CNN: Iranul a ameninţat familiile jucătorilor de la echipa naţională de fotbal cu închisoarea şi tortura / Agenţi ai Gardienilor Revoluţiei ar fi fost trimişi în Qatar pentru a-i monitoriza pe jucătorii iranieni
Familiile jucătorilor din echipa naţională de fotbal a Iranului au fost ameninţate cu închisoarea şi tortura, dacă jucătorii nu se „comportă bine” înainte de meciul cu SUA pe care îl au marţi la Cupa Mondială din Qatar, a declarat pentru CNN o sursă implicată în securitatea competiţiei, informează News.ro.
După ce jucătorii iranieni au refuzat să cânte imnul naţional în meciul de debut de la Cupa Mondială 2022, pe care l-au disputat împotriva Angliei la 21 noiembrie, fotbaliştii au fost chemaţi la o întâlnire cu membri ai Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene, trupele de elită ale regimului islamic, a declarat sursa citată de CNN. Jucătorilor li s-a spus că familiile lor vor avea de-a face cu „violenţa şi tortura”, dacă ei nu vor cânta imnul naţional sau dacă se vor alătura vreunei forme de protest politic împotriva regimului de la Teheran.
Iniţial, jucătorilor iranieni li s-ar fi promis „cadouri şi maşini” înainte de meciul cu Anglia, dar regimul, potrivit sursei, a trecut la ameninţarea lor şi a familiilor lor după umilinţa provocată de refuzul echipei de a cânta imnul naţional.
Ca urmare, jucătorii au cântat imnul înaintea celui de-al doilea meci, împotriva Ţării Galilor, vinerea trecută, partidă pe care Iranul l-a câştigat cu 2-0.
Sursa CNN, care monitorizează îndeaproape agenţiile de securitate iraniene ce operează în Qatar în perioada Cupei Mondiale, a declarat că zeci de agenţi ai Gardienilor Revoluţiei au fost trimişi în Qatar pentru a-i monitoriza pe jucătorii iranieni, care nu au voie să se interacţioneze cu alte persoane din afara echipei şi mai ales nu au voie să se întâlnească cu străini.
„Există un număr mare de agenţi de securitate iranieni în Qatar care colectează informaţii şi monitorizează jucătorii”, a declarat sursa CNN.
„În ultimul meci împotriva Ţării Galilor, regimul a trimis sute de suporteri-actori pentru a crea un fals sentiment de susţinere şi o atmosferă favorabilă în rândul fanilor. Pentru următorul meci împotriva SUA, regimul plănuieşte să crească semnificativ numărul actorilor, ajungând la mii”, a declarat sursa.
Carlos Queiroz, antrenorul portughez al echipei naţionale a Iranului, s-a întâlnit separat cu ofiţerii trupelor de elită ale regimului, în urma ameninţărilor acestora la adresa jucătorilor iranieni şi a familiilor lor, a precizat sursa, care nu a spus care ar fi fost conţinutul acestei discuţii cu antrenorul. Queiroz a declarat însă că jucătorii iranieni pot protesta la Cupa Mondială, dar numai în cadrul regulamentelor FIFA.
Duminică, presa de stat iraniană a cerut ca naţionala SUA să fie eliminată de la Cupa Mondială din 2022, după ce Federaţia de Fotbal a Statelor Unite a afişat cu modificări steagul Iranului pe platformele sale sociale, pentru a-şi arăta sprijinul faţă de protestatarii din Iran. Federaţia afişase temporar pe conturile sale oficiale de Twitter, Instagram şi Facebook steagul naţional al Iranului fără emblema Republicii Islamice. Un grafic al clasamentului Grupei B, postat sâmbătă, dar acum şters, afişa steagul iranian doar în culorile sale verde, alb şi roşu.
Federaţia de fotbal americană, US Soccer, a declarat duminică pentru CNN că a vrut să schimbe steagul oficial iranian doar pentru 24 de ore pentru a-şi arăta „sprijinul pentru femeile din Iran care luptă pentru drepturile fundamentale ale omului”, dar avea de gând să revină la steagul original.
Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că nu a existat o discuţie de coordonare cu US Soccer în ceea ce priveşte decizia organismului sportiv de a schimba steagul Iranului pe conturile sale de social media pentru a-şi arăta sprijinul faţă de protestatarii din Iran.
Iranul se prezintă la această Cupă Mondială în timp ce acasă de câteva luni au loc tulburări sociale. Şeful Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că ţara se află într-o „criză a drepturilor omului în toată regula”, în timp ce autorităţile iau măsuri drastice împotriva disidenţilor. Protestele, despre care experţii spun că sunt cele mai importante de la instaurarea regimului clerical în urma Revoluţiei islamice din 1979, au zguduit ţara în ultimele luni şi destabilizează regimul care se află la putere de peste 40 de ani.
Mişcarea contestatară a fost declanşată de moartea Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani care a murit în arest după ce a fost reţinută de poliţia iraniană a moravurilor pe motiv că nu a respectat codul vestimentar conservator al ţării.
Forţele de securitate iraniene au răspuns violent la protestele declanşate ulterior, numărul morţilor fiind cel puţin de ordinul sutelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii