G4Media.ro

Consiliul Naţional al Elevilor cere 4,7% din PIB pentru educație / Alocarea…

Sursa foto: Pixabay

Consiliul Naţional al Elevilor cere 4,7% din PIB pentru educație / Alocarea este acum de 2,28%, cea mai mică alocare din ultimii ani, mult sub media din UE

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, duminică, un comunicat cu privire la adoptarea, de către Guvernul României, a Programului de Convergenţă 2022-2025, în care condamnă cu fermitate modul în care Guvernul României îşi propune să sprijine dezvoltarea sistemului de educaţie şi solicită revizuirea documentului de prognoză şi a policitilor bugetare, astfel încât procentul alocat din PIB să crească până cel puţin la 4,7%, ridicându-ne astfel la media Uniunii Europene, anunță News.ro.

”Educaţia rămâne în sapă de lemn! În data de 4 mai 2022, Guvernul României a avizat memorandumul pentru aprobarea Programului de Convergenţă 2022-2025, ce urmează să fie transmis Comisiei Europene. Conform acestui document, iniţiat de Ministerul Finanţelor, Guvernul prevede cheltuieli cu educaţia de doar 2,3% – 2,4% din produsul intern brut al României”, spune Consiliului Naţional al Elevilor, cu privire la adoptarea, de către Guvernul României, a Programului de Convergenţă 2022-2025.

Instituţia aminteşte că în acest sectorului de educaţie i-a fost alocat doar 2,28% din PIB, cea mai mică alocare din ultimii ani, deşi încă din anul 2007 a fost semnat un Pact Naţional pentru Educaţie, care includea un punct referitor la alocarea, de la bugetul de stat, a 6% din PIB pentru acest sector, iar Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 impune alocarea procentului amintit anterior de mai bine de 10 ani.

”Chiar dacă finanţarea educaţiei reprezintă de foarte multă vreme un subiect intens dezbătut în societatea românească, guvernanţii nu au reuşit să înţeleagă cât de necesar este să schimbăm modul în care statul român se raportează la educaţie din punct de vedere al alocărilor bugetare. Subfinanţarea cronică a învăţământului din România are efecte devastatoare asupra calităţii actului educaţional din România, care se resimt din ce în ce mai tare de către elevii şi profesorii români. De la infrastructura precară, lipsa unor investiţii sustenabile, propagarea unor fenomene precum „fondul clasei” sau „fondul şcolii” şi până la limitarea capacităţii şcolilor de a investi în formarea continuă a cadrelor didactice, toţi aceşti factori vor pune din ce în ce mai multe piedici în implementarea unor reforme de substanţă”, se arată în comunicat.

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate modul în care Guvernul României îşi propune să sprijine dezvoltarea sistemului de educaţie şi solicită revizuirea documentului de prognoză şi a policitilor bugetare, astfel încât procentul alocat din PIB să crească până cel puţin la 4,7%, ridicându-ne astfel la media Uniunii Europene.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Romania educata – 2.28%

  2. Profesorii ce spun? Voteaza tot cu PSD, PNL, UDMR? (Parintii la fel?) Acest comunicat care ”condamna cu fermitate”, ce se intampla cu el? Va raspunde cineva, sau este iar un dialog in eter? Mai ganditi-va cum sa faceti, ce sa faceti sa va ia in seama cineva mai mult decat G4Media. Succes!

  3. Dacă vroiați educație, de ce ați votat PSD 30% și PNL 25%? Voi sigur nu vreți educație, ci sinecuri la stat.

  4. E razboi, trebuie arme. Marsh pe front daca nu va convine.

    • Care arme? alea care le-am comandat acum cativa ani, si pe care am dat miliarde si nici acum nu sunt aici?

  5. Pai nu sunt bani pentru/doar pentru educatie ! In rest, pt orice nimicuri se aloca bani!
    Dar cum zicea si marele ziarist Mihai Roman (aici pe site), nu pot sa aloci bani fara criterii de performanta!
    Asteptam si atotstiutorul sillicon …..(postac liber-profesionist) sa ne transmita parerea lui , evident, pertindenta!

  6. Stati potoliti, daca vor fi mai multi bani vor angaja profesori si va vor mari numarul de materii.

  7. Prea mult, încă.
    ALTFEL DE UNDE WAXERI ȘI IUBITORI DE CIOLOVECI ȘI RESTRICȚII?