G4Media.ro

China vrea să lanseze o navă spațială lungă de un kilometru /…

China vrea să lanseze o navă spațială lungă de un kilometru / Specialiști americani: Distractiv să te gândești la aşa ceva, dar nu prea realist pentru nivelul nostru de tehnologie

Beijingul tocmai a demarat un studiu asupra construcțirii unei astfel de nave, relatează RTL. Obiectivul este să evalueze fezabilitatea acestui proiect și să impresioneze, scrie Le Point, citată de Rador.

Beijingul vrea să lanseze o navă spațială gigantică, care ar marca un moment decisiv în războiul spațial care o opune Washingtonului.

Războiul spațial nu s-a încheiat odată cu prăbușirea URSS. China, ferm hotărâtă să preia ştafeta Uniunii Sovietice, este mai determinată ca oricând să facă din spaţiu un câmp de bătălie care o va opune lumii occidentale. O dovedeşte şi acest anunț spectaculos, raportat de RTL duminică, 12 septembrie.

Potrivit unui raport al Fundației Naționale Chineze pentru Științe Naturale, Regatul Mijlociu are în vedere construirea unei nave spațiale … lungă de un kilometru. Această „ultra-navă” este gândită ca „un echipament aerospațial strategic major pentru utilizarea viitoare a resurselor spațiale, explorarea misterelor universului și menținerea pe orbită pe termen lung”.

Cincisprezece milioane de yuani, echivalentul a 2 milioane de euro, au fost alocate pentru realizarea unui studiu, care va avea ca scop studierea fezabilității proiectului. Deocamdată, o asemenea navă spaţială este mai mult science fiction decât realitate.

„Este ca și cum am vorbi despre construirea Starship Enterprise [din Star Trek]”, explică Michael Lembeck, profesor de inginerie spațială în Statele Unite, „este fantastic (…), distractiv să te gândești la aşa ceva, dar nu prea realist pentru nivelul nostru de tehnologie”.

Cu toate acestea, alte voci sunt mai puțin sceptice, explică RTL: „Aș descrie problemele de aici nu ca pe nişte obstacole insurmontabile, ci mai degrabă ca pe nişte probleme de scară”, a spus fostul oficial al NASA, Mason Peck. Mai mult decât constrângerile tehnice, care ar putea fi rezolvate prin asamblarea vasului din spațiu, sau chiar de pe Lună, omul de știință evocă de fapt probleme … de bani.

„Stația Spațială Internațională (ISS), care are o lățime de doar 110 metri, a costat în jur de 84 de miliarde de euro”, amintește el. Un motiv suficient pentru a-i face să transpire pe finanțatorii Partidului Comunist Chinez.

Sursa: Le Point/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Sursa Foto: Pexels.com

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Sa il angajeze pe Ghinea sa faca el studiile de fezabilitatea si o sa iasa una de 2 kilometri.

  • Bine ca nu il angajeaza pe vreun psd-ist, ala ar primi bani pentru o nava de 1 km si ar iesi una de 20cm sau, mai rau, un teren de fotbal la deal.

 2. Regatul mijlociu este china.
  Latimea se 110 m este lungimeae 110 m.

  • La chinezi, dacă km este ca măsură la papuci sau îmbrăcăminte, este clar ce dimensiuni va avea nava spațială

 3. Chong Guo – Regatul de Mijloc. Sau regatul dintre cer și pământ. China adică.
  Fei Guo -Tara Frumoasă. Franța adică.
  Mei Guo -SUA ?

  E clar nivelul de p’aici.

  Dacă tot ce e în Media Galaxy, Dedeman e fabricat in Chong Guo, de ce n-ar putea fabrică o stație de
  1km?
  O corporație cu 1.5 miliarde de angajați poate orice. Doar să vrea.

 4. Pe o nava spatiala asa de mare dacă scrii made în China se vede de pe pământ! Dacă sunt băieți deștepți americanii nu se vor implica 😁

 5. Mare e prostia jurnalistului – analfabet functional -in Romania ! Pai nu e vorba de o „nava ” ci de a STATIE – care sa fie plasata pe orbita . Nici actuala statie lunga probabil de mai putin de o suta de metri – nu a fost lansata odata – ci in mai multe module asamblate unul cate unul ! Poti sa lungasti o astfel de statie cat vrei – sau, mai corect – de cati bani esti capabil sa investesti ! Dar cum chineziki – comunisti sadea sunt – pot bate campii ….. Mai ieri se laudau cu un „rovarash” pus recent pe Marte ! Daca mi-aduc aminte bine NASA a „pus” pe Marte primul rover prin secolul trecut ! Cam prea lung timp de copiere la chinezi !?? S-au cam puturosit si „dedulcit” la capitalism ! Dar Xi Ping Pong a declarat ca le va scaote gargaunuu din cap ! Sa- uram succes ! – Ca numai asa se duce dreaq economia chineza !

 6. Banc:
  -De ce americanii nu dețin tehnologia 5G?
  -Pentru că le-au furat-o chinezii.

 7. Acest articol pare tradus cu google translate, sau de cineva care nu are treaba cu spatiul nici cat femeia de serviciu de la aeroport. Good work g4

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.