G4Media.ro

Cine este Maurizio Cattelan, artistul care a vândut cu 120.000 de dolari…

Sursa foto: Twitter Maurizio Cattelan

Cine este Maurizio Cattelan, artistul care a vândut cu 120.000 de dolari o banană lipită cu bandă adezivă pe un perete, autorul unor lucrări neobișnuite

Maurizio Cattelan, în vârstă de 59 de ani, este un artist italian, cunoscut pentru sculpturile sale satirice. Și-a început cariera în anii 1980, iar prin operele sale și-a câștigat reputația de jocker al scenei artistice, fiind denumit și „copilul teribil al artei contemporane”. Toate operele sale au o amprentă umoristică, iar lucrările sale ironizează diferite sisteme, bazându-se pe clișee.

Prima opera de artă a lui Cattelan a fost o compoziție fotografică din 1989, intitulata „Lessico Familiare” (Sintaxa familiei), un autoportret înrămat în care formează o inimă cu palmele în dreptul pieptului gol.

Cattelan este cunoscut pentru utilizarea împăierii, la mijlocul anilor ’90. „Novecento” (1997) este alcătuit din corpul împăiat al unui fost cal de rasă numit Tiramisu, care atârnă de un ham. O altă lucrare care utilizează împăierea este „Bidibidobidiboo” (1996), o reprezentare în miniatură a unei veverițe căzută peste masa de bucătărie, cu un pistol la picioare.

În 1999 a început să facă efigii de ceară în mărime naturală, pentru diverși subiecți, inclusiv el însuși. Una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale sale, „La Nona Ora” (1999), constă dintr-o efigie a Papei Ioan Paul al II-lea, care este doborât la pământ de un meteorit.

Alte creații foarte cunoscute ale lui Maurizio Cattelan sunt „Him” (2001), „America” (2016) și „Love Lasts Forever” (1997).

Celebra lucrare „America” (2016) este un vas de toaletă din aur masiv, funcțional. În luna septembrie a acestui an lucrarea a fost furată de la o expoziţie de la Palatul Blenheim, din sudul Angliei.

Toaleta realizată din aur de 18 karate este estimată la 5-6 milioane de dolari. „Când am auzit prima dată vestea m-am gândit că este o glumă: cine este atât de prost să fure toalete? Am uitat pentru o clipă că este făcută din aur”, a reacţionat Maurizio Cattelan într-un e-mail adresat New York Times.

Lucrarea este prezentată ca fiind o operă egalitaristă de către artistul iconoclast: „arta celor 1% (cele mai bogate persoane de pe planetă) destinată celorlalţi 99%”.

„Sper să fie în continuare cazul. Vreau să rămân pozitiv şi să cred că acest jaf este un gen de acţiune inspirată de Robin Hood”, un personaj fictiv care fura de la bogaţi pentru a da săracilor, a comentat el.

Obiectul a fost expus în 2016 într-o toaletă din Muzeul Guggenheim unde a fost utilizat de peste 100.000 de persoane care au dorit să se bucure de un moment intim petrecut în condiţii de lux şi extravaganţă, conform unui mesaj publicat pe blogul Guggenheim.

În ianuarie 2018, Muzeul Guggenheim din New York i-ar fi oferit preşedintelui Statelor Unite Donald Trump vasul de toaletă din aur, după ce Casa Albă a cerut cu titlu de împrumut un tablou semnat de Vincent Van Gogh, potrivit publicaţiei Washington Post.

Cea mai recentă creație a sa este „Comedian”, o banană lipită cu bandă adezivă pe un perete și care a fost vândută cu 120.000 de dolari la târgul de artă Art Basel din Miami Beach.

Sursa foto: Twitter Maurizio Cattelan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. in Germania circula o gluma : cum poti face o busola dintr-o banana ? O lipesti de zid si directia in care dispare indica Estul.
    Probabil ca „lucrarea artistica” a fost inspirata cumva de aici. Oricum, cea mai tare gluma este pretul „lucrarii”.

  2. Cum sa speli bani capitolul 1.

  3. E bun tipul, ce mai!!?
    Sa va intre bine in cap: prost nu e cine cere, doar cine da!

    Pelicanii care vor sa se dea mari si inghit orice. La astia cu cat ceri mai mult pe un rahat, cu atat vor fi mai convinsi ca merita.
    Ia sa fi cerut 3 euro… „ce ba esti chiaun, sa dau pe o banana cat pe un kil?!”

    • Se duce dracu si arta…Acum vreo 3-4 ani am vazut la Paris o expozitie care s-a vrut a fi de pictura, doar ca in locul picturilor cu care suntem obisnuiti erau ” instalatii de arta” – niste fiare puse pe un postament, o instalatie de pom de iarna agatata pe o suprafata din lemn…chestii d’astea. Eu nu pot sa pricep cat de idiot poti fi sa dai 120.000 USD pe o banana care se strica in 2 saptamani, cum sa dai 1 milion de lire pe lucrarea lui Banksy , care s-a autodistrus sau sute de mii de Euro pe 2 linii trasate pe o coala A4 ?!

    • easy come, easy go!
      Daca tragi din greu pentru o mie pe luna, te umfla rasu’ sa vezi niste prosti ca dau 150 000 pe o banana lipita pe pereti.
      Si, ia uita-te ce a mai vandut individul!
      Bai, cum de nu gasesc si eu prosti d-astia, ca ma ocup numai de lucruri utile…?
      Dar e drept ca nu ma lasa constiinta sa-i vand unuia o banana pe post de ferrari. Tot am impresia ca daca cer prea mult nu-i corect.

  4. Ba, „lucrarile” sunt o investitie. Platesti pt ele atat, nu pt valoarea lor artistica, ci pt ca sunt facute de Gigel Artistul Consacrat sau au legatura cu el. Iar asta e o investitie. Daca e gasita vreo balega uscata a vacii bunicului lui Picasso, credeti ca nu face cateva zeci de k macar?

  5. Dincolo de pretul lucrarii, mie chiar imi place ideea pe care o deduc eu din aceasta „opera de arta”, si anume izolarea, tintuirea printr-un obiect mort, a unui fruct, adica a unui simbol al vietii, fiind vorba despre ceva organic, menit sa hraneasca, sa sustina viata si in plus sa aduca placere si bucurie, pt ca fructele sunt dulci.
    E drept ca pare o prostie la prima vedere, dar daca esti atent la simbolistica, realizezi ca exista un mesaj profund in aceasta banana lipita pe un perete cu banda adeziva. Mie uneia(pt ca arta ne sugereaza fiecaruia, subiectiv, cate ceva, in mod distinct) imi exprima ideea de punere la zid, implacabil, a viului de catre ceea ce e mort si destinat sa lege, sa lipseasca de libertate.
    Este un simbol al nevoii de libertate, pt ca bananele nu au ce cauta lipite pe un perete. Rostul lor este sa hraneasca, sa energizeze si sa bucure. Trebuie impiedicate insesi lucrurile care se opun indeplinirii acestui rost.
    Poate tocmai faptul asta, ca un mesaj atat de adanc (poate chiar exista unul si mai adanc decat percep eu, dar inca nu il pot decela) este exprimat intr-o maniera asa de… Simplista, explica si pretul.
    Nu credeti?

    • pai, daca e s-o luam asa, banana-n perete e mai rau decat „nuca-n perete”.
      Cel putin nuca dureaza in timp si e tot „viu”.
      Si pentru asa simbolistica subtire trebuie sa plateasca cineva genialului 150 k? E mai degraba, doar o injuratura la adresa prostilor care platesc pentru orice li se prezinta ca simbol greu de prins.
      Banana-n perete poate ca simbolizeaza bataia de joc la adresa viului, obligat sa se degradeze inutil … na!
      E ca povestea cu un bat de chibrit care s-a tot ferit sa arda si a sfarsit fara sa-si implineasca rostul

    • Nu.
      Ce faci tu e să vii din „sens invers”.
      Am avut un coleg, mare consumator de tot felul de teorii ale conspirației. La un moment dat m-a abordat cu o poză de pe Marte sau de pe Luna în care se vedea o față de om. Nu mai știu care era povestirea din spate, ce voia să arate, dar am luat poza, l-am pus să-mi zică un cuvînt oarecare și apoi am unit diverse puncte care apăreau în poză astfel încît desenul rezultat să aibă legătură cu cuvîntul lui. Ideea e că dacă ai suficiente puncte, poți „construi” orice.
      În cazul de față, banana are forma unui penis iar faptul că e țintuită de perete înseamnă că autorul are probleme de erecție (a pus-o în cui, cum s-ar zice). De ce e lipită cu bandă adezivă? Simplu: artistul e fan BDSM.

  6. Sa stii ca Picasso chiar a pictat o balega,pe care era un spic de grau (cred) ,pictura se intitula „Ajutorul american”-era vorba de implicarea americanilor in refacerea Europei dupa razboi(se stie ce „orientare politica” a avut artistul-l-a pictat si pe Stalin,dar satrapului nu i-a placut cum a iesit portretul si relatia s-a racit)

  7. Nu intelegeti voi arta. Asta este un curent nou numit arta perisabila. Valoarea operei este cu atat mai mare cu cat se impute mai repede. Am facut si eu o maiastra , doua pipote cumparate din Lidl ( 6.70 ron caserola ) , batute in cuie pe un carpator de lemn. Am cerul 200.000 euro.