G4Media.ro

Coronavirus: Este puțin probabil ca infectarea cu tulpina inițială de Omicron să…

Sursa foto: Pixabay

Coronavirus: Este puțin probabil ca infectarea cu tulpina inițială de Omicron să asigure protecție împotriva variantelor actuale

Persoanele infectate cu versiunea iniţială a variantei Omicron a noului coronavirus, identificată în Africa de Sud în noiembrie 2021, ar putea fi vulnerabile în faţa riscului de infectare cu variantele recente de Omicron chiar dacă s-au vaccinat deja anti-COVID-19, inclusiv cu doza booster a unor astfel de seruri, sugerează un nou studiu, informează Reuters.

Pacienţii vaccinaţi şi infectaţi apoi cu subvarianta Omicron BA.1 au dezvoltat anticorpi care pot să neutralizeze acea subvariantă şi tulpina iniţială de SARS-CoV-2, însă subvariantele care circulă în prezent au dezvoltat mutaţii care le permit să evite acei anticorpi, au raportat cercetătorii din China într-un studiu publicat vineri în revista Nature.

Subvarianta Omicron BA.2.12.1, care cauzează în prezent cele mai multe infectări în Statele Unite, şi subvariantele Omicron BA.5 şi Omicron BA.4, care alcătuiesc împreună 21% din totalul cazurilor noi americane, conţin mutaţii care nu sunt prezente în subvariantele iniţiale Omicron BA.1 şi Omicron BA.2.

Aceste subvariante noi „evită capacitatea neutralizatoare a anticorpilor obţinuţi după infectarea cu SARS-CoV-2 şi după vaccinare”, au precizat autorii studiului, realizat în cadrul unor experimente de laborator.

Două medicamente bazate pe anticorpi monoclonali – Bebtelovimab, produs de Eli Lilly, şi Cilgavimab, un compus al tratamentului Evusheld dezvoltat de AstraZeneca – pot în continuare să neutralizeze eficient subvariantele BA.2.12.1 şi BA.4/BA.5, au arătat experimentele de laborator.

Însă dozele booster ale vaccinurilor bazate pe varianta BA.1 a virusului, precum cele care sunt dezvoltate în prezent de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna, „ar putea să nu asigure o protecţie de spectru larg împotriva noilor subvariante de Omicron”, au avertizat autorii studiului.

Mai multe cercetări precedente, care nu au fost încă evaluate prin procedura peer-review, au sugerat că este puţin probabil ca persoanele nevaccinate şi infectate cu Omicron să dezvolte reacţii imunitare care să le ofere protecţie împotriva altor variante ale noului coronavirus.

„Părerea mea este că deşi ar putea exista anumite avantaje în dezvoltarea unui vaccin specific pentru Omicron, cred că se va obţine doar un beneficiu marginal în raport cu folosirea vaccinurilor şi a dozelor booster existente”, a declarat medicul Onyema Ogbuagu, cercetător în boli infecţioase la Facultatea de Medicină a Universităţii Yale din New Haven, Connecticut, care nu a participat însă la realizarea noului studiu.

„În pofida capacităţii noilor subvariante de a evita protecţia imunitară, putem să ne aşteptăm ca vaccinurile să ofere în continuare o protecţie împotriva formelor grave ale bolii. Dacă sunteţi programaţi să faceţi un booster, mergeţi să faceţi doza booster. Dacă am învăţat ceva până acum din experienţa clinică este faptul că este extrem de important să ne actualizăm schema de vaccinare pentru a menţine niveluri crescute de anticorpi anti-COVID-19 care circulă în sânge”, a adăugat acelaşi specialist.

Adolfo Garcia-Sastrre, cercetător în microbiologie şi boli infecţioase la Facultatea de Medicină Icahn asociată spitalului Mount Sinai din New York, a sugerat că o protecţie mai bună ar putea fi obţinută prin vaccinuri care ţintesc mai multe tulpini ale virusului sau prin vaccinuri intranazale care ar creşte protecţia faţă de riscul de infectare şi de transmitere, generând imunitate la nivelul mucoasei nazale, prima cale de pătrundere a virusului în organism.

Acelaşi specialist, care nu a fost implicat în realizarea noului studiu, consideră că până când devine disponibil un vaccin creat specific împotriva unei variante virale, o nouă variantă ar putea să apară şi să devină dominantă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Totul e sa faca spray nazal. Chiar si cei mai înverșunați antivaxeri (de fapt spaimă de ace) fac un puf pe nas fara grețuri si frica de autism.

    • Sigur că da. Și medicilor care nu s-au injectat, tot de ac le era frică, nu de conținutul seringii.

    • @Sakura
      Nici un medica care isi respecta profesia nu va recomanda un produs farmaceutic netestat suficient in timp, conform cu practicile industriei farma.

  2. Am vezut cat de bine au gestionat „hexpertii” pandemia, inflatie maxima, inflatie care a inceput sa creasca inainte ca putler sa invadeze ucraina. Nu mai vorbesc de dezastrele medicale care au avut loc din cauza medicilor gen mihaila si vv.
    A venit timpul sa recunoasteti ca ati facut praf societatea si economia cu hexpertii medicali.
    O adunatura de spagari corupti, au inchis oameni in case la ordin politic.

  3. Cooperativa munca in zadar:
    „până când devine disponibil un vaccin creat specific împotriva unei variante virale, o nouă variantă ar putea să apară şi să devină dominantă.”

  4. Ce e plauzibil in momentul de fatza, e ca infectarea cu Omicron BA.1 / BA.2 nu impiedica (prea mult) infectarile cu BA4/BA5. Asta era vizibil si inainte de studiile cu care se ameninta in articol.
    S-a mai observat si ca dozele de booster ofera ceva protectie la infectie, cel putin in cazul BA.1/BA.2. Dar pe o perioada scurta, sub 3 luni (si mai scurta pentru dozele urmatoare)

    Mai stim din studiul CDC din perioada Delta (care oricum era mai periculoasa) ca vaccinurile ofera o protectia mai mica impotriva mortilor/spitalizarilor comparativ cu imunitatea naturala.
    Greu de crezut ca e posibil sa se inverseze situatia in cazul noilor variante (sigur, nu imposibil)

    Deci cand se vorbeste de faptul ca persoanele nevaccinate nu ar beneficia deloc de protectie oferita de infectii anterioare, este o afirmatie indoielnica. Deci nici cele vaccinate nu ar beneficia, daca protectia „mai buna”, nu functioneaza.
    Sau articolele trateaza doar protectia la infectie, care e doar o parte a problemei, si una nu foarte importanta.

  5. Pocaiti-va și vaccinati-va!

  6. E un studiu…in care ” ar putea” …se repeta de n -ori. Prost!Rolul.presei este sa sadesca frica , in randul citititorilor, nu? Nu va e , ba, un pic de rusine?

  7. Decese civili romani WWII 110-120.000
    Decese pandemie romani 2020-2022 100.000

    Romanul obisnuit stie ca e totul o facatura… De asta ne aflam unde ne aflam. Si de asta suntem pregatiti pentru sacrificii chiar mai mari…

    • De unde ai scos tu suta aia de mii de morti de covid? Sunt 65714 (si aia, dati cum sunt dati, multi au murit de cancer infectati fiind pozitici cu covid de ex, dar, in fine, alta discutie)! Tu crezi ca e vreo diferenta intre tine tine si aia pe care ii critici cand aduci ”din burta” 35000 de morti doar ca sa ti iasa un comentariu?? Exact, de aia ”ne aflam unde ne aflam” …si din cauza celor ca tine, care se cred smecheri cand fac propaganda ”pe invers”!

  8. Anul si vaccinul. Ah, ce frumos e cand se aduna banutii!

  9. Woaw! Adica mai facem o data gripa! Ca in fiecare toamna/iarna! Nu se poate, incredibil, cine a mai auzit, de ce nu e Breaking News pe toate canalele?! ”Masca, lockdown, distantare” :)))))))))))))))))))))! Mai scutiti-ma cu covidu’ vostru care a devenit gripa!