G4Media.ro

Cum a apărut alianța PSD PNL UDMR, ce ne spune cazierul politic…

Sursa foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Cum a apărut alianța PSD PNL UDMR, ce ne spune cazierul politic al partidelor din Coalița Națională pentru România și de ce generează tensiune în societate

În noiembrie 2021, după o perioadă de instabilitate politică din ultimii 10 ani, România experimentează un guvern cu o majoritate parlamentară calificată, formată din PSD-PNL-UDMR și Grupul Minorităților Naționale, avându-l ca premier pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă.

Noua majoritate parlamentară s-a autodenumit Coaliția Națională pentru România, exprimând parcă o construcție politică a unui guvern de uniune națională, singurul element de opoziție democratică fiind compusă din USR și AUR. Cel din urmă rămân în categoria partidelor nefrecventabile, populiste și extremiste.

Aparent avem o axă executivă și legislativă puternică, unitară: președintele statului – premier – majoritate parlamentară calificată.

Cum se explică însă constituirea coaliției de guvernare dintre stânga și dreapta, respectiv care ar putea fi evoluțiile României având la conducere această alianță?

Constituirea coaliției dintre PSD și PNL nu este o noutate, Uniunea Social-Liberală (PSD+UNPR+PNL+PC) a fost o altă alianță politică de guvernare a stângii și a dreptei din România, dar în cu totul alt context politic.

De asemenea, cele două partide au avut o colaborare parlamentară consistentă în istoria de după 1989, dar în același timp și-au construit imaginea publică în adversitate reciprocă, transferând acest sentiment și comportament și la nivelul cetățenilor.

Tensiunea între cele două partide și electoratul lor a fost la cote maxime în perioada PSD-ului condus de Liviu Dragnea. Am asistat la un clivaj maxim între cele două formațiuni. Din partea PNL, președintele Klaus Iohannis a fost vârful de lance în lupta împotriva PSD.

Sub conducerea lui Marcel Ciolacu, PSD a trecut printr-un proces de curățare prin excluderea liderilor exponenți ai epocii Dragnea, dorindu-se ca partidul să devină frecventabil atât la nivel intern, cât și extern.

PSD sub Marcel Ciolacu a predat guvernarea PNL-lui, prin înlăturarea guvernului Viorica Dăncilă și votarea guvernului lui Ludovic Orban I și II (care uită că a devenit premier cu voturile parlamentarilor PSD).

Cu acest istoric, constituirea Coaliției Naționale pentru România (PSD-PNL-UDMR și Grupul Minorităților Naționale), în noiembrie 2021, a generat o formă de disonanță cognitivă, un disconfort în activul, electoratul celor două partide, la nivelul analiștilor, formatorilor de opinie, a societății în general, iar reacțiile sunt justificate

Se spune că o calitate importantă în politică este să ai memoria scurtă, doar că în prezent această disonanță este atât de puternică, încât cu greu se poate apela cu succes la o acceptare din partea cetățenilor.

De ce această tensiune?

Un prim element rezultă din realitatea că nu sunt digerabile și nu s-au înțeles motivele distrugerii alianței de dreapta PNL-USR-UDMR. Nimeni nu a explicat cu argumente raționale și clare pentru cetățeni de ce o majoritate proiectată, încă din campania electorală parlamentară din 2020, pentru o guvernare stabilă de patru ani, a reușit performanța să se pună în cap după 6 luni de guvernare și să se destrame pe data de 1 septembrie 2021.

Eșecul coaliției de dreapta, în vinovății proporționale, este al președintelui Klaus Iohannis, al PNL și al USR.

Dincolo de aparențele de adversitate, în spațiul analiștilor a existat încă de la alegerile parlamentare din 2020, scenariul postelectoral în care se realizează marea coaliție PSD-PNL, procesul de ”curățarea” a PSD, de transformare a acestuia într-un partid frecventabil și nevoia lui Klaus Iohannis de nu rata al doilea mandat, de a lăsa o moștenire în calitatea sa de președinte al statului. Desigur, aceste scenarii au fost influențate și de criza generată de pandemie.

