G4Media.ro

Comitetul Pulitzer condamnă atacurile comise asupra jurnaliştilor în timpul protestelor din Statele…

Comitetul Pulitzer condamnă atacurile comise asupra jurnaliştilor în timpul protestelor din Statele Unite

Comitetul Pulitzer şi-a exprimat luni sprijinul faţă de jurnaliştii care au fost hărţuiţi şi atacaţi de Poliţie în timp ce acopereau din punct de vedere mediatic protestele recente din Statele Unite, informează DPA.

Aceste atacuri au avut loc în timpul protestelor organizate în întreaga ţară după uciderea lui George Floyd – un bărbat afro-american neînarmat, care a murit în custodia Poliţiei americane pe 26 mai.

Reprezentanţi ai presei au fost „împuşcaţi în mod intenţionat cu gloanţe de cauciuc, atacaţi cu gaze lacrimogene şi cu spray paralizant” de către Poliţie, potrivit unui raport întocmit de Comitetul Reporterilor pentru Libertatea Presei (RCFP) şi publicat duminică.

Comitetul Pulitzer condamnă „atacurile şi reprimarea unei prese libere şi independente, care este esenţială pentru o democraţie informată”.

Un reporter de la CNN, Omar Jimenez, a fost reţinut şi arestat în timp ce relata în direct pentru acest post de televiziune pe 29 mai de la un protest organizat în Minneapolis, în ciuda faptului că a prezentat în faţa poliţiştilor legitimaţia sa de jurnalist şi s-a oferit să părăsească acea zonă.

Un alt reporter, Kaitlin Rust, şi fotojurnalistul James Dobson au fost atacaţi cu spray paralizant de forţele de Poliţie în timpul unui protest ce avea loc în centrul oraşului Louisville vineri seară, potrivit cotidianului The New York Times.

Comitetul Pulitzer a cerut autorităţilor americane să cerceteze aceste incidente şi „să îi pedepsească pe cei care se fac vinovaţi de comiterea oricăror abateri de comportament”.

„Este crucial ca jurnaliştii să se afle în siguranţă atunci când exersează această profesie de o importanţă crucială, apărată de Primul Amendament din Constituţie, pentru a documenta evenimente publice într-o perioadă marcată de o diviziune profundă şi de tensiuni publice”, precizează comunicatul difuzat de Comitetul Pulitzer.

În această perioadă au loc în Statele Unite atât proteste paşnice, cât şi incidente violente organizate după lăsarea nopţii, care includ incendieri, jafuri şi confruntări stradale cu forţele de Poliţie.

Citește și: VIDEO Mai mulți jurnalişti americani au fost agresaţi, arestați și împușcați de polițiști cu gloanțe de cauciuc în timpul manifestaţiilor antirasiste din SUA

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Am o dilema etica in conflictul intre jurnalist si jandarm. In care din cele doua categorii te incadrezi daca lucrezi la Europa Libera, institutia de propaganda cu cel mai mare buget din istorie, afiliata pana de curand CIA?

  • Trolule, tu te încadrezi la categoria hazna.
   Ca să poți vomita tâmpenii acum, în democrație, un rol important l-a avut Europa liberă în căderea dictaturii comuniste

  • Si care e problema ta cu comunistii? Ce, scrie in articol ceva de rau de comunisti?

   Zicea bine Lenin „cine? cui?”. Pentru IQ 100 sau mai jos, nu conteaza ce s-a intamplat, conteaza cine a facut. In capul tau, daca jurnalistii erau batuti de comunisti era rau; dar daca articolul zice, in clar, ca erau batuti de capitalisti, e „greseala de comunicare”.

 2. tu nu ai etica, tu ai ordine de la seful tau sa postezi propaganda anti-SUA si anti-UE, pentru ca esti un pion din armata de slugi a lui Putin, dictatorul care nu e in stare sa faca Rusia sa functioneze, asa ca trebuie sa faca rau altor tari ca sa se simta el bine

  • Musiu badant, vule vu lave set ploscă? Les russes ne veulent pas recolté asperge – pur sa j-achiuz Putin.

  • @Volguțo,
   Ce cauți, fa, pe SITE-urile de bărbați însurați, Paștele si grijania ….?!

 3. Jurnalisti sunt ori cu uni ori cu alti nici o data jurnalisti nu alearga dupa adevar doar dupa profit personal