G4Media.ro

DOCUMENT Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România…

DOCUMENT Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România în 2021: Corupție generalizată / Mecanisme corupte de finanțare a presei, politicienii controlează mare parte a presei / Atacuri și indimidări la adresa ziariștilor – cazurile Daniel Băluță și Emilia Șercan / Antisemitism în Parlament – un senator AUR și un deputat PNL

Libertatea de exprimare și independența presei din România ocupă un loc central în Raportul pe 2021 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România. Raportul notează pentru anul trecut cazuri precum bătaia aplicată unor ziariști de mediu, procesele deschise de primarul Daniel Băluță ziarului Libertatea și amenințările din partea decanului Academiei de Poliție la adresa ziaristei Emilia Șercan.

Raportul Departamentului de Stat al SUA arată că în România ”practicile de corupție au rămas larg răspândite, în ciuda mai multor urmăriri penale de profil înalt. În cursul anului au existat numeroase rapoarte privind corupția guvernamentală, uneori în condiții de impunitate. Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite”.

Problemele semnificative privind drepturile omului au inclus rapoarte credibile cu privire la cazuri de tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante din partea guvernului; corupție oficială gravă și generalizată; lipsa de investigare și de responsabilitate pentru violența bazată pe gen, inclusiv, dar fără a se limita la violența domestică și a partenerului intim și la violența sexuală; și abuzuri care vizează persoanele cu handicap instituționalizate.

În ceea ce privește anti-semitismul, Raportul arată că în cursul anului trecut doi parlamentari (senatorul AUR Sorin Lavric și deputatul PNL Daniel Gheorghe) au susținut în Parlament discursuri în cu tentă antisemită.

Principalele idei din Raportul Departamentului de Stat al SUA:

Sistemul judiciar a luat măsuri pentru a urmări în justiție și a pedepsi funcționarii care au comis abuzuri, însă autoritățile nu au dispus de mecanisme eficiente în acest sens și au întârziat procedurile care implicau presupuse abuzuri și corupție din partea poliției, ceea ce a dus la faptul că multe dintre cazuri s-au încheiat cu achitări. Impunitatea autorilor unor abuzuri împotriva drepturilor omului a reprezentat o problemă continuă.

La 13 decembrie, Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis pe judecătorul proreformă Cristi Danileț pentru presupusa „conduită inadecvată pe rețelele de socializare”, după ce acesta a postat pe TikTok videoclipuri în care practica arte marțiale și tăia gardul viu din curtea sa, pe care consiliul le-a considerat indecente. Societatea civilă și formatorii de opinie au relatat că Danileț a fost înlăturat pentru că a criticat în mod vocal modificările controversate și favorabile corupției aduse legilor justiției în timpul guvernării anterioare conduse de Partidul Social Democrat. Danilet ar putea face apel la decizia consiliului. Un raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene din 8 iunie a remarcat, de asemenea, un model de proceduri disciplinare ale Inspecției Judiciare împotriva judecătorilor și procurorilor care au atras atenția asupra corupției.

Interferența arbitrară sau ilegală în viața privată, familie, domiciliu sau corespondență. Deși constituția și legea interzic astfel de acțiuni, au existat acuzații din partea ONG-urilor, a politicienilor și a jurnaliștilor că autoritățile nu au respectat drepturile individuale. Au existat rapoarte conform cărora autoritățile guvernamentale au intrat în locuințe fără autorizație judiciară sau autorizație corespunzătoare și au intervenit în mod ilegal în viața privată. Potrivit rapoartelor din mass-media, oficiali ai poliției și ai Ministerului de Interne au ordonat în mod nejustificat supravegherea lui Radu Gavriș, adjunctul șefului Poliției București, pentru a-l împiedica să concureze pentru un post de conducere în cadrul poliției. În ianuarie, mai mulți ofițeri de poliție au făcut o razie într-un restaurant unde Gavris și mai mulți procurori luau cina, presupunând că au încălcat restricțiile legate de COVID-19. În urma raidului, ministrul de interne a anunțat că Gavris a fost demis din funcția de coordonator al eforturilor anti-COVID-19. Mass-media și sindicatul polițiștilor Europol au sugerat că poliția a efectuat raidul pe baza informațiilor obținute în urma supravegherii.

