
China vrea să lanseze o navă spațială lungă de un kilometru / Specialiști americani: Distractiv să te gândești la aşa ceva, dar nu prea realist pentru nivelul nostru de tehnologie
Beijingul tocmai a demarat un studiu asupra construcțirii unei astfel de nave, relatează RTL. Obiectivul este să evalueze fezabilitatea acestui proiect și să impresioneze, scrie Le Point, citată de Rador.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Beijingul vrea să lanseze o navă spațială gigantică, care ar marca un moment decisiv în războiul spațial care o opune Washingtonului.
Războiul spațial nu s-a încheiat odată cu prăbușirea URSS. China, ferm hotărâtă să preia ştafeta Uniunii Sovietice, este mai determinată ca oricând să facă din spaţiu un câmp de bătălie care o va opune lumii occidentale. O dovedeşte şi acest anunț spectaculos, raportat de RTL duminică, 12 septembrie.
Potrivit unui raport al Fundației Naționale Chineze pentru Științe Naturale, Regatul Mijlociu are în vedere construirea unei nave spațiale … lungă de un kilometru. Această „ultra-navă” este gândită ca „un echipament aerospațial strategic major pentru utilizarea viitoare a resurselor spațiale, explorarea misterelor universului și menținerea pe orbită pe termen lung”.
Cincisprezece milioane de yuani, echivalentul a 2 milioane de euro, au fost alocate pentru realizarea unui studiu, care va avea ca scop studierea fezabilității proiectului. Deocamdată, o asemenea navă spaţială este mai mult science fiction decât realitate.
„Este ca și cum am vorbi despre construirea Starship Enterprise [din Star Trek]”, explică Michael Lembeck, profesor de inginerie spațială în Statele Unite, „este fantastic (…), distractiv să te gândești la aşa ceva, dar nu prea realist pentru nivelul nostru de tehnologie”.
Cu toate acestea, alte voci sunt mai puțin sceptice, explică RTL: „Aș descrie problemele de aici nu ca pe nişte obstacole insurmontabile, ci mai degrabă ca pe nişte probleme de scară”, a spus fostul oficial al NASA, Mason Peck. Mai mult decât constrângerile tehnice, care ar putea fi rezolvate prin asamblarea vasului din spațiu, sau chiar de pe Lună, omul de știință evocă de fapt probleme … de bani.
„Stația Spațială Internațională (ISS), care are o lățime de doar 110 metri, a costat în jur de 84 de miliarde de euro”, amintește el. Un motiv suficient pentru a-i face să transpire pe finanțatorii Partidului Comunist Chinez.
Sursa: Le Point/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea
Sursa Foto: Pexels.com
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii