G4Media.ro

Cine informatizează instanţele şi parchetele: O companie fondată de oamenii lui Sebi…

sursa foto: Facebook

Cine informatizează instanţele şi parchetele: O companie fondată de oamenii lui Sebi Ghiţă şi o firmă deţinută de familia unui client DNA condamnat în primă instanță

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, dar şi fostul ministru, Tudorel Toader, s-au lăudat cu proiectul de informatizare a instanţelor în valoare de peste 46 de milioane de lei, adică peste 9,6 milioane de euro. Ce nu au precizat cei doi este însă cine a câştigat contractul şi dotează instanţele cu echipamente IT şi licențe software.

În raportul de activitate al lui Tudorel Toader la şefia MJ pentru anul 2018 se arată că, anul trecut, au fost licitate și semnate 2 contracte de achiziții pentru dotarea Ministerului Justiţiei și a instanțelor de judecată, precum şi a Ministerului Public și a parchetelor cu „software și hardware moderne”.

Ministerul Justiției a cumpărat „6.986 computere și 976 scanere de documente la nivel național, inclusiv pentru a facilita extinderea la nivel național (implementarea la nivelul Curților de Apel și a instanțelor arondate) a Dosarului electronic (InfoDosar – versiunea dezvoltată și pilotată anterior)”, arată raportul lui Tudorel Toader.

Contractul pentru achiziţia de hardware şi software pentru instanţe a fost atribuit asocierii dintre firmele NET Brinel din Cluj şi Nova Tech Integrated Solutions din Bucureşti.

Cine sunt firmele câştigătoare. Compania IT NET Brinel din Cluj a fost dezvoltată de soţii Marcel şi Sorina Borodi, însă, în decembrie anul trecut, a fost preluată de grupul francez SNEF din Marsilia (85%). Marcel Borodi a păstrat o participaţie de 15 %. Grupul francez are 9.000 de angajați şi operațiuni în Africa, Europa de Est și America de Sud, în energie, infrastructură industrială, telecomunicaţii, în sectorul maritim, dar şi nuclear.

Potrivit presei locale, Marcel Borodi ar fi un apropiat al primarului din Cluj, Emil Boc. Un raport al Corpului de Control al premierului Cioloș din decembrie 2016 arăta că fima NET Brinel se afla printre companiile care au câștigat cei mai mulți bani din contractele IT cu statul în perioada 2011-2016.

Nova Tech Integrated Solutions a câştigat, în asociere cu Siveco România, licitația de peste 25 de milioane de euro organizată de SRI în iunie 2017 pentru sistemul SII Analytics, care poate face căutari avansate în bazele de date ale instituţiilor.

Nova Tech a câştigat doar un contract de 678.000 de lei fără TVA pentru „furnizare interconectare reţele LAN şi SAN”. Contractul mare pentru „furnizare platformă Big Data” a fost adjudecat de liderul asocierii, Siveco România. Subcontractanţii Siveco au fost Romsoft International şi BAE Systems, gigantul britanic care ar fi furnizat sisteme de supraveghere în masă unor ţări arabe represive (potrivit BBC).

Potrivit edupedu.ro, Nova Tech a subcontractat şi 38 % din contractul de aproape 35 de milioane de euro pentru platforma națională de internet wireless în școli încheiat între Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC) şi liderul asocierii Telekom România.

Nova Tech a avut contracte pentru furnizare echipamente IT şi cu ANAF sau MAPN, potrivit SEAP. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, compania este deţinută de Andrei Cruceru (65%), Giorgia Borduşanu (20%) şi Marius-Ionuţ Marinescu (15%).

Oamenii lui Ghiţă. Potrivit profit.ro, Cruceru a fost Public Sector Sales Manager la Asesoft International, compania fondată de Sebastian Ghiță şi care acum a fost trimisă în judecată de DNA pentru evaziune fiscală de 100 de milioane de lei, alături de alte firme controlate de Ghiţă. Bordușanu a fost şi ea Internal Communication Manager la Asesoft International între decembrie 2012 – septembrie 2015.

Potrivit Registrului Comerţului, Nova Tech Integrated Solutions a fost înființată în 2015 de Liviu Mircea Uruc (95 %), un interpus al lui Sebastian Ghiță, şi Răzvan-Iulian Băicoianu (5 %). Uruc este acționar și la Affichage Romania, una dintre cele mai mari companii de outdoor din România. În plus, reprezentantul legal al companiei a fost Andrei Nicolescu, avocatul lui Sebi Ghiţă.

Cine a câștigat contractul pentru informatizarea parchetelor. Contractul este în valoare de 8,2 milioane de euro + alte aproape 3 milioane de lei, fără TVA, și a fost încheiat de MJ în 2018 cu asocierea de firme Maguay Computers din București și Phoenix IT din Brașov.

Maguay Computers este deținută de Ion Eduard Pughin, potrivit Registrului Comerțului. Până în ianuarie 2012, din firmă au făcut parte și Pavel și Corvin-Gabriel Pughin.

Acesta din urmă s-a retras după ce, în 2011, a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită, fals și complicitate la abuz în serviciu în dosarul fostului președinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoare. În iulie 2017, Corvin-Gabriel Pughin a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, însă decizia nu e definitivă.

Citește și

Tudorel Toader se laudă cu dosarul electronic și cu informatizarea instanțelor/ Ana Birchall: Când am venit la minister, am constatat că acest proiect era blocat din lipsă de finanțare/ Am reușit să asigurăm finanțarea integrală a proiectului în valoare de 46 de milioane de lei

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. SII Analytics detecteaza si diferenta dintre cantitatea declarata „la intrare” si cea vânduta „la iesire”?
    Ceva de genul: o firma importa sau produce X litri de concentrat dar vinde de 3 ori mai mult diluat/neconform

  2. Pai sa ne mai miram de ce dorm aceste institutii de cand au plecat sefii ? Interimarii sunt interesati sa asculte de cine i-au propus,doar-doar ajung sefi !

  3. Poate ca treaba se face pe bune. Sau poate ca se face ca de obicei. Ce ma intereseaza este cine si in cat timp va introduce miile de dosare la care se adauga si cele noi care tot apar, si cam cate dosare vor fi „uitate” prin sertare…

  4. Firmele SRI, ce va mirati. Ghitza e la fereala pana trece urgia, e omul lor. E drept ca sunt mai multe mafii acolo, cateodata se mai lasa cu macel. Pai putea sa se ridice Ghitza daca nu-i sufla SRI in coor? Sa fim seriosi.