G4Media.ro

VIDEO Conflict armat, soldat cu 41 de morți, la granița dintre Kârgâstan…

Sursa: Captură video

VIDEO Conflict armat, soldat cu 41 de morți, la granița dintre Kârgâstan și Tadjikistan. Totul a pornit după ce tadjicii au instalat o cameră de supraveghere pe graniță, iar sătenii din ambele țări s-au luat la bătaie cu pietre

Bilanţul morţilor a urcat la cel puţin 41 vineri, la o zi după ce o dispută pentru accesul la apă a condus la ciocniri sângeroase la frontieră între trupele Kârgâzstanului şi Tadjikistanului, relatează DPA.

Autorităţile au anunţat de asemenea peste 200 de răniţi, în timp ce tensiunile sunt încă puternice între cele două foste republici sovietice.

Ultimele violenţe au fost declanşate de instalarea unei camere de supraveghere miercuri de către tadjici. Grănicerii kârgâzi de lângă satul Kok-Tash au cerut oprirea acestei lucrări, apoi localnici din ambele ţări s-au implicat aruncând pietre.

Situaţia s-a deteriorat joi când au avut loc schimburi de tiruri între părţi şi un avanpost militar tadjic a fost ars.

Vineri, Kârgâzstanul a acuzat trupele tadjice că folosesc lansatoare de grenade. Ministerul Sănătăţii de la Bişkek a anunţat 31 de morţi şi 154 de răniţi.


Între timp, au fost raportaţi 10 morţi şi aproximativ 90 de răniţi în Tadjikistan, potrivit website-ului Asia-Plus. Nu a existat o confirmare oficială a acestor cifre.

Zona de tensiuni este controlată de Kârgâzstan. Apa dintr-un canal alimentează un rezervor care este una dintre cele mai importante surse de apă pentru oameni în regiunea Batken. Dar Tadjikistanul susţine că ar trebui să aibă acces la apă, citând hărţi mai vechi.

Ambele ţări au declarat de asemenea că speră să calmeze lucrurile. Kârgâzstanul a notat că trebuie să mute 20.000 de cetăţeni în siguranţă, pe fondul unor informaţii privind atacuri şi incendierea de locuinţe şi magazine.

Publicitate electorală

Rusia a chemat de asemenea la calm şi s-a oferit să medieze.

Ambele ţări au devenit independente după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Cu toate acestea, disputele de-a lungul frontierei lor comune de aproape 1.000 de kilometri sunt obişnuite.

Sursa: Agerpres

Foto: Conflict armat la granița dintre Kârgâstan și Tadjikistan / Sursa: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Trebuie să ţinem cu dinţii de sursele de apă în viitor, schimbările climatice vor face praf planeta.

    Ce bine că avem guvernanţi interesaţi de soarta noastră şi votanţi chibzuiţi.

  2. Rusia „mediaza”.
    Clar, alt conflict dezghetat de rusi

  3. Si asta de ce nu s-a putut face la Londra in ’99 cand au inceput sa bagae la greu camere peste camere?