G4Media.ro

Comisia Europeană ar putea da pe 17 iunie avizul privind cererea Ucrainei,…

sursa foto: Freepik

Comisia Europeană ar putea da pe 17 iunie avizul privind cererea Ucrainei, Moldovei și Georgiei de candidatură la aderarea la UE

Comisia Europeană şi-ar putea da vineri, 17 iunie, avizul foarte aşteptat privind cererea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de candidatură la aderarea la Uniunea Europeană, a arătat joi purtătorul său de cuvânt şef. Decizia finală privind acordarea statutului de țară candidată aparține însă Consiliului European, format de șefii de stat și de guvern din UE.

Cele trei ţări din „parteneriatul estic” al UE şi-au depus cererea de aderare la Uniune repede după agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, arată La Libre Belgique, citată de Rador.

Pe baza avizelor Comisiei, statele membre ale Uniunii vor fi chemate să se pronunţe asupra acordării statutului de ţară candidată la aderare, o decizie care necesită unanimitate. Era deja prevăzut că summitul şefilor de stat şi de guvern din 23 şi 24 iunie de la Bruxelles va reveni asupra acestei chestiuni.

Joi, preşedinţii grupurilor politice din Parlamentul European, instituţie care şi-ar putea da aprobarea la mini-plenara din 22 şi 23 iunie, i-au invitat pe liderii europeni să acorde statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei şi să „lucreze pentru acordarea” acestui statut Georgiei arătându-se mai moderaţi faţă de ţara din Caucaz. În Consiliu, o sursă de nivel înalt deplângea faptul că această ţară nu dă multe semnale pozitive Europei în ce priveşte respectarea statului de drept sau a luptei împotriva corupţiei. Conceptul de comunitate (geo)-politică europeană va reveni de asemenea pe agendă.

Acordarea statutului de ţară candidată la aderare nu e deloc o aderare, ci punctul de plecare al unui proces de negociere destinat să dureze mai mulţi ani pentru ca ţata candidată să reuşească să demonstreze că respectă valorile fundamentale ale democraţiei că este suuficient de solidă economic pentru a intra pe piaţa unică europeană şi că şi-a aliniat legislaţia la cea a Uniunii.

Candidată la aderare din 1999, Turcia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan se îndepărtează an de an de această perspectivă. Celelalte ţări candidate vin din Balcanii de vest. Albania şi Macedonia de Nord sunt cel mai bine plasate, ceea ce este mai puţin cazul Serbiei şi Muntenegrului. În sfârşit, Kosovo şi Bosnia-Herzegovina sunt considerate candidate „potenţiale”. (sursa foto: Freepik)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Turcia negociază din 1987 aderarea la UE! Statutul de candidat nu inseamna ca aderi imediat, ci cand sunt indeplnite conditiile!