G4Media.ro

Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online prin platformele ghiseul.ro și…

sursa foto: Ghiseul.ro

Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online prin platformele ghiseul.ro și hub.mai.ro / E nevoie de card bancar emis de una dintre cele 13 bănci acceptate

Începând de astăzi, 1 februarie, versiunea pilot a aplicației permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetățenie română, care nu sunt înscrise în evidențele Sistemului Național de Evidență a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS, potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării.

Cetățenii au la dispoziție două mecanisme de acces pentru obținerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele două platforme fiind interconectate.

Atenție! Pentru identificarea electronică prin Ghiseul.ro e nevoie de un card bancar (cost zero lei) care trebuie să fie înrolat 3D Secure și să fie emis din Romania de una dintre următoarele bănci:

BCR
UniCredit Bank
ING Bank
Banca Transilvania
BRD – Groupe Société Générale
Banca Românească
Libra Internet Bank
CEC Bank
Garanti Bank
Banca Raiffeisen
OTP Bank
AlphaBank
First Bank.

Utilizatorii Ghiseul.ro care au carduri emise de alte bănci nu se pot identifica pentru obținerea certificatului de cazier judiciar.

Obținerea online a cazierului judiciar e posibilă după ce Ministerul Cercetării și Ministerul Afacerilor Interne au operaționalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor de cazier judiciar în sistem electronic.

Proiectul pilot va fi extins, aplicația pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise mențiuni în cazier, cât și pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie 2023.

Potrivit Legii nr. 3/ 03.01.2023, pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004, privind cazierul judiciar, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice.

Mecanismele de obținere a certificatului de cazier judiciar electronic:

– prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționați către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
– prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. Solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghișeu al MAI care oferă servicii publice.

În prima fază, certificarea identității va fi realizată prin prezentarea la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier, urmând ca în cursul acestui an certificarea identității să poată fi făcută la toate instituțiile MAI care oferă servicii publice (e.g.: Serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, pașapoartelor, cărților de identitate).

După validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetățenii vor accesa secțiunea „servicii”, vor selecta motivul solicitării dintr-o listă disponibilă, vor trimite cererea precompletată deja cu datele de stare civilă, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic. Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberării.

Sistemul oferă posibilitatea de a verifica autenticitatea documentului, pe baza numărului de înregistrare a certificatului de cazier și a CNP-ului persoanei.

Prin implementarea etapizată a acestui proiect se asigură timpul necesar optimizării tehnice și funcționale ale serviciului, dar și adoptarea măsurilor administrative în vederea asigurării disponibilității și suportului necesar oricăror servicii publice electronice.

Astfel, asigurarea suportului vizează, pe de o parte, componenta tehnică (echipamente, soluții tehnice) și resurse umane specializate (personal tehnic), și, pe de altă parte, asistență acordată utilizatorilor prin asigurarea de personal pentru suport permanent ce va fi disponibil telefonic, prin web, sau e-mail.

„Serviciul devine disponibil 24/24, 7 zile din 7, fără a mai fi condiționat de programul de lucru cu publicul, facilitând interconectarea serviciilor instituțiilor publice”, a declarat ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

“Digitalizarea fluxului de eliberare a certificatului de cazier judiciar permite cetățenilor obținerea documentului pe loc, indiferent de locația din care solicită eliberarea. Acest proiect reprezintă un pas important pentru simplificarea relației dintre Ministerul Afacerilor Interne și cetățeni, în beneficiul cetățenilor”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. welll am incerat dar …ce surpriza….o eroare de sistem care iti cere sa faci captura de ecran si sa o trimiti pe email la suport.hub@mai.gov.ro
    de ce oare aveam asteptari sa si functioneze

  2. deci pentru cei aflati in strainatate nu se schimba oricum nimic. fara carduri bancare romanesti, pot intra doar pe site-ul mai sa solicite cazierul, DAR NUMAI DUPA CE SE VOR PREZENTA FIZIC LA O UNITATE DE POLITIE PENTRU STABILIREA IDENTITATII.

    thanks for nothing. noroc ca nu mi-a cerut angajatorul certificat judiciar.

