cazul lui Marius Rîznic, unul dintre liderii PNL Pașcani, care, inițial, a fost administrator public în comuna ieșeană Ciortești (primar PNL), fiind detașat, la puțin timp, ca șef la Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani. Rîznic a fost șef de sală într-un bar și a fost anchetat de procurori pentru obținerea ilegală a unei locuințe ANL.

La capitolul ”detașare de la țară” a excelat Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad (șase cazuri), instituție faimoasă pentru angajarea, tot prin această metodă a detașării, de la o comună din Suceava, a unei ”chelnerițe”. (Investigația Recorder.ro)

Această Administrație este condusă de Petru Avram, cumătrul lui Costel Alexe, ministrul Mediului în perioada acestor detașări în masă. Alexe era cel care avea în subordine ANAR.

Sursa Foto: Facebook/ Costel Alexe

Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad a fost ”fruntașă pe ramură” la detașările din perioada februarie 2020-ianuarie 2021: 10 din totalul de 59.

Presa din Vaslui a scris recent că una dintre cele 10 detașări se află în atenția DNA, care verifică modul cum a ajuns inginer exploatare lucrări la Sistemul de Gospodărire a Apelor din localitate liberalul Sebastian Fordea, anterior administrator la o grădiniță.

Primarul nu mai știe pe cine a angajat

Alt-caz ”școală” de detașare a clientelei de partid este cel al Dianei Trușcă, anterior ”eroina” unei investigații Digi24.ro din 2018 în care se arăta că a condus un proiect al Centrului Cultural al Sectorului 1 în care s-au cheltuit circa 100.000 de euro pentru omagierea unor criminali de război.

Sursa: Captură Digi24

Domiciliată în București, Diana Trușcă (foto) era, până în urmă cu câțiva ani, semnatar de articole pe un blog al PNL și apropiată a liberalului Andrei Romică Baciu, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătății.

La un moment dat, Trușcă l-a înlocuit pe Baciu la șefia ONG-ului ”Cred în București” înființat de acesta.

În primăvara lui 2020, a fost angajată la Primăria Coroisânmartin din județul Mureș, primarul localității fiind liberalul Nicolae Comerzan.

La scurt timp, femeia a fost detașată, pentru opt luni, ca expert achiziții publice în cadrul structurii centrale a ANAR. ”Cum se numește? Nu îmi aduc aminte. Stați să mă interesez”, a fost reacția primarului Comerzan atunci când a fost sunat de reporterul G4Media.

Ulterior, a recunoscut că a angajat-o pe Trușcă, dar a evitat să ofere detalii despre această angajare și a închis discuția.

Cu o lună înainte de expirarea detașării, ANAR a organizat un concurs pentru funcția deținută de Trușcă și femeia l-a câștigat, instituția comunicând că venitul brut lunar pentru acest post era de 7.997 lei.

Conform unei declarații de avere pe care a depus-o în 2021, în lunile de detașare, Trușcă a avut un venit de circa 4.200 de lei pe lună. Anterior angajării la ANAR, Trușcă lucrase la firma proprie de consultanță, unde încasase, în total, 7.850 de lei. În martie 2021, a demisionat din postul deținut la ANAR.

 • Contactată de G4Media.ro, Diana Trușcă a declarat: ”Nu mai activez în cadrul niciunei formațiuni politice de foarte mulți ani, prin urmare nu sunt membru de partid în prezent. Legat de apartenența politică a persoanelor cu care am colaborat de-a lungul timpului, vă mărturisesc că nu am obiceiul să întreb acest lucru, deoarece nu consider că are relevanță în activitatea mea profesională și nu a fost influențată vreodată de vreun partid politic. Angajarea și detașarea mea la ANAR au fost realizate cu respectarea normelor legale în vigoare, fără a avea vreo legătură cu persoanele indicate de dumneavoastră sau cu vreun partid politic. Mobilitatea personalului este un lucru practicat atât în sectorul public, cât și în cel privat, și este nu doar un lucru normal, ci și necesar în foarte multe situații. Am demisionat de la ANAR deoarece am decis să activez exclusiv în mediul privat. Prin urmare, în mod clar, niciuna dintre persoanele menționate de dumneavoastră nu are și nu ar avea cum să aibă vreo legătură cu acest lucru.”

Epicentrul clientelei: domeniul șefului ANAR

Poate nu întâmplător Diana Trușcă a ajuns în Mureș. Șeful ANAR, numit în ianuarie 2020, era unul dintre liderii PNL din județ, Ervin Molnar. Tot de aici provenea senatorul Ioan Cristian Chirteș, prin cabinetul căruia au trecut trei persoane detașate ulterior la ANAR.

Și Chirteș este unul dintre fruntașii liberali din acest județ. Nu a răspuns nci apelurilor telefonice, nici mesajului trimis de G4Media. Secretar general al filialei este Ionuț Ovidiu Cengher, detașat de la același cabinet la ANAR și numit apoi șef la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, de unde a demisionat în urma scandalului Ianculescu.

Sursa Foto: Facebook

De la stânga la dreapta: Ervin Molnar, Ioan Cristian Chirteș și Ovidiu Ionuț Cengher, într-o conferință de presă a PNL Mureș

G4Media a descoperit și alte detașări pe filiera Mureș-ANAR în timpul mandatului lui Ervin Molnar:

 • ABA Mureș → director în structura centrală ANAR (Departamentul Managementul Lucrărilor Hidrotehnice);
 • Instituția Prefectului Mureș → consilier structura centrală ANAR;
 • Primăria Sîncraiu de Mureș → electrician ABA Mureș;
 • Primăria Răstolița → inginer ABA Mureș;
 • ABA Mureș → inginer-șef SGA Maramureș;
 • ABA Mureș → șef serviciu Inspecția Bazinală a Apelor.

Cum răspunde Ervin Molnar, fostul șef al ANAR, la întrebările legate de detașarea de membri PNL, a calificărilor acestora și a faptului că mulți proveneau din județul său, Mureș:

”În primul rând vreau să accentuez încă o dată că am ocupat funcția de Director General al AN Apele Române, instituție publică de interes național aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Anumite așa-zise «cazuri» privind detașarea unor persoane, detașarea fiind, de altfel, un instrument legal de mobilitate a personalului, reglementat de codul muncii, s-au petrecut în condițiile legii, la diverse Administrații Bazinale de Apă din țară, instituții publice cu personalitate juridică, care decid singure cum își gestionează resursa umană și cu atât mai mult răspund de verificarea calificării acesteia.

Vă asigur că, imediat după preluarea mandatului de director general, am pus în aplicare ordonanța de urgență nr.1 /2020 (ea nefiind pusă în aplicare până la acel moment) și astfel au încetat sute de detașări din domeniul privat la Apele Române, realizându-se astfel o economie substanțială la bugetul instituției. La sediul central al Apelor Române au fost efectuate doar câteva detașări pe poziții unde era lipsă de personal calificat după criterii de competență profesională și nicidecum după apartenența politică, iar obiectivul principal al întregii echipe a fost protejarea și gestionarea corectă a banului public.”

Anul trecut, publicația Libertatea a prezentat un document semnat de Molnar la puțin timp după preluarea mandatului la ANAR,  document în care solicita ca ”orice modificări sau promovări de personal să fie raportate și aprobate de la centru”.

”E vorba de posibile modificări în structura de personal, precum promovările pe funcții, care în acea perioadă ar fi afectat bugetul instituției”, a declarat Molnar referitor la această circulară. Anterior, el negase orice implicare în schimbarea șefilor din instituție.

În decembrie 2020, Molnar a devenit deputat PNL și apoi a demisionat din postul de la Apele Române.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

71 comentarii

 1. Nimic nu este surprinzator. PNL = PSD. Voi de credeti ca l-au eliminat pe ministrul sanatatii ? Va spun eu – pentru ca baietii destepti din PNL nu mai aveau acces la functiile si banii din ministerul sanatatii.

  • Cum spunea personajul maestrului Dinică in Filantropica: “Pai?! Ce credeați voi, ma?!”😀

  • Precum pesedeul, ei sunt profesionisti ai administratiei publice.
   Ei stiu perfect cum se constituie legal un grup de lucru la nivel de minister pentru a numi prin “concurs cinstit” pe cineva intr-o functie!!!

  • CTP ar fi mandru de profesionalismul lor!!

  • De acord, PNL = PSD, dar uită-te pe poze ce figuri de oameni integri, capabili şi săritori la beregată sunt.

