Cum arată ambițiile de miliarde de euro ale lui Putin de modernizare a Rusiei, o țară cu economie anemică și infrastructură învechită
Sute de miliarde pentru ambiţii titanice. Vladimir Putin a lansat un program de investiţii fără precedent pentru a moderniza o Rusie cu economie anemica, scrie publicația franceză La Tribune.
Noul prim-ministru rus, Mihail Mişustin, al cărui guvern a fost prezentat marţi, a afirmat că vrea să accelereze aceste „proiecte naţionale”, anunţate la începutul lui 2018, dar a căror realizare a fost până acum minimală.
Kremlinul are drept obiectiv să reducă sărăcia la jumătate până în 2024 şi să aibă o creştere anuală de circa 4% din PIB, un obiectiv ambiţios în situaţia în care Banca Mondială prognozează pentru Rusia 1,6-1,8% în 2020-2021.
În total, aceste investiţii de 25.700 de miliarde de ruble – 375 de miliarde de euro la actuala rată de schimb – trebuie, până în 2024, data finală a actualului mandat al lui Putin, să ajungă în aproape toate sectoarele: digitalizare, demografie, ecologie, educaţie, drumuri, cultură şi sănătate.
Infrastructura
Căci cea mai mare ţară din lume suferă de pe urma infrastructurii învechite, neadaptate la schimburile economice mondiale. Un sfert din fonduri este destinat transportului feroviar, aerian, rutier, maritim şi fluvial.
Trebuie construite autostrăzi moderne, începând cu primii 300 km care să lege Moscova de Kazan.
Un plan detaliat de dezvoltare a căilor ferate ruseşti a fost aprobat, prevăzând între altele creşterea activităţii companiei naţionale „RZD” în străinătate şi dezvoltarea unor linii de mare viteză.
Rusia vrea se asemenea să construiască sau să încheie construcţia mai multor gazoducte şi oleoducte, şi să dezvolte ruta maritimă din Nord, în Arctica, devenită mai practicabilă prin schimbarea climei.
Ecologie
Ecologia este pe poziţia a treia a cheltuielilor prevăzute (16%), simptom al unei atenţii sporite palpabile pentru problemele ecologice în al patrulea cel mai mare poluator din lume.
Autorităţile vor să elimine până în 2024 gropile de gunoi ilegale şi să scadă cu 20% emisiile poluante în oraşele cu cea mai mare poluare atmosferică.
Este de asemenea prevăzut să se creeze mai multe parcuri naţionale şi să se reducă deversările de ape poluate în Volga şi în lacul Baikal.
Rusia este una din ţările cele mai vulnerabile la schimbările climatice, cu uriaşele sale regiuni arctice unde infrastructurile sunt construite pe permafrost.
Inundaţii grave şi incendii de pădure neobişnuite au avut loc recent.
Demografie şi Sănătate
Putin mai vrea să se ocupe de două mari puncte slabe ale Rusiei: demografia şi sănătatea, cărora trebuie să li se aloce câte 7% din investiţii.
Astfel, el şi-a consacrat jumătate din discursul privind starea naţiunii de la mijlocul lui ianuarie crizei demografice prin care trece ţara, calificând-o drept provocare „istorică”.
Rusia a pierdut peste cinci milioane de locuitori din 1991, consecinţă a gravei crize demografice care a urmat după prăbuşirea URSS. După o perioadă de relansare, populaţia scade din nou din 2018.
Preşedintele şi-a fixat obiectivul de a creşte rata fecundităţii de la 1,5 copii de femeie la 1,7 în 2024. Pentru aceasta, vrea să extindă un program de ajutor financiar pentru părinţi, acordat până acum de la naşterea celui de-al doilea copil, şi promite noi alocaţii şi gratuitate la cantina şcolară.
La acestea se adaugă măsuri pentru creşterea speranţei de viaţă, sporind practicarea sportului şi supravegherea medicală a persoanelor în vârstă.
Mortalitatea pe şosele trebuie să scadă cu o treime.
Digitalizare
Şeful fiscului până la numirea sa în fruntea guvernului, Mihail Mişustin a organizat reformarea şi digitalizarea acestei uriaşe birocraţii pentru a face din ea o agenţie eficientă.
După acest succes, el a anunţat deja că latura digitală a reformelor va fi prioritară: „statul va trebui să fie o platformă digitală în serviciul cetăţenilor”.
Printre măsurile prevăzute, instalarea 5G în zece oraşe până în 2024.
Guvernul va încuraja de asemenea producţia de echipamente ruseşti de telecomunicaţii şi îi va obliga pe fabricanţii de telefoane să pre-instaleze softuri ruseşti.
Sursa: La Tribune/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii