G4Media.ro

Cercetătorul Mihai Dima: Cheile unui sistem național performant de cercetare științifică

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Fi serios domnule. Talharia si hotia sunt mai confortabile decat munca cinstita si cercetarea.

  2. La noi se finanteaza studiul influentei apei calde asupra starii de bine.
    Nu conteaza nici daca proiectul este unul fezabil (daca se poate realiza, pentru ca nu exista inca tehnologia pentru productia obiectului de studiat), nici daca proiectul dubleaza, de fapt, o cercetare anterioara (adica, multe alte studii preexistente, deja publicate, cunoscute ca „fundatura”).
    Sunt puse la un loc sinteza chimica, radiatiile, biologia, medicina, matematica si, bineinteles, materiile in care nu se face mare branza: „stiintele” psihologice, sociale, ceva istorie recenta rescrisa din diverse unghiuri, literatura tip sandra brown.

    Criteriul absolut pentru castigarea unui proiect este „ce fosila plictisitoare, expirata si autosuficienta ai inclus in echipa” ca sa fii punctat cum trebuie.
    Nu conteaza metodologia, care nu are legatura cu subiectul, nu conteaza (in)competentele personalului (multi sunt pusi de forma si remunerati pe bune, iar pentru ei vor lucra 2-3 sclaveti care stiu si engleza, si protocoale, si sa foloseasca aparatele necesare si calculatorul cu toate programele – word, excel, powerpoint samