G4Media.ro

CSAT: Introducerea reactoarelor nucleare modulare mici este importantă pe termen mediu

Sursa foto: NuScale

CSAT: Introducerea reactoarelor nucleare modulare mici este importantă pe termen mediu

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au concluzionat, în ședința de marți, că introducerea reactoarelor nucleare modulare mici este o prioritate pe termen mediu.

„Membrii Consiliului au analizat şi aprobat propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României, astfel încât populația să fie protejată și să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu energie electrică și cu gaze naturale, în condițiile unor prețuri care să nu-i împovăreze pe cetățeni.

Stimularea investițiilor pe termen scurt și mediu în dezvoltarea producției de gaze naturale, atât onshore, cât și offshore, utilizarea, pe termen scurt, a tuturor resurselor energetice pe bază de cărbune pentru a traversa această criză energetică, creșterea capacității de extracție din depozitele subterane de înmagazinare a gazelor naturale, precum și concretizarea dialogului cu partenerii externi pentru a asigura accesul la surse alternative de gaze naturale din Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii și Arabia Saudită sunt alte subiecte abordate în cadrul ședinței de astăzi.

În același timp, membrii Consiliului au concluzionat că, pe termen mediu, sunt foarte importante atât introducerea reactoarelor nucleare de generația a IV-a, mici și modulare, cât și consolidarea infrastructurii de transport a energiei electrice și a gazelor naturale”, se arată în comunicatul emis de Administrația prezidențială la finalul ședinței CSAT.

Context. Nuclearelectrica SA, companie controlată de statul român, și firma privată Nova Power & Gas SRL, controlată de oamenii de afaceri Teofil și Simion Mureșan, au lansat, în 26 septembrie, compania de proiect RoPower Nuclear SA pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița, potrivit unui comunicat Nuclearelectrica. Detalii aici

Cu doar zece zile înainte, Nuclearelectrica anunțase că va face „evaluări aprofundate suplimentare” ale sitului din Doicești (Dâmbovița) după o inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Situl de la Doicești (Dâmbovița), unde Nuclearelectrica vrea să amplaseze reactoarele nucleare mici, este situat lângă Târgoviște, la 90 km de București. Terenul fizic aparține companiei Nova Power & Gas SRL, controlată de frații Teofil și Simion Mureșan, iar statul român, prin Nuclearelectrica, s-a asociat practic cu aceștia, fiecare având 50% din noua firmă de proiect.

Compania de proiect RoPower Nuclear SA, deținută în părți egale de SC Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SA, va lua măsuri pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România în acest deceniu, potrivit comunicatului citat. Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a companiei americane NuScale, despre care Nuclearelectrica susține că e singura companie SMR care a obținut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

De menționat că, până acum, în SUA nu a fost construită nici o centrală electrică utilizând tehnologia NuScale Power Module.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Toate bune dar deocamdată chiar SUA constată că singurul furnizor de combustibil (uraniu) pentru reactoarele nucleare mici și modulare este controlat de Federația Rusă!!! Situația se va rezolva, evident, doar că va mai cere timp, iar noi le cumpărăm, se pare, ACUM în speranța că până ATUNCI (??) lucrurile se vor rezolva…

  2. Tehnologia exista din anii ’60 in domeniul militar.
    Se pare ca doua reactoare de acest fel functioneaza in doua unitati militare de radiolocatie foarte izolate.
    Primul reactor nuclear civil de asemenea putere a fost construit la 90 km de Moscova in 1954.