 2. Sunt salariile chiar atât de mari la Apele Române? De ce se înghesuie toată floarea liberală fix acolo?

 3. PNL-ul este o hazna, nu îmi dau seama cine îi votează !
  Înțeleg cine votează PSD-ul, asistații și hoții, înțeleg cine votează AUR, extremiștii, cei care nu cred în viruși dacă nu îi văd sau pipăie, dar nu înțeleg cine votează ciuma galbenă.
  Poate îmi explică un votant PNL de ce i-a ales, sunt curios. Care sunt argumentele să voteze Vela, Predoiu, Turcanu, Orban etc. ?

  • buna intrebare
   Aceeasi intrebare am pus-o si eu de nenumarate ori. Cum poate un.om cinstit si cat de cat inteligent sa voteze PNL?????
   Am o ruda mare penelist, bunicul mare activist PCR, a ajuns in.politica mare prin socru fost mare securist
   Cam astia sunt penelistii

  • PNL prezenta o optiune de vot sigura. USR PLUS nu era inca clar ce va face la vot. asa ca PNL a fost votul la sigur anti PSD. Pe de alta parte, PNL nu a apucat sa fure asa pe fata, nefiind pana in momentul 2020 la butoane in toata spelndoarea lor.

   Acum au ocazia sa arate din ce sunt construiti. Urmatoarea votare se va desfasura in consecinta.

  • Ma gandesc ca votantii PNL sunt convinsi fie de mantra cu „raul cel mai mic”, fie ca ar fi singurul partid de dreapta, fie pentru ca ar fi nationalisti moderati.
   Si mai e si factorul experientei politice; in timp ce ideea de „politicieni noi” atrage pe o parte din electorat, altii si-ar imagina ca nu e intelept sa aduci in pozitii de conduncere politica pe cineva care nu le-a mai detinut. Pentru ca ar putea face greseli mari.

   Sa nu uitam ca de multe ori, orientarile de mai sus se pot desfasura pe un fond fie de cinism dus la extrem fata de clasa politica, fie de lipsa aproape completa de interes. Deci dimensiuni ca integritatea, etica, transparenta pot fi reduse la zero daca, de exemplu „toti politicieni sunt hoti si mincinosi”

   Cred ca e un exercitiu bun pentru fiecare, sa incercam sa intelegem oamenii din jurul nostru, chiar daca nu suntem de acord cu ei

  • Albina, Mafalda, Delavaleeu (dispărut) îți explică cel mai bine! Logica lor cred că are la bază ceva cu „interesul național”…

  • Simplu, așa zișii antreprenori , mare parte foști PD-L-isti, oameni de teapa lui Udrea, Cocos și o parte din cei ce nu sunt convinși nici de PSD aici motivu-i clar nici de USR pt ca vezi dom-le îs progresisti, aduc noul curent de stânga …..oamenii cărora le e frica și nu au încredere in tineri.

  • Uite iti explic eu! Sunt dintr-un judet unde PNL este la conducere de foarte mult ani neintrerupt! peste 15! Aici in absolut toate institutiile din judet sunt angajati doar membri s-au pilele PNL ului. In total in judet sunt aproximativ 10.000 de persoane angajate la stat (institutii deconcentrate, primarii, companii apartinand de consiliul judetean, institutii publice din subordinea CJ si a primariilor, firme care obtin contracte cu aceste institutii si care doar din asta traiesc etc)! Aceste persoane impreuna cu familiile lor sunt undeva la 40.000-50.000 persoane. Si acum sa va spun ca la alegerile de anul trecut la primaria Municipiului capitala de judet primaria a fost castigata cu sub 20.000 de voturi. Iar CJ cu si mai putin. Este de fapt un mare clan tot judetul! Si aici nu mai ai cum sa faci schimbare!

  • marcele nu esti in stare sa vezi o gogoasa de presa si modificarea titului intre timp sau ai ochelari de cal ?

 4. Nu am văzut nicio reacție din partea lui Cutu, Orban, Johanis si a instituțiilor in drept.Astai Romania prospera pe care o girati mincinosilor si perversilor.

  • Ar trebui intrebati: il mai tineti mult in brate pe escrocul de Alexe, ca la ora asta trebuia sa fie de mult afara din partid?!

 5. Toti acesti politruci si pilele angajate ar trebui concediati si organizarea de concursuri transparente pentru toate posturile de conducere de la ANAR.Cei ce au facut trafic de influienta cercetati penal.

 6. Inca o dovada prin care PNL demonstreaza ca nu este un partid politic frecventabil. Am votat USR PLUS la alegeri si am incredere in ei. Uitati-va la oamenii pe care-i au si cum vorbesc.

  • Serios??? I-am văzut pe Drulă și pe Bulai cum vorbesc și ne-am lămurit ce mizerie ne așteaptă cu USR+ la guvernare. Barna ți se pare ok? Năsui? Stelică garsonieră? Voicukescu? De infectul de Ghinea nici nu mai vorbesc. Pe cine încerci să păcălești!

  • Eugen, asa ai auzit tu la Antena 3, Romania TV, etc? Ori atata minte si coloana vertebrala ai ori esti vre-un postac la comanda!!!

 7. S-au dus dupa Ciumatii rosii ! Registrul auto Roman era alta placinta unde facusera acestia partie ! Sigur sunt peste tot !! La cum au muncit in campania pentru alegerile pierdute si la cat de capabili sunt ……… Nu m-as mira sa fi luat cu ei si cativa aldisti, pmpisti si psdisti sa le tina tira ……….

  • PNL mana in mana cu PSD,
   TĂNASE ANTONEL, fostul Secretar general al guvernului pe vremea lui Orban lucra economist la RAR unde e plin de PSDisti

 8. Jos Voiculescu si securistii de la USR!!! Huuuooooo!!! DE-MI-SI-AAAA!
  Ahh, ma scuzati, iar am nimerit la un articol cu hotii de la peneleu? Pai sa ii iertam zic, oameni sunt si ei… Traiasca Vela si Alexe ca dau de mancare la clientela de partid. URA, URA, URA!

 9. clar e vina lui Voiculescu
  Parca-l vad pe Iohannis jucand un teatru ieftin cu ministrul naravas care distruge karma din guvernul Catu… De fapt ii durea ca nu puteau face si la Sanatate ca la Apele romane si Mediu, pentru ca se organizeaza concursuri la DSP si nu mai au job amantele
  G4media, felicitari pentru ancheta!

 10. Articolul asta e o compilatie din ce au scris inainte Recorder, Libertatea, presa locala etc, fara niciun fel de concluzii.
  Sunt deja cunoscute toate porcariile astea ale PNL, partid pe care l-ati sustinut in ultima vreme. desi are apucaturi pesediste
  Probabil vreti sa va „scoateti” dupa ce ati fost pe fata de partea lui Catu, Orban si PNL, iar cititori au sesizat si v-au taxat.
  PS. Am refacut comentariul dupa ce primul nu a mai aparut. In ultima vreme dispar cam multe comentarii care nu „perie” PNL. 🙂

 11. Inca un titlu fake .

 12. reforma pnl…si usr+ doarme…

  • Păi să se ducă USR+ să le facă curat și în partid, și în ministerul de la Mediu al UDMR-ului și în 29482942 de instituții ale statului? Văd că până una alta le face la propriu curat în curte la Modrogan.

  • Sfatul meu este sa intram cati de mult putem pe paginile penelistilor din conducere si sa share-uim cat mai multe articole de genul asta din publicatiile de buna credinta iar in 2024 sa ii taxam la greu la alegeri. Au profitat la maxim de increderea acordata de romani. Eu sincer sunt unul din cei care i-am votat, dar pentru ce au facut in ultima perioada am sa-i taxez ca atare in 2024 indiferent daca poate peste un timp isi vor reveni, desi eu unul nu mai cred nimic din tot ceea ce inseamna PNL. PNL=PSD

 13. Hopa,
  PNL nu se dezminte, vrea sa prinda frumos din urma partidul-ruda PSD…
  Vai de mine bai Catule, bai Orban, ce baieti finuti sunteti voi, la fel de finuti ca Dragnea, Tariceanu, Ponta!

 14. G4m, nu merci. Cunoastem deja din alte surse.
  Nu incercati sa va retusati imaginea, tot sifonata ramane.

 15. Totul este o fictiune si orice asemanare cu realitatea este pur si simplu intamplatoare. Si rau-voitoare!
  Cum puteti spune asa ceva despre pnl? Mama lor de……

 16. Pe zi ce trece, liberalii dezamăgesc tot mai mult punînd în practică obiceiurile psd. Se pare că ne-au prostit mințindu-ne (ca și dragnea cu planul de guvernare) că vor îndrepta tot răul făcut de psd. Și Domnul Iohannis ne-a dezamăgit prin cîteva decizii.

 17. munciti, munciti, munciti, gurile hamesite al coruptilor penali trebuie hranite… Voi si copiii vostri traiti cum puteti.

 18. niste nesimtiti de psd-isti travestiti
  bai ,ce panarame de oameni mai sunt si astia

 19. viitoarele alegeri pnl= pntcd

 20. PNL, PSD ACEEASI MIZERIE!

 21. Impostori si banditi .
  O tara pierduta si lasata pe mana mafiotilor.
  Putregai generalizat

 22. Să le spună cineva PNListilor că chirurgi șefi au salarii mai mari. Să delege oamenii partidului în locul doctorilor că no, dacă tot sunt la putere se poate. Asta am votat, asta avem.

 23. Această haiducie primitivă a celor de la PNL a fost posibilă si cu tăcerea televiziunilor care au fost adormite cu bani de la buget in 2020.

 24. Off topic. Nu mă interesează vreun partid. Dar cum se face că se face o investigație despre un partid, și despre cum a apărut covidul, sau de ce mass media nu critica sub nici o formă măsurile luate de autorități în această perioadă sau de ce nu fac o investigație despre Great Reset, în care este inclusă și Romania, vrem nu vrem, etc Lucruri de genul ăsta, că sunt multe.

 25. e in singele rromanului sa fie hot, iar asta nu se va schimba niciodata.

 26. au modificat titlul idiot dar tot idiot este scris .

 27. Prin ce s-au facut remarcati Ciolos sau Barna? numarul enorm de voturi sau notele mari din teza?

 28. PNL isi sapa groapa singur.Nu stiu daca va mai depasi vreodata 10%.E clar ca nu vrea sa faca reforme……Adio Orban ! Adio PNL! Veti ajunge acolo unde zace si PNCTD.

 29. Asta e ” lovitura cu manta” ..hai ca de ceva vreme prea era evident g4= pnl =love

 30. Dar marele specialist berbeceanu oare cum a ajuns prefect? Nu prin aceeași metodă? Cum stau ei micuții liniști precum pdliștii de acum 1 deceniu, după care atunci când a venit și DNA după ei aoleu ce mai vaiet.

 31. PNL = PSD aceeasi mizerie

 32. Si ce a dezvaluit presa ca sa intamplat la Apele Romane este numai varful vazut icebergului. Daca am avea o presa cu adevarat independenta si ar sapa mai adanc, am ramane surprinsi de ce au fost in stare Orban, Vela, Alexe & Co. in timpul relativ scurt (un an) cat au fost singuri la guvernare. Acum, cand nu mai sunt singuri la guvernare, iar USRPLUS au inceput sa se ocupe serios de reforme, dejucandu-le planurile, s-au aruncat ca disperatii prin presa mituita si aservita, precum si prin interventii directe, ca sa-si denigreze aliatii de coalitie, prin cele mai josnice metode,culminand cu demiterea lui Voiculescu si a Andreiei Moldovan pentru niste motive puierile si stupide. Asta denota ca frica de reforme, frica de a pierde sinecurile, frica de transparenta etc. le provoaca fiori reci pe sira spinarii. USRPLUS iti dorim succes in lupta pentru destructurarea acestui ,,PSD mai mic si mai prost’ cu afirma un clasic in viata.

 33. Lili, n-ai nimic de spus? La articole despre usr+ , in secunda 2 sari la atac.

 34. Ce întrebări vă puneţi şi voi de parcă nu aţi trăit în ţara asta să ştiţi că păsările astea migratoare doar îşi schimbă cadrele între ele la intervale diferite de prostit prostimea aşa că hai să vorbim despre un subiect mai hazliu zilele astea până nu îşi pierd minţile ăştia de prin media şi poate le mai aranjăm niţel neuronii şi mai salvăm câţiva din ei.
  Azi avem media în meniu că la cât de entuziaşti sunt ne e frică să nu meargă unde a mers Şoşoaca de bună voie.
  Media tradiţională a murit din ziua când a început să facă jurnalism după facebook şi nu invers.
  Pentru cei din media care nu sunt nici băgaţi în seamă online arată că nici măcar nu îşi pierd timpul cu voi că nu sunteţi un oponent care meritaţi să fie luaţi în seamă, adică vorbiţi singuri în eter iar la ce prostii vorbiţi nici nu e de mirare.
  Politicienii vechi ştiau că electoratele sunt diferite iar dacă cel de stânga nu trebuia decât să le oferi circ ca să îi ţi hipnotizaţi cu cei de dreapta trebuia jucat finuţ aşa că era nevoie de o medie care să pară echidistantă şi numai în momentele importante doar să pluseze dar şi atuncea finuţ astfel repede se întorcea jocul împotriva lor (ex: CTP e echidistant şi chiar de partea opusă până în momentul când trebuie să întoarcă armele, deja ne-am plictisit de câte ori a făcut-o).
  O altă greşeală e că voi nu înţelegeţi că dacă aveţi toată media la mână şi joacă pentru voi unde mai sunt adversarii cu care vă bateţi?
  Iar ultimul moment de luciditate e ca orice erou trebuie să aibă un adversar negativ iar când eşti singur în joc cum faci diferenţa între erou şi personajul negativ mai ales când dai impresia toată ziua ca nu eşti decât pe picior de război aşa că întrebarea e cu cine vă bateţi voi mediatic că numai prostimea şi un partid a mai rămas de cealaltă tabără care nu e a voatră?

 35. Hai sa ne reamintim de USL (atentie!… USL, nu USR), cea mai toxica alianța politica din România. Atunci s-au creat cele mai trainice prietenii între hoții care fura cu acte în regula, adică între eșalonul 1 al USL (PSD) și eșalonul 2 al USL (PNL), alianța care funcționează în continuare și azi în teritoriu.
  Cine își închipuie ca PNL este continuatorul partidului care l-a adus în tara pe Carol 1, mai intii ca domnitor, apoi ca rege, se înșală. PNL-ul de după evenimentele din ’89, condus atunci de Radu Cimpranu, a intrat la guvernare numindu-i ca miniștri pe Crin Antonescu (sport) și pe Qiintus la justiție…
  A urmat apoi un lung șir de colaborări între PSD și PNL avindu-i la conducerea PNL, cind pe Valeriu Stoica, individul care l-a somat pe Emil Constantinescu sa nu candideze a doua oara la președinția României, și Tăriceanu, cea mai bizara persoana politica din România…
  Așadar, PNL este copia fidela a PSD, cum i se spune dealtfel: „aceeași mizerie”!
  Va spune asta un simpatizant al monarhiei în România, dar nu alături de familia Duda; eu consider ca Alteta Sa Regala Printul Nicolae merita încrederea romanilor.

  • PNL nu are nici o legatura cu liberalismul sau cu fostul partid liberal
   Ei sunt o parte din partidul unic de care vorbea Iliescu in 1990, curentul de dreapta, in care s-au bagat indeosebi neamurile celor intrati in PSD (curentul de stanga)
   Mafia securistoida care conduce tara de 31 de ani a inteles ca supravietuirea ei depinde de inexistenta unei alternative reale la PSD.. Asa ca AU INVENTAT UNA. Oricum se voteaza, castiga tot oamenii.lor.
   Avand dosarele informatorilor, au creat PNL si au avut grija ca la varful lui sa fie doar fosti informatori care sa atace pesedistii in public, dar sa ajute PSD in momentele esentiale, inclusiv angajarile rudelor pesedistilor cand se afla la putere PNL
   Campeanu i-a tradat pe taranisti pentru a-l ajuta pe Iliescu , Tariceanu e fiu de turnator, Antonescu avea dosar etc
   Singurul partid cat de cat de dreapta a fost PNTCD, cu mai putini informatori dechizati in taranisti, motiv pentru care mafia securistoida l-a ‘ ajutat ‘ sa dispara.

  • O alta modalitate de supravietuire a mafiei securistoide e infiltrarea la varful noilor partide care nu sunt creatia ei – de oameni controlati de ea. Ei trebuie sa fie cat mai vocali si sa injure PSD cat mai vartos. Am convingerea ca Barna e unul din ei, pentru ca dupa infrangerea in fata lui Dancila nici un userist sanatos la cap nu l-ar mai fi sustinut. Drula s-a ocupat de soft asa ca si el e omul lor. Drula e f. vocal, face treaba (e la Transporturi ca Basescu) posibil sa fie pregatit de mafioti sa fie alternativa la USL

 36. Pnl=PSD =multă mizerie sa-i cotarceasca tot poporul orezar 🤪

 37. Chiar nu intelegeti nimic, nici acum? Nu e vorba de locuri caldute, nu aceasta este miza. Este vorba de locuri la butoane la cea mai ampla masinatie de furat bani publici. Apele Romane nu are nimic de-a face cu protectia apelor, este o institutie inventata pentru furat.

 38. PNL=PSD=ACEEAȘI MIZERIE !
  Cine și-a imaginat că PNL a venit la guvernarea pentru a face ,,reformă „, descoperă ,,pas cu pas „ADEV{RATUL PNL , cel școlit în USL , deci tovarăș în metehne cu Ciuma roșie , cea cu care începe tot mai mult să se confunde , după miile de pesediști racolați în campanie . Stați liniștiți , HOȚIA nu are culoare ,e transpartinică, și o vom vedea în toată splendoarea ei. Asta , dacă PNL nu va face ,,curățenie „și printre jurnaliștii care ,,deranjează „,așa cum a început cu miniștri USR. Ce e aia ,, angajare și promovare prin CONCURS „la DSP ? JOS Vlad Voiculescu ! Să le vină mințile la cap și altor miniștri USR, dacă mai au idei ! Cum își mai poate PNL angaja sau promova, odraslele, amantele , clientela de partid , toți trepădușii puși pe căpătuială ? NEGREȘIT , NOI NU NE MAI FACEM BINE !

 39. Inainte de ‘89 “calitatea” de membru PCR era o conditie obligatorie si de multe ori suficienta sa fi numit pe un post de conducere sau chiar sa obti o slujba convenabila.Acum,dupa parerea unei parti a presei si/sau a unor comentatori,apartenenta la un partid pare a fi un defect,accesul la aceleasi beneficii fiind considerat,a priori ca nepotism,sinecura etc.!Din cate vad aici un inginer de specialitate este considerat sinecurist pentru ca ar fi liberal,e cam penibil.Sau zice cineva ca intr-un judet unde se voteaza majoritar liberali e de criticat ca majoritatea bugetarilor sunt liberali,ce vroia sa importe pesedisti din Dolj?S-a trecut pe inversarea dosarelor de cadre,asta si din cauza ca evaluarea persoanelor o face presa de scandal!

 40. Totul este de o tristețe iremediabilă… Țara asta nu mai are nici o șansă de vindecare…

 41. Domnule președinte de stat, domnule președinte de partid liberal, avem o situație. Din nou. Situația se datorează nerușinării cu care anumiți membri suspuși ai partidului Dumneavoastră își parașutează protejații pe posturi călduțe plătite de la buget, fără concurs, fără examen, fără măcar un interviu și fără ca posturile să fie necesare. Prin aceste acte ei contribuie în mod hotărâtor și cu mare efect la public, la eliminarea diferenței pe care cu atâta trudă și de atâta amar de vreme încercați să sugerați că există între un partid profund corupt și partidul dumneavoastră. Numa’ zic..

 42. Iar cetățenii obișnuiți ai nației ce fac?! Stau și așteaptă cu gura căscată sa le pice para malaiata!
  Suntem o populație prea toleranta, asta-i buba noastră!

  • domn Marcem cetațenii au si alte cai de atac. bruxelles, strasbourg, curtea europeană de justiție pentru ca la noi justiția nu există. si concret acum. lansati plangeri cu probe pe platformele europene. futureu.europa.eu este la inceput. si jurnalistii de investigații ar yrebui sa depuna probele la parchetul european. ai nostri pierd sigur totul pe drumul de la poliție la parchet via toaleta din fundul curții. o vesteproastă ptr acesti incompetenti: datele electronice nu pot fi aruncate la w.c. sau
   pierdute intr-un şanț. Ocs – Omul cu şobolani versus „of mice and men” 🐀🐁

 43. pariurile sa fie lansate. subiectul? Marcelică Vela, Predoiu si eventual Lucică Bode vor da cu subsemnatul X, domiciliat in Romania, etc ..la parchetul european in cazul „balkan cartel”, pâna la sfârsitul anului in curs. doamna Codruța K. are intrebările, sper gata pregatite. băieții citați mai sus sa-si pregatească bine răspunsurile 😉