G4Media.ro

Cine sunt judecătorii și procurorii care ies în valuri la pensie /…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cine sunt judecătorii și procurorii care ies în valuri la pensie / Generația magistraților urâți de politicieni

S-a ridicat un val de pensionări în rândul judecătorilor și procurorilor. Vom asista probabil la cea mai rapidă golire a sistemului judiciar de profesioniști din ultimii 30 de ani. Cauza este de acum arhicunoscută: agitația politică pe tema reducerii pensiilor speciale și a creșterii vârstei de pensionare, iminența unei decizii despre care deocamdată mai mult se discută la televizor.

La fel s-a întâmplat acum câțiva ani când au început primele discuții despre pensiile speciale, dar atunci valul a fost mai mic. Condițiile de pensionare nu s-au modificat. Regimul Dragnea încercase chiar să reducă vechimea necesară pensionării de la 25 la 20 de ani tocmai pentru a încuraja cât mai mulți magistrați dintre cei cu experiență să iasă din sistem și să scape în acest fel tocmai de cei incomozi.

Valul de ieșiri din sistem ridicat acum se va umfla foarte probabil în perioada următoare, pe măsură ce ne apropiem de luna decembrie, anunțată de politicienii de la putere drept data limită pentru rezolvarea problemei pensiilor speciale, după cum s-a angajat România la Bruxelles prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Iminența modificării condițiilor de pensionare va accelera în mod previzibil exodul magistraților care azi îndeplinesc condiția legală, adică minim 25 de ani vechime.

Vorbim, așadar, în special despre procurorii și judecătorii intrați în sistem după 1989, care nu au făcut învățământ ideologic. Este o generație cu un mod de gândire complet diferit de cel al magistraților școliți pe vremea comunismului, învățați din băncile facultății că voința partidului este mai presus de lege și că oamenii puterii sunt intangibili. Mulți dintre cei care ies astăzi la pensie au intrat în profesie pe la sfârșitul anilor 90. Au prins gustul libertății după reformele din 2004 inițiate de fostul ministru al justiției, Monica Macovei, cu susținerea lui Traian Băsescu în primul mandat.

Am cunoscut ca jurnalist foarte mulți judecători și procurori în ultimii 25 de ani. Am aflat, odată cu ei, sub ce presiuni infernale, politice sau mediatice, au trebuit să-și facă meseria în vremurile azi apuse când anti-corupția funcționa la turație maximă. Profesioniștii buni, cei stăpâni pe meserie, s-au ținut pe picioare. Mânați de conștiința că reprezintă cu adevărat o putere independentă în stat, au exercitat-o ca atare, cu bună credință.

Cei mai mulți așa au fost și au făcut masă critică. A se vedea numărul mare de baroni locali, primari, miniștri, foști premieri, moguli de presă atotputernici, oameni de afaceri extrem de influenți și chiar colegi magistrați corupți – anchetați, trimiși în judecată și cei mai mulți condamnați după 2004. Iar toate acestea, poate ați uitat, s-au întâmplat într-o atmosferă infernală mediatică și politică, cu televiziuni dezlănțuite împotriva justiței, cu lungi campanii de linșaj la adresa unor procurori și judecători, cu legislația penală luată cu asalt în mod regulat.

O probă a încrederii publice acordate acestei categorii de magistrați au fost protestele din 2017 pro-justiție, când societatea a făcut scut în jurul lor, în timp ce regimul Dragnea aplica loviturile de baros la temelia sistemului și începea vânătoarea de magistrați incomozi în încercarea de a paraliza justiția penală.

Alții, semnificativ mai puțini, s-au predat, au pactizat cu sistemul și s-au împrietenit cu politicienii sau cu oamenii din umbră (serviciile secrete) pentru a le face pe plac. Aici intră impostorii, mediocrii, oportuniștii, avizii după funcții, lacomii sistemului. N-au lipsit nici ei din noua generație, chiar dacă nu s-au format sub comunism.

Aceștia din urmă nu se vor grăbi foarte tare să iasă la pensie sau mai bine zis nu atât de tare cât colegii lor din prima categorie. Pe ei nu-i urăște nimeni, dimpotrivă. Le sunt foarte utili politicienilor care își doresc o justiție cât mai supusă și controlabilă.  Dar am văzut plecări și din rândurile lor. Până la urmă și ei au calculat la fel: vor să se bucure de tineri de o rentă generoasă din partea statului. Acesta este ultimul tren, ultimul vagon, ultima ușă. Nimeni nu vrea să-l rateze.

România este pe cale, așadar, să piardă o generație de magistrați foarte buni. Ei împreună cu șefii lor au scris o pagină importantă în istoria justiției din România. Nu i-aș numi, ca în fotbal, chiar generația de aur, dar în tot cazul le putem zice generația magistraților detestați și temuți de politicieni. Ei sunt exact opușii generației cu carnet de partid în buzunar din epoca Stănoiu- Iliescu-Năstase, care a și generat mega rețelele de corupție patronate de Cătălin Voicu la Înalta Curte și destructurate cu greu de procurorii DNA în urmă cu mai bine de zece ani.

Decizia multora de a părăsi sistemul are la bază în primul rând calcule financiare, desigur. Dar situația este ceva mai complexă decât pare la prima vedere. Cunosc o mulțime de magistrați foarte buni, pasionați de meseria lor, care au luat decizia pensionării foarte greu sau încă ezită. La 50 de ani nu iese nimeni cu entuziasm pe tușă, mai ales dacă îți iubești meseria. În cazul special al magistraților vorbim de vârful carierei, când experiența acumulată și înțelepciunea dobândită îi face mai eficienți.

Numai că numeroși judecători și procurori nu mai fac față numărului mare de dosare și stau cu amenințarea Inspecției Judiciare deasupra capului. Oricând riscă o acțiune disciplinară. La instanțele și parchetele mari, întârzierile sunt inevitabile. Apoi, hărțuirea continuă a magistraților curajoși, eliminarea unora din sistem în mod brutal și demostrativ, i-a descurajat pe mulți să mai facă dosare grele, să ia poziții publice sau să protesteze atunci când politicienii mutilează legile justiției în Parlament.

Pe scurt, mulți au obosit după ani de muncă pe brânci, alții s-au resemnat și au renunțat la luptă preferând să-și vadă de viața lor. Ieșirile în masă din sistem vor aglomera și mai mult instanțele și parchetele deja sufocate de dosare. Judecătorii vor da termene și mai lungi, vom vedea și mai multe cauze prescrise sau târându-se ani de zile până la o condamnare definitivă. La fel în cazul procurorilor: anchete mai puține și de lungă durată, pe mize mici. Vremea marilor dosare cu nume grele s-a cam dus.

Institutul Național al Magistraturii nu poate umple golul cu aceeași viteză cu care se golește magistratura. Vom avea de-a face cu o criză de sistem pe termen lung, cu riscul de paralizie temporară în zone întregi din justiție. Ce va urma? Este ușor de imaginat că, pentru a rezolva criza de resurse din sistem, politicienii vor coborî din nou standardele de intrare în magistratură. O vor coloniza cu avocați sau absolvenți de drept făcut la Spiru Haret, așadar cu personaje mai flexibile și manevrabile.

Cine vor fi mari câștigătorii? I-ați ghicit deja. Inutil să elaborăm.

Sigur că trebuie făcută ordine în pensiile speciale, dar se pare că Guvernul, coaliția PNL-PSD-UDMR, continuă deocamdată lupta doar cu magistrații. Demonizarea lor e în interesul tuturor, moguli sau politicieni. La magistrați sunt cel mai ușor de identificat ”pensii nesimțite” iar unele sunt pe bună dreptate sfidătoare într-o țară lovită de crize multiple.

Greu de crezut că Guvernul Ciucă, condus de un fost general de armată, avea curajul să taie înainte de toate din pensile militarilor, ale foștilor ofițeri din serviciile secrete sau ale polițiștilor, cu toate că ele apasă cel mai greu asupra bugetului, aici sunt cei mai mulți ”pensionari speciali” și de aici ar trebui începută reforma. Mă tem că toată agitația se va rezuma în cele din urmă la eterna luptă a politicienilor cu magistratura și cam atât.

Final de epocă. Ar trebui să le mulțumim multora dintre cei care pleacă azi din justiție pentru curaj și pentru ce au lăsat în urma lor: o umbră de speranță în dreptate. Totuși, nu este cazul să dramatizăm. În definitiv, nu este nimeni de neînlocuit. Vor veni din urmă alte generații și este de acum datoria lor să o ia de la capăt și să facă o justiție mai bună decât cea în care tocmai intră.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

71 comentarii

  1. niste gunoaie si niste capuse care sug sangele poporului…ce sa mai zici…o justitie stramba dar cu salarii si pensii peste orice bun simt…o sa dea socoteala fiecare pt.faptele lor…..nu o sa sacape nepedepsiti.

    • Tăpălagă: „România este pe cale, așadar, să piardă o generație de magistrați foarte buni.”
      Să mulțumim lui Ghinea și USR! Au mai dat o lovitură Justiției!

    • Tãpãlagã: „A se vedea numărul mare de baroni locali, primari, miniștri, foști premieri, moguli de presă atotputernici, oameni de afaceri extrem de influenți și chiar colegi magistrați corupți – anchetați, trimiși în judecată și cei mai mulți condamnați după 2004. Iar toate acestea, poate ați uitat, s-au întâmplat într-o atmosferă infernală mediatică și politică, cu televiziuni dezlănțuite împotriva justiței, cu lungi campanii de linșaj la adresa unor procurori și judecători, cu legislația penală luată cu asalt în mod regulat.” Ptr. Românistanul „ieuropean” cu propagandã $€kuristo oligarhã si retoricã natzionalist socialistã .. cui sã i multzumim ?! 😏😂😂😂😂

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’ ADICA TOATA PUTEREA.”

    • @mihai :
      Ghinea si USR nu au dat nicio lovitura justitiei.
      USR-ul vrea, la fel ca toti oamenii normali, desfiintarea pensiilor speciale si nesimtite.
      Nimeni nu spune ca magistratii sa nu aiba salarii si pensii mari.
      Lovituri a dat justitiei doar mafia psd si pnl, care si-a infiltrat oameni corupti sau santajabili la CCR, la ICCJ, in CSM, la Inspectia Judiciara, la Sectiile Speciale, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
      Judecatorii corupti sau santajabili de la CCR, de la ICCJ, din CSM si de la Curtile de Apel sunt principalii responsabili pentru loviturile date justitiei.

  2. cum as putea eu sa am incredere intr-un judecator care considera normal ca pensia sa fie peste salariu??? nu mai zic de cat de mare e oricum salariul. sa zicem ca se justifica. dar pensia????? pai sa avem toti asa, in prima luna da faliment statul.

    • De ce nu ai făcut dreptul ca să fii și tu judecător? Ziarul din tine sare în sus…

    • Nu mă duc la un doctor care crede că trebuie să aibă salariul mai mare decât un instalator! Marxismul în toată splendoarea lui!

    • Ion și Mihai, doi apărători strașnici ai sistemului mafiot.
      V-am recunoscut, statea-ti in prima bancă la creșă.

  3. DT ai scris unul din cele mai banale articole din viata ta !
    Continutul : ies la pensie cei formati dupa 1990, neideologizati si buni profesionisti, pt a beneficia de „ultimul tren” Ies la pensie si cei formati dupa 1990 , dar oportunisti, care s-au dat cu politicienii ca sa prinda si ei ultimul tren !

    PS. Asa… si ?!

    • Nimic deosebit! USR a dat o lovitură Justiției!

    • @ionut :
      USR nu a dat nicio lovitura justitiei.
      USR-ul vrea, la fel ca toti oamenii normali, desfiintarea pensiilor speciale si nesimtite.
      Nimeni nu spune ca magistratii sa nu aiba salarii si pensii mari.
      Lovituri a dat justitiei doar mafia psd si pnl, care si-a infiltrat oameni corupti sau santajabili la CCR, la ICCJ, in CSM, la Inspectia Judiciara, la Sectiile Speciale, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
      Judecatorii corupti sau santajabili de la CCR, de la ICCJ, din CSM si de la Curtile de Apel sunt principalii responsabili pentru loviturile date justitiei.