    • Inca nu au aflat ca a murit Ceausescu. Pentru a imi echivala perioadele lucrate si cursurile universitare… mi-au cerut actele originale (cartea de munca de pe vremea lui Ceausescu) 😀 eu fiind in strainatate. Nu am cerut pensie in RO, doar un formular european (RO250).
      UE obliga statele sa il emite si ROmania… face totul ptr a nu il emite.

      Rezultat: nu am putut echivala aici unde traiesc, perioadele lucrate si facultatea la zi. O rusine numita ROmania.

    • @hmmm

      nu ma mai mira nimic, oricum, cand e vorba de autoritatile romane… m-am casatorit in strainatate, iar autoritatile cer certificat de celibat, ceea ce e normal, nu au acces la baza de date a romaniei sa vada daca sunt sau nu casatorit deja. ok, ma duc la ambasada romana sa rezolv problema. solutia oferita: va duceti dvs personal la oficiul starii civile din localitatea unde v-ati nascut si il luati de acolo!!!!!!!!

    • Nu uitati niciodata ca Romania si romanii, urasc pe absolut toti cei care au parasit Romania. Nu îi pot declara tradatori din cauza apartenentei la UE, insa fac tot ceea ce le este in putinta, pentru a le ingreuna la maxim, orice eliberare de act (obligatorie de altfel)
      Nu au curajul sa o spuna, insa au ramas cu aceleasi obiceiuri si aceasi gandire anti 12/2989. O regasiti de altfel aici, la majoritatea contributorilor (nu gandesti ca mine esti tradator/inamic)

  3. Funcționează totuși. Am scos cazierul.
    Dă eroare la partea unde setezi parola.
    Inițial am crezut că trebuie să setez o parolă din 6 cifre.
    De fapt trebuie să introduci parola cardului ca și cum ai face o tranzacție online.
    Chiar dacă este de 0 lei.

    • Codul secret al cardului?
      Aveti grija, legile bancare UE o interzic. Codul secret este unipersonal, nimeni nu are voie sa vi-l ceara. Nici macar politia/jandarmeria.

    • Probabil va referiti la plata securizata, unde introduceti coordonatele cardului (nr, data de expirare, cod de 3 cifre aflat pe dosul cardului, numele si prenumele detinatorului) Insa nici acolo, nu introduceti codul pin al cardului.

    • Nici nu mai trebuie introdusă vreo parolă, dacă ai app banking a băncii în cauză. Te redirecționează automat în aplicația băncii și dai ok și confirmi tranzacția cu PIN sau amprentă.

  4. Una singura dar mare! Cu ce sunt mai presus cardurile emise de bancile mentionate in comparatie cu cele din alte tari? Vreau sa platesc cu card de credit din Austria/Germania sau Elvetia si programul zice nu. Poate sunt eu mai incet si nu pricep, trebuie ca bancile sa cotizeze cu 10% ca sa fie acceptate pe o platforma de rahat? Nu suna asta putin a DISCRIMINARE? Adica pot sa platesc in orice tara orice serviciu cu un card de credit emis in RO, dar nu pot sa platesc in RO decat cu un card de la bancile „acceptate” din RO! SUNTETI NORMALI CU CAPUL???? Si asa doriti sa implementam digitalizarea mult trambitata de conducatorii nostrii viteji? Sa nu zic inteligenti ca sa nu se simta jigniti!

  5. Plata securizată, corect.
    Autorizare tranzacție.
    Nu PIN-ul cardului ci codul de autorizare.

    • Daca aveti deja cont pe hub.mai.gov.ro nu mai merge sa va logati prin contul din ghiseul.ro, prin urmare vi se va cere sa va prezentati la ghiseul care elibereaza certificate de cazier judiciar pentru validarea contului. Asta dupa ce identitatea a fost verificata pe ghiseul.ro prin validarea cardului bancar 3D secure. Cele doua platforme nu comunica intre ele si se contrazic.