Libertatea de exprimare, inclusiv a membrilor presei și a altor mijloace de informare în masă. Constituția prevede libertatea de exprimare, inclusiv pentru membrii presei și ai altor mijloace de informare în masă, iar guvernul a respectat parțial acest drept. Organizațiile media independente au remarcat politizarea excesivă a mass-media, mecanismele de finanțare corupte, precum și politicile editoriale subordonate partidelor politice și intereselor proprietarilor. Reporterii și reprezentanții societății civile au declarat că libertatea lor de exprimare a fost, de asemenea, limitată de accesul restricționat la informațiile de interes public emise de guvern și de instituțiile publice, inclusiv cheltuielile, contractele sau licitațiile care implică fonduri publice, precum și datele referitoare la pandemie. Reporterii și ONG-urile au fost adesea nevoiți să dea în judecată ministerele, agențiile sau entitățile locale controlate de stat pentru a avea acces la informații publice.

Libertatea de exprimare a membrilor presei și a altor mijloace de comunicare, inclusiv a celor online: În timp ce mass-media independente au fost active și au exprimat o mare varietate de opinii fără restricții evidente, politicienii sau cei care au legături strânse cu politicieni și grupuri politice, fie au deținut, fie au controlat indirect numeroase mijloace de informare în masă. Știrile și poziția editorială a acestor instituții reflectau frecvent opiniile proprietarilor lor și vizau criticile la adresa adversarilor politici și a altor organizații media.

Violența și hărțuirea: Unii reporteri din întreaga țară au continuat să fie hărțuiți, dați în judecată sau amenințați de către autoritățile pe care le investigau sau de către împuterniciții acestora. La 11 decembrie, poliția bucureșteană a reținut-o pe jurnalista italiană Lucia Goracci și echipa sa care lucrau pentru televiziunea de stat italiană RAI, la cererea senatorului Diana Sosoaca, care i-a reținut împotriva voinței lor în biroul său în timpul unui interviu convenit anterior cu privire la opiniile sale antivaccinare. Goracci a declarat că soțul senatoarei, Dumitru Silvestru Sosoaca, a mușcat-o de mână și a acuzat poliția că a urmat ordinele senatoarei în loc să o protejeze pe jurnalistă și echipa sa. Echipa RAI a fost eliberată de poliție după intervenția ambasadei Italiei. Până în decembrie, mai multe anchete penale erau în curs de desfășurare în legătură cu acest caz.

Pe 24 mai, Curtea de Apel București i-a condamnat pe fostul decan al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și pe adjunctul acestuia, Mihail Marcoci, la trei ani de închisoare cu suspendare, 120 de ore de muncă în folosul comunității și 80.000 de lei (18.900 de dolari) despăgubiri pentru victimă, pentru că au instigat un polițist la șantajarea și amenințarea cu moartea a unui reporter, Emilia Sercan. Sercan și Direcția Națională Anticorupție au făcut apel la sentință. În 2019, Sercan a primit amenințări cu moartea după ce un articol de jurnalism de investigație pe care l-a scris în PressOne.ro a reclamat mai multe cazuri de plagiat al tezelor de doctorat ale Academiei de Poliție, inclusiv al tezei decanului. Investigația lui Sercan a dus la pierderea dreptului Academiei de Poliție de a acorda diplome de doctorat.

Pe 16 septembrie, un grup de 20 de indivizi înarmați cu topoare și bastoane i-a atacat și bătut pe jurnalistul și cineastul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care documentau tăierile ilegale de păduri într-o pădure din județul Suceava. Mass-media au relatat că două dintre victime și-au pierdut cunoștința, iar echipamentul de filmare a fost distrus de atacatori. Patru dintre cele 20 de persoane au fost arestate, fiind ulterior eliberate și plasate sub control judiciar de către procurori. Cazul a rămas în curs de desfășurare până în octombrie.

Oficialii de stat au intentat procese civile și penale nefondate împotriva jurnaliștilor de investigație, împiedicând funcționarea unor instituții media. De exemplu, pe tot parcursul anului, primarul sectorului 4 al Bucureștiului, Daniel Băluță, a intentat peste 30 de procese civile și plângeri administrative împotriva ziarului Libertatea și a cerut ziarului să nu-i mai menționeze numele în relatările sale. În perioada 20-21 mai, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a interogat redactori și angajați de rang înalt de la Libertatea și Newsweek România, ca răspuns la afirmațiile lui Baluta potrivit cărora reporterii ar fi format un grup de crimă organizată pentru a-l șantaja. Ambele publicații publicaseră un articol jurnalistic de investigație privind gestionarea defectuoasă a licitațiilor și contractelor publice de către Băluță. Organismele locale și internaționale de supraveghere a libertății presei, inclusiv Reporteri fără frontiere, au cerut autorităților să investigheze modul în care Direcția a gestionat cazul și metodele de interogare intimidante. În iunie, direcția a renunțat la unele dintre acuzațiile aduse reporterilor și a trimis restul cazurilor la Direcția Națională Anticorupție. Cazul a rămas în curs de soluționare până în noiembrie.

Legea prevede sancțiuni penale pentru corupția funcționarilor. Cu toate acestea, practicile de corupție au rămas larg răspândite, în ciuda mai multor urmăriri penale de profil înalt. În cursul anului au existat numeroase rapoarte privind corupția guvernamentală, uneori în condiții de impunitate.

Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite. De exemplu, la 13 octombrie, jurnaliștii de investigație de la Organized Crime and Corruption Reporting Project au publicat un articol în care se afirma că primarul în funcție al Secției 3 din București, Robert Negoiță, ar fi direcționat, între 2012 și 2014, 83 de milioane de euro (95,5 milioane de dolari) din fonduri publice către o rețea de societăți offshore legate de familia sa. În noiembrie, fostul senator și ministru al Transporturilor din partea Partidului Social Democrat, Dan Șova, a fost condamnat la patru ani de închisoare de către Curtea de Apel București pentru trafic de influență. Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, fostul ministru a primit 100.000 de euro (115.000 de dolari) de la o firmă de avocatură în schimbul folosirii influenței sale asupra directorului unei companii publice pentru a încheia mai multe contracte de consultanță juridică cu respectiva firmă de avocatură. Anchetatorii susțin că, în urma acestui aranjament, compania publică a plătit peste 1,3 milioane de lei (307.000 de dolari) firmei de avocatură.

Mita era frecventă în sectorul public, în special în domeniul sănătății. Agențiile executive individuale au fost lente în aplicarea sancțiunilor, iar organismele de inspecție ale agențiilor erau, în general, inactive. În timpul pandemiei COVID-19, Direcția Națională Anticorupție a lansat mai multe investigații privind fraude în domeniul achizițiilor publice legate de achiziționarea de echipamente de protecție personală și de ventilatoare. Aceste investigații erau în curs de desfășurare. La 21 septembrie, Direcția Națională Anticorupție a lansat, de asemenea, o investigație privind posibila utilizare abuzivă a fondurilor publice pentru decizia guvernului de a achiziționa 120 de milioane de doze de vaccin COVID pentru o populație adultă de aproximativ 14 milioane de persoane. Ancheta era în curs de desfășurare și nu a menționat nicio persoană anume.

Discriminarea împotriva romilor a continuat să fie o problemă. ONG-urile au raportat că romilor li s-a refuzat accesul sau li s-a refuzat serviciul în unele locuri publice. De asemenea, romii s-au confruntat cu un acces deficitar la serviciile guvernamentale, cu o lipsă de oportunități de angajare, cu rate ridicate de abandon școlar și cu o asistență medicală inadecvată. Potrivit unui raport publicat de ADHR-HC în decembrie 2020, romii s-au confruntat cu discriminare în sistemul de justiție penală. Unii avocați au refuzat să apere persoanele de etnie romă, în timp ce poliția, procurorii și judecătorii aveau stereotipuri negative despre romi. Grupurile de romi s-au plâns că au existat cazuri de hărțuire și brutalitate din partea poliției, inclusiv bătăi.

Etnicii maghiari au continuat să raporteze discriminare legată în principal de utilizarea limbii maghiare. Etnicii maghiari au raportat că guvernul nu a aplicat legea care prevede că minoritățile etnice au dreptul de a interacționa cu administrațiile locale în limba lor maternă în localitățile în care minoritatea reprezintă cel puțin 20 % din populație. Au existat în continuare rapoarte conform cărora autoritățile locale nu au aplicat legea care prevede ca localitățile cu o populație minoritară de cel puțin 20 % să aibă indicatoare rutiere bilingve. La 19 iulie, mass-media a raportat că un medic de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a certat o femeie în vârstă de etnie maghiară pentru că a vorbit în limba maghiară în timp ce se afla în spital. Pacienta, care vorbea slab românește, se chinuia să-i explice medicului simptomele sale. Potrivit rezultatelor celui mai recent recensământ, 37,6 la sută din populația județului Satu Mare era de etnie maghiară. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare a inițiat o procedură disciplinară împotriva medicului.

Antisemitism. Pe 3 martie, deputatul Partidului Național Liberal Daniel Gheorghe a făcut declarații în Parlament în care l-a glorificat pe Mircea Vulcănescu. Mircea Vulcănescu a fost un criminal de război condamnat care, potrivit Institutului Wiesel, a susținut politici antisemite în calitate de membru al cabinetului în guvernul liderului celui de-al Doilea Război Mondial, Ion Antonescu. În timpul unei ședințe a Senatului din 8 martie, senatorul Alianței pentru Unitatea Românilor, Sorin Lavric, a făcut declarații antisemite referindu-se la teoria conspirației conform căreia evreii au inițiat și promovat comunismul. Declarațiile lui Lavric au fost făcute ca răspuns la criticile aduse de deputatul evreu Silviu Vexler la declarațiile unor parlamentari, printre care și Lavric, care au glorificat criminali de război din perioada Holocaustului și membri ai mișcării legionare. Alianța pentru Unitatea Românilor a postat discursul lui Lavric pe pagina sa oficială de Facebook și l-a descris ca făcând parte din lupta pentru istoria țării și sufletul națiunii.

Străzi, organizații, școli sau biblioteci au continuat să poarte numele unor persoane condamnate pentru crime de război sau crime împotriva umanității, potrivit Institutului Elie Wiesel pentru Studierea Holocaustului din România. De exemplu, Radu Gyr a fost un comandant și ideolog antisemit al mișcării fasciste legionare condamnat pentru crime de război. Institutul Wiesel a cerut redenumirea străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca. Până în octombrie, administrația locală nu a schimbat numele străzii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

80 comentarii

 1. Coruptie? Logic, este Europa Orientala si este egal coruptie generalizata. Ca orice teritoriu fost Imperiu Otoman.

  • Intr o tara in care justitia e călărita de gașca savonea corbu netejoru dorneanu numai corupție generalizată poate exista. Tara lucrului bine facut promisa de iohannis.

  • Vaaaaiii coruptie generalizata in tara lucrului bine facut ? Nu se poate . In tara in care justitia e comandata de savonea corbu netejoru dorneanu ? Nu pot sa cred.

  • pai cum altfel decat coruptie generalizata intr-o tara care e calarita de usl de 30 de ani?

  • pai cum altfel decat coruptie generalizata intr-o tara care e ca.lar.ita de usl de 30 de ani?

  • Adică bandiții bolșevici conduc România .

  • Este corupție la genunchiul broaștei , nu este o corupție de gulere albe în valoare de trilioane de USD , corupția în SUA și occident este un sistem extrem de elaborat , nu este de nasul est europenilor , aceștia practică o corupție de grupa mică de la grădiniță .

  • Majoritatea mafioților du yahturi de prin vest sunt tălharii care au jefuit tarile sărace din est !
   De ce nu sunt cautați și oligarhii romani ca cei rusi ?

 2. nu exista libertate de exprimare in Romania
  Care presa??? aia care TACE cand Arafat impune vaccinarea obligatorie?

  • Creier de gaina, in Romania a fost sau este cumva obligatorie vaccinarrea?

  • nu stie mihai din astea ma, el e la pubertate, inghite tot ce-i paseaza whatsapp-ul

  • Ai gresit portofelu baiatu
   Nu te obliga nimeni nimica , numa tactutau sa io sûgi .

  • Asta e bă țara lui Ciolacul a lui Ciutacu a lui Ciucă (al nostru), a lui Kelemen care ține de șase lu’ala de e sinistru la mediu când se pun pădurile la pământ, a lui Bode care șicanează ziariștii, a lui Presoiu, care încurajează corupția în justiție a tuturor rataților și borfașilor care au ajuns la cel mai înalt nivel în politică și pe care Eugenia ii pupă in cur in fiecare zi.Mizerabil mon chef!

  • Băi 💩, eu nu am pupat pe nimeni în fund cum faceți voi, libidinoșii plusereului. Ai uitat să spui că asta este și țara avocatului lui Mazăre care fură garsoniere, este țara lui Barna și Pâslaru care fraudează fonduri europene împreună cu familia, este țara lui Drulă, Năsui, Bulai, Voiculescu, copiii ai căror părinților de securiști au jefuit țara asta, este țara lui Clortilde care fraudează alegerile, este țara lui Mihăilă care omoară 500 de români pe zi, este țara lui Anca Dragu care face abuz în serviciu și folosește SPP-ul și resursele țării pentru propria familie. Da, este și țara mizeriilor pluseriste.

