G4Media.ro

Cu cât au crescut subvențiile de la buget pentru partidele politice/ PSD…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Cu cât au crescut subvențiile de la buget pentru partidele politice/ PSD a primit 96,8 milioane lei de la bugetul de stat în 2018/ PNL 44, 4 milioane de lei/ USR 13 milioane

Din luna septembrie a acestui an, finanțarea partidelor politice de la bugetul de stat a crescut exponențial, conform unui document oficial emis de Autoritatea Electorală Permanentă, solicitat de un cititor G4Media.ro.  De exemplu, dacă în lunile aprilie, mai și iunie PSD a primit subvenții însumate care depășesc cu puțin 12 milioane lei, același partid a primit numai în luna septembrie peste 35 milioane lei. În luna septembrie au fost modificate normele metodologice de aplicare a legii, astfel că toate partidele au primit pe lângă subvenția mărită și restanțele pe lunile anterioare aferente anului 2018. 

În lunile octombrie, noiembrie și decembrie, PSD a primit, în total, 36 milioane lei de la bugetul de stat.

Subvențiile de la bugetul de stat s-au mărit din luna septembrie pentru toate partidele.  PNL a primit 16 milioane lei în prima lună de toamnă a acestui an, USR 4,7 milioane lei, ALDE aproape 3,5 milioane lei, iar PMP 2,2 milioane lei. În total, numai în luna septembrie subvențiile pentru partidele politice i-au costat pe români 61,7 milioane lei.

Din totalul de peste 170 milioane lei care s-au alocat din bugetul național partidelor politice în 2018, numai PSD a primit 96,8 milioane lei. Finanțarea partidelor este direct proporțională cu rezultatul pe care îl au la alegeri legislative.

Finanțarea partidelor politice a crescut din luna septembrie, atunci când Guvernul României a adoptat la începutul lunii septembrie Hotărârea nr. 78/2018 pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006, modificată și ea la rândul ei prin legea 34/2018, conform căreia „suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01%  și de cel mult 0,4% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.”

 

 

Amintim că Parchetul General a confirmat oficial că Mircea Drăghici, trezorierul PSD propus pentru a prelua funcția de ministru al Transporturilor, este cercetat penal, după dezvăluirile despre felul în care acesta a cheltuit banii primiți de partid drept subvenție de la stat, notează Newsweek România, publicația care a scris prima oară despre subiect.

Cele trei mașini – cumpărate cu banii jos de către PSD! – valorează în jur de 188.000 euro. Și, culmea, nici măcar nu sunt folosite în folosul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Cât se poate de personal. Astfel, soția trezorierului Drăghici, Georgiana Drăghici, conduce Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei.

Newsweek România a mai publicat și un document care arată că, în mai puțin de cinci luni din acest an, 380.000 de euro au plecat din subvenția primită de PSD de la stat în contul unei persoane fizice. Suma reprezintă echivalentul a 20 de luni de chirie pentru o vilă în Pipera. Adică 19.000 de euro pe lună pentru un imobil a cărui închiriere costă de șase-șapte ori mai puțin pe piața imobiliară. Conform mai multor surse, în respectiva vilă de pe bulevardul Iancu Nicolae ar locui chiar trezorierul PSD, Mircea Drăghici, artizanul acestei afaceri incredibile. Conform documentului pe care-l vedeți mai jos, Partidul Social-Democrat a început să-i plătească, încă din februarie a.c., sume imense unui cetățean pe nume Corneliu Geană. (Detalii aici)

Modificarea legii finanțării partidelor politice a fost inițiată de deputatul PSD Mircea Drăghici. Conform stenogramei ședinței Camerei Deputaților din 19 decembrie 2017, Mircea Drăghici a declarat că „În calitate de inițiator, am simțit nevoia să punem un prag minim pentru alocarea subvențiilor pentru partidele politice parlamentare. Acest prag minim nu exista până acum în lege. În plus de aceasta, am convenit că, împreună cu Partidul Național Liberal, pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei”, conform Ziare.com.

Sursă foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

NOTĂ: Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

 1. Și va văitați ca nu aveți partide si o politica sănătoasă și coerenta? Când primesti bani de la stat, degeaba, de ce ți-ar mai pasa de oameni? Nu e mai mișto sa te faci ca muncești?

  • Si se mai vaita cei absenti de la votari ca nu au cu cine vota!

  • Nota Bene
   Intreaga Clasa Politica Damboviteana mentionata in Acest Tabel se face ca munceste ! Un motiv Suplimentar pentru
   1 Parlament de Oameni, nu de Infractori in numar maxim de 300 ( usere tace malc pe acest aspect)

   2 scoaterea P$D, penel£ , ALD£ in ilegalitate; iudemere este un Sindicat al Minonoritatii Maghiare nu partid politic ( iliescu a inchis ochii la asta ca sa mance si gura lui de la Gaterszag Kerestoy srl)

   3 Confiscarea prin Nationalizare a Patrimoniilor individuale sau prin Asociere a Tuturor Politicienilor din 1990- ytd ( inclusiv usere ) – se strang minim 40 miliarde euro la Trezoreria Romaniei!

   4 confiscarea prin nationalizare a Activelor Varanului, inchiderea Latrinelor – banii Crescent sa Ajunga la Trezoreria Romaniei

   5 Recuperarea Tezaurului Talharit de URSS

 2. Dumnezeule mare, până și opoziția se îndoapă cu banii noștri?? E sfârșitul lumii!
  Să vă fie rușine! Poate de aceea nu aveți idei mai bune ca opoziție, poate prea binele vă înmoaie și dramul de curaj cu care v-ați lăudat la început.
  Ați ajuns să mirosiți cu toții a hoți la drumul mare, nu vă mai săturați, nu vă mai ajunge nimic, vreți totul doar pentru voi! Așa procedează și trădătorii de țară, dar și teroriștii. Care dintre ei sunteți??? Rușine…

 3. HA HA HA!
  PROSTIMEA SI BATUTA SI CU BANII LUATI. DIN TOATE POZITIILE.
  HA HA HA !
  BANCILE SI MULTINATIONALELE SUG SANGLE POPORULUI….
  HA HA HA!

 4. ADICA COPII SUNT OMORATI IN SPITALE CA SA-SI TRAGA PARTIDUL LUX ? LEGAL. HA HA HA HA HA HA HA HA MERITAM CU PRISOSINTA!