În spațiul public s-a vehiculat în ultimul an ideea că există o înțelegere (calificată de unii drept blat) între Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, în privința unei colaborări guvernamentale în timp.

Criza generată de președintele Klaus Iohannis în relația cu USR-ul, respectiv criza generată de înlăturarea lui Ludovic Orban din funcția de președinte al PNL, au condus la destrămarea coaliției guvernamentale de dreapta, la ruperea PNL, la vulnerabilizarea mandatului de președinte de stat prin inițierea unui referendum de demitere, toate în mijlocul unei pandemii, a unei inflații galopante, a crizei energetice și în aria unor evoluții externe regionale îngrijorătoare.

Susținătorii alianței PSD-PNL-UDMR și Grupul Minorităților Naționale justifică demersul prin situația de multiplă criză în care se afla România, de nevoia unui guvern cu o majoritate parlamentară solidă care să scoată țara din situația dificilă și să modernizeze statul român, inclusiv printr-o posibilă reformă constituțională.

Urgențele majore privesc cele trei surse de finanțare: PNNR, fondurile europene din cadrul financiar multianual 2021-2027 și programul Anghel Saligny. Însăși denumirea alianței Coaliția Națională pentru România dorește să sugereze necesitatea unei construcții politice puternice care să fie capabilă de gestionarea crizei și modernizarea statului, un cvasi guvern de uniune națională.

Ambele partide mari, PSD și PNL, se confruntă cu o opoziție internă și tensiuni în urma alianței.
În PSD a existat o reținere importantă în privința intrării la guvernare în parteneriat cu un președinte Klaus Iohannis și un PNL, care după ce au umilit, etichetat și stigmatizat în cel mai dur mod PSD-ul și electoratul său, apelează la aceștia din urmă pentru a scoate țara din dificultate și de a-i salva politic.

Multe voci importante din PSD au militat pentru rămânerea partidului în opoziție și forțarea eventualelor alegeri anticipate sau de a lăsa PNL-ul și pe președintele Iohannis să-și ”rupă gâtul” la guvernare.

Și împărțirea portofoliilor guvernamentale a generat tensiuni în PSD, unii lideri nu au fost mulțumiți de nominalizări, alți nominalizați nu au fost mulțumiți de portofoliul primit.

Cel mai șifonat din criza politică a ieșit PNL și, în general, dreapta. PNL a pierdut un grup important de parlamentari care l-au urmat pe Ludovic Orban în inițiativa acestuia de a forma un nou partid politic.

În același timp, partidul este divizat, nu doar în privința noului președinte Florin Cîțu, ci și în privința alianței cu PSD și a rezultatului împărțirii portofoliilor și a funcțiilor. PNL este expresia lipsei de cultură politică din România, atunci când un partid pierde alegerile parlamentare, cum s-a întâmplat cu PNL în 2020, președintele partidului își dă demisia din toate funcțiile, și din cea de președinte de partid, nu doar din cea de premier.

La fel, în prezent, odată ce președintele de partid pierde funcția de premier, pleacă și din funcția de președinte de partid. Astfel, se previne blocarea, erodarea și distrugerea partidului în luptele interne cauzate incapacitatea liderilor de a își asuma un eșec politic prin retragerea voluntară a acestora.

UDMR rămâne cu portofoliile intacte în noua coaliție și, aparent, este unul dintre câștigători. Da aparent, pentru că UDMR pierde în contextul în care o coaliție nu funcționează. Faptul că ambele partide au ținut la prezența UDMR în noua coaliție de guvernare, denotă rolul de mediator și tampon al formațiunii maghiare între PNL și PSD. La o eventuală destrămare a coaliție, așa cum a fost și în trecut, UDMR va fi ultima care părăsește guvernarea.

Insistența PSD ca UDMR să participe la guvernare se explică și prin faptul că social-democrații doresc să evite, pe viitor, izolarea lor parlamentară. PSD a câștigat alegerile din 2020, dar nu a avut parteneri parlamentari pentru formarea unui guvern, confruntându-se cu o izolare politică. PSD nu dorește să se repete acest scenariu la alegerile parlamentare din 2024, iar UDMR este un posibil viitor partener de guvernare.

USR este și el pierzător în această criză politică. Cu o prestație mai mult modestă la guvernare, USR este eliminat de la resursele puterii executive și se pregătește de o opoziție dificilă. USR nu probează că ar avea resurse pentru a se reinventa după această experiență guvernamentală și rămâne un partid strivit între PSD și PNL, al căror interes comun este să-și mențină monopolul puterii, izolând și blocând orice partid nou, cum ar fi USR.

În ce privește marile blocuri politice, problema dreptei din România este trendul de divizare, faptul că este ruptă. Dacă partidele de dreapta nu reușesc să se unifice până la alegerile din anul 2024, riscă să nu promoveze la alegerile prezidențiale un candidat de dreapta în cel de-al doilea tur, repetându-se istoria de la alegerile din anul 2000. De asemenea, dreapta nu are un candidat competitiv pentru alegerile prezidențiale.

AUR își interpretează în continuare rolul prescris de autorii morali și material al acestui partid, având un potențial de creștere pe fondul crizei multiple.

Dar are capacitatea Coaliția Națională pentru România să scoată țara din criză și să inițieze modernizarea acesteia?

Cazierul politic al partidelor din Coaliția Națională pentru România ne face să fim sceptici cu privire la succesul acestora de a scoate România din criză și a iniția procesele de modernizare. Nu se întrezărește echipa de lideri ai acestor partide care să aibă capacitatea managerială, fondul de cunoaștere, de a gestiona provocările prezente și de a genera progres.

Doar cele trei surse de finanțare constituie o provocare reală pentru guvernare: PNNR, fondurile europene din cadrul financiar multianual 2021-2027 și programul Anghel Saligny.

Sunt surse de finanțare care depășesc cu mult capacitatea de absorbție și implementare a statului român, chiar și în prezența unui leadership politic competitiv și cu o administrație publică competitivă și integră.

Firmele de consultanță, de IT, de construcții străine stau pregătite în bloc-starturi pentru a-și lua partea mare din tortul ce îl reprezintă PNNR.

Revizuirea Constituției, reorganizarea administrativ teritorială, reforma administrației publice centrale și locale sunt deziderate care nu sunt susținute de capacitatea liderilor noii alianțe guvernamentale.

Întrebarea este dacă partidele din Coaliția Națională pentru România, președintele României, se pot ridica deasupra culturii lor organizaționale fanariote și sunt capabile să scoată România din criză și să înceapă efectiv modernizarea lor, sau vom asista la un nou sezon, cu alte episoade de lupte interne, de competiții nesănătoase între partide, de adâncirea corupției în cheltuirea fondurilor mai sus amintite, de subminarea justiției și de instabilitate politică? A gândit Klaus Iohannis implementarea modelului german în România, dar a uitat că actorii sunt români.

Va rata clasa politică și instituțiile de forță încă o oportunitate de modernizare a României?
Cazierul politic al acestora îndeamnă marea masă a cetățenilor să răspundă afirmativ la ultima întrebare. Ar fi o mare surpriză, ca de această dată, partidele politice și instituțiile de forță să probeze contrariul.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Iohannis le a testat pe toate pana acum!!!
    Poate aceasta alianță de guvernare va fi lozul câștigător! Este șansă lui Iohannis de a se reabilita în ochii romanilor …Vom vedea

    • Dă doamne să fie un nou USL! Ne-au scos din criză și au redresat Romania. Dacă nu se certau ca prostii …. Bine că am scăpat de USR, partidul copiilor de hoți!