  • Ai dreptate Eugene, nu trebuie să omitem nici o fapta de corupție, indiferent de unde vine. Dar sa aperi clica mafiota, asa zis politica, care ne-a calcat in picioare 30 de ani, inseamna ca ori esti parte din ea, ori ai beneficii nemeritate de pe urma ei.

  • Cristi, nu am apărat nicio clică, personal cred faptul că 90% din politicieni ar trebui arestați, mă refer la cei care au ajuns în funcții de conducere unde au avut putere de decizie, dar hai să nu uităm și alte persoane care au furat și fraudat statul timp de 32 de ani și aici mă refer la patroni, la bănci, multinaționalele, etc. Poate cel mai răsunător exemplu este lumea fotbalului unde patronii de cluburi, majoritatea fără nicio treabă cu politicul, au ajuns la pușcărie. De ce, din cauza corupției, corupție care o găsești la toate nivelurile. Și îți mai spun ceva.
   Și îți mai spun ceva, majoritatea persoanelor de pe acest site care înjură anumiți politicieni de la anumite partide sunt aceiași cetățeni care au votat și au pus un turnător timp de 10 ani în fruntea României și sunt aceiași care au pus încă 10 ani un om ca Iohannis în fruntea statului. Păi scuză-mă dar este și vina lor, așa că să nu mai arunce cu 💩 în alții și să-și vadă gunoiul din ochi. Țara asta arată cum arată și din cauza lor. 20 de ani ne-au amanetat viitorul.

  • Nu te mai strofoca, toate mesajele tale arata ca vorbesti pentru minti simple, aici nu ai public, nu o sa convingi pe nimeni, o sa obti efectul opus, iti dau un pont, strategia ta e slaba si plictisitoare.

 3. Americanii să-și vadă de corupții lor

  • diferenta e ca isi vad , dar in momentul in care dau banii, trebuie sa stie unde si cum ii dau

  • Asa e. Americanii au omorit si negri. Au avut Ku-Klux-Klan. Au intrat in Vietnam si Irak. Si asa mai departe.

   Si care e legatura cu ce in acel document? E ceva acolo care nu e adevarat? Tie personal iti place sa traiesti intr-o tara in care banul public se fura cu vagonul, presa e cumparata sau haituita (aia putina care nu pune botul), iar justitia in materie de coruptie la nivel mare e practic inexistenta?

   Te incalzeste cu ceva ca ai tai sunt la putere? Sper macar ca ai o cota parte din toata treaba asta, ca altfel e greu de explicat.

  • Și de ai noștri cine să vadă, euglenie proast.ă?

  • Nu putea Eugen sa nu dovedeasca (inca o data) ca nu-l ajuta bibilica.
   In alta ordine de idei cum putea sa fie altfel, politica e facuta in Romania de go lanii si repetentii tarii. Toate gunoaiele, neavind vreo pricepere, s-au strins in politica.

  • @Amice, gunoaie găsim peste tot, nu numai în politică. Asta este marea problemă, ne uitam la gunoaiele din politică și uităm să vedem gunoiul din ochii fiecăruia. Dar noi dăm vina pe politicieni de zeci de ani, că ne este mai ușor, uitând că acei politicieni provin din această societate, provin din această țară, provin dintre noi, nu sunt niște extratereștrii. Asta este societatea în care trăim, majoritatea oamenilor sunt niște gunoaie, egoiste.

  • Așa cum plăci stricate ca si tine sfătuiau diaspora să nu se mai implice in bunul mers al României si să nu mai voteze ??
   „Lăsați România asa cum o construim noi ”
   Sau nu i bine să propovăduim cu propriul exemplu ??

  • Eugenie j3goasa, dar gunoiul din ochiul tau nu il vezi?!

  • Eugenie, iar mananci k.k cu polonicu bai pros.tac pizidist.

  • Mai sus aveți exemple de gunoaie, aceste gunoaie aruncă cu lături zi de zi pe site-uri și rețele de socializare, înjură oamenii, înjură politicienii, înjură orice persoană care nu le împărtășește părerea, dar hei, ei se cred icoane,
   sfinți, majoritatea dintre ei fiind niște scursuri ale societății, niște rebuturi umane.

  • Asta e bă țara lui Ciolacul a lui Ciutacu a lui Ciucă (al nostru), a lui Kelemen care ține de șase lu’ala de e sinistru la mediu când se pun pădurile la pământ, a lui Bode care șicanează ziariștii, a lui Presoiu, care încurajează corupția în justiție a tuturor rataților și borfașilor care au ajuns la cel mai înalt nivel în politică și pe care Eugenia ii pupă in cur in fiecare zi.Mizerabil mon chef!

  • Băi 💩, eu nu am pupat pe nimeni în fund cum faceți voi, libidinoșii plusereului. Ai uitat să spui că asta este și țara avocatului lui Mazăre care fură garsoniere, este țara lui Barna și Pâslaru care fraudează fonduri europene împreună cu familia, este țara lui Drulă, Năsui, Bulai, Voiculescu, copiii ai căror părinților de securiști au jefuit țara asta, este țara lui Clortilde care fraudează alegerile, este țara lui Mihăilă care omoară 500 de români pe zi, este țara lui Anca Dragu care face abuz în serviciu și folosește SPP-ul și resursele țării pentru propria familie. Da, este și țara mizeriilor pluseriste.

 4. adica prezinta exact statul esuat al presedintelui turist

 5. Cea mai coruptă țară din UE cu diferență… țara lucrului bine furat.. Mulțumim domnului.. ăla de sus. Politicienii sunt cancerul țării

  • Nu toți politicienii sunt la fel, unii chiar fac treabă.

   Nicușor Dan înlocuiește kilometri de țevi de termoficare, când Firea n-a reparat nimic. Dominic Fritz lucrează să scoată Colterm din faliment, când Robu a lăsat datorii din 2014.

  • @Putin: vezi ca aia sunt mereu la „executie” la Antena3 si RTV.

  • Putin, nu ți-e rușine să minți în halul ăsta? Firea a înlocuit peste 52 de km de conducte de termoficare în 4 ani în timp ce Plicușor a anunțat după 1 an jumate de mandat că o să înlocuiască 12 km. Ești penibil. Cât despre Fritz, ce poți să zici despre i altă catastrofă, un om care a lăsat spitale în frig, lucru care nu s-a întâmpla niciodată în ultimii 32 de ani. Nu ți-e rușine măcar un pic așa? Fritz, Nicușor și Clortilde au ajuns embleme ale incompetenței, sunt cei mai disprețuiți oameni politici din România, mă refer la nivel de primării. Dacă mâine ar fi alegeri în București, Sectorul 1 și Timișoara, primarii actuali nu ar mai strânge nici 25%. Tu trăiești în altă lume, ești distrusul site-ului.

 6. Cam asta e Romania „normala” pe care o sa o lase Iohannis dupa el. Ne-am intors la „frumoasa” epoca Nastase-Stanoiu, poate chiar mai rau (lucru cel mai rau: decizia politica e scoasa de sub controlul parlamentar si transferata masiv catre „servicii”).

  Da, evident ca nu e Iohannis singurul vinovat pentru mizeria asta. Dar e e principalul, cu siguranta. Deh, daca ai fost odata scula lui Dan Voiculescu, nu te mai schimbi, . Doar noi, astia mai prosti, am crezut o vreme ca se poate.

 7. oare ce se mai intampla in creierele saracilor votanti de PNL / PSD , care acum constata ca sunt criticati la gramada, si nu mai pot da vina pe ceilalti ? probabil nimic, pentru ca mihaila si voiculescu sunt de vina

  • Votanții PSDNL sunt zombies, n-au minte, niciun om cu minte n-ar mai vota PSDNL.

 8. Uncle Sam,
  Bine.., bine…, dar Istoria ne spune că un general nu poate vindeca aceste bube, ba chiar există riscul de contagiune cu bube și mai rele, despre care nu putem vorbi aici, din motive evidente…!

  • Este contaminat deja.

   Sau crezi oare ca cine trebuia sa-i verifice teza … tocmai se operase la ambii ochi, precum avocatul Lenutei?! 😈

  • Nu înțeleg ceva: odată ajuns general, de ce simți nevoia să devii doctor și nu Maestru Emerit? Știința militară e o Artă, nu-i așa ?

  • Pai daca vrei sa ajungi profesor intr-o universitate, oricare, iti trebuie doctorat. Nu se poate fara. Si daca ai fost in teatre de razboi destul de grele, si crezi ca ai ceva cunoastere de strategii si vrei sa impartasesti aceasta cunoastere, e de inteles ca vrei sa predai unor studenti ce ai invatat din lupta. Pana aici nu e condamnabil. Domnul are parcursa etapa practica, necazul e ca lega invatamantului iti cere sa ai si patalama la mana ca sa predai unor studenti ce ai vazut cu ochii tai. Cazul domnul Ciuca este exact opusul celorlalte cazuri de doctorate – are experienta practica, din teren, dar la text, teorie poate nu a fost omul chiar maestru. Aici e problema recunoasterii d ecatre stat a meritelor unui om, daca omul a avut merite pe campul de lupta, ar fi trebuit sa primeasca un titlul onorific si sa i se permita sa predea fara sa scrie musai, cu pixul, minim o suta de pagini in coperta cartonata. Activitatea de profesor, mai departe, ar fi fost sprijinita de niste asisteti mai priceputi in texte. Si lucrurile ar fi fost decente, nu ar fi lasat loc de un eventual „santaj”. Asa era curat, cinstit … dar coane Fanica… Incerc, pe cat posibil omului, sa fiu impartial. Tare imi e ca domnul e in situatia corbului cu ciosvarta in cioc pe care-l lauda vulpea ca are glas frumos.

 9. In romanika nu se fura nu exista coruptie, exista multe matusi Tamara…. 😎😎😎😎😎

 10. Ba da departamentul de stat asta a vazut ce a facut camelia bogdan? Procurorul portocala? De unde isi iau notitele? Au mentionat ceva? De la anumite ongheuri asta e f clar placute doar de ei. Sunt un aparator înfocat al Ucrainei nu-mi plac putinistii dar… sunt tare curios cum vor aborda americanii coruptia din Ucraina dupa ce se vor linisti apele. Daca la noi e mare in Ucraina e IMENSĂ. Presedintele Basescu votat de 2 ori de beculistii din piata dovedit turnator, au pomenit ceva de el? Presedintele Iohanis drag votat voios de beculisti acum e corupt. Pai meritati sa fiti injurati cand se prezinta doar coruptii detestați de voi.

 11. Legi, cod Penal si pedepse făcute special de PSD,UDMR si cu voia voastră PNL pentru ca infractorii politici sa poată fura in văzul lumii si dacă sunt prinși sa scape pe portițe lăsate in lege sau sa facă 2 ani ca turnătorul Voiculescu care prin același aparat de stat corupt a reușit sa o scoată din magistratura pe judecătoarea care l-a condamnat. Legi de rahat care nu dau pedepse corecte si care nu confisca averile corupților, averi făcute din jaful banilor publici.

 12. Ai tu impresia ca va exsita macar o televiziune pe care o urmaresc marea majoritate a acestor votanti care va prezenta acest raport?! Crezi ca va ajunge aceasta stire la vreun votant PSD-PNL?! Marea majoritate a votantilor PSD-PNL sunt de varsta pensionarii, nu au treaba ei cu presa scrisa sau in general cu online-ul. Ei se uita doar la Antena3, Romania TV, Realitatea, B1TV si foarte putini la Digi24.

  • Corect. Deși DIGI24 are același caracter mercenar ca celelalte, se vede la Prelipceanu.

 13. Robo ce zice? Isi asuma ceva din din eșecuri? Presedintele “0” realizari in 10 ani. Va rog sa ma contraziceți cu exemple bazate pe fapte reale, nu pe bla, bla…

 14. Problema e cine patronează corupția că pe maimuțoii din funcții îi vede toată lumea.

 15. Asa ,Colonia Romanistan isi merita soarta,cand in genunchi cand in patru labe.

 16. Coruptia = Mafie extinsa in toate institutiile de putere ale tarii.
  Oamenii de rand sunt transformati in sclavi si speriati si umiliti.
  Nu suntem departe de Rusia

 17. Și dacă așa este, ce face partenerul strategic, menține parteneriatul cu un stat eșuat?! Ciudat!

 18. Care corupție, Iohannis susținuse că nu mai e o problemă în România.

 19. Visul american este vinovatul principal.

  SUA creeaza bani din nimic si apoi se plang de noi ca de ce suntem asa saraci.

  • Ce simti, cum te manifesti atunci cand pe fruntea ta scrie prøst cu diploma?! Daca tot aduci aceste narative, normal cei fara de minte asa gandesc, ia spune-ne ce s-ar fi intamplat in al doilea razboi mondial daca SUA nu ar fi existat?! Ce s-ar fi intamplat acum daca SUA nu ar exista?! Nu-i asa ca ai fi vorbit rusa sau poate chineza?! Intr-un fel era mai bine pentru ca ar fi existat un cr3tin mai putin pe fata pamantului si eugenia j3goasa nu ar mai fi avut posibilitatea sa scrie pe g4media.

  • @oarecare, recomand vaccinul antirabic si imi cer scuze ca ti-am ofensat stapanii.

 20. Pe americani cine ii monitorizează?

  Exact același lucruri se întâmplă și la ei, mult mai grav… chiar.

 21. Noroc că România nu are suprafața si resursele Rusiei că de Putini nu ducem lipsă…
  Asa se întâmplă in orice țară cu resurse(țări din Africa care sint invadate de chinezi ce și au creat state proprii in zone miniere ) ,sau cu mâna de lucru ieftină. In aceste țări vin oligarhii mondiali si cumpăra resurse sau deschid fabrici negociind direct cu autoritățile locale si nu cu comisii reunite care sa cuprindă ministerul muncii,sindicate,patronate,etc.Asa ajung să creeze baroni locali in detrimentul dezvoltarii social-economice a țări. Poporul munceste la Volskwagen dar trăiește in colibe iar daca pe primar nu l deranjează, pe patronul Volskwagen nici atât .

 22. Asta este „linistea” ceruta de tradatorul Iohannis atunci cand a decis ca PNL sa faca alianta cu PSD. Acest nenorocit ar trebui bagat la puscarie pentru subminarea interesului national in speta coruptiei. Vai de noi ca ne-a prostit un asemenea personak, regret acum ca nu am votat cu proasta de Dancila, macar stiam o treaba.

 23. coruptia e ceea ce poate ameninta existenta romaniei ca stat, nu neaparat pericole externe. Din coruptie deriva tot.

 24. Coruptia generalizata este rezultatul guvernarilor psd, pnl in ultimii 32 de ani. Din pacate astazi au o sustinere parlamentara de 70%, imposibil de contrat. Au avut intotdeauna si securitatea de partea lor, acum au si armata.
  Despre ce drepturi ale omului vorbim cand esti vanat daca indraznesti sa critici puterea? Nici in Polonia si Ungaria nu se intampla asa ceva. Noi mergem pe urmele Belarus ului.

 25. Corupție generalizată. Stat eșuat. O țară (ne)sigură. Etichete.
  Rezultatul muncii politicienilor români. Rezultatul alegerilor noastre.
  Ce viitor au copii și nepoții noștri? Sumbru. Și noi suntem principalii vinovați.

 26. Și de această dată, americanii văd realitatea cruntă din țara noastră, în timp ce mafiile politice se bat pe burdihanele îmbuibate în mod injust.

 27. De unde stiu ei,parca traiesc in Romanica!

 28. După cum presa e finanțată de anumite cercuri de interese, așa vin și alte cercuri și se apără de denigrări. E firesc. E și cazul primarului de la sectorul 4. Cei de la Libertatea au dus o campanie masivă, constantă de defăimare a lui, cum să nu îi dea în judecată.

 29. Este corupție la genunchiul broaștei , nu este o corupție de gulere albe în valoare de trilioane de USD , corupția în SUA și occident este un sistem extrem de elaborat , nu este de nasul est europenilor , aceștia practică o corupție de grupa mică de la grădiniță .

  • Și atunci de ce stai într-o țară profund coruptă? Îți place, așa-i?

  • @Barbu pentru dvs vă spun ca din 2010 mi-am luat tălpășița din Românica lui Băsescu , mai revin din când în când .

 30. Si astazi Parlamentul a venit in intampinarea raportului si a majorat pedeapsa,pana la 7 ani de inchisoare,pentru coruperea animalelor.Ce vreti,asta este inceputul.😁
  Toti astia care combat raportul american sunt bine informati si sunt autorii morali ai coruptiei sau slugile lor.Cand le citesc comentariile parca ma uit la Gadea sau Ciutacu si la toti care le seamana.
  Solutia este presa independenta,sprijinirea masiva a acesteea. Vestul ne da democratie, dar nu ne-o baga in traista.

 31. Moarte vor striga toti si copiii lor la fel „moarte striga toti”