G4Media.ro

COVID-19. Urmărirea contactelor sociale, o problemă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Pai si cine n are smartfon ce face?

    • Sta in casa sau merge in centru de carantina.
      Sa vezi cum descopera toti brusc ca au telefon cu camera si acces la internet.

    • Momentan ramane liber si neurmarit.
      Dar se inventeaza ceva si pentru astia …

  2. Cititi 1984 ce scrie acolo se implementeaza la virgulita.

  3. si cu protectia datelor personale cum ramane monser? adica un avion al unei companii low cost s-a prabusit intr un munte ca asa a vrut unul din pilotzi care era defect la minte, si scuza a fost ca doctorii nu au putut sa spuna ca era defect la cap ca incalcau protectia datelor. Iar acum ne urmaresc ca am stranutat! si la ce i freaca grija ca am avut sau voi avea gripa asta, atata timp cat respect regulile si no o dau la alta. ii si vad pe nemtzi ori pe americani ingramadintu se sa instaleze aplicatia!

    • Tocmai de asta tehnologia se bazeaza pe numere aleatoare generate si transmise pe Bluetooth, si memorate atat de telefonul care le emite, cat si de cele care le receptioneaza. Nu sunt transmise date personale, sau de localizare. Doar niste cifre care nu au nicio noima daca te uiti la ele.

      Cand ai aflat ca esti infectat, poti trimite acele numere generate de telefonul tau, in ultimele saptamani, catre ceilalti care au aplicatia.

      Dupa ce primeste aceasta numere de la cei infectati, aplicatia verifica daca lista proprie din telefon cu numere primite in ultimele saptamani contine acele numere, adica daca telefonul respectiv a fost in aproprierea unei persoane care s-a declarat infectata. Ca Bluetooth nu merge la distante mari.

      Si pe urma le apare pe telefon celor care au fost pe langa cel care se declara infectat ceva de genul: vezi ca acum 3 zile ai fost pe langa cineva cu COVID timp de mai mult de 15 minute. Ar fi bine sa te testezi.

      Verificarea respectiva nu se face centralizat de autoritati sau de vreo firma, se face pe fiecare telefon in parte, deci are cum sa stie nimeni ca ti-a aparut acea avertizare pe telefon. E doar pentru tine.

      Si totul fara conturi personale, fara autentificare, fara notarea datelor personale. E doar o metoda de avertizare, nu de urmarire, cum este incorect numita.

      Totusi, cand te declari infectat, trebuie sa bagi doar un cod in aplicație, pe care il primesti de la centrul de testare dupa ce esti confirmat infectat, ca sa nu poti sa faci anunturi false si sa sperii lumea cu avertizari false.

      In mod normal acel cod n-ar trebui pastrat nicaieri si n-ar trebui sa te identifice, e doar ca o parola de unica folosinta, dar na, daca esti paranoic, nu te obliga nimeni sa-ti instalezi aplicatia pe telefon, si cu atat mai putin sa te declari infectat in ea, chiar dupa ce o instalezi.

      Chiar daca o instalezi doar ca sa primesti avertizari, si nu intentionezi sa-i avertizezi pe altii, tot e mai bine decat deloc. Desi ideal ar fi sa faci ambele lucruri.

    • Nu e mai simplu sa ne faca un semn pe frunte daca am fost infectati? Partea aia ca nu se salveaza identitatea, doar un BT ID e abureala. Acel BT ID este unic si atasat unui device, prin urmare esti identificat suta la suta.
      Au mai incercat unii sa marcheze oamenii ca pe vite, si nu au sfarsit bine.
      Is curios cum vor reactiona americanii care macar se pot apara in mod clar de astfel de abuzuri. Restul sunt in mare problema.

  4. „O expresie cu care va trebui să ne obișnuim în curând: urmărirea contactelor sociale. ” Asa incepe articolul… Probabil ca daca vrem un vitor neocomunist trebuie sa ne obisnuim cu asa ceva. Ce face baietii? Mai e „de dreapta”?

  5. Incredibil cat de departe s_a ajuns.Securistii nici n-au visat că se poate ajunge atât de departe.Sunt curios de reacția popoarelor,oare chiar vor accepta oamenii astfel de măsuri că o turmă de oi?

  6. Multi o sa isi instaleze de buna voie aplicatiile de urmarire, se intampla deja in tarile din Europa. Multi cred ca e o idee buna sa tot dai puteri crescute statului. Multi cred ca problema se reduce la algoritmul pe care il foloseste o aplicatie sau alta, si nu vad padurea de copaci, vezi Vladut mai sus….

    „Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.” – Benjamin Franklin.

    • Nu e chiar ingramadeala la instalat aplicatii de genul asta. Problema este ce facem cand app-ul va fi „instalat” de catre operator, fara macar sa ti dai seama. Cred ca pretul telefoanelor „not -smartphone” va creste , intrucat nu toti vor accepta aceste metode comuniste.

  7. Pentru VLAD, nu stiu cati ani eu sunt mai batran si am prins si comunismul care in Romania era o dictatura hard. Nici nu visau aia sa aiba acces la o asemenea tehnologie pe care unii din voi sunteti dispusi sa o instalati de buna-voie. Nu ii da voie statului sa iti monitorizeze viata caci nici nu ai idee la ce lucru pretios renunti, multi au murit pentru a avea dreptul la libertatea la care tu asa usor vrei sa o dai unui Guvern.

  8. Un bucurestean normal merge cu metroul zilnic. Pana stie ca e bolnav, a mers vreo saptamana prin oras. Presupunand ca aplicatia SRI ii gaseste pe ceilalti 700 de vecini de vagon, cum aduce aplicatia SRI sute de oameni la teste? Ii aresteaza cu sutele daca nu se prezinta?

    Dar daca intr-o zi se descopera zece utilizatoi de metrou bolnavi? Arestam cateva mii de bucuresteni? Unde? Dar daca vin la teste toate miile astea, ii testam? Cu ce?

    Filmul asta SF e prost. S-a stricat, la fel ca „Razboiul stelelor”.