G4Media.ro

Cum arată ambițiile de miliarde de euro ale lui Putin de modernizare…

Cum arată ambițiile de miliarde de euro ale lui Putin de modernizare a Rusiei, o țară cu economie anemică și infrastructură învechită

Sute de miliarde pentru ambiţii titanice. Vladimir Putin a lansat un program de investiţii fără precedent pentru a moderniza o Rusie cu economie anemica, scrie publicația franceză La Tribune.

Noul prim-ministru rus, Mihail Mişustin, al cărui guvern a fost prezentat marţi, a afirmat că vrea să accelereze aceste „proiecte naţionale”, anunţate la începutul lui 2018, dar a căror realizare a fost până acum minimală.

Kremlinul are drept obiectiv să reducă sărăcia la jumătate până în 2024 şi să aibă o creştere anuală de circa 4% din PIB, un obiectiv ambiţios în situaţia în care Banca Mondială prognozează pentru Rusia 1,6-1,8% în 2020-2021.

În total, aceste investiţii de 25.700 de miliarde de ruble – 375 de miliarde de euro la actuala rată de schimb – trebuie, până în 2024, data finală a actualului mandat al lui Putin, să ajungă în aproape toate sectoarele: digitalizare, demografie, ecologie, educaţie, drumuri, cultură şi sănătate.

Infrastructura

Căci cea mai mare ţară din lume suferă de pe urma infrastructurii învechite, neadaptate la schimburile economice mondiale. Un sfert din fonduri este destinat transportului feroviar, aerian, rutier, maritim şi fluvial.

Trebuie construite autostrăzi moderne, începând cu primii 300 km care să lege Moscova de Kazan.

Un plan detaliat de dezvoltare a căilor ferate ruseşti a fost aprobat, prevăzând între altele creşterea activităţii companiei naţionale „RZD” în străinătate şi dezvoltarea unor linii de mare viteză.

Rusia vrea se asemenea să construiască sau să încheie construcţia mai multor gazoducte şi oleoducte, şi să dezvolte ruta maritimă din Nord, în Arctica, devenită mai practicabilă prin schimbarea climei.

Ecologie

Ecologia este pe poziţia a treia a cheltuielilor prevăzute (16%), simptom al unei atenţii sporite palpabile pentru problemele ecologice în al patrulea cel mai mare poluator din lume.

Autorităţile vor să elimine până în 2024 gropile de gunoi ilegale şi să scadă cu 20% emisiile poluante în oraşele cu cea mai mare poluare atmosferică.

Este de asemenea prevăzut să se creeze mai multe parcuri naţionale şi să se reducă deversările de ape poluate în Volga şi în lacul Baikal.
Rusia este una din ţările cele mai vulnerabile la schimbările climatice, cu uriaşele sale regiuni arctice unde infrastructurile sunt construite pe permafrost.

Inundaţii grave şi incendii de pădure neobişnuite au avut loc recent.

Demografie şi Sănătate

Putin mai vrea să se ocupe de două mari puncte slabe ale Rusiei: demografia şi sănătatea, cărora trebuie să li se aloce câte 7% din investiţii.
Astfel, el şi-a consacrat jumătate din discursul privind starea naţiunii de la mijlocul lui ianuarie crizei demografice prin care trece ţara, calificând-o drept provocare „istorică”.

Rusia a pierdut peste cinci milioane de locuitori din 1991, consecinţă a gravei crize demografice care a urmat după prăbuşirea URSS. După o perioadă de relansare, populaţia scade din nou din 2018.

Preşedintele şi-a fixat obiectivul de a creşte rata fecundităţii de la 1,5 copii de femeie la 1,7 în 2024. Pentru aceasta, vrea să extindă un program de ajutor financiar pentru părinţi, acordat până acum de la naşterea celui de-al doilea copil, şi promite noi alocaţii şi gratuitate la cantina şcolară.

La acestea se adaugă măsuri pentru creşterea speranţei de viaţă, sporind practicarea sportului şi supravegherea medicală a persoanelor în vârstă.

Mortalitatea pe şosele trebuie să scadă cu o treime.

Digitalizare

Şeful fiscului până la numirea sa în fruntea guvernului, Mihail Mişustin a organizat reformarea şi digitalizarea acestei uriaşe birocraţii pentru a face din ea o agenţie eficientă.

După acest succes, el a anunţat deja că latura digitală a reformelor va fi prioritară: „statul va trebui să fie o platformă digitală în serviciul cetăţenilor”.

