G4Media.ro

Cercetătorul Virgil Iordache: Isteria pandemiei și isteria anti-pandemiei – cum să le…

Virgil Iordache / Foto: Arhiva personala

Cercetătorul Virgil Iordache: Isteria pandemiei și isteria anti-pandemiei – cum să le depășim

Pe de o parte avem propaganda de stat, în majoritatea țărilor, care alimentează o isterie a pandemiei, și, pe de altă parte, propagandă de partid și a unor grupuri de interese care încurajează o isterie a anti-pandemiei. În acest text arăt care este poziția acestor fenomene, unde se plasează ele în raport cu știința și ce atitudine putem avea față de ele.

Temele care conturează problematica asociată obiectivului nostru sunt următoarele (figura 1).

  1. Tema 1 Standardele epistemice și teoria științifică. Modelul științific de om, spațiul n-dimensional al variabilelor măsurate despre om. Controverse.
  2. Tema 2 Excesul pozitivist și excesul relativist. Reducționism ontologic și epistemice vs. relativism cultural (critical theory).
  3. Tema 3 Obiectivitatea științei în spațiul academic. Deziderat și realitate acceptată informal sau instituționalizată. Un concept de știință falsă.
  4. Tema 4 Libertatea academică și abuzarea ei. Soluții pentru controlul abuzului: 1) internă – identificarea și delegitimarea științei false; externă – valorizarea publică a obiectivității științei și gândirii teoretice ca un bun public.
  5. Tema 5 Ciclul de proiectare al politicilor publice. Oportunitatea, fezabilitatea și necesitatea politicilor, analiză cost-beneficiu a efectelor directe și indirecte ale implementării politicilor.
  6. Tema 6 Rolul instituțiilor în proiectarea și implementarea politicilor publice. Funcționalitatea instituțiilor în serviciul cetățeanului.
  7. Tema 7 Rolul partidelor în proiectarea politicilor publice. Veriga lipsă a organizațiilor de tip think-tanks pentru asistarea inițiativelor partidelor. Consultarea actorilor interesați, evaluarea reacțiilor pubice. Strategii de comunicare publică, constrângeri asupra modului de comunicare publică (tipul de încadrare, reîncadrare, canale de comunicare).

Figura 1 Schiță a temelor de interes pentru preluarea produselor științifice în comunicarea publică. Este aplicabilă oricăror probleme cu relevanță științifică, de la tema genului, la cea a mediului la cea a pandemiei. În România, organizațiile guvernamentale independente de tip “think tanks” lipsesc cu desăvârșire, ceea ce accentuează abordările bazate exclusiv pe tehnici de propagandă în comunicarea publică și degradarea raționalității publice. Eliminarea tuturor încercărilor de construirea a unor “think tanks” de orice orientare s-a făcut prin tăierea finanțării din interese legate de corupție ale tuturor organizațiilor politice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Bravo ! Ati lamurit cu brio muritorul de rand ! ” Tema 1 Standardele epistemice și teoria științifică. Modelul științific de om, spațiul n-dimensional al variabilelor măsurate despre om. ”

    Ne-am dat drq. E prajeala in n-dimensiuni in capul fiecaruia, n-au nici-o sansa sa inteleaga pe ce lume traiesc pt. ca lumea in sine este in n-dimensiuni …

    O idee mai simpla ar fi sa acceptam ca suntem limitati si avem nevoie unii de altii pt. a intelege in ce lume traim … Doar ca majoritatea avem un Ego unsuros, plin de frustrare fata de sine si fata de cei din jur, care nu ne lasa sa empatizam la nivelul la care ar fi trebuit sa ajungem dupa 2 milioane de ani de evolutie strict neuronala, in conditiile in care „Sistemul” are grija sa te jegareasca spiritual si sa dezbine … (See consumerism & all what implies.

    Parerea mea e ca in secunda actuala ‘consumerismul’ este cea mai mare problema, chiar daca pare off-topic, doar ca oamenii au nevoie de exctitatie dopaminergica in permanenta iar solutie mai buna nu s-a gasit pt. ca nu se stie si nu se vrea si asta pt. ca a fi „Politician” implica, paradoxal, o anumite forma de sclavie, ce necesita ipocrizie si pasivitate. Nimeni(din politica) nu poate sa-si permita sa ia masuri drastice, chiar daca ar prii, pt. ca nimeni nu vine sa stea ‘doar un mandat’, sa faca ceva bun si sa plece si asta pt. ca-n politica totul este maleabil(azi dai o lege, maine poate fi schimbata)(o alta problema a Politicii) … Deci, ce facem ? Lasam timpul sa-si faca treaba. Intr-un final, toate apele se aseaza. E o lege a naturii imbatabila. (principiul al II-lea al termodinamicii)(prin dezordine se face ordine)(Ilya Prigogine).

