G4Media.ro

CNA pune în discuție marți emisiunea TVR în care Securitatea comunistă a…

sursa foto: Captură video TVR

CNA pune în discuție marți emisiunea TVR în care Securitatea comunistă a fost spălată de foste securiste, iar vocea televiziunii publice punea sub semnul întrebării mai multe fapte ale fostului sistem criminal/ Emisiunea, difuzată la câteva zile de la scandalul legilor securității

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va pune în discuție, în ședința de marți, emisiunea ”Adevăruri despre trecut: Femei în securitate. Raport asupra banalităţii răului”, difuzată de TVR în 7 iunie, în care fosta Securitate era spălată prin vocile a trei foste securiste care și-au păstrat anonimatul în timpul intervențiilor la televiziunea publică, au precizat surse din TVR pentru G4Media.

Ședința este publică și poate fi urmărită live pe pagina CNA sau pe pagina de Facebook a instituției, începând cu ora 10:00. Tot mâine se va lua o decizie în cadrul CNA, referitoare la emisiunea televiziunii publice.

CNA s-a autosesizat după articolul G4Media care a atras atenția asupra episodului difuzat de TVR, în care inclusiv vocea televiziunii punea sub semnul întrebării mai multe fapte ale fostului sistem criminal. Emisiunea a fost difuzată la patru zile după ce G4Media a publicat integral proiectele de legi privind securitatea națională, care sporesc semnificativ puterile serviciilor secrete. Proiectele de legi au fost criticate pe motiv că fac din servicii, din SRI și SIE, prin puterile si imunitățile date, o instituție mai puternică decât fosta Securitate comunistă.

Tonul general al emisiunii este whataboutismul prin care perioada anilor 80 este pusă într-o lumină pozitivă doar pentru că deceniile anterioare au fost și mai abuzive și represive. Însăși vocea narativă din partea TVR pune sub semnul întrebării brutalitatea Securității din perioada respectivă și se întreabă dacă nu cumva erau cazuri izolate. În emisiune apare și Ion Iliescu, de trei ori, fără niciun sens, vorbind despre securitatea europeană, într-un simpozion din 1969.

Pe tot parcursul emisiunii, nu se vorbește direct, asumat și ferm despre crimele și torturile îngrozitoare ale Securității, iar singurele ”drepturi la replică” cu privire la faptele abominabile ale sistemului sunt niște fragmente de text dintr-un cercetător CNSAS care nu sunt redate audio, ci doar afișate câteva secunde pe fundal. Cel mai mare spațiu din emisiunea de 48 de minute este ocupat de cele trei femei din fosta Securitate care îndulcesc la maximum activitatea Securității.

În urma publicării analizei G4Media, istoricii CNSAS Mădălin Hodor și Mihai Demetriade au apărat echipa de producție a TVR și emisiunea în care Securitatea era spălată și au lansat un val de mesaje pe Facebook în care au jignit jurnaliștii din echipa G4Media.

Mai mult, Mihai Demetriade s-a contrazis privind emisiunea TVR, inițial spunând că este ”o mizerie marca TVR”, care este ”efectul influence-ului securist (rezerviștii) pe lângă redactori”.

Două zile mai târziu, după ce CNA decide să întocmească un raport de monitorizare a emisiunii și sesizează CNSAS, iar colegul său de instituție Mădălin Hodor are o ieșire deplasată în spațiul public, Mihai Demetriade își schimbă opinia spunând că emisiunea este, de fapt „bună chiar dacă cu nuanțe și diferențe”. Mai mult, Demetriade nu explică unde e greșit articolul G4Media și ce nu e scris corect, dar consideră materialul ”un derapaj critic” și o ”înfierare proletară”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Demetriade e lipsit de logica. In toate afirmatiile lui. Inclusiv in fenomenul pitești. CNSAS e un cuib de leneși. Chiar nu se sesizeaza nimeni ca cercetatorii CNSAS freaca menta și isi iau salariile degeaba?

 2. Secu e peste tot!

 3. Ca de obicei, fac „un prim pas” 😂😂😂😂

 4. Trei culori cunosc pe lume,
  Amintind de-un brav popor,
  Ce-i viteaz, cu vechi renume,
  În luptă triumfător.

  Multe secole luptară
  Străbunii noștri eroi,
  Să trăim stăpîni în țară,
  Ziditori ai lumii noi.

  Roșu, galben și albastru
  Este-al nostru tricolor,
  Se înalță ca un astru
  Gloriosul meu popor.

  Sîntem un popor în lume
  Strîns unit și muncitor,
  Liber, cu un nou renume
  Și un țel cutezător.

  Azi partidul ne unește
  Și pe plaiul românesc
  Socialismul se clădește
  Prin elan muncitoresc.

  Pentru-a patriei onoare,
  Vrăjmașii-n luptă-i zdrobim.
  Cu alte neamuri sub soare,
  Demn, în pace, să trăim.

  Iar tu, Românie mîndră,
  Tot mereu să dăinuiești
  Și în comunista eră
  Ca o stea să strălucești.

 5. A luat la tinta tvr incercand sa suprime si ultimele voci libere! CNA DEMISIAAA !!!

  • MEEEEDICAAAAAMEEEENTEEEEEE!!!!

 6. Trendul e că se poate gândi și un film artistic cu plimbare pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, redenumit Nicolae Pleșiță.

 7. Felicitări Andreea Pavel, în cel mai grețos mod posibil ai lovit în cariera unor jurnaliste foarte experimentate, care au realizat cea mai bună emisiune -documentar din România. Emisiunea Adevăruri despre trecut a fost scoasă din grila TVR. Dna Andreea Pavel, sunteți mulțumită acum?

 8. Scursurile ciumei-roshii sunt inca foarte corozive !

 9. Fiecare regim politic cu siguranta/securitarea/sri-ul său și, bineînțeles, cu lătrăii/lingăii săi.