G4Media.ro

Chioșcurile improvizate sufocă trotuarele Bucureștiului. Numai în Sectorul 2 sunt 350 de…

Sursa: G4Media.ro/ Dragoș Popa

Chioșcurile improvizate sufocă trotuarele Bucureștiului. Numai în Sectorul 2 sunt 350 de tonete/ Primăria Sectorului 5 susține că nu are niciun chioșc amplasat ilegal

Sute de tonete, chioșcuri, maghernițe ocupă ostentativ spațiul public, blocând multe dintre trotuarele Capitalei. De departe, în Sectoarele 2 și 5 pot fi văzute cele mai multe.

Pe un trotuar din proximitatea Direcției Regim Permise și Înmatriculări Vehicule (DRPCIV) din Sectorul 2, două containere blochează aproape în întregime un trotuar care are o lățime de aproximativ patru metri. Din acesta a mai rămas aproximativ un metru. Unul dintre containere are ca obiect de activitate întocmirea actelor auto, altul servește ca fast-food. Pentru că zona este intens circulată, pentru a le putea ocoli, pietonii și bicicliștii sunt nevoiți uneori să meargă pe partea carosabilă.

Tot în Sectorul 2, fie că mergi pe Bulevardul Mihai Bravu, Șoseaua Pantelimon sau zona Obor, poți vedea pe trotuare alte câteva zeci de chioșcuri. Unele dintre ele se află într-o stare deplorabilă. Chiar pe trotuarul din fața Magazinului Obor sunt în jur de 30 de tonete din care comercianții vând de la flori și cărți, până la articole de lenjerie intimă.

Sursa Foto: G4Media.ro

Primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu admite că există o problemă în ceea ce privește legalitatea amplasării multora dintre ele și spune că va lua măsuri începând din luna septembrie. În urma unei inventarieri care a avut loc de curând, oamenii primăriei au numărat pe raza Sectorului 2 nu mai puțin de 350 de chioșcuri, dintre care 150 sunt florării.

„Sunt mai multe tipuri de spețe. Pentru fiecare în parte vom avea câte o soluție. Pentru unele care vor avea autorizație pe perioadă nedeterminată va trebui să avem o soluție, pentru cele care nu și-au plătit taxele și impozitele avem altă soluție, pentru cei care nu respectă condițiile puse la închiriere sunt alte soluții și așa mai departe. Vom elibera.” a declarat Radu Mihaiu potrivit TVR.

Sursa Foto: G4Media.ro

Problema chioscurilor care sufocă trotuarele nu este întâlnită numai în Sectorul 2. La o scară mai mică ce-i drept, ea dă bătăi de cap și pietonilor din Sectorul 5. În multe intersecții poți numără 3-4 chioșcuri puse unul după altul, așa cum pot fi văzute în zona Rahova sau Sebastian. Unele dintre ele nu sunt racordate la utilități. Sunt de-a dreptul insalubre și inestetice. Pe trotuarul de lângă Prosper Plaza – Calea 13 Septembrie, pietonii sunt nevoiți să facă slalom printre două maghernițe din lemn de unde se vând pepeni și o florărie. Toate sunt amplasate pe trotuar.

Sursa Foto: G4Media.ro

În ciuda evidenței din teren și a nemulțumirii multor cetățeni, Primăria condusă de Piedone se face că nu vede problema. Potrivit TVR, aceasta susține că „nu deține chioșcuri care ocupa trotuarele abuziv” și că „toate chioșcurile existente dețin acorduri.”

Ce spune legea și ce spun urbaniștii

Potrivit legii 50/1991 „se pot executa fără autorizație de construire lucrări pentru amplasarea de tonete și pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării și comercializării presei, cărților și florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundații și platforme, în suprafață de maximum 12 mp, în baza avizului de amplasare și care nu determină congestionarea sau blocarea traficului pietonal pe trotuar, fără racorduri și/sau branșamente la utilități urbane, cu excepția energiei electrice.”

„În afara acestor tipuri de lucrări, toate trebuie autorizate, iar autorizația executării lucrărilor de construire se face în baza documentațiilor de urbanism aprobate. În orice caz, dacă acestea se amplaseaza în zone construite protejate sau in zone de protecție a monumentelor istorice, este necesar avizul Ministerului Culturii prin Direcția pentru Cultura a Municipiului București. De exemplu prin Planul Urbanistic General sunt interzise construcțiile provizorii asa cum sunt chioșcurile. Deci in mod normal, prin reglementările urbanistice, aceste chioșcuri nu au ce sa caute pe trotuare”, a declarat pentru G4Media.ro, Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului.

Tot urbaniștii susțin că intră în competența autorităților locale să verifice legalitatea amplasarii chioșcurilor.

„Există Politia Locală care are Disciplina în Construcții și are astfel de competențe și bineînțeles primarul care trebuie să verifice dacă există acord sau autorizație, în functie de specificul chioșchiului și dacă respectă regulamentul de urbanism. De regulă nu! Sunt înghesuite pe trotuar și arată cum arată.”, a declarat Pânișoară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Sa vina Drula cu ranga. Vrem mai multi someri!

  2. e si pe acolo un „RADOI”, sa nu ne amagim ca aratarea asta de bazar mizerabil e facuta fara interes, cineva suge niste bani ilegal

  3. Domnu’ Popa, autorul articolului, tratează numai in masuri absolute. Nu zice nimeni ca alea care încurcă circulația sa nu fie mutate sau luate, Doamne ferește ! Dar in cazul celor de la Obor, cam furați curent. Se vând cărți majoritar. Acum daca e unu care vinde chiloți, da-i naibii pe toți, nu ? Asta unu. Si doi, domnu Popa, da’ cu restaurantele de vizavi de la Obor si nu doar acolo, care au pus stăpânire pe trotuar, cum rămâne ? Sau ăia e comercianți onești, doar nenorociții ăștia cu gherete mici merită să moară ? Curat murdar, coane Fănică 😉

  4. Desigur… Sunt prea multe chioscuri care fac concurenta la preturi magazinelor cu preturi exorbitante. Aici este de fapt motivul.

  5. Intersecția Dacia Eminescu Moșilor Traian: câte un chioșc de flori pe fiecare colt al intersectiei, 3 tonete de presa scrisa, 2 tarabe cu ciorapi și chiloti și o shaormerie. Plus mici „comercianti” ce vând din geanta.
    Comerț cu aroma de ‘rom”!