    • Da, da … Coposu: „Blestemul României ar fi ca după 20 – 25 de ani FSN să se afle să afle şi la stânga, şi la dreapta eşichierului politic“

    • Cum mai stau ei săracii cu mana pe portofele 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Au evoluat hienele .. acum corupția transpartinicã din statul mafiotizat .. nu mai ucide,doar prãduieşte PNRRul si fondurile europene d
      şi autohtone ..

    • Au evoluat hienele .. acum corupția transpartinicã din statul mafiotizat .. nu mai ucide,doar prãduieşte PNRRul si fondurile europene ..

    • Ionuțe .. în 2010 a fost o crizã economicã mondialã .. ei au avut şmecheria sã l mazileascã pe Bãsescu si PDLul când toatã economia decolase ..

    • Ce poate spune un cazier ?
      Cazierul este istoricul penal al unor indivizi sau a unor grupuri infracționale.
      Prin urmare, cazierul celor două ciume, ne arată câtă mizerie colcăie în clasa politică, precum și nivelul educațional-cultural al boborului român.

    • Deja începe să se vadă ghinioanele.

      😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

    • 11:46, 11:50
      Cum de nu zice nimic,
      cazierul asta politic despre lustratie ?

    • 11:46, 11:50, 11:53
      Cum de nu zice nimic,
      cazierul asta politic despre lustratie ?
      Probabil ca in sertarul lui kelemen ai gasit cazierul politic, asa se explica faptul ca nu pomeneste despre lustratie .

    • 11:56
      Probabil ca in sertarul lui kelemen ai gasit cazierul politic, asa se explica faptul ca nu pomeneste despre lustratie .
      Si tot din cauza de sertar nu vezi ca
      U.d.m.r a iesit cel mai şifonat
      pentru ca a demonstrat din nou ca
      -se inchina in fara oricui ii permite sa faca
      politica an.ti-romaneasca si
      -separatis.m inspira.t din cel rusesc si
      -sa dezbine cetatenii acestei tari.
      Daca asta inseamna ‘mediator si tampon’
      cu siguranta nu ti-a mers bine traducatorul din limba maghiara.

    • 11:58, 12:00, 12:01
      Pîsîdî a facut ‘curatire’ ?!
      Ce ‘curatire’ sa fie asta daca pîsîdî
      -voteaza pensii spe.ciale extin.se in
      plina criza sociala
      co.t la co.t cu
      ane.xa aur +pnl +ane.xa udmr si
      -face masuri popu.liste contra capit.al electoral
      exact cum a facut drag.nea !
      Oare ‘curatire’ nu se face in raport cu cetatenii si banul public ?
      ‘Datul afara’ pe dra.gnea si pastrarea celorlalti facuti din acelasi material sa insemne ‘curatire’ in alta limba ?
      Ori traducatorul a facut o greseala intentionata,
      din nou ?

    • 12:05
      Usr a avut cea mai buna performanta . A stat drept,
      -nu s-a aplecat cum face udmr si pnl
      -nu s-a agatat de banul public cum face pnl psd+an.exa aur +ane.xa udmr
      -are pregatit tot pentru nevoile tarii .
      Pnl s-a lasat tras de sfori din toate partile .
      Candidati competitivi sunt,
      doar ca voi , prapaditii,
      nu-i listati .

    • 12:08, 13:21, 16:43

      Revizuirea Constitutiei este sustinuta , cum sa nu fie,
      de udmr si iohannis pentru confortul
      lui iohannis si
      visul udmr-auton.omia T.inutului S.ecuiesc .
      Toata lumea stie ca sub pretextul reorganizarii administrativ teritoriala si revizuirea Constitutie
      sta
      dorinta udmr+iohannis pentru o
      republica parla.mentara ceea ce inseamna
      eliminarea verigii”popor” din lantul de putere si
      cine stie cate altele ascunse jnca prin
      sertarele pnl psd+anexa aur .

  2. Tapalaga, tu esti ?

    PS. Te-ai „reinventat” ?

  3. Coaliția escrocilor pds+pnl condusa de perfidul iohanis. Or sa facă ceea ce au făcut de 30 de ani, or sa fure! Sa ajungeti în iad, borfasilor!

    • Supărată rău că ai pierdut sinecura?Acum lătratul de pe margine noul sport național inventat de USR.Aveti experiență în opoziție și veți îmbătrâni în opoziție astfel tinerele speranțe ale politicii românești vor ieși la pensie din opoziție sau se vor dezintegra că PPDD.

    • @KInki,
      Cu povești din acestea vă imbrobodesc ăștia la ședințele de la partid, cum că, vezi Doamne, căsnicia PNL-PSD va fi veșnică, iar USR-ul va rămâne fată-bătrână !?
      Dar, voi nu gândiți cu capul, le inghițiți pe toate nemestecate ?! Nu vă puneți și voi intrebarea: „Oare nea Nelu de ce o fi sărit la beregata șopârlei de Komodo, când ar fi putut să-și mănânce pensia liniștit lângă coana Nina ?” Oare de ce, dacă nu ca să indeplinească profeția care zice că-și va dustruge progenitura (PSD-ul) inainte să dea colțu’?

    • Vei ajunge lângă cel cu coarne tot cu grija PSD.Voi USR-iștii veți face icter de tineri,păcat de voi dar este alegerea voastră va astept la Fundeni la transplant de ficat,sau dacă este de la un PSD-ist îl refuzi.Voi USR-iștii trăiți în bula voastră vin rușii,vin chinezii,Putin,Xi,V.Orban.Vă îndoctrinați cu astfel de lozinci.Cel mai mare schimb economic al SUA este cu China nu cu UE.Nouă ne put rușii iar Germania face mari afaceri cu Putin.Te las în bula ta cu USR-iștii tăi care veți deveni din ce în ce mai puțini.

    • Măi aţi observat ce nevrotici sunt PSD-iştii cu statul pe margine?
      Credem că atâta au fost ţinuţi pe margine de i-au marcat pe viaţă şi mai credem că ei cred că toţi au aceleaşi apucături ca ei(sunt unici), ca la povestea cu ciolanul de şi-au luat-o între gingii.

    • Dom’ dr. @Kinki,
      Cât mai merge piața la transplantul de ficat, d-le? Somitatea voastră are tarif apropiat de tariful somității sale, dom’ dr. Lucan de la Cluj, dle?
      Că Arșinel a tras la măsea in viață cât șapte și nu m-aș mira să aibă nevoie să intre in față și in lista de așteptare a somității voastre…

    • Nu știu dacă vrei rinichi în loc de ficat.Depinde ce consumi .

    • Ba Kinky .. va sta pe tusa usr si va face opozitie ! Nimic in neregula aici ! E si asta parte din democratie !

      Daca asta a fost viata usr si daca tot rolul lui a fost sa arate societatii in oglinda cine este ea si cine sunt politicienii .. misiune indeplinita !

      Daca va fi determinat pnleprele si jgsedeii sa faca treaba cu atat mai bine ! Tu crezi ca noi murim de ciuda ba?! Tot cetateni suntem si noi si daca vor face treaba ciumele .. cu atat mai bine inca o data !!

      Dar tot naivi suntem ?!? Ce naiba !

  4. Ce mizerie de articol.

    Se poate citi până la următorul paragraf, apoi pute a fake news.

    „Eșecul coaliției de dreapta, în vinovății proporționale, este al președintelui Klaus Iohannis, al PNL și al USR.”

    • Eiiiii numai un cunoscător recunoaşte un fake news, noi ceilalţi normali la cap cu discernământ cum de nu ne dăm seama?

      😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

  5. NU UITATI CA PE LANGA AUR SI USR IN OPOZITIE VA FI SI PARTE DIN POPORUL ROMAN. DOAR EL I-A TRIMIS PE TOTI IN BANCILE PREA CONFORTABILE ALE PARLAMENTULUI.
    POPOR ROMAN IN OPOZITIE ADEVARATA DE DATA ASTA!

  6. Trebuie spus si ,de ce nu, repetat ,cum intreg anul 2021 a fost anul confruntarilor politice de exceptie .Privind in urma putem intelege adevarul .Nu am acum intentia de a concluziona (am tot aratat asta de multe ori ) ceea ce s-a intimplat dar haideti macar sa enumeram faptele incepind cu putin timp inaintea desfasurarii Alegerilor Parlamentare .Chiar inainte de data acestor Alegeri , premierul, de la aceea data ,decide inchiderea pietelor agroalimentare si restrictioneza participarea cetatenilor la evenimentele de tot fel si la cele religioase .Participarea cetatenilor la vot (contrar studiilor de piata ) , devine extrem de mica .PNL pierde alegerile Parlamentare fiind singurul partid care nu isi realizeaza targhetul propus si aratat de catre sondajele momentului .Presedintele partidului nu demisioneaza din functiile detinute in acel moment perdant pentru Partid .Presedintele natiunii agreeaza formarea unei Coalitii de dreapta si ofera PNL posibilitatea de a forma un nou guvern .La negocieri, seful PNL ofera USR-ului ministerele de forta .Devine premier Citu acceptat fiind de toate formatiunile politice ce compun Alianta aflata la guvernare . Imediat incepe un atac fara precedent la Citu desfasurat mai in toata Media romanesca .Un ministru ,al USR ,decide cu de la sine putere sa nu avizeze (actiune obligatorie cu da sau nu ) un act guvernamental , moment in care este inlaturat prin decizia premierului . USR iese de la Guvernare si se alatura motiunii de cenzura depusa de AUR . Alegerile PNL sunt cistigate de Citu si cele din USR de catre Ciolos moment in care , o data cu pierderea acestora, fostul sef PNL trece la a ataca atit pe noul Premier cit si pe Presedintele natiunii aratat ca promotor al eliminarii USR de la guvernare ( fapt ireal si in mod evident politic speculat de catre multa lume) .Urmeaza sprijinul acordat de fostul sef PNL USRului in momentul declansarii Motiunii de cenzura ,din postura de sef al Camerei ,pozitionarea impotriva partidului din care facea parte si impotriva Sefului statului .Alianta , inceputa inainte de Alegerile Parlamentare, dintre cei doi fosti sefi , pierde pe toate fronturile .Fostul sef PNL isi da demisia din partid .Un numar mic de membri pleca si ei din structurile parlamentare PNL si se alatura USR si AUR in opozitie .Guvernul Citu pica la motiunea depusa de PSD .Ciuca devine premierul Romaniei (nu mai exista o alta formula de a forma majoritate ) in alianta cu PSD si UDMR formind o coalitie pentru Romania , ce doreste a schimba mai toate legile neconforme si de a pune in practica angajamentele luate cu UE si de ce nu chiar modificarea Constitutiei .Un astfel de eveniment politic nu poate fi facut decit dupa o lunga chibzuiala .Primii trei oameni in stat Presedintele Iohannis , premierul Ciuca si Citu sunt de la PNL. Este o Alianta ce isi doreste , dincolo de frictiunile politice , un parcurs de cel putin sapte ani la conducerea Romaniei , parcurs ce ar coincide si cu timpul oferit de catre UE ca parte a ajutorului dat prin PNNR. Marele avantaj al Coalitiei ,il reprezinta gaselinita cu „ROTATIVA”(eu am spus asta ca formula de partajare de multa vreme )rotativa ce conserva electoratul de baza al celor doua partide ce este astfel multumit cu participarea , fie ea si pe segmente , a partidelor preferate la guvernare si are si marea calitate de a elimina „ gilceava politica ” la TV. Opozitia este deja consumata politic si strigatale ei repetative deja plictisesc cetatenii .nici anti vaccinistii ,nici cei ce striga „hotul ” nu vor mai fi crezuti de nimeni in urmatorii trei ani .Daca guvernul Ciuca performeza si el are toate procedurile in ”traista „ banii din PDNL si PNNR , saptezeci de procente vot in Parlament si in acelasi timp sprijinul cetatenilor opozitia neavind in acest moment nici macar 30 de procente intentie de vot , putem sune ca un General (actual premier)de forta al Armatei romane nu poate rata tinta .Cetatenii vor mai „bisbii ”o vreme (cei inca nemultumiti )dar pe masura trecerii timpului Generalul va face ordine in Tara si numarul nemultumitilor va scadea dramatic .

    • Rotativa vine din vremuri stravechi, de la Carol I, nu e o gaselnita a desteptilor de azi.
      Pe nemutumiti poate ca o sa-i multumeasca cine zici maftale dar pe cei ce se simt inselati, tradati, aburiti ca in baia turceasca nu o sa-i mai multumeasca niciodata sigla pe care au stampilat-o acum cateva luni.

    • Dacă scriai mai scurt mă uitam la varianta video.
      Măi care ia-ţi citit postarea lui ăsta întreagă ca să priceapă şi el ce vrem să spunem?

    • Klaus, tu esti?
      Sau Rares?
      Care sunteti maica?

  7. La insistentele lui Iohannis s-au reunit cei care au pus la cale mineriada si gazarea romanilor la 10 august -PSD- cu cei care au musamalizat atrocitatile pesedistilor, respectiv PNL-Iohannis.

    • Când au îngropat 10 August trebuia să îţi miroase a ceva suspect.

  8. De mult n-am mai citit o aiureala de genul asta. Sa intelegem deci ca singurul partid de incredere ar fi udmr ul, cel care a praduit tara si cu stanga si cu dreapta. Bravo udemeristule. Cat despre „monstruoasa coalitie”- ii cunoastem f bine de 30 de ani. Episodul dragnea a fost un accident, psd ul a ramas acelasi partid de hoti si baroni. Pnl a fost si a ramas partidul tradatorilor. Singura speranta este o coalizare a fortelor de dreapta, exceptand pnl- iohannis, in jurul USR ului.

  9. FSN spre pricopseală și control.

  10. Dreapta nu are candidat! Cioloș ce e.. Cred ca va fi următorul președinte al României

  11. 18:39
    Nu-ti plac comentariile incomode G4media ?
    Pe cine deranjeaza ?
    17:22 , 18:26 , 18:31 sunt comentarii incomode si le-ai ‘sarit’ sau de ce nu se vad ?

    • S-a infiltrat SECU şi le mai fură unele postări iar dacă reuşeşte să treacă postarea fură litere şi câteodată le şi schimbă, cu analfabeţii funcţionali îi lasă la liber că nu sunt nici un pericol pentru nimeni.

  12. 18:49
    Cuvantul „lustr.atie” este interzis aici, G4media ?
    Nu avem voie sa aducem aminte cititorilor despre „lus.tratie ” , G4media ??
    Cine cenzureaza cuvantul „lustratie” ?
    ciuca citu iohannis bode ?
    Sa stim si noi !
    Poate afisezi lista cu cuvintele interzise, G4media !

    • Ne repetăm, credem că şi Tăpălagă e băgat în conspiraţia asta că tare mult îi place să enerveze pe unii postaci, dacă nu eşti postac PSD atuncea sigur SECU ţi-a făcut-o.

      S-a infiltrat SECU şi le mai fură unele postări iar dacă reuşeşte să treacă postarea fură litere şi câteodată le şi schimbă, cu analfabeţii funcţionali îi lasă la liber că nu sunt nici un pericol pentru nimeni.