G4Media.ro

Cinematograful din Zalău se redeschide vineri, după lucrări ce au durat 3…

Sursa foto: Pixabay

Cinematograful din Zalău se redeschide vineri, după lucrări ce au durat 3 ani / Angajații au fost plătiți aproape 2 ani fără să facă nimic, pentru că nu s-a putut face recepția finală / În 31 decembrie 2020 lucrările erau finalizate în proporție de 90%

Cinematograful Scala din Zalău, singurul din județul Sălaj, se redeschide vineri cu filmul Avatar 2, după ce în ultimii 3 ani s-au desfășurat lucrări de modernizare estimate inițial să dureze doar 13 luni. Liberalii îl acuză pe primarul social-democrat că a cheltuit 450 de mii de lei pe salariile personalului angajat pe perioada lucrărilor, iar aceștia au primit banii fără să facă nimic.

Primăria susține însă că vine nu îi aparține. În 31 decembrie 2020 lucrările erau finalizate în proporție de 90% și s-a demarat procedura de angajare a oamenilor, conform studiului de fezabilitate, însă între timp, din cauza birocrației, pentru inaugurarea oficială a trebuit să mai treacă mai bine de doi ani.

Consilierii municipali liberali au reclamat în ședința de Consiliu Local de la finalul lunii ianuarie că bugetul de salarii al cinematografului se consumă, deși acesta nu funcționează. Consilierii liberali au cerut explicații conducerii administrației locale pentru suma de 454.800 de lei virată în contul cheltuielilor de personal pentru un cinematograf închis și, de asemenea, pentru valoarea de 665.000 de lei prevăzută în bugetul de anul acesta, relatează Sălajul Liber.

Primăria susține, în urma unei solicitări G4Media, că a urmat pașii necesari deschiderii cinematografului, însă vina aparține constructorului, care a cerut mai mult timp pentru finalizarea lucrărilor și Companiei Naționale de Investiții (CNI), care nu a mai avut fonduri pentru plata lucrărillor cuprinse în ultima dispoziție de șantier. Și astfel, nu s-a putut face recepția finală și transferul către municipalitate.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de modernizare a cinematografului a fost semnat în aprilie 2019, fiind derulat prin CNI și acestea trebuiau încheiate în 13 luni.

”Prin mai multe adrese constructorul a solicitat prelungirea termenului de execuție până la 31 mai 2021, 31 iulie 2021, respectiv 31 august 2021”, susține Primăria Zalău

”Potrivit SF-ului, personalul ce va trebui să activeze în cadrul Cinematografului Scala trebuie pregătit și instruit în domeniul vizat de proiect, pentru exploatarea investiției, după implementarea proiectului fiind necesar un număr de 12 posturi, din care prin HCL nr. 199 din 24 iunie 2021 privind aprobarea Organigramei și a Statului de funcţii pentru Aparatul de specialitate al Primarului municipiului Zalău şi a Direcţiei publice comunitare de evidenţă a persoanelor Zalău, la nivelul Aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Zalău, în subordinea Direcției Patrimoniu, a fost înființat un nou serviciu – Serviciul Administrare Cinematograf Scala cu un număr de 10 posturi”, menționează primăria.

Cum în 31 decembrie 2020 lucrările erau finalizate în proporție de 90%, administrația locală a demarat procedura pentru angajarea unei ”scheme minimale de personal”.

”Personalul care deservește cinematograful a fost angajat etapizat (18.10.2021 / 10.01.2022/ 11.05.2022 / 06.09.2022), în funcție de termenul de finalizare al lucrărilor stabilit de constructor”, precizează Primăria Zalău, menționând că în această perioadă  de aproape 3 ani până la deschidere angajații au lucrat ”la rece”.

”Au fost instruiți de personal specializat pentru fiecare sistem în parte și au învățat să manipuleze aparatură, au fost efectuate probe la sistemele implementate, astfel – sistemul de proiecție cinema și planetariu, aparatură audio-video, sonorizare sală de spectacole (este prevăzut sistem separat), detecție și semnalizare incendiu, control-acces, Digital Signage, cortină, BMS, stație casierie, centrale termice, ventilație, antiefracție, generator și sistem pentru prezentări și conferințe…”

Cert este că CNI nu a demarat procedura de recepție a obiectivului de investiții, iar în 18 noiembrie 2022, Municipiul Zalău a solicitat să i se comunice o dată stabilită sau estimată, având în vedere că lucrările erau finalizate.

”CNI comunică motivele temeinic justificate – lipsa fondurilor pentru lucrările cuprinse în ultima dispoziție de șantier, acestea necesitând a fi aprobate de CTL – MDLPA, motiv pentru care nu a fost posibilă recepția obiectivului de investiții la termenul stabilit, această s-a realizat după aproape 12 luni, prin Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 52459/22.09.2022.

De la această dată Municipiul Zalău a demarat procedura de obținere a autorizației de securitate la incediu, pe care a obținut-o în dată de 14.11.2022.

După obținerea autorizației ISU au fost făcute demersurile către Centrul Național al Cinematografiei pentru obținerea certificatului de clasificare pentru cinematograf, acesta s-a obținut în dată de 13.12.2022.

Precizăm că fără acest certificat nu se pot încheia contracte de difuzare filme cu casele de producție.

În data de 13.01.2023 lucrarea privind Cinematograful Scala, a fost transmisă spre Municipiul Zalău în baza protocolului încheiat între CNI, MDLPA și Municipiul Zalău”, mai menționează Primăria Zalău.

Cinematograful Scala a fost reabilitat printr-un proiect european de peste 16 milioane de lei, el nefiind funcțional din anul 2005. În 2010 a fost preluat de administraţia locală.

Actualul cinematograf are o sală mare de proiecţie cu 217 locuri, o sală cu 40 de locuri şi un planetariu digital.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...