Printre măsurile prevăzute, instalarea 5G în zece oraşe până în 2024.

Guvernul va încuraja de asemenea producţia de echipamente ruseşti de telecomunicaţii şi îi va obliga pe fabricanţii de telefoane să pre-instaleze softuri ruseşti.

Sursa: La Tribune/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Parca as citi despre Romania, o tara cu infrastructura invechita, condusa de hoti si fara planuri, doar cu vise.

  2. În Rusia, majoritatea șoferilor au așa-numite dashcam (camere video de bord) instalate in autovehicule cu care înregistrează permanent în timpul deplasării. Este plin YouTube-ul de filmulețe înregistrate astfel în „măreața Rusie”. Înregistrările sunt în timp real cu data și ora momentelor prezentate „by default”. Scopul postarilor este acela de a prezenta diferite accidente și de a strânge astfel like-uri și share-uri pentru a le monetiza. Scopul înregistrărilor este acela de a putea demonstra în instanța de judecată sau pentru asiguratori gradul de vinovăție al celor implicați în variate accidente sau incidente.

    Dar, vizionați-le și uitați-vă la alte detalii din imagini, nu doar la impact, și nici la condițiile propriu-zise ale accidentului. Veți constata că Rusia este un dezastru! Infrastructura este praf. Orașele arată mai rău decât cele din Romania. Fațadele cladirilor sunt ruinate. Infrastructura industrială arată ca acum 50 de ani în Romania. Doar blocuri comuniste și reclame ca în Romania anilor ’90, azi, în anii 2018-2019. Oameni pe stradă imbrăcați ca în Romania anilor ’80. Multe dintre mașinile care încă circulă pe șosele au vechimi de peste 40 de ani. Cele „noi” sunt sh-uri de 4-5 ani din „vest” sau Japan/Coreea de Sud. Toate aceste detalii spun multe despre ce este azi Rusia pentru viața de zi cu zi a cetățenilor ei.

    După aia, uitați-vă pe înregistrarile similare din SUA. Din Australia. Din Canada. Din… Asta este proba supremă a diferențelor dintre civilizația „occidentului” și „barbaria chelovekă” pe care nicio minciună propagandistică nu o poate ascunde. Dacă oricare dintre voi va alege să emigreze în Rusia în loc de USA (Canada, Australia, Noua Zeelanda, UE etc.) în cunoștință de cauză (evident, în situația în care și-ar propune/ar fi nevoit să o facă) atunci, acel om ar trebui să-și facă un amănunțit control psihiatric…

    Despre asta este vorba în „planul de modernizare” al lui Putin și în discursul despre „starea nației”. A „măreței maica Rusia”.

  3. Ce sa zic de investitiile anuntate de Putin. Seamana dubios de mult cu vestitul Program de Guvernare a PSD, ala cu sute de km de autostrazi, etc. Sau cu PNDL-ul aceluiasi guvern.
    In Rusia orice investitie e capusata masiv de oligarhi. Sa ne amintim doar de cum au fost subtilizate sumele cheltuite de Rusia pentru organizarea Olimpiadelor recente. Nu cred ca ceva s-a schimbat recent in modul in care se fac afacerile acolo. 375 miliarde vor disparea in buzunarele prietenilor, producand efecte doar pe jumatate. La dimensiunea tarii si la populatia actuala, tare mi-e ca rezultatele vor fi inferioare planurilor.

  4. Putin este mic copil pe lângă UE cu al său Green Deal.
    Totuși, în ambele cazuri este vorba de a cheltui bani de la buget sau din tiparniță pentru a stimula economia. Rusia investește în infrastructura învechită. UE, care are o infrastructură bună (cu excepția unor fraieri ca RO și BG), pompează bani în fantezii ecologiste. Rămâne să vedem cu ce rezultate.

  5. 90% din banii promisi nu exista si nu vor exista iar restul de 10% sunt bani de sifonat de catre FSB si nomenclatura din Rusia Unita.
    Putin asta parca e PSD-ul romanesc. Se trezesc intr-o dimineata si isi propun sa faca tot ce nu au facut in 20 de ani.

  6. Rusia are un PIB/locuitor cam ca Grecia sau Cehia, mult mai mare decit al Romaniei.
    Au o industrie de armament foarte dezvoltata de inalta tehnologie. Datorita marimii tarii este normal ca infrastructura sa fie deficitara dar cu inteligenta Rusia isi va rezolva problemele si diversifica economia si spre zona civila.