G4Media.ro

Cristina Prună: Vechii politicieni dau vina pe USR PLUS pentru creşterile de…

Sursa foto: Pixabay

Cristina Prună: Vechii politicieni dau vina pe USR PLUS pentru creşterile de preţuri din energie, deşi ei au controlat sistemul în ultimii 30 de ani/ Nu liberalizarea a generat acest tsunami al creşterilor de preţ, ci lipsa cronică de investiţii

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Cristina Prună afirmă, marţi seară, că ”nu liberalizarea a generat acest tsunami al creşterilor de preţ, ci lipsa cronică de investiţii”. ”Vechii politicieni dau vina pe USR PLUS pentru creşterile de preţuri din energie, deşi ei au controlat sistemul în ultimii 30 de ani”, a transmis Prună.

”Vechii politicieni dau vina pe USR PLUS pentru creşterile de preţuri din energie, deşi ei au controlat sistemul în ultimii 30 de ani (…) Nu liberalizarea a generat acest tsunami al creşterilor de preţ, ci lipsa cronică de investiţii, capacităţile de producţie învechite, deficitul de producţie în raport cu cererea. Multe companii de stat din energie au fost căpuşate de toţi cei care au fost la guvernare în ultimii 30 de ani. La asta se adaugă şi modul pe genunchi în care a fost făcută liberalizarea şi am spus-o şi la momentul respectiv”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Cristina Prună.

Aceasta acuză Guvernul de nepăsare sau incompetenţă.

”Că #EchipaCastigatoare are 10 miliarde de euro la dispoziţie pentru investiţii în sectorul energetic, dar nu e în stare sa facă un cadru pentru Fondul de Modernizare, asta e altceva, dar nu are legătură cu liberalizarea, ci cu nepăsarea sau incompetenţa. 10 miliarde de euro pentru sectorul energetic prin Fondul de Modernizare = 10 miliarde de euro prin PNDL3, doar că primii sunt bani europeni, monitorizaţi. Aţi auzit ministrul Energiei din ”echipacastigatoare” să se lupte pentru investiţii în sectorul energetic aşa cum a tras cu dinţii de PNDL3”, a mai afirmat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Anterior, într-o altă postare pe Facebook, Prună a afirmat că situaţia preţurilor crescute nu este rezultatul unui context de moment.

”Parlamentul chiar a votat constituirea unei comisii de anchetă care să investigheze sursa acestor creşteri de preţuri. Trebuie să fim însă realişti – nicio comisie de anchetă nu va face ca preţurile la energie să devină mai mici peste noapte. Realitatea este că aceste creşteri de preţuri sunt rezultatul tărăgănării unor proiecte cheie şi a lipsei cronice de investiţii în sectorul energetic. Fără investiţii noi în energie cu emisii reduse de carbon România va pierde timp, bani, iar consumatorii români vor achita din buzunar ineficienţa anumitor companii din sector”, a mai scris Prună.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Ce sa zica si userista fripturista? Ce i se comanda de la Bruxelles.
    UE e un paradis care iti da doar libertati, lbertatea de a-ti alege intermediarul desi nu ti-l doresti.
    Libertatea de a trai pe datorie, pana la data scadenta etc

    • Partea cu „investiţii noi în energie cu em1sii reduse de carbon” e tot vrajeala de la Bruxelles.
      Daca iei in calcul pretul la acest tip de energie, scumpirile ar trebui sa vina dupa investitii in energie regenrabila, nu in lipsa lor.
      Cea mai ieftina energie este cea din carbune sau gaz natural.
      Mai sunt cativa pr0pagand1isti care spun ca reg3nerabila este deja mai ieftina decat combustibilul fosil. FALS. Ei compara pretul raportat la puterea instalata, acela poate fi mai mic, dar daca iau in calcul factorul de capacitate, energia reggenerabila ramane de departe mai scumpa decat gazul.
      Deci ce spune dsoara fripturista Pruna atat referitor la liberalizare cat si la energia verde este fals.

    • Mafia pesedisto liberala care e la putere de 31 de ani i-a inventat pe „baietii destepti” care cumpara ieftin energie de la stat si o vand scump.la cetateni
      Puscariasul mafiot Adrian Nastase si excroaca Udrea au mare legatura cu acest jaf

    • Bravo domnul George. Perfect de acord.

    • Sigur ai dreptate. Ro ar face bine să-și prezerve resursele asa clasice cum sunt și cu neconvenționale sa investească ușurel pe parcurs. Ce ai în mina nu-i minciuna. Eoliana și solara te lasă la discreția vintului și a norilor. E bună doar ca supliment dar momentan ar trebui sa ne bazăm pe ce avem sub tălpi nu pe ce ne va oferi natura cu capriciile ei cu tot.

  2. Polonezii vor sa procedeze corect: sa scrie pe factura cat e „contributia” politicilor europene la pretul final.

    • niste zgirie brinza

    • Mafia pesedisto liberala care e la putere de 31 de ani i-a inventat pe „baietii destepti” care cumpara ieftin energie de la stat si o vand scump.la cetateni
      Puscariasul mafiot Adrian Nastase si excroaca Udrea au mare legatura cu acest jaf

    • Politicile UE sunt uneori radicale, dar statul membru, potrivit principiului subsidiarității, își face singur politica națională,…dar cine dracu sa negocieze? CATU ?,,,E un zero, …Ciolos ? ala aplica directivele direct, ce sa mai transpuna, daca aia de la UE zic o aberatie, o ia de buna…gazul trebuie sa ramana combustibil de tranzitie cel putin 50 de ani, poate reusim si noi sa-l consumam pe ala din Marea Neagra…fanteziile cu solarul și eolianul nu tin, iar hidrogenul e o utopie la tehnologiile actuale.

    • Se scrie escroacă băi analfabetule

  3. Nu ii acuza nimeni de nici o crestere a valorii energiei ci de efectele plecarii de la guvernare ce duc la imposibilitatea guvernamentala de a pune in practica politici de protectie sociala .Cresterea de preturi este valabila si vizibila in intreaga lume. Nn avem resurse ce pot a ne asigura independenta energetica .USRPLUS sa faca bine sa inceapa a reveni la guvernare si sa isi asume proiectele promise . Fugarii nu sunt bine vazuti nicaieri in lume si a arunca vina pe altii nu la face vreo imagine mai buna .

    • Cum să revină „la guvernare si sa isi asume proiectele promise”, dacă nu vreți să le dați portofoliile pe care și le-au asumat, și vreți să fie alte portofolii la întoarcere? Ca și cum cutărescu își asumă promisiuni pe tema X, are portofoliu pe tema Y și îi cereți să-și respecte promisiunile pe portofoliul X.

      Logică de postac.

      Glumesc, știu că textele astea cu reveniți lângă noi sunt pentru impresie artistică.

    • Albinuta, când folosesti nick-ul asta esti haioasa…..dar întoarcere USR la guvernare, cu zombilica e imposibilă,…din fericire, după Congres, pica guvernul, poate în 15 octombrie avem guvern nou, fără Catu….., investitiile in energie sunt altă problemă, pentru o fantezie a UE, martorii Gratie, adică, închidem tot pe fosil, cărbune, dar și gaz….10 mld euro sunt trecute la picior de lemn, sa înlocuim 40% din capacitatea de producție costa vreo 150 mld de euro, adică bugetul României pe următorii 25 de ani….asta daca nu închidem și energia nucleară

  4. Madam, nu ți s-a acrit de același clișeu „vechii politicieni”, tu chiar ai impresia că toți cetățenii sunt talibani userisiti și nu știu adevarul, LIBERALIZAREA și politicile UE vis a vis de certificatele verzi au dus la creșterea prețurilor!!!!

    • Mafia pesedisto liberala care e la putere de 31 de ani i-a inventat pe „baietii destepti” care cumpara ieftin energie de la stat si o vand scump.la cetateni
      Puscariasul mafiot Adrian Nastase si excroaca Udrea au mare legatura cu acest jaf

    • Ca tot vorbeam de talibani, asta o să rămână din USR, o adunătură de talibani fanatici.

  5. Ipocrizie mizerabila!
    „Cristina Prună se contrazice în funcție de momentul mesajului.
    Doar că, într-un alt mesaj, de la finalul anului trecut, mai exact din 29 decembrie 2020, aceeași Cristina Prună avea o altă opinie.
    Total opusă.
    Iată cum LAUDA parlamentarul USR PLUS măsura de liberalizare a pieței energiei și „beneficiile” pentru consumatori.
    „De la 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică din România va fi liberalizată. Acest lucru ține de NORMALITATEA oricărei economii deschise. Concurența liberă și cât mai largă în orice domeniu nu poate avea la final decât efecte BENEEFICE pentru consumatori, fie că vorbim de calitatea produselor și serviciilor oferite, sau de prețuri.
    Liberalizarea completă a pieței de energie electrică de la 1 ianuarie 2021 constituie un moment al REDRESARII)!!!) sectorului energetic. Experimentul ODIOS din ultimii ani ai Pieței Reglementate instaurată de PSD a adus consumatorilor doar cheltuieli UMFLATE, stabilite din pixul politicienilor și instituțiilor de stat. Revenirea la piața concurențială va fi BENEFICA și industriei furnizorilor de energie, amorțită până acum de plafonarea artificială a prețului”, scria același parlamentar, tot într-o postare pe Facebook, în 29 decembrie.

    Rusine, Cristina Pruna, vorbe goale ca la PNLei sau PSDei sau UDMRei!

    • Wow, frumos find din trecut Nenorocita asta tot nu intelege ca in realitate nu e ca la oneghe. Deficitul de energie aici te duce, la preturi mari. Au inchis mai repede Mintia de 1200MW fara sa aiba niciun gind cum sa acopere gaura

  6. In timp ce Virgil Popescu ne cerea imperativ sa trecem pe piata concurentiala pentru ca Pretul la energie electrica pe piata reglementata va fi mai mare decat pe piata concurentiala, ADEVARUL e INVERS: in timp ce Pretul energiei electrice pe piata Reglementata a crescut la 1 Iulie cu 3 pana la 13% , pe piata concurentiala Preturile energiei electrice au explodat, a confirmat asta zilele trecute la RRA dl Zoltan Nagy vicepresedinte ANRE care a spus ca pe piata reglementata Pretul energiei electrice a crescut in MEDIE cu 4%, uite si aici:
    „Prețuri mai mari cu 13% la energia electrică, de la 1 iulie, pentru românii care nu au semnat un contract pe piața liberă
    30.06.2021
    Preţul energiei electrice va creşte începând de joi, 1 iulie, cu 3% şi până la 13% pentru consumatorii casnici care NU au semnat încă un contract de furnizare pe piaţa liberă. De la începutul lui 2021, piaţa de electricitate s-a liberalizat total, iar preţurile nu mai sunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
    Fiecare consumator este liber să aleagă orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licenţiaţi. Pe site-ul ANRE există un comparator de preţuri unde se găsesc toate ofertele, pe judeţe, în ordinea crescătoare a preţurilor.
    Cei care nu semnează noi contracte şi pur şi simplu nu fac nimic vor rămâne în aşa-numita piaţă de serviciu universal, adică vor primi în continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un preţ care este mai MARE decât cel din piaţa liberă.
    Peste 50% dintre consumatorii casnici sunt deja în piața liberă.
    Peste jumătate din consumatori casnici sunt deja în piaţa liberă, concurenţială, a anunţat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, în urmă cu 2 zile. Pentru ceilalţi preţul va creşte cu 3% – 13%.
    „La 1 ianuarie, dintre cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime din consumatori. În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate dintre consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat”, a arătat Negy-Bege.

    Azi, e exact invers: noi am trecut pe piata concurentiala(suntem la Electrica Transilvania sud), iar pretul Pretul final al Facturii s-a DUBLAT!

  7. Inca o data, pentru useristi. N-are ce piata concurentiala sa fie la gaz si electricitate, ci doar intermediari si firme de apartament. A facut Eon vreo centrala? Administreaza vreo linie? Nu, evident. In plus, au fortat inchiderea Mintia si Iernut ca sa importam din jur si sa sara pretul. La citi bani a spart CăCîțu in 6 luni, faceau alelalte 2 reactoare la cernavoda sau inca 2 hidro si le raminea suficient sa-si faca palate de cocalari si Audi.

  8. Obsesia asta cu liberalizarea facuta intr-o sara plina de saraci e, desigur, o neghiobie. In plus, nimeni n-a facut un studiu ca sa afle impactul asupra populatiei. Liberalizare facuta anapoda, de dragul doctrinelor. In Romania chiar n-ai pe cine sa mai votezi.

  9. Tutuzo, dupa ce artimetica faci tu calcule? In 2016 cine guverna tara? Sau tu erai plecata pe o alta planeta? Dar din 2020 si pana in zilele noastre?