G4Media.ro

Colegiul Medicilor: Doctorii din ATI sunt cei calificați să stabilească balanța între…

sursa foto: Pexels

Colegiul Medicilor: Doctorii din ATI sunt cei calificați să stabilească balanța între sedarea minimă și contenție

Medicul ATI este ”cel calificat” să identifice şi să stabilească ”balanţa între sedarea minim necesară şi contenţie”, în funcţie de starea şi particularităţile fiecărui caz în parte, afirmă reprezentanţii Colegiului Medicilor România (CMR) într-un comunicat remis joi presei.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Precizările sunt făcute în urma informaţiilor apărute în mass-media privind procedurile aplicate în cazul pacienţilor cu COVID-19 internaţi în secţiile ATI din unele spitale din ţară.

Referindu-se la situaţia prezentată în mass-media de la secţia ATI a Spitalului Judeţean Sibiu, CMR arată că nu se poate pronunţa pe acest caz până la finalizarea anchetelor şi verificărilor care sunt în curs.

„Sedarea în secţiile ATI este bine să fie cea minim necesară, dar este imperativă în unele cazuri pentru a facilita suportarea plămânului artificial/ventilatorului mecanic şi pentru ca pacientul să nu îşi autopericliteze starea de sănătate, în cazul în care este agitat sau are mişcări necontrolate. În unele cazuri, pentru ca pacientul să nu se autoaccidenteze, dar şi ca dispozitivele medicale, precum cateterele, să poată fi utilizate corect şi eficient, medicii ATI recomandă fixarea mâinilor pacientului cu sisteme special destinate acestui scop”, menţionează CMR.

Pentru ca rezultatele să fie optime, adaugă Colegiul, este nevoie de personal medical în număr suficient şi bine pregătit, dotare corespunzătoare şi infrastructură în conformitate cu Medicina anului 2021.

„Pentru cel mai bun rezultat, medicul trebuie să fie ajutat de o echipă medicală corespunzătoare şi bine pregătită, echipamente şi să îşi desfăşoare activitate într-un spaţiu adecvat. De altfel, acesta este un apel lansat în repetate rânduri în ultima perioadă de Colegiul Medicilor din România”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele CMR, citat în comunicatul de presă.

CMR susţine că în România sunt 304 medici la 100.000 de locuitori, iar în cazul ATI, sunt 5 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 20 – 25 de medici, potrivit reprezentanţilor specialităţii de ATI.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Vazind atitea filme americane ma duce gandul absurd ca se practica in spitale poate un fel de ” compasionate killing ” pentru pacientii mai amariti

  2. Va rog sa ne amintiti cand a gasit ultima data acest colegiu o problema in actul medical? Institutia e de fatada si ne tine in anii 80-90 ca reprezentare a pacientului.

    La felul cum arata sistemul medical romanesc si increderea fata de acesta, cred ca avem datoria morala de a desfiinta si reinfiinta aceasta institutie-avocat a medicilor.

  3. OK, am inteles cine este calificat sa ia decizia, ce as vrea sa aflu de la CM este ce proceduri si masuri sunt aplicate pentru prevenirea unor situatii in care sedarea si/sau imobilizarea prin legare se face abuziv sau fara temei real?
    Cum cerceteaza CM un asemenea caz astfel incat sa refaca increderea populatiei in serviciile de sanatate?

  4. „Colegiul medicilor”… în instituția asta trebuie legat fiecare membru de pat și sedati

  5. Reformă ar însemna, printre altele, și desființarea Colegiului Medicilor.

  6. Si exista atatia medici ati care sa se ocupe si de covidati, si de cei necoviati?
    Sau au ajuns de la alte specializări sa administreze substanțe halucinogene (ca asta e cu anestezicele – de asta trebuie sa stii ce faci) sub parafa unicului ati-st din tura?
    Si AVCurile tot drogate au fost tinute in spital in 2020, dar nu faza de somn si odihna, ci faza de drogat ordinar cu halucinații agitate pe care si le amintea.
    Oricum, doctorii si asistentele n-au nici un drept sa lege pe nimeni, in afară de nebuni declarati prin hotarare judecatoreasca. Că de-asta au paturi cu margini care se ridică, sa nu se rastoarne pacientii din pat.
    Iar in mintea lor de gaini, e normal sa droghezi un om ca sa trebuiasca sa il legi, iar el sa se zbata ca să-și faca vanatai? Ori ii dai sa fie carpa moale si cuminte (dar necesită ajustarea dozelor, asistenta permanenta, grija sa nu faca stop respirator de la medicamente), ori nu-i dai, ca „primum non nocere” zice prin deontologia profesiei referitoare la pacient.

  7. Ma uit la cazul revoltator al profesorului univ. Benedek de la Mures, si nu vad un articol aici care sa ne prezinte situatia dezastruasa a sistemului medical de la noi. Doar articole la comanda cu cat de rau e la vecini.