G4Media.ro

Codul Urbanismului se dezbate în Comisia de Administrație de la Camera Deputaților:…

Foto: Gov.ro

Codul Urbanismului se dezbate în Comisia de Administrație de la Camera Deputaților: PSD vrea planuri urbanistice aprobate de primăriile de sector

UPDATE 10.20: ”Sunt mai multe PUZ-uri anulate în instanță, din malpraxis din punctul meu de vedere. Când un urbanist își pune semnatura pe un PUZ, urbanistul își asumă, dar nu răspunde. Nu există acest tip de sancțiune, în noul Cod ar trebui menționate sancțiuni”, a spus reprezentantul Asociației pentru Dreptul Urbanismului.

UPDATE 10.10: În cadrul dezbaterilor din Comisia de Administrație, Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) susține transferul competenței de aprobare a PUZ-urilor, de la Consiliul General al Municipiului București, la consiliile de sector.

”Legat de competența de aprobare a documentației de tip PUZ, există o serie de circumstanțe, vorbim de principiul autonomiei locale, însă pe lângă acest principiu general aplicabil, PUZ-urile au caracter de reglementare. Strategia pentru oraș ar trebui sa fie în PUG, dar primăriile de sector au o imagine mai completă asupra aspectelor care necesită a fi îmbunătățite, transferul competenței la nivel local ar conduce la o concurență sănătoasă, ar eficientiza aprobarea documentațiilor ar avea un impact direct asupra acestei proceduri de aprobare”, a declarat o reprezentantă a asociației formate din dezvoltatori imobiliari AREI.

Știrea inițială:

La Comisia de Administrație din Camera Deputaților se dezbat, marți, mai multe amendamente depuse de PSD la Proiectul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (Codul Urbanismului), elaborat de Ministerul Devoltării.  Cel mai controversat amendament al proiectului este cel care lasă la latitudinea Consiliilor locale aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ). Până acum, PUZ-urile erau aprobate doar de Consiliul General al Municipiului București.

Deoarece Planul Urbanistic General al Municipiului București, aprobat în anul 2000, este învechit, sectoarele au elaborat niște Planuri Urbanistice Zonale proprii, pentru a putea aproba certificate de urbanism și autorizații de construcții pentru nevoile actuale ale orașului. Primarul Nicușor Dan a atacat în instanță PUZ-uri existente, din cauza neregulilor pe care le conțin. Trei din cele șase PUZ-uri ale Capitalei au fost elaborate gratuit, de firma Vego, care lucrează și cu dezvoltatorii imobiliari.

Un alt amendament controversat permite ”albirea” construcțiilor ilegale, chiar și în cazul în care nu respectă planul urbanistic. În proiectul de lege, se stipula că aceste construcții pot intra în legalitate doar dacă respectă cel puțin regulile PUZ-ului. Pericolul este cel al efectului în lanț.

De asemenea, parlamentarii care au depus amendamente mai vor ca certificatele de urbanism aprobate să-și păstreze legalitatea chiar și în condițiile în care PUZ-ul pe baza cărora au fost emise, este anulat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Omorâți-ne și puneți palmieri la mormântul nostru și scrieți „Cu drag PSD”.

  2. Ați votat PSD 30% în 2020, asta vreți, hoție fără limite, ăștia sunteți.

    • Dar desființarea primăriilor de sector de ce nu se dezbate?!

    • Si crezi ca in 2024 nu o sa ii voteze tot pe ei? Nu prea mai sunt sanse pentru romani si altii cred ca salvarea e in AUR care u doar sloganuri, ca nu am avut parte de „sloganuri” 30 de ani.

  3. Cat timp PMB are control asupra PUG, mi se pare corect sa aiba control si asupra PUZurilor astfel incat sa nu mai avem mutanti precum puzurile de sector. Intentia si interesul imobiliar PSD se vede de pe luna.

  4. bucurestenilor le place poluarea, de asta voteaza toti „dezvoltatorii imobiliari” si toti „arzatorii de gunoaie” (binenteles si prin tara e la fel)