    • *anumita

    • ** Totusi, ca sa-i dau domnului ” Partea Vulturului ” , temele 5 si 6 sunt demne de analizat si ar trebui sa aiba o prioritate doar ca avem un deficit cras de inteligenta si cer timp …

      Noi suntem consacrati pt. „Studii de fezabilitate”, cea mai imaculata forma de spalare de bani … (Chiar ma mir ca n-am aparut in Bloomberg sau Washington Post) …

    • @John Lexicon – „E o lege a naturii imbatabila. (principiul al II-lea al termodinamicii)(prin dezordine se face ordine)(Ilya Prigogine).”
      Atenție, dezordinea nu duce la ordine, poate doar in gândirea evoluționistă!
      Din contră, duce la accelerarea mișcării browniene, cu supraincalzirea sistemului, autoaprindere si explozie.
      În rest ai dreptate, expertul este pe o orbită extraterestră.

    • Omule, daca cautai ” Ilya Prigogine ” pe Wikipedia, intelgeai despre ce vorbesc. Citeste toata pagina ca-i scurta si incercati sa ganditi inainte sa vorbiti.

  2. ….ati fi rămas pe tarabă pt majoritatea. Noroc ca sunteti online, doar.
    De regula aveti articole mai de cancan, dar acum si acest domn exagerează cu acest limbaj științific.

  3. De cate ori citesc un text scris de acest autor, de atatea ori zambesc aducandu-mi aminte de Toma Caragiu in Mefisto „Demitizarea exaustivă și relational cadoc. Incongruența fenomenologică și introspectiv cromatic. Adică, l-a căutat pe dracu’ și l-a găsit pe ta-su.”

    I-am zis autorului să coboare din locul Luceafărului intre muritori. I-am compatimit studenții torturați de un limbaj ultra-academic care acoperă cunoașterea. Ii inteleg dorința de luceafăr al cercetarii românești, însă să înțeleagă că dincolo de propriul EU-insumi există o lume.

    Dar autorul doarme visând zâmbind gadilat in propria plăcere. Vai noi ăștia simpli și invidiosi…nu intelegem mesajul din text. Ce să ceri de la niste analfabeți functionali ? Nu il merităm!

  4. Primele 4 randuri mi-au adus aminte de un alt articol, postat pe G4 cu cateva saptamani in urma, in engleza. Aceeasi betie de cuvinte. Cautand pe Google autorul articolului, nu m-a surprins sa aflu ca tot de el era scris.

    Altfel vad ca a lucrat si la multe studii utile, tehnice. Poate si articolul curent e un „diamond in the rough”, sub aceste formulari pompoase si alambicate. Dar nu am timpul si energia pentru a incerca sa-l aduc la lumina.

    In ultima saptamana am citit peste 20 de studii, care desi erau in limba engleza, si nu erau din domeniul meu, au fost mult mai „digerabile”.

  5. “Eliminarea tuturor încercărilor de construirea a unor “think tanks” de orice orientare s-a făcut prin tăierea finanțării din interese legate de corupție ale tuturor organizațiilor politice.”

    Corect, insa nimeni nu oprește un cercetător din mediul privat sa se implice in cercetare măcar 50% din timpul sau. Din voluntariat, pentru binele societății, din nevoia personală de a stii – exista o sumedenie de motive. Apoi poți sa vinzi accesul la rezultatele cercetării respective, mai ales cand lucrarea științifică nu este finanțată din granturi sau alte fonduri publice si nici salariul tău nu este plătit de la bugetul de stat. Eu asa am procedat. Am > 4 ani de educație superioară peste MBA la universitati de top din lume – nu imi ofer gratuit competentele tehnice si rare dobândite in mulți ani de munca si sudoare intelectuala.
    Faptul ca descoperirile științifice referitoare la SARS-COV-2, calculele matematice ale frecventei genomului virusului, ale frecventei terapeutice asociate acestuia si protocoalele pe care le-am propus si publicat in engleza (sub copyright) nu sunt inca mediatizate si cunoscute populației / audienței generale este pentru ca anumite grupuri de interese vor sa-si facă plinul financiar din situația creată, inclusiv prin vaccinurile care vor urma si prin suprimarea conținutului lucrărilor științifice independente. Insa peste 10 ani, cand specialiștii vor analiza obiectiv toate studiile științifice si propunerile publicate in 2020, vor da dreptate cercetătorilor independenți ca mine. Atunci va fi momentul cand toti mafioții care au dus la distrugerea economiei si îmbogățirea unor grupuri de indivizi vor răspunde penal. Simplu.

  6. Domnul expert Virgil Iordache, reputat şi ca susţinător al Bisericii Ortodoxe Române în spaţiul public, nu ne-a rămas dator decât să ne ilustreze teoria domniei sale prin prezentarea atitudinii în materie a Înalt Preasfinţitului Teodosie Şpagoveanu.