  4. DT ai scris unul din cele mai inutile articole din viata ta !
    Continutul lui: Ies la pensie cei formati dupa 1990, neideologizati si buni profesionisti, pt a beneficia de „ultimul tren” Ies la pensie si cei formati dupa 1990 , dar oportunisti, care s-au dat cu politicienii ca sa prinda si ei ultimul tren !

    PS. Asa… si ?!

    • Speranta moare ultima pentru ca-i face g4xresuscitare cand e nevoie.
      Mie mi se pare ca stagnam in re-animare.
      Nu vezi un ziarist sa promoveze idei ce nu sunt de interes public ci de interes de stat

  5. Domnule Tapalaga,

    Aveti, in principiu, dreptate in ceea ce scrieti: vor iesi la pensie multi judecatori situati de partea corecta a istoriei. Dincolo de concluziile dumneavoastra, nu pot sa nu incerc un sentiment de tristete/suparare/dezamagire! Stiti de ce?! Fiindca acest grup nu ar fi trebuit sa profite de aceasta legislatie, care este hulita de toti! In final, urati de politicienii care se temeau de ei, de fapt accepta ultimul bacsis dat tot de acestia…ies la pensie ca sa nu mai trebuiasca sa munceasca impotriva sistemului:

    • exact. de fapt sunt niste profitori. si vor sa imparta dreptatea. ce dreptate?????

    • Nu ma pot abtine sa nu fiu avocatul diavolului. Daca ai fi un magistrat care chiar a avut rezultate in lupta cu marea coruptie, cate energie ai mai avea astazi sa continui? Ca esti cam singur astazi in lupta asta. CSM-ul, Inspectia Judiciara sau Sectia aia speciala sunt toti pe capul tau, gata sa iti ia gatul din orice motive, reale sau imaginare. Exemplele sunt fara numar. Politicienii care sunt la putere te iubesc ca sarea in ochi si iti poarta sambetele. Sefii numiti de ei in fruntea parchetelor te vor iubi la fel. Iar poporul… Ei bine, poporul a votat in majoritate PSD si PNL si tot asta se pregateste sa voteze tot PSD si PNL.

      Iar pe de alta parte, te poti pensiona acum, la 50 de ani, cu o pensie mare.

      Parca nu mai e atat de simpla alegerea, cat ai fi tu de magistrat reformist si mare luptator cu coruptia.

  6. Dane, nu ti-am citit articolul că sigur mesteci mult talaș…..
    Politicienii îi recompensează cu pensii speciale că au fost preș în fața lor și al interlopilor din spatele politicului…..
    Așa că nu mai mânca ciuperci!!!
    Ps: probabil n-o să îmi publici comentariul, dar nu-i bai…..

  7. De 30 de ani nu mai putem avea incredere in sistemul juridic , care la fel ca si altii sint corupti , merg mine in mina cu politicienii , si marii magnati romani care au jefuit tara de peste 30 de ani . Ce pretentie sa mai avem la un stat de dret cind cind avem de fapt un stat paralel, ce pretentii sa avem cind procurorii vor sa inchida un om care a furat 4 conserve ff probabil ca ii era foame si pe marii infractori care se plimba bine mersi pri alte tari cum ar fi Elvetia ,Monaco , Dubai si chiar si in Africa , au delapidat sau furat sute de milioane dar vor sa pedepseasca pe unul care a furat 4 CONSERVE , trageti dvs concluzia cam ce fel de stat de drept si politic avem de la 25 decembrie 1989 si pina acum .

  8. Pensia trebuie platita dupa contributii.Daca salariul unui judecator e 4000 de euro contributiile vor fi sa zicem 2000 adica 50%.Atunci cum vine ca o pensia sa fie mai mare decat un salariu,pentru ca ei sant platiti din contributiile cetatenilor, nu sant antreprenori sau investititori care aduc + valoare in buget ,atunci daca legea e egala pentru toti ,nu zic ca
    remunerare dar macar ca calcul contributiv,dar de ce pensia sa fie ca salariul au chiar mai mare,la contribuabili nu am auzit aceasta formula🤔🤨😠

    • Doar ca salariul e de 6000 lei la un judecator. Va uitati toti la procurorul general sau la cei din csm. Dupa 2 ani de institut si un an de stagiu, un judecator are 6000 salariu lunar. Sub un sofer smurd.

    • @nicu. 6000 de lei pe lună? Glumești desigur. Poate la avans, nu și la lichidare. Un inginer bun nu ia 6000 de lei nici în prag de pensie, ce sa mai vorbim de stagiatura. 50% din brontozaurii din justiție au salarii mai mari ca șeful statului și var capătă pensii și mai mari.

  9. Adio si un praz verde! Sistemul de drept din RO, o aiurela in bataia vantului. Cum permite un sistem juridic sanatos sa fie facute, promulgate asemenea legi? Legi speciale de pensionare? Nu, trebuie respectat dreptul roman? De unde culegi, daca nu ai semanat?
    Hai, fugiti cu cercul, guleratilor ! Pensionati-va sa scape lumea de muraturi ca voi !

  10. Pensia specială? – 30 de arginţi!

    Nu a fost uşor să prostească o ţară întreagă că plata pentru 32 de ani de jaf şi sute de miliarde de dolari furate echivalează cu câţiva zeci de ani de închisoare la condiţii de 5 stele, prejudiciu nerecuperat niciodată, pedepse cu suspendare şi majoritatea dosarelor prescrise.

  11. urmeaza oare ziaristii formati dupa anumite standarde prin anii 2000 ?

  12. Domnule,
    Nu vă mai jeluiţi atâta că ne pleacă „profesioniştii” din justiţie. Când cel ce fură un sac de ciment ia rapid 3 ani de puşcărie, iar cel ce devalizează statul de zeci de milioane de euro, 6 luni sau un an cu suspendare, şi asta după ani de lălăială prin tribunale, aşteptânde-se prescripţia, nu putem vorbi de Justiţie, ci de complicitate cu infractorii

  13. Românii nu vor justiție. Au votat, liber, PSD 30%, PNL 25%.

    • Deci românii nu vor justiție și USR taie beneficiile magistraților pentru a deprofesionaliza justiția!

    • Marș în mătă hari!

    • @Bai niciolae. Ce profesionisti bai? Aia care i-au făcut scăpați din pușcărie pe bombonel, Felix, sau flausatul? Și nici un leu recuperat din prejudiciu?

  14. Un articol mizer. De cel puțin 5 ani, de când sunteți trompetă USR, atacați pensiile speciale. Ce faceți acum? Cum rămâne cu ziariștii cu acces la informații pe surse? Nu vor avea ei pensii de ofițeri sub acoperire?

    • Ziariștii au pensii speciale de ziariști. 50% în plus la pensie! Nu mă crezi? Dă o căutare de goagle!

    • @ioane și ionutane, da’voi ce grade aveți de țineți atit de mult la pensiile super speciale?

  15. Si ce spuneti de haosul infractional care va urma?

  16. Vai!ce tare i-au urâta-mai să-i sufoce în grămezile de bani și de privilegii,bieții de ei;să sperăm că se vor descurca cu bietele pensioare…

  17. Dar de ce nu, direct de la sursă, fără de Telibașăi?

  18. “ Este ușor de imaginat că, pentru a rezolva criza de resurse din sistem, politicienii vor coborî din nou standardele de intrare în magistratură. O vor coloniza cu avocați sau absolvenți de drept făcut la S p i r u Haret, așadar cu personaje mai flexibile și manevrabile.”
    Asta e scopul final. E o tactica veche, creezi o problema și apoi vii tot tu cu soluția “salvatoare”.

  19. USR -ul a facut o treaba bună, fără penali, si fără coruptie la nivelul magistratilor…din decembrie apare criza pensiilor nesimtite, asta tot din vina USR -ului. Felicitari !

  20. Sa le mulțumești?
    Fiecare pensionat special alege sa fie complice cu cei care le-au dat aceasta mita pentru a se retrage. Pensia speciala e furt de la ceilalți pensionari. Nici o coloana vertebrala nu va lua pensie speciala.

  21. In următorii ani „grădina Maicii Domnului”va deveni,realmente,”raiul infractorilor” binecuvantat de „Marele Alb”.Elocventa Justitiei va fi si mai mult terfelita,iar oamenii obisnuiti vor avea fata și mai pămantie.In ea au lovit cu sete marii corupti,facand-o din cuvinte întruchiparea satanei de care a fugit,cu balanta cu tot,chiar și zeita,care a devenit”anticristă”.In locul ei a rămas oligarhul ortodox,care ne da de inteles că romanii nu au nevoie de justitie,ci de biserică,ca d-aia s-au construit atat de multe lacase de cult.Dacă avem religie,justitie ce ne mai trebuie?Doar,poate să-i pedepsească pe unii ca „Portoca…,”,piu,ca Panait,ca Lele sau ca Navalnîi.Chiar așa,un procuror a fost arestat,în baza unor probe false si ,mucles.Cu cateva exceptii izolate,opinia publica parca nici nu a existat.Păi si ce mai vreti mai mult de atat?Portile „raiului”pentru ei,și ale iadului pentru noi,sunt deschise!Constitutia,statul de drept intră in „carantină”sine die.Drepturile omului devin un lux la care numai Ei au acces,după cum s-a văzut,mai ales la CCR,care si ea a pus umarul la golirea justitiei de magistrati,făcand-o,la modul cum functionează,aproape toată neconstitutională.

  22. Imi doresc din sufletul ca toti acesti „magistrati” sa iasa la pensie pentru a elibera posturile unor magistrati mai curati.

  23. O intrebaresau mai multe, fara suparare,domnule Susu.
    Ati fost format inainte sau dupa 1990?
    Pentru anii de „magistratura” veti primi sau nu pensie speciala?
    Veti iesi la pensie cu ultimul tren?
    post scriptum : Honni soit qui mal y pense!

  24. Ies la pensie cei care îndeplinesc condițiile cum dracu să nu ieși la pensie în jurul vârstei de 50 de ani , cu o pensie mai mare decât salariul .

    • @ A310. Uite asa. Mă înscriu la Spiru, o termin în doi ani, (că doar sunt deștept) fac doi, trei ani în magistratură cu salariul mic, de vreo 10000 de lei, împlinesc virsta de pensionare, ma pensionez cu 12000 de lei, că am avut grija sa fac ore suplimentare, delegații, lucru de noapte, și am mai luat și o primă, toate în ultima lună, și traiesc lejer cu pensia speciala, la care mai adaug pensia de inginer, 3000 de lei după 30 de ani vechime și m-am scos !

  25. Ce dreptate puteau face niste profitori care parasesc o profesie care necesita un grad inalt de constiinta, doar ca sa se asigure ca beneficiaza de pensia nesimtita, de legea care protejeaza drepturile deja obtinute, chiar si atunci cand acestea nu sunt drepturi, ci abuzuri?
    Niste santajisti, care cred ca sperie cu parasirea in masa a sistemului judiciar.
    Duca-se! Asemenea indivizi faceau mai mult rau.

  26. Nu este chiar așa! Această generație a intrat în sistem când pe holurile justiției se vehicula suma de 800 de mărci să fii admis în magistratură. Așa încât sunt coruptibili sau corupți de 20 de ani. Apoi, nu toți cei de la Spiru sunt coruptibili. Apoi, cei intrați la Drept în anii 90-95 au intrat, cu sutele, contra-cost și ei sunt cei care au dat soluții judecătorești în ultimii 25 de ani. Nu le mai ridicați statuie, că nu merită. Da, sunt și oameni cinstiți, dar prea puțini. În mediul local, orașe mici și reședințe de județ, magistrații sunt, încă, stat-în-stat. Și nu sunt incoruptibili, din păcate! Banul face legea și la ei, așa cum rezultă din această pensionare după zornăiturile sacilor de bani ca pensie. Eu am încredere în toți cei care au intrat CINSTIT la drept, indiferent la care dintre facultăți, și care tot CINSTIT au ajuns magistrați sau vor ajunge. Și, din păcate, nu e o caracteristică a acestor magistrați pe care îi plângeți acum!

    • Foarte corect, banul este idealul lor.
      Daca dl Tapalaga ar fi vazut senet de innoire la acestia, avea dreptate sa faca aceste afirmatii.
      Nu s-au vazut. Dimpotriva, cand cei mai curajoosi magistrati au incercat sa se ridice si au fost aspru pesepsiti de mafiia din justitie, colegii de generatie nu au luat atitudine. Nu erau si colegi de idei.
      Probabil, si din cauza salariilor si pensiilor nesimtite cu care erau agatati. Au stiut politicienii ce fac.

  27. Prin pensiile speciale magistrații pensionați sunt plătiți in continuare ca magistrați.E corect?De ce statul roman nu le impozitează partea de necontributivitate cu un procent mare și măririle de pensii sa se aplice doar părții de contributivitate?Raspunsul este clar :pentru ca nu vor.Aceeași regula sa fie in cazul tuturor pensiilor speciale.

  28. Sobolani parasesc corabia . Parveniti si spagari .

  29. Adevărați eroi!!!
    Au făcut câte ceva, apoi să le fie burta plină și fuga la căldurică, să nu li se strice penajul…

  30. Culmea sunt furați de politicieni si in acelasi timp foarte răsfățați
    Salarii mult peste medie
    Pensii Foarte mult peste medie
    De pensia de magistrat beneficiaza si sotul/soția după moartea magistratului – nimeni nu are astfel de beneficii, nici chiar militarii
    Chirie secondată
    Transport devotat
    ….. si altele multe

    Vorbiti Dle Tapalaga de greutăți si de presiuni? Puneti punctul pe i. Care sunt, cine le exercită, s-au plâns magistrați o in mod concret? A apărut vreun dosar penal pt ca cineva a exercitat vreo influenta asupra vreunui magistrat?

    Niciunul nu refuza n8mic din beneficiile care li se oferă. Să-ți văzut vreunul sa spuna ca e prea mult sau ca renunta la beneficii ca sa ii cumpere singur casa, sau ca își donează parte din salariul nesimțit?

    Sunt multe dosare, da, dar ati vazut cum dorm pe ele? Scriu câte o pagină două pe saptamana si cam asta e munca pe care o fac. Sunt dosare pe care nu le deschid cu anii. Tocmai am avut exemplul dosarului dr 39 de lei. Chiar nu este de inteles poziția dumneavoastra.

  31. Hidoasa cenzura mai practica G4media…

    Imi aduc aminte ce jale a fost pe tv-uri cand scenaristii din America au intrat in greva si nu mai avea o lume intreaga continuari la serialele „favorite”. Si au obtinut ce si-au dorit.

    Trebuie sa acceptam ca de cele mai multe ori Cainii de paza ai democratiei sunt niste best effort pentru ca atat ii duce mintea.

    Politicienii nu trebuie sa faca nimic pentru ca angajatii lor subt permanent in greva si incaseaza multumiti si salariile lunare. Atât pot.

  32. Incoruptibilii au acceptat mita 🙁
    Vad ca dumneavoastră știți exact cine se pensionează.. noi nu-i știm. Sa fie cei care au întrat în magistratura fără examen; sau cei mai slabi absolvenți pentru ca salariile dim magistratura erau foarte mici?
    In oricare dintre ipoteze este o anomalie sociala, o mita la care sunt complici acesti magistrați care își rup pixul în a obține privilegii specifice unei societăți de tip oligarhic.
    Apologia din articolul dvs este împotriva oricărei etici a muncii intr-o societate normală.

  33. Toata lumea se oripileaza ca ies magistratii cu pensii mai mari decat salariul…Dar se intreaba cineva de ce permite legislatia actuala asa ceva? Pai,tocmai de-aia..ca dna Olguta a insistat sa mute obligatiile fiscale de la angajator la angajat si astfel a crescut consistent brutul la salariu…Desi netul nu a fost afectat..adica,salariul in plata…a crescut brutul care a fost benefic la calcularea pensiilor..Asa se explica anomalia,pentru ca evident,este o anomalie , ca suma rezultata sa depaseasca salariul net…Asta a facut un ministru..si nu de la justitie…dar cine vorbeste despre asa ceva? Lumea doar se mira…Magistratii doar au aplicat prevederile acestei legi…nu ei au facut-o…

  34. Halucinant subiectul…
    Halucinant sistemul.
    Care e miza de fapt ?
    Probabil banii (mita și noile cercuri de influență) și nu asanarea sistemului nici a actului de justiție, nici binele „bieților” veterani din magistratură.
    Totul e relativ in Ro, un singur lucru rămâne constant : Corupția (organizată), și eventual, cu puțină muncă : Lupta cu corupția (dacă e de acord și Tov.General X sau Y).
    De parcă n-am ști…

  35. Sistemul abominabil al pensiilor speciale ( de fapt , neconstitutionale si discriminatorii ) , are ca mama si tata , PSD . Este o MITA ELECTORALA ! Toti beneficiarii lui si familiile acestora , voteaza cu psd caci el le da aceasta MITA ! Este vorba de 1-2 milioane de alegatori speciali , care hotarasc cistigarea unor alegeri pina la urma !

  36. @Bai niciolae. Ce profesionisti bai? Aia care i-au făcut scăpați din pușcărie pe bombonel, Felix, sau flausatul? Și nici un leu recuperat din prejudiciu?

  37. Hei,cei care au încredere în justiție ,magistrați,judecători,grațieri,etc,haideți să ne adunăm să-i rugam sa nu se pensioneze,sunt atât de buni profesioniști,cinstiți,etc.

    Hei,chiar nu mă aude nimeni?!

    Bine,atunci renunț și eu…

    • Chestia are și un subtil substrat economic: dacă-i pensionam.. acum, cind au 50 de ani, de viata, nu de vechime, statul cistiga mai mulți bani,ca nu le mai da 30000 la pensie ci doar 25000! Dar peste 25 de ani tot statul le va plăti pensiile (eventual indexate în mod special). Le va plăti și le plătește, dar nu din contribuțiile lor, ale specialilor, nici din bugetul de stat, ci din bugetul de pensii al statului la care contribuim noi toți proștii. Noi, cărora ni se spune că nu mai sunt și nu vor fi bani de pensii. Pt. ale lor se vor face împrumuturi externe, că altfel sare CCR-ul pe ei că nu e constituțional sa nu platesti. Iar dacă nu vor fi bani, vor lua de la bugetul mare, sigur nu-i vor lăsa descoperiti.
      În concluzie, avem de a face cu un sistem corupator care îi spune magistratului :” eu sunt hot și te plătesc și azi și mâine, chiar mai bine (cind nu te mai ocupi de mine), dar lasă-mă să fur azi. Și-au dat mina peste țară.

  38. Șobolani părăsesc corabia !

  39. Va mai amintiți acum câțiva anișori când Dragnea aproape lua tara pe buletinul lui? Dacă nu erau niște magistrați curajoși, din ăștia scuipați de societate, probabil acum scriam rusește si o parte din viteji tastaturilor de pe aici aveau posibilitatea a sa își arate vitejia in tranșee adevărate.

  40. Lasa ca nu pe toti magistratii cu pricina ii urasc politicienii.Pe Adina Florea,pe Felix Banila,pe Netejoru,pe judecatorul acela care a fost directionat sa judece conditiile de forma le plagiatului dlui.Ciuca si pe multi altii ca ei, ii iubesc politicienii.

  41. Am citit toate comentariile și mă minunez ce postaci „dăștepți” avem, se pricep la toate, mai puțin la „grămătică”.

  42. Judecătorul care la lasat in libertate pe șoferul cu mercedes care a tarat 4 jandarmi are cerere de pensionare cunva ce sa mai credem noi simpli cetățeni despre sistemul de justitie din tara noastra?

  43. Elogiul magistraților eroi „goniți” de perspectiva diminuării privilegiilor nu corespunde cu vreo elogiere publică atâta timp cât au prestat… incompetența aservită le-a fost devoalată în schimb din când în când și nu destul!

  44. Ha, Ha….toți cei care agreați astfel de drepturi fără limită, cât cuprinde pentru câțiva ani în slujba caldă a statului dați lovituri României și românilor ! Majoritatea judecătorilor și procurorilor sunt subiectivi în decizii, unii chiar incompetenți, șpăgari, abuzivi.

    Franța a făcut reforma pensiilor fără să-i ceară UE ! Și Macron a fost reales…voi mâncați rahat pe aici…analfabeților