G4Media.ro

Cocktailul exploziv care a făcut din Sibiu campion pe țară la rata…

Cocktailul exploziv care a făcut din Sibiu campion pe țară la rata de infectare cu coronavirus

Oraș turistic, puternic industrializat, cu o mare de navetiști aduși la fabricile din oraș cu microbuzele de la sate, dar cu o administrație paralizată, ruptă de realitate și în negare, care până mai ieri era gata să organizeze și anul acesta târgul de Crăciun, Sibiul a devenit campion național la rata de infectare cu peste 11 cazuri la mia de locuitori. Rețeta perfectă a dezastrului. Toate ingredientele pentru un cocktail exploziv s-au amestecat la Sibiu.

În plină criză de coronavirus, pe data de 29 octombrie, primăria Sibiului anunța organizarea Târgului de Crăciun, devenit faimos în țară, deși orașul avea deja o rată de infectare de peste 4,6 la mia de locuitori, se afla deja în scenariul roșu de o săptămână și ar fi trebuit deja carantinat, cum s-a întâmplat în alte orașe cu o rată de infectare chiar mai mică.

Autoritățile locale au renunțat la organizarea târgului trei zile mai târziu, când rata de infectare a depășit 6 la mie, dar intenția în sine pe fond de criză majoră spune multe despre starea de inconștiență instalată la nivelul administrației locale. Până la un punct, încercarea unui oraș care înregistrază excedent bugetar de zece ani înoace, în fiecare an, de a-și salva principala sursă de venit, turismul, este de înțeles. Sibiul a raportat anul trecut circa 367 de milioane de lei excedent bugetar, o parte semnificativă fiind încasată din turism.

Nimeni nu-și omoară cu mâna lui găina cu ouă de aur, mai ales că în primăvară turismul sibian a încasat și el o lovitură grea, ca peste tot. Se poate înțelege, până la un punct, reticența unui oraș turistic de a trage oblonul din nou. De la un punct încolo însă este inconștiență pură să continui activitățile obișnuite ca și cum virusul s-a evaporat, deși realitatea arată tot mai rău de la o zi la alta.

Toate datele indică azi drept sursă principală de infectare activitatea turistică mai ales seara, când oamenii iau cu asalt restaurantele, hotelurile, spațiile închise. Oricât s-ar proteja, mobilitatea intensă dintr-un oraș turistic expune orașul în mod evident la riscuri incomparabil mai mari decât așezările fără vânzoleala specifică. Iar în aceste restaurante/ pensiuni/ hoteluri lucrează numeroși angajați veniți de pe satele din jur, care asigură astfel răspândirea uniformă a virusului în județ.

O altă cauză importantă o reprezintă industrializarea puternică a orașului. Cu una dintre cele mai mari rate de investitori străini din țară, Sibiul a atras forță de muncă în special în industria automotive. Aici activează numeroase fabrici specifice industriei auto, de la rulmenți, componente electronice, air bag-uri, curele de transmisie, componente electronice etc.

În toate aceste fabrici muncitorii vin cu microbuze de pe la sate. Naveta intensă reprezintă alt factor major de risc, așa cum s-a văzut încă din primăvară, la primul val, când fabricile din Sibiu și împrejurimi au fost focare de infecție. 49% dintre angajații din Sibiu sunt în sectorul industrial, deci jumătate. Adăugați această realitate faptului că orașul colcăie de turiști în fiecare lună din an, aproape că nu există extra-sezon.

Or, într-o astfel de comunitate cu riscuri epidemiologice majore, cu o populație care a sărit în ultimii ani de 170.000 de locuitori, Sibiul efectuează doar câteva sute de teste pe zi.

”În Sibiu avem două centre. La Spitalul Clinic Județean se prelucrează un total de 400 de teste, iar la pediatrie 230 de teste zilnice. Sunt, de asemenea, și alte laboratoare care recoltează probe, dar care sunt trimise la alte laboratoare, din alte județe. Se testează destul de bine. Este cât ar trebui pentru județul Sibiu”, a declarat Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu. Rata de pozitivare a testelor pentru SARS CoV – 2 a fost de 47,52%. La aproximativ două teste realizate, unul a fost pozitiv.

Am lăsat la sfârșit problema paraliziei administrative,  ceva mai complexă. Presa locală semnalează la acest capitol incompetența. Colegii de la Turnul Sfatului cunosc foarte bine realitatea administrației locale și noteză că ”o grămadă de instituții sunt conduse de persoane pur și simplu incapabile de a contribui într-o asemenea situație. Este suficient să arunci un ochi la o ședință a Comitetului Județean de Urgență ca să îți dai seama că cel puțin jumătate din oameni habar n-au ce caută acolo, asta ca să nu mai vorbim ce expertiza pe care ei o pot aduce pe subiect”.

Iar această incompetență am văzut-o în acțiune zilele trecute, când un angajat al DSP Sibiu, de pildă, a sunat la familia unui bolnav mort de covid să o întrebe cum se mai simte.

Aceeași administrație locală, prin gura prefectului de Sibiu, certa în urmă cu două săptămâni medicii care cereau paturi suplimentare la ATI pe motiv că ”fac județul de minune”. Prefectul de Sibiu este azi în izolare, infectat cu covid. Atitudinea sa reflectă foarte bine politica guvernului de a minimaliza amploarea pandemiei și de a ascunde realitatea pe cât posibil.

Adăugați faptul că între FDGDR și liberali relațiile în plan local sunt cât se poate de proaste, ceea ce complică și mai mult adoptarea unor decizii locale ferme și curajoase. Primarul Astrid Fodor (FDGR) s-a ocupat în prima lună de după alegerile locale cu validarea propriului mandat.

Administrația și-a intrat practic în pâine abia în urmă cu cîteva zile, când a și fost votat în consiliul local un set de măsuri propus de consilierii USR/PLUS între care o mai bună comunicare, o eventuală carantinare a orașului și asigurarea de dezinfectant pentru dispozitivele din scările de bloc deja amplasate din primăvară. Subliniez, aceste lucruri s-au discutat abia acum trei zile când Sibiul era deja campion la infectări, cu peste 11 la mia de locuitori.

Foarte posibil că administrația locală aștepta încremenită în proiect instrucțiuni de la Centru, însă de aici ordinul pe unitate era înțeles de toată lumea: Nu vrem probleme, Guvernul și partidul sunt în campanie electorală. Cam în aceeași notă cu mesajul transmis ieri de președintele Iohannis: nu panicați populația.

Decuplarea de realitate s-a văzut în toată spelndoarea ei ieri, când toată populația aștepta cu sufletul la gură dacă orașul intră sau nu în carantină, iar Primăria anunța, de pe altă plantetă, că supune votului cetățenilor cinci denumiri pentru viitoarea zonă de agrement din apropierea orașului, pe dealurile Gușteriței.

Gradul de implicare al șefului statului în legătură cu modul în care autoritățile din Sibiu, orașul său de suflet, gestionează pandemia, s-a văzut și mai clar în răspunsul oferit marți seara la întrebarea: V-ați interesat ce se întâmplă la Sibiu, cum se explică rata mare de infectare? Nota bene: Sibiul era a treia zi consecutiv campion la infectări.

Președintele Klaus Iohannis a răspuns așa: ”Da, m-am interesat. Explicația este că în comitetul județean se discută aceste chestiuni și se lucrează după criteriile stabilite de INSP. Mai multe informații nu pot să vă dau, fiindcă nu le am. Dar, dacă doriți, pot să aflu aceste lucruri pentru dumneavoastră.”

Între timp, șeful statului poate s-a lămurit. Explicațiile le datorează publicului, nu nouă.

PS: Totuși, cum e posibil ca nici la ora asta orașul să nu fie în carantină, în condițiile în care alte localități din țară au fost închise la rate de infectare mult mai mici? Ce să mai înțeleagă sibienii din toată această bălbăială administrativă? Situția este cu adevărat gravă sau pot zburda în continuare prin oraș din moment ce nu se grăbește nimeni cu restricții?

PS 2: Raed Arafat a anunțat vineri la ora 14.20 că Sibiul și alte trei localități din jur intră în carantină începând de luni.

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

98 comentarii

  • USR=LGBT, desi daca ma uit un pic mai atent USR are si iz de IQ

  • @rak
   @dan
   Incercati sa postați ceva legat de subiect.

  • Hoților, dc nu faceti 69

  • Frica mare de USR mai ales la PNL dar si la PSD si PMP. De aia au inceput trollii lor sa dea drumu la noroi in ventilator la adresa USR. Si vad ca mai nou actioneaza in sincron baietii.

   Am mai spus eu: alegerile astea si altele care vor veni trebuie sa fie despre Politicieni Noi versus Politicieni Vechi. Sau USR versus USL daca vreti.

   Pana cand poporul nu va intelege ca alegerea pe care trebuie sa faca e sa nu mai voteze Politicienii Vechi care l-au tot mintit, furat si chiar omorat prin incompetenta (vezi COVID, vezi Colectiv, etc.) nu-i va merge bine ci va continua in stagnare, baltire, mediocritate, impostura, saracie si mizerie.

  • @Dan

   USR = Toleranta!

   99,9% din membrii USR sunt Hetero dar spre deosebire de fanatici ca tine nu-i intereseaza ce fac alti doi (sau mai multi) adulti in dormitor. Aia e diferenta. Voi astia care va bateti cu pumnul in piept cu morala voastra dar de fapt sunteti niste ipocriti care aveti in bisericile voastre preoti si episcopi homosexuali sau chiar pedofili vreti sa guvernati voi ce fac alti oameni in dormitor. Asta e problema voastra de fapt. Vreti putere peste altii pt ca asta au vrut clericii religiosi intotdeauna. Iisus a spus: „Cine vrea sa fie mai mare intre voi, sa fie slujitorul vostru”.

   Sunteti de o fatarnicie mai rea ca a fariseilor condamnati de Iisus in Evanghelii. Iar cand cineva va arata ca bisericile voastre tolereaza homosexuali sau chiar ascund de autoritati si lege pedofili abuzatori de copii sariti ca arsi in sus ca ala e atac la biserica. Lasati-ne cu falsitatea voastra farisei fatarnici. Sunteti straini de Dumnezeu pt ca aveti doar ura si dorinta de putere in inima. Dumnezeu este iubire, adica toleranta.

  • i au ajuns blestemele ca l.au ejectat pe kwi

  • Adi, care noroi ? S-au pus toti cu cururile pe ventilator !

  • SB este turnesolul aptitudinilor lui kwi de a conduce un UAT

   un om este BUN in meseria lui daca, dupa plecarea lui din acel post, procedurile realizate de acesta sunt fara cusur atunci cand sunt aplicate de cel care ii ia locul

   VREAU PARLAMENTUL „MEU” !

   abia apoi va veti trezi la realitate, #kondensatorilor

   dupa 4 ani de usr & +/-, ROMANIA va arata ca dupa un razboi: cu morti, bolnavi, saraci, someri, cu economia la pamant, cu bancile grase si ALOGENI la butoane
   VOTATI USR ! TRAIASCA lgbt -IQ und NEOCOMMUNISMUS !

   You will own nothing !

   You will rent everything !

   https://m.youtube.com/watch?v=omAk1gMyw7E

  • SB este turnesolul aptitudinilor lui kwi de a conduce un UAT

   un om este BUN in meseria lui daca, dupa plecarea lui din acel post, procedurile realizate de acesta sunt fara cusur atunci cand sunt aplicate de cel care ii ia locul

   VREAU PARLAMENTUL „MEU” !

   abia apoi va veti trezi la realitate, #kondensatorilor

   dupa 4 ani de usr & +/-, ROMANIA va arata ca dupa un razboi: cu morti, bolnavi, saraci, someri, cu economia la pamant, cu bancile grase si ALOGENI la butoane
   VOTATI USR ! TRAIASCA lgbt -IQ und NEOCOMMUNISMUS !

   You will own nothing !

   You will rent everything !

   https://m.youtube.com/watch?v=omAk1gMyw7E

 1. Votati bunastarea si echilibrul!
  Votati PSD!

  • Pe buna dreptate il chinuie Tapalaga pe Iohannis cu intrebarile de vreo trei conferinte de presa incoace !

   PS. Iohannis insa ii raspunde lui DT la intrebari fix cum i-ar fi raspuns lui un tolomac la lectie prin o mie noua sute optzeci si ceva : „Am inceput sa citesc dar inca nu m-am bunghit dar data viitoare o sa stiu si o sa va raspund mai bine… „

  • Ii raspunde Iohannis la intrebari lui DT la conferintele de presa intocmai cum ii raspundeau lui elevii la ore inainte de 1989 : „Am citit dar n-am prea inteles, dar data viitoare o sa citesc suplimentar si o sa stiu !”

  • Ai uitat de Ps.

  • De ce sa votez PSD ? Nu i-am votat niciodată, dar te aștept cu argumente nu doar cu îndemnuri de 2 bani.

  • @Su
   Te am rugat “dincolo” ceva, un sfat, nu ma lasa balta ))))
   La speta “ tov tomlin”

  • Adi, care noroi ? S-au pus toti cu cururile pe ventilator !

 2. Ce s-a întâmplat aseară? V-au hăcuit Lex Talionisii prinși de DIICOT website-ul?

  • nginx-ul e facut de rusi

  • @Tapa: preventia nu e punctul nostru forte nici al CSAT… ca altceva mai folositor noua ca tara nu avem. Il avem decat pe Iohannis – un neinteles pentru multi, raul cel mai mic pentru restul..

 3. Hai cu alegerile să le facem pe plac la molău.

  • Daca tot te pretinzi ironic,preferi insulta,macar scrie asa: Hai cu alegerile,sa-i facem pe plac molâului.Sau erorile de exprimare fac parte din ironie?

 4. ii doare la ligurica pe cei nebagati in seama . cita invidie poate avea un cetatean roman , dar ii va trece in curind

 5. După ce a primit premiul ‘Otto cel Mare’, acum Iohannis primește și distincția ‘Carol cel Mare’

 6. Acum inteleg Dane de ce te numea Basescu ,,lingator de clante”! E chiar asa mare foamea la G4Media? Faceti orice pentru bani?
  Va laudati ca faceti jurnalism independent! Mai invatati mai baieti de la Recorder si Ride Project! Faceti jurnalism independent si va vom sustine si pe voi. Daca vreti, bineinteles! Daca nu, atunci stati in continuare pe langa ,,clante”!

  • acru ca marul paduret

  • Asa-i ! Numai minciuni a scris ! E plin de neadevaruri articolul !

   PS. Rata de infectare a Sibiului se datoreaza railor de la PSD !

   PPS. Si bineinteles aliatului acestuia, USR ! :))))))

   PPPS. Asa e bine baietii lui Iohannis ?

  • susu iar o susuu

  • @v:
   fratiorul mai mic si mai prostut si mai obraznic al lui de la valeeeu ! Te-ai suparat ca nu te-am trecut si pe tine in enumerarea „prietenilor” lui Tapalaga ?

   PS. Apropo : „v” vine de la vezica ?

  • Recorder si Rise Project fac jurnalism independent? Faptul ca indici patreon ca si sursa de finantare cand tu iti esti finantat in realitate de catre SRI e doar pentru oamenii extrem de naivi. Impartial inseamna sa faci anchete si sa le folosesti doar in campanie electorala? (vezi cazul Barna – Rise Project, cand era imperativ ca Dancila sa intre in turul doi, analfabeta fiind un adversar facil pentru Klaus). Recorder, alti jurnalisti care fac o ancheta ca la carte doar cand li se dicteaza. In rest, campanie “vomitiva” de PR pentru nulitati gen Nicusor Dan…

  • @V, eu sunt si raman un tip pozitiv intotdeauna !

   PS. Si mereu caut sa transmit din pozitivitatea mea si altora ! Tie, de exemplu . Dar si lui m, lui x si y… samd :))

  • Hai lasa-ne cu Rise Project ca ati facut-o o trompeta a SRI-ului la fel ca Newsweek.

   Face ce face pudelul lui Johanis (a se citi Helvig) si transforma presa in „camp tactic”.

 7. Sehr geehrter Herr Tapalaga,

  wo leben Sie denn? Ich in Sibiu. Hier gibt es seit vielen Monaten fast keine Touristen mehr. Seit dem letzten März ist die Stadt wie gelähmt, seit Monaten schon habe ich kein Restaurant mehr von innen gesehen.
  Kommen Sie doch mal nach Hermannstadt! Hier könnten Sie sich gut von Ihrer Aufregung erholen.

  Stimate domn Tapalaga,
  unde locuiți? Eu la Sibiu. Nu au fost aproape niciun turist aici de mai multe luni. Orașul este paralizat din martie și nu am văzut un restaurant în interior de luni de zile.
  Vino la Sibiu! Acesta este un loc bun pentru a vă relaxa de entuziasm dumneavoastra extraordinara.

 8. Talpalarga saracul cica face un reportaj obiectiv fara sa isi deranjeze stapanii

  Draga Dane, stim de ce a crescut Sibiul economic, de ce se face Sibiu-Pitesti prima si asa mai departe, desi a plecat la Bucuresti, Shogunul de la Cotroceni inca mai controleaza orasul la nivel local prin politiceni si prin tovarasii lui din afaceri, nemti majoritatea care au cumparat toata economia locala.

  Teste n s-au facut ca sa dea bine la public, pai l-ati mai vota pe cineva girat de Marele Carmaci daca in orasul unde a fost el primar e dezastru total? Da rau la vot!

  Acum o dam ca ce defapt e cresterea economica, vezi doamne, ca la Zalau a explodat unde a fost 7, mai ales in Jibou unde era rata 11, va dati seama ce crestere au avut aia?

  Hai ca ti-o spun eu pe aia dreapta: stiind ca au „pile” la Comitetul Central (a se citi Guvern/Cotroceni), ca doar numele s-a schimbat, nu le-a fost teama, si asa, pas cu pas s-a ajuns la acest dezastru, nepasare cum zice Trapalarga, dar cauza e gresita Danutz, cauza e ca aveau ‘pile’ , de aia nu le-a pasat, asta ai uitat sa zici.

 9. Tapalaga, baga-ti mintile in cap si scrie cum vor de la valeu si m si Dan si rak si albina pt ca altfel…

  • unde iti sunt ochelarii ti i-a furat calul

  • m:
   Jumatatea voastra mai „rosie” din USL, mi-a furat direct calul ! Nu s-a mai incurcat cu jumatati de masura ! :)))))

   PS. Voi, jumatatea mai galbena inca nu aveti tupeul lor… Umblati la potcoave pt ca , cica poarta noroc ! Doar ca nu realizati ca e vorba de potcoave de cai morti ! :)))

  • vulpea si strugurii cei acri asa si cu tine .

 10. Astăzi în Sibiu, mâine în toată țara!

  Vă spun eu, domnule Tapalagă, ingredientul letal număru 1 al „cocktailului”:

  MÂNDRIA INCOMPETENTULUI IMPOSTOR

  Cei care iau hotărâri circulă în tractoare Mercedes de sute de mii de euro și au locuri asigurate în saloane speciale ca pensiile lor. Plus bani să se trateze în străinătate. Sunt testați pe bani săracilor din maxi-taxi aproape zilnic. Normal că vor să facă târguri și alegeri – pentru că interesul nu a fost niciodată cel al populației. Simplu. Pe ei nu îi afectează la fel ca pe cei din maxi-taxi. Este atât de simplu. Momentul cu concursul de denumiri mi se pare asemănător cu un alt moment istoric:

  „Dacă nu au pâine, să mănânce cozonac.”

 11. De 3 ori am citit în articol expresia „de pe sate”. În plus, „industria automotive” – probabil o traducere ratată a lui „automotive industry”. Serios, domnule Tăpălagă? O luați după Veorica?

  • Măi Dane, dacă băgau Sibiul în carantină Marele Anormal nu mai putea să admire genunchii goi ai caprei de engleză și puteau să apară păianjeni între degetele mari de la picioare , ori acum este sezonul curățării coșurilor și nu voia să vină un coșmar să dea jos păianjenii care știau limba engleză .

  • C’mon… parca n-ai sti ca gurnali(stii/zdele) sunt mai rupti/e de realitate decat „administratia.
   Fireste ca „ruptura” are doua cauze majore: habarnismul (sac!) si/sau ‘enteresu

 12. O analiză bună. Dar, ca orice analiză realizată de creierul uman, are gradul ei de subiectivitate. Și, evident, niciodată nu va mulțumi pe toată lumea.

 13. Cred ca se simte lisa lui Iohannis la primaria Sibiu. Dar nu-i nimic, o sa-l trimitem inapoi dupa cativa ani.

 14. Din pacate Sibiu este un exemplu perfect de provincialism si mediocritate. Am avut suficienta tangenta cu oamenii de acolo pentru a realiza fatarnicia locuitorilor, teama de a lua decizii, dar si mandria lor neintemeiata si aparenta superioritate, rezultate insa dintr-o complacere in mediocritate. Nu am intalnit un astfel de cocktail nicaieri in tara.

  • Ești un pic cam rău, nu crezi?. Sibiu este mai degrabă un centru regional (centru cultural – muzee naționale, festivaluri internaționale vestite, fosta capitală culturală și gastronomică, centru militar – Academia Forțelor Terestre, viitor comandament NATO, centru religios – Mitropolia Ardealului, etc.., nod de transport – aeroport international, autostradă, etc..)

   În general, Sibiul se află de obicei în partea de sus a clasamentelor decât în poziiții mediocre cum susții..

   Iar părerea ta despre locuitori…. aici n-am cum să combat o opinie personală, decât prin faptul că zeci de mii de oameni s-au mutat în Sibiu în ultimii 10 ani, precum și mulți investitori… lucru care îți contrazice cumva opinia.

   Pe de altă parte, o rată mare de infectare se datorează și lipsei de educație și responsabilitate. Că dacă lumea s-ar fi protejat responsabil, nu am fii în situația asta…

  • Ghergelus, esti praf! Decizii mai proaste.ca tine, financiar, personal etc nu a luat nimeni!

  • @eu: ai descris cum vede cineva Sibiul din afara lui. Cele cateva festivaluri sunt nesemnificative, daca vei trai 1-2 ani acolo ai intelege ceea ce am afirmat anterior. Fatarnicia si mediocritatea se vad in fiecare zi, nu poti compara Sibiul cu alte orase mari din tara, e doar un targ de provincie, cu ceva industrie de asamblare automotive si un centru frumos renovat. Si un cadru natural de vis de care isi bat joc, ca peste tot in tara.

  • … până la urmă calitatea este dată de oameni.
   Și sibianul get beget se plânge de afluxul mare de … ” outsideri”.
   În concluzie, eu, ai răspuns afirmativ la observația lui Andrei… 10 de mii mutați în Sibiu… datorită acelor investitori.
   Situația actuală ne prezintă incompetențele locale, care nu sunt puține și aici, în mod special, așteptările directivelor de la LICURICI!
   Noapte buna, licuriciul s-a prăjit în solar.

 15. m:
  Jumatatea voastra mai „rosie” din USL, mi-a furat direct calul ! Nu s-a mai incurcat cu jumatati de masura ! :)))))

  PS. Voi, jumatatea mai galbena inca nu aveti tupeul lor… Umblati la potcoave pt ca , cica poarta noroc ! Doar ca nu realizati ca e vorba de potcoave de cai morti ! :)))

  • GIGI+IQ=GIGI

  • Spaima mare de USR la PNL, asa-i Gigi? Lasa ca e bine. Vedeti voi la alegerile astea care vin pe 6 Decembrie ce sanctiune va luati de la populatie pt incompetenta si coruptia pe care o dovediti si voi.

   Poti sa tipi si sa te scremi tu cat vrei aici ca nu va mai crede nimeni. Mor intre 150 si 200 de oameni pe zi inconstientilor. La Colectiv au murit doar 60 de oameni si Ponta cu guvernul lui si-au dat demisia. Sica Mandolina n-are nicio treaba ca au murit 8000 deja de COVID si vor mai muri de 10 ori pe-atatia daca raman el si gasca lui la guvern.

  • Postac cu creier de silicon

  • PNL + PSD = Making Love

 16. „anal”-iza de gurnalizd rupt de realitate si/sau ‘enteresat
  cauzele care au dus rssh tzigania in kakatul statistic privind covid sunt limpezi pt oricare prs care se afla-n relatie corecta cu logica elementara
  – nesimtirea (plus tupeul/ignoranta)
  – „competenta” felcerilor

 17. Imi pare rau dt ca am directionat niste fonduri catre G4Madia, tu nu meriti toata increderea si satisfactia pe care o aveam citindu va.V au cumparat si pe voi psd?

  • Si cum ar fi trebuit sa arate o analiza despre situatia de acum a Sibiului? Cu o rata de infectare de 11 la mie?

   Stiti ce inseamna o rata de 11 la mie? Inseamna ca lunar, sunt depistati ca imbolnaviti in Sibiu ceva peste 2% din populatie. Tinand cont de faptul ca se fac 700 de teste zilnic, va pot garanta ca rata reala e de 5-10 ori mai mare, adica vorbim de 10 si 20% din populatia Sibiului imbolnavita intr-o singura luna. Va dati seama cum or sa curga decesele? Si cum ATI-ul va fi depasit complet de situatie?

   Cum ati fi reusit sa scoateti ceva pozitiv din situatia asta, fara sa para ca „v-a cumparat PSD-ul”? Si cat timp o mai tinem cu ipocrizia asta „nu poti critica actiunile administratiei PNL, pentru ca inseamna ca te-ai dat cu PSD-ul”? VA doriti ca presa pe care o cititi sa fie o Antena 3 in oglinda?

  • Bai siliconatule, n-ai minte nici cat un pudel. Mars de aici!

  • Situatia este foarte grava, evident. Dar analiza domnului Tapalaga este superficiala. Este evident ca nu cunoaste exact ce se intampla.
   Nu mentioneaza chefurile, nuntile si botezurile. Acolo s-au contaminat sute de oameni. Dar , ciudat, nicio autoritate nu are habar de acele evenimente.
   Apoi multimea de nesimtiti care refuza sa poarte masca (sau o poarta incorect) si care sunt tratati cu maxima intelegere. Aproape ca nu s-au dat amenzi pentru nerespectarea masurilor impuse. S-au dat avertismente verbale, de care cei vizati nici nu se singhisesc.
   Turisti nu am prea vazut anul acesta in Sibiu.

  • Săracă de tine =)) Ea credea cu creierașul ei că G4Media ii un fel de tonomat unde bagi un ban iar băieții extrudează doar texte pro Strâmbul de la Cotroceni sau pro guwernarea

   Ghinion™ =))

 18. Klaus daca merge in weekend-ul asta acasa trebuie sa aiba grija sa paraseasca Sibiul duminica inainte de 12 noaptea ca altfel il prinde carantina si ce se mai face Ludovic fara el in persoana – live – la sedinta de marti ?

  PS. Altfel nu-s probleme ca are dom presedinte declaratia pe proprie raspundere gata pregatita, completata ca la carte !

  PPS. Si daca totusi nu o are doar nu l-o pandi luni in noapte un nou Godina sa-i opreasca masina si sa-l amendeze ? ! :))))))

  • Servus
   La speta “ tov tomlin” am nevoie de Ajutorul tau )))
   Poti raspunde aici )))

  • Adi, care noroi ? S-au pus toti cu cururile pe ventilator !

  • @un domn:
   Daca stii nr de dosar al lui Petrov intri pe Portalul Instantelor cauti (Instanta de Contencios adm si fiscal si termenul de 16 octombrie, vezi ce termen s-a dat si apoi faci cerere catre grefiera sefa a sectiei pt a depune proba nu la dosar ci la grefa instantei si au ei grija sa o depuna la dosar catunci cand se face lista de sedinta de catre grefiera de sedinta (cel putin cu 5 zile inainte de sedinta).

   PS. Cererea si proba le depui prin posta cu scrisoare cu valoare declarata !

  • @Su
   Sa ai stiinta ca NU glumesc ! Acolo spune ca Asteapta ca Instanta sa il Achite, or asta vreau sa aduc la cunostinta Instantei Aroganta unui Verdict care NU s a dat !
   Ma poate baga la art 259 cp ? Vi sa ma aperi ?

  • @un domn:
   Doar de covid nu pot sa te apar ! In rest, ca e vorba de 259 pe rit nou sau pe rit vechi, daca nu vrei sa il mituiesti pe judecator :)) si sa nu mai ai nevoie de avocat, conteaza pe mine !

   PS. Desi nu cred ca ai sanse sa devi celebru ! :)))))))

  • @Su
   Inseamna ca si a aranjat Piratul apele acolo, desi, parca aveam o speranta sa i le tulbur, ma rog, a fost efemera

  • @un domn:
   E cam aglomerat pe aici, dar voi gasi odata si locul si timpul (in online) sa-ti povestesc cateva lucruri (aparent) banale dar in realitate – zic eu – deosebit de relevante care m-au facut sa realizez ce diferenta enorma este intre Base omul public si Base omul mai putin public !

 19. Eu am ajuns sa-l regret pe Basescu, va spun sincer. Si chiar nu sunt fan Basescu dupa toate bubele pe care le are: de la turnatul la securitate (dosarul Petrov) pana la furturile facute de Udrea, Videanu, Pinalti, Negoita, Flutur si alti PDListi protejati de el si de la candidaturile fiicei (EBA) ba la parlamentul european ba la parlamentul Romaniei (acum) si pana la limbajul de grajd (vezi incidentul „tiganca imputita”).

  Dar fratilor, daca Basescu era acum presedinte, se invartea pe un picior si zicea: „Jos cu Sica-Mandolina si vine Ilie Bolojan de la Bihor ca prim-ministru”. Si atunci se rezolvau problemele pt ca Bolojan e om de ala care sfinteste locul, nu ca Sica-Trubadurul-Turmentat.

  Cum se poate ca dupa 8 luni de pandemie, Romania sa nu mai aiba paturi la ATI si mai ales sa nu aiba Oxigenul necesar pt ATI? Pai asta e guvern fratilor? Imi pare rau pt voi cei care inca vreti sa votati PNL, dar votati cu un grup de incompetenti mediocri. Iar Johanis chiar nu face nimic sa ridice nivelul de competenta al guvernului. El tot ii da cu aceeasi placa stricata: „Ludovic Orban ramane optiunea mea de premier”. Penibil. Absolut penibil.

  L-am votat pe Johanis in ambele lui mandate dar acum regret. Regret ca n-avem un presedinte jucator ca Basescu in aceste vremuri grele. Cu toate bubele lui pline de puroi, Basescu ar fi facut o treaba mult mai buna decat Johanis.

 20. Se pare ca in unele judete e nevoie de decizie de la centru
  Ps. Nu vine domnul Arafat si la Cluj??

  • Da, autonomie in decizii, dar numai daca deciziile sint in acord cu vointa centrului. Daca nu viceprefectul e demis si centrul preia friiele, in aplauzele capetelor seci.

 21. Mânca-i-ați wurst-ul la parazitul de Iohanis și cârnăciorul lui Ludovic =))

  V-o trag băieții ăștia zi de zi și românii inca mai vor =))

 22. Wuhan a fost cel mai puternic centru industrial din china, o forta economica! Sibiul, relativ la romania, e o forta economica, contributor net al bugetul de stat, oameni faini, liberi, nonconformisti!

  Cata asemanare! Dragi sibieni, sa fiti tari! Incepe greul! Trebuie sa platim pt libertatea noastra!

  • + dr.sudisti incompetenti + supraaglomerarea urbana + interese.politice + garnizoana nato (oare asta.sa fie ? Sb a devenit comandament nato de cateva luni + garnizoana puternica cu.multiple.unitati si academii etc) !

   Nu uitati, punct strategic.pt.romania, granita de.fost imperiu, pozitie geo.strategica, cultura,.civilizatie, simbol!!!

   Hai baieti din secu! Veniti cu o analiza.perinenta, ma angajez.la.voi daca vreti! 70% va pun pe liber, tradatori de neam, ce sunteti!

 23. Bine documentat si pertinent articolul.Ca sibian va pot spune ca este doar varful aisbegului.Traim aici intr-o mare minciuna din cauza vicepremierului care propune si protejeaza toate nulitatile in functii publice …CJ,Prefectura ,SJ, DSP etc. primari de comune ,plus pupila protejata de catre KWJ la primarie , care este bomboana de pe coliva.

 24. Am inteles ca si -au dat demisia /au fost suspendati cativa superprofesionisti intre ghilimele , dar, dle Tapalaga, n-ar trebui intrebati de sanatate si sefii institutiilor care trebuiau sa asigure implementarea masurilor de combatere a pandemiei pe teren , adica Politia si Politia locala? Am auzit de la cunoscuti din Sibiu ca au fost nunti cu sute de persoane in satele din Marginime si zeci de petreceri la cabane si pensiuni , ca deh, oamenii aveau de cheltuit vouchere de vacanta, plus targuri in Obor….

 25. Carantina este o masura exceptionala, nu? De prevenire si protejare, corect? Atunci ii intreb pe sobolanii astia din Guvern, chiar si pe Carafat…masura nu se impune a fi luata deîndata? Pardon? E orasul lui Muianis iar termenul deîndata are alt inteles?

 26. Virusul nu exista. Se otraveste populatia masiv prin chemtrails

 27. „PS: Totuși, cum e posibil ca nici la ora asta orașul să nu fie în carantină, în condițiile în care alte localități din țară au fost închise la rate de infectare mult mai mici? ” – Danut, aveam pretentii de la tine, pai cum….nu te-ai prins….Sibiul se carantineaza dupa ce-si petrece Hontz (alias Johannis) weekend-ul acasa. Nu conteaza daca pana luni mai mor cativa fraieri, important e sa fie domnu’ presedinte impreuna cu nevasta. Murim …dar nu ne predam .. :)))

 28. eu sunt din Sibiu si nu cred ca nr asta de cazuri e real.
  se vede si din nr mic de persoane la ATI (1,6% din totalul pe tara, desi nr de cazuri zilnice e de saptamani bune pe la 3-4% din totalul pe tara)
  si apropo, nr de cazuri nu e „uniform” raspandit in judet, nordul sta destul de ok.
  iar cu prioritatea primariei cu zona de agrement din gusterita…ce vreti acum, sa stam im loc si numai la covidul vietii sa ne gandim si sa ne jeluim? suntem in oras 170000 de neinfectati si sub 1000 de cazuri active, din care poate 200 spitalizati.
  foarte bine ca s-au gandit si la targul de craciun. daca carantina e solutia ideala, poate reusim sa-l tinem :)) si numai in ciuda voastra.

  • Domnule Itu, ca esti din Sibiu, se vede dupa logica de fier pe care o ai. Ca sa spui ca la voi sunt doar 1.6% din total, internati la ATI, dai dovada de superficialitate. Cat mai simplu pentru tine, ca sa nu-ti forjezi neuronul, numarul de paturi in ATI nu este uniform reprezentat in judetele tarii. Atat.

 29. 8;1000 SAu 13;1000 tOT mooo…..e PSD si voua LImberalilor….Aritmetica…

 30. Diletantismul si iresponsabilitatea domina toate domeniile din Romania; tehnica, sanatate, justitie, politie, politica, economie, invatamant, arta, cultura, stiinta, etc. Incompetentii si coruptii au luat locul profesionistilor de altadata. Acesti ignoranti fara o pregatire riguroasa in domeniu, doar cu o diploma, o stampila si o relatie in sistem au un curaj nebunesc in a incalca normele si standardele de calitate si siguranta.
  https://www.zf.ro/politica/iohannis-despre-masa-tacerii-primarul-a-fost-foarte-de-acord-discutia-are-substrat-electoral-15899592

 31. Ati uitat de „Casa Regala”din Sibiu.Se mai intampla,uneori batalia politica este oarba,pentru unii comentatori.
  Daca si in acest oras elitist se manifesta cu atata purulenta sindromul Scornicesti,inseamna ca Romania are nevoie de schimbari structurale urgente.Ceea ce s-a intamplat pana acum arata ca peste mentalitatile ceausiste sau asezat cateva reguli democratice,asa cum,daca vreti,s-a aseazat,de multe ori la noi,asfaltul direct pe drumul de pamant,mai ales prin tinuturileTeleormanului.Nu vreau sa ma gandesc ce rata de infectare ar fi avut aceasta zona daca Dragnea era in continuare la butoane.
  Dar sa revin la chestiune,acolo de unde pleaca spre putere o persoana(in cazul Sibiului sunt mai multe)oamenii din acea zona cauta sa se pozitioneze cat mai mieros fata de cei care au format anturajul celui care a avansat pe scarile puterii statale.Unii din interes, altii de teama,iar cei care au avut o legutura,mai mult sau mai putin apropiata, cu cel potentat,devin la randul lor un fel de satrapi,mai mari sau mai mici,iar acestia la randul lor se ramifica,creand astfel o tesatura sociala si administrativa malefica.In acest context molipsitor,regulile sunt aproape inexistente.Si de aici pana la dezastru nu este decat un pas.
  Iata d-le Sabin Gherman,partizanul regionalizarii,ca TOATA Romania sufera de aceeasi boala crunta,coruptia medievala,prpetuata de regimurile stalinisto-comuniste si preluata si adaptata de regimurile postdecembriste.Pana nu ne vom vindeca,cat decat,de aceasta boala,orice tentativa de regionalizare a Romaniei este o amenintare la existenta Ei.
  P.S. In legatura cu firea oamenilor din zona Sibiului,asa este,multi oameni de aici sufera de o mandrie enervanta,grefata pe un patriotism local egocentrist,dar Presedintele Iohannis este altfel.Va rog sa mai vizionati odata disputele televizate dintre acesta si Victor Ponta.Si acum imi aduc aminte de marele disparut,de mai bine de doua decenii,Corneliu Coposu.”Politicienii nu sunt ingeri”.In politica fiind mult mai multi oameni rai decat buni,mai ales in spatiul nostru mioritic,ingerii nu pot ajunge niciodata lideri,pentru ca trebuie votati sau urmati de „camarazi”.Spre deosebire de ceilalti,Klaus Iohannis nu este nici diavol.Sa speram ca inca mai reprezinta o sansa pentru Romania.

 32. M-am intrebat si eu care sunt cauzele care au adus Sibiul la acest record negativ.
  Am fost saptamana trecuta acolo.
  Marea majoritate (99%) purta mastile si pe strada si in spatii inchise.
  Nu cred ca administratia din Sibiu este mai jos fata de celelalte administratii din tara, inclusiv cea centrala. De acord ce toate sunt la un nivel foarte scazut, diletantist – problema e inconstienta de care dau dovada in decizii, se joaca cu vietile oamenilor.
  Este posibil intradevar ca turismul sa genereze in plus de cazuri dar turistii imprasitie virusul si in alte zone, nu ar trebui ca varful sa fie in Sibiu.
  Partea cu industrializarea si navetistii este intradevar o problema dar nu numai pentru sibiu, sunt nenumarate orase unde exista aceasta migratie.
  Ce am remarcat insa in plus la Sibiu, saptamana trecuta, cand s-au inregistrat recordurile negative: un venomen meteo des intalnit in Sibiu – ceata.
  Au fost cateva zile de ceata densa in care vantul nu a adiat aproape deloc. Eu cred ca umiditatea excesiva , lipsa vantului care sa alunge germenii si temperaturile (0 – 8 grade Celsius) prielnice virusului au avut contributia majora.
  Ar fi interesant de aflat daca in grupul guvernamental care se ocupa de aceasta criza sunt cooptati si statiscieni si biologi care sa incerce sa identifice cauzele locale regioale care genereaza varfurile de epidemie.
  Organizarea alegerilor parlamentare in aceasta perioada este o crima.

 33. Judecatorii CCR si parlamentarii actuali sunt mai criminali decat COVID-ul. Doar alegerile mai pot salva Romania de la un dezastru total.

 34. Stimate domn Tapalaga (din Medias daca nu ma insel), analiza asta este valabila si pentru Cluj, unde s-a trecut de 7 la mie? Dar pentru Alba care tocmai a cerut carantinarea a 3 orase?

 35. Domnule Itu, ca esti din Sibiu, se vede dupa logica de fier pe care o ai. Ca sa spui ca la voi sunt doar 1.6% din total, internati la ATI, dai dovada de superficialitate. Cat mai simplu pentru tine, ca sa nu-ti forjezi neuronul, numarul de paturi in ATI nu este uniform reprezentat in judetele tarii. Atat.

 36. @un domn:
  E cam aglomerat pe aici, dar voi gasi odata si locul si timpul (in online) sa-ti povestesc cateva lucruri (aparent) banale dar in realitate – zic eu – deosebit de relevante care m-au facut sa realizez ce diferenta enorma este intre Base omul public si Base omul mai putin public !

 37. Atentie. Sibiul a avut un aparent excedent dat de incompententa de a cheltui bugetul ( cca 30% economie in ultimii 4 ani)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.