
Coreea de Sud redeschide procesul asasinului fostului președinte Park Chung-hee, în 1979 / Bărbatul a fost condamnat și executat un an mai târziu, dar familia vrea să îl reabiliteze / „Dacă fratele meu nu făcea asta, ar fi murit peste un milion de oameni”
La Seul, Înalta Curte a redeschis procesul lui Kim Jae-gyu, cel care l-a asasinat pe președintele Coreei de Sud în 1979, iar un an mai târziu a fost condamnat la moarte și executat. Acest demers a fost pornit în urma cererilor repetate din partea familiei lui Kim, care susține că acesta ar fi fost torturat în timpul anchetei, relatează Korea JoongAng Daily.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Kim Jae-gyu a rămas o figură controversată. Unii coreeni încă îl mai văd ca pe un trădător.
Unul dintre avocații săi a declarat: „Se poate considera un caz de ucidere împotriva lui Park ca individ, dar scopul [lui Kim] a fost reinstaurarea democrației liberale, nu subversia constituției. Junta militară a prezentat [asasinatul] drept o insurecție și a deformat cazul, deoarece dorea să preia puterea”.
Familia sa luptă pentru îndepărtarea titlului de „trădător”, relatează BBC. Aceasta încearcă, încă din 2020, să obțină un nou proces. În februarie 2025, Înalta Curte de la Seul a aprobat cererea, conform Chosun Biz, iar pe 16 iulie a avut loc prima audiere. Noul proces este programat să înceapă în septembrie 2025.
Sora mai mică a inculpatului, Jeong-suk se declară optimistă: „Dacă fratele meu nu făcea asta, ar fi murit peste un milion de oameni. Sunt încrezătoare că acest proces ar putea oferi șansa sistemului nostru judiciar să-și repare trecutul”.
Park Chung-hee a fost al doilea dictator și, totodată, cel mai longeviv președinte al Coreei de Sud. Regimul său de 18 ani (1961 – 1979) este unul controversat și în zilele noastre. Pe de o parte, Park este văzut drept inițiatorul miracolului economic coreean, care a văzut tranziția statului de la unul sărac la o putere economică spre începutul anilor 1990. Pe de altă parte, regimul său a fost marcat de numeroase abuzuri guvernamentale, restrângerea drepturilor omului și reprimarea oricărei forme de opoziție, potrivit The Korean Herald.
În 1979, Park Chung-hee, alături de șeful Gărzilor Prezidențiale, a fost împușcat de Kim Jae-gyu, la acea vreme șeful serviciului secret corean. În urma asasinării președintelui, armata a declarat legea marțială și a instaurat o dictatură militară, care a durat următorii șapte ani, până în 1987.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.