G4Media.ro

Comparație între Pilonul II de pensii și depozitul bancar. De unde ieși…

Foto: Freepik.com

Comparație între Pilonul II de pensii și depozitul bancar. De unde ieși mai câștigat după 13 ani de contribuții

Un român cu salariul mediu pe economie care va contribui lunar timp de 13 ani la Pilonul II de pensii va avea la finalul acestei perioade un câștig net de 4.489 lei, de aproape trei ori mai mare decât dacă ar pune aceiași bani lunar într-un depozit bancar, arată o simulare realizată de Mihai Bobocea, consilier al Board-ului Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), publicată pe e-project.ro. Oficialul APAPR mai atrage atenția că, în timp ce comisioanele administratorilor de pensii au fost deja scăzute, cele bancare nu pot fi estimate într-un calcul statistic mediu, deoarece diferă extrem de mult, astfel că potențialul câștig bancar poate fi chiar mai mic.

În cazul pensiei private Pilon II, simularea ia în considerare un „român mediu”, cu salariul mediu pe economie, care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în octombrie 2020. Contribuția lunară a unui angajat la Pilonul II de pensii private, conform legislației în vigoare, este 3,75% din salariu brut. Pentru acest angajat, au fost virate în fondul său de pensii private obligatorii 150 de contribuții brute, în valoare totală de 16.591 lei. Din aceste contribuții, „administratorul mediu” a dedus comisioane totale din contribuții în valoare de 336 lei, apoi a investit continuu sumele rezultate. Din activul net lunar a mai fost dedus și al doilea comision, în valoare totală de 445 lei. Așadar, avem contribuții totale de 16.591 lei și comisioane totale de 781 lei.

Investind banii participanților, „fondul mediu” de pensii private a realizat un activ mediu net de 21.080 lei, adică atât are în contul personal „românul mediu” la 31 octombrie 2020. Suma corespunde unui câștig brut total (comisioane incluse) de 5.270 lei, adică unui câștig net total (fără comisioane) de 4.489 lei.

În cazul unui depozit bancar, dacă cele 150 de contribuții corespondente sumelor din Pilonul II, adică 16.591 lei, sunt „depuse” lunar în depozite bancare în lei, după calculul compus al dobânzii, vom ajunge la o sumă acumulată totală de 18.407 lei, adică un câștig brut de 1.816 lei. Potrivit lui Mihai Bobocea, nu pot fi luate în calcul comisioanele bancare evident aplicabile acestor operațiuni, care diferă prea mult și pentru care nu există calcule statistice medii istorice. „Astfel, eu personal consider mai corect să comparăm câștigul brut din Pilonul II (și nu câștigul net) cu câștigul aferent depozitului bancar”, afirmă oficialul APAPR.

Trăgând linie, la Pilonul II avem un câștig brut individual de 5.270 lei, de 2,9 ori mai mare decât câștigul brut de 1.816 lei aferent acumulării într-un depozit bancar. Dacă ne referim la situația netă de comisioane la Pilonul II, avem un câștig net individual de 4.489 lei, de 2,5 ori mai mare decât câștigul brut bancar.

Sursa foto: www.freepik.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Cel mai bine iese cetateanul milog care asteapta pensia garantata de stat . Adica de cei care muncesc pentru a-i plati lui pensia . Cetateanul milog si pomanagiu care nu e in stare sa isi ia soarta in propriile maini . Care sta cu gura cascata la guvernantii ce ii cer votul pentru ca ,, ii da ,,. Cetateanul care traieste toata viata lui cu frici de tot felul . Mai ales cu frica ,, ca nu are , sa ii dea guvernul , primarul , …… ,, . Din munca lui nu e capabil sa isi duca traiul .

  2. Cele mai bune investiții sunt în criptomonezi

    • Afirmația dvs. este corectă, dar la fel de corect este să prezentați și riscurile. Eu prefer programul Fidelis, acțiuni la BT și la fondul Proprietatea, până acum am avut un profit net cam de 6-7%.Sunt revoltat, că cei care sunt în activitate, sunt de-a dreptul SPOLIAȚI, pentru ca niște TICĂLOȘI să se îndestuleze, dar așa se întâmplă când trăiești într-o colonie periferică.

  3. Probabil un articol platit. Pentru prostime da bine sa faci acum calcule cat ar castiga pentru a justifica infiintarea pilonului II si alte piloane de pensii. Sa vadem ce se va intampla atunci cand chiar vor iesi la pensie primii pensionari ce au contribuit la pilonul II. Atunci se va vede jaful facut. Pana atunci, dormi linistit, pilonul II vegheaza pentru tine. Pilon de pensie = o escrocherie FNI mai elaborata.

    • Din cate stiu, toti contribuabilii primesc anual raportul cu banii economisiti. Deci nu va fi nici o surpriza cand ies la pensie.

  4. Afirmația dvs. este corectă, dar la fel de corect este să prezentați și riscurile. Eu prefer programul Fidelis, acțiuni la BT și la fondul Proprietatea, până acum am avut un profit net cam de 6-7%.Sunt revoltat, că cei care sunt în activitate, sunt de-a dreptul SPOLIAȚI, pentru ca niște TICĂLOȘI să se îndestuleze, dar așa se întâmplă când trăiești într-o colonie periferică.

  5. Salut !
    Intrebare :
    Ai un depozit de 15 000 lei la o banca.
    In cat timp aceasta suma se…topeste ?
    adica, dispare. …legal !
    Sa bagam de seama, ca , mai sus, factorul inflatie
    este ocolit cu maiestrie , pentru ca, ar dinamita
    rationamentul !

    • Inflata reala e de 30% iar cea scriptica de 2.8% pentru eurostat si sa nu se genereze revolte in randul populatiei generale. Nu iesi nicicum bine. Banii trebuie investiti. Sa fie locatie centrala in oras mare ca sa genereze bani din chirie. Fondurile de pensii vor disparea ca bancile in anii ’90. E ca firmele alea care cupmara de 2-3 ori, platesc, si la cumparatura mare, generatia decreteilor iti dau doua file CEC fara acoperire. Cam asa va fi si aici.