G4Media.ro

Comisia Europeană va propune eliminarea treptată a cuștilor pentru animalele de fermă,…

Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană va propune eliminarea treptată a cuștilor pentru animalele de fermă, ca răspuns la o inițiativă a cetățenilor UE

Comisia Europeană a decis să răspundă pozitiv inițiativei cetățenești europene (ICE) „Să punem capăt erei cuștii” („End the Cage Age”), a șasea inițiativă acceptată, susținută de peste 1 milion de cetățeni din întreaga UE și prezintă planuri pentru o propunere legislativă până în 2023, prin care se urmărește interzicerea cuștilor pentru o serie de animale de fermă, anunță un comunicat de presă al Comisiei.

Propunerea va face parte din procesul de revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor în cadrul strategiei „De la fermă la consumator”.

Propunerea Comisiei va viza, în mod deosebit:

  • animalele care fac deja obiectul legislației: găinile ouătoare, scroafele și vițeii;
  • alte animale menționate în ICE: iepuri, puicuțe, găini ouătoare pentru reproducere, pui de reproducție pentru puii de carne, prepelițe, rațe și gâște. Pentru aceste animale, Comisia a solicitat deja EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) să completeze dovezile științifice existente în vederea stabilirii condițiilor necesare pentru interzicerea cuștilor.
  • În cadrul strategiei sale „De la fermă la consumator”, Comisia s-a angajat deja să propună o revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor, inclusiv în ceea ce privește transportul și creșterea, legislație care face în prezent obiectul unei verificări a adecvării care urmează să se încheie în vara anului 2022.

Noua politică agricolă comună va oferi sprijin financiar și stimulente – cum ar fi noul instrument de programe ecologice – pentru a-i ajuta pe fermieri să-și modernizeze unitățile, astfel încât acestea să țină mai mult seama de bunăstarea animalelor și să corespundă noilor standarde. În plus, statele membre pot recurge la Fondul pentru o tranziție justă și la Mecanismul de redresare și reziliență pentru a oferi sprijin fermierilor în procesul de adaptare la sistemele fără cuști, mai precizează sursa citată.

Context

Parlamentul European a dezbătut, pe 15 aprilie, într-o audiere publică, o inițiativă cetățenească, semnată de aproape 1,4 milioane de persoane din toate statele membre, prin care să fie interzise cuștile pentru păsări și animale la ferme.

„Sute de milioane de animale de fermă din UE sunt ținute în cuști pentru cea mai mare parte a vieții lor, ceea ce le cauzează o suferință imensă. Solicităm Comisiei Europene să pună capăt acestui tratament inuman aplicat animalelor de fermă”, susține inițiativa cetățenească.

Semnatarii, aproape 1,4 milioane de cetățeni europeni, consideră că închiderea în cuști este o „crudă și inutilă, dată fiind viabilitatea sistemelor de creștere fără cuști, care asigură o bunăstare sporită”.

O inițiativă a cetățenilor europeni trebuie să fie semnată de minimum un milion de persoane din cel puțin un sfert din statele membre ale UE.

Inițiativa „End the Cage Age”, asumată de Compassion in World Farming, o asociație din Marea Britanie, și demarată în 2018, este însoțită de 1.397.113 de semnături validate, depuse la 2 octombrie 2020.

Cele mai multe semnături sunt din Germania – 474.753, Olanda – 153.958, Italia – 90.085 și Franța – 89.600

Din România au fost depuse 8.308 semnături.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Lăsați puicuțele să se încurce ăprintre picioarele mele!

    • Consider faptul ca pestii inchisi in acvarii au o soarta cruda si inutila. Propun eliberarea lor in sufragerie, fapt care le va asigura o bunastare sporita.
      Noaptea mintii. Cum naiba scot tampeniile ca pe banda?

  2. Îi elibereaza si pe Barbu si Luis si A310 din cuștilelor

  3. Hopa…daca nu tinem prepelitele in cusca, atunci trebuie sa le vanam din natura….dar vai, trebuie sa PROTEJAM FAUNA…..atunci mai buna carnea creata in laborator….intreb si eu pentru vecina mea ongista, …animalele crescute in curte, nu in crescatorii de mari dimensiuni avem voie sa le taiem cu cutitul?…..unde dracu ajungem bai fratilor, gaina poti sa o cresti la sol, vaca, oaia…dar prepelitele, iepurii, fazanii si alte zburatoare cum le tii daca nu ai cusca?….carnea de vanat nu e buna?..va contraziceti intre 2 Directive

  4. doar un imbecil care a vazut prepelite doar in desene animate isi imagineaza ca aceastea pot fi crescute free-range sau la sol. Nici macar 5 prepelite nu poti sa le cresti asa, daramite sa ai cateva sute sau cateva mii. Dincolo de faptul ca prepelitele – spre deosebire de gaini care au tendinta sa faca ouale in cuibare – isi ASCUND ouale in vegetatie, pana strang numarul sa le incubeze. Imi si imaginez 2000 de prepelite care alearga pe sol, prin compostul de paie si ganiat propriu, unde isi ascund ouale :))) La fel valabil si pt alte astfel de pasari mici, dar idiotii aia de ong-isti care preseaza astfel de legislatie isi imagineaza ca intre a creste la sol pasari de 150g e la fel de fezabil economic cu a creste la sol gaini de 3500g. Nope, cu o astfel de interdictie sigur se inchid toate afacerile si dispare produsul de pe piata (dar se va importa din alte tari care nu vor interzice). Si atunci veganii si ong-istii o sa strige „victorie, nu mai mancam oua de prepelita”. Foarte bine, mancati atunci proteina sintetica facuta in laborator, sau mai vedem ce o sa mai apara.. poate chiar salam de soia, de ce nu, ca soia modificata sau nu genetica nu are totusi sentimente :))

    • Neoliberalismului de stânga este gestionat de o clica de profitori care, ca și șmecherii de comuniști in anii 40-50, au inventat niște doctrine stupide care de fapt ascund interesele acestei clici. Ca și in urma cu 80-90 de ani, prostimea este îndoctrinata de “ideile marete de libertate și democrație” și susține aceste aberații pe care nu le intelege! In final, unii vor profita (cei ce deja sunt pregatiti pentru ceea ce propun, inclusiv financiar) in timp ce mare masa amorfa – turma va constata ca de fapt totul e împotriva ei. Dincolo de imposibilitățile tehnice va creste prețul produselor astfel obținute, turna fiind împinsă spre consumul de subproduse și produse fake! A se. A se vedea Oxford Analitica și succesul Brexit!

    • @mushu aveti perfecta dreptate cu ce se va intampla cu preturile, eu unul nici nu am luat in calcul posibilitatea ca cineva sa fie atat de nebun incat sa incerce, dar si daca o face cu siguranta pretul va fi dublu-triplu. De la revolutia industriala incoace oamenii au inceput sa isi permita chestii si sa isi creasca exponential calitatea vietii tocmai fiindca s-a trecut de la un sistem ineficient (eg sa dai cu sapa pe camp) la sisteme care au productivitate mult mai mare. Da, este o discutie de hippie care mai trag un fum din joint si zic „ba, da, dar pe timpuri era mai bine, mergeai pe camp si dadeai cu sapa dar era natural, nu mecanizate din ziua de azi”. Foarte corect, era natural, dar cu sistmul ala de atunci NU hranesti 7.5 miliarde de oameni ci maxim 2-3 miliarde daca si alea. Sa nu uitam ca in anii 1970 populatia pamantului era la 3.5 miliarde de oameni, azi e mai mult decat dublu in 50 de ani. Fara productivitate revenim la castele si impartirea intre foarte bogati si foarte saraci care impartire a fost din zorii umanitatii, fara vreo clasa de mijloc care sa isi permita o masina, un smartphone, o camasa noua oricand si, de ce nu, niste carne de prepelita pe masa. Daca o camasa facuta industrial costa 10 lei, o camasa facuta de mana, sa zicem o IE traditionala, costa 2000 lei. Direct proportional cu nr de ore muncite (extrem de neproductiv daca e sa te gandesti, dar e alta discutie).

      Clar ca daca un producator are azi fazanii sau prepelitele intr-un mediu d-asta ne-natural cu prepelita ascunsa prin iarba si are productia x, daca vine legea care il face sa aiba productia de 5 ori mai mica avand si de 5 ori mai mult de munca ori creste pretul de 5 ori, ori inchide. Cel mai probabil inchide. Pe acelasi principiu de ce nu se interzice tractorul, semanatoarea, etc, ca doar polueaza masiv? Si la firele alea de iarba calcate de tractor nu se gandeste nimeni? Sa se munceasca dom le ogoarele Europei doar cu boul la jug cum a fost milenii intregi, sa vedem atunci CINE isi mai permite sa cumpere o paine la cat va costa graul plantat, lucrat si recoltat manual ?Ahhhh, stai ca nu e bine, boul la jug nu este foarte fericit pesemne..

  5. Interesanta, necesara si urgenta abordare a drepturilor gainilor.

    Oare pt onor PE si Comisie Europeana cand va veni si timpul sa aloce macar o scurta sedinta dedicata adoptarii unui set masuri care sa reglementeze la nivel european un nivel minim de drepturi in cazul celor 40-50 de milioane de cetateni UE care apartin unor minoritati etnice?
    Vad ca ursii, gainile, pestii din acvariu etc. in UE inca primeaza in fata oamenilor.

    • Perfect adevărat, UE nu mai poate de grijă animalelor dar de oameni niciodată. Sa meargă UE în satele românești prin campanii agricole la oi la vaci să vadă cum se lucrează cu oameni la negru prost plătiți pe post de sclavi, cu copiii care au abandonat școala de sărăcie cum unii nu au de muncă și stau sclavi la negru la fermierii care învârt milioane de euro. Sictir jigodiilor.

    • Observ cu ingrijorare faptul ca de drepturile milioanelor de cetateni majoritari nu se ocupa nimeni… Majoritarii nu au drepturi? Au doar obligatii? 🙂

  6. Mon cher,
    coana Evropa, siguramente, ș-a prăpădit busola, ie cu susu-n jos și vițeversa….. Se rezolvaseră, cu toatele, nevoile cetățeanului evropean și rămaseră gobăile…… Nenicăă! ascult’ aici la mine, în ăst pas de dezvoltațiune(?!) Evropa să scu-fun-dă…. să dă la fund ( Doamne iartă-mă, c-a fost făr’de intenție ). Nenicăă ! …… ne facem scafandrieri, sca-fan-dri-eri…..

  7. In primul rand ce inseamna 1,5 milioane care se zice ca au semnat?Un nimic zic eu.Apoi sa ne uitam care sant tarile care au semnat.Coincidenta,intamplare …dar sant tot ,,valorile ,, din vest.Probabil tot la ei or sa apara laboratoarele de facut carne artificiala.Deci e grija pentru animale sau goana dupa profit?In timpul si dupa ,,pandemie,, nu pare ca UE merge grabita intr-o directie?Lumea nu va mai fi la fel si curcubeul erau la moda la inceputul ,,pandemiei,, ei uite ca acum vedem si de ce nu va mai fi la fel.Parerea mea este ca UE merge intr-o directie gresita,ori o corectam ori o desfiintam.Apoi acorduri de liber schimb si libera circulatie a persoanelor(nu a imigrantilor)

    • E important si profitul dar mai important e controlul.
      Daca omul nu mai poate sa-si produca propria hrana depinzand astfel de sistem atunci este o marioneta.

  8. Ar trebui sa ne bucurăm că ni se scumpește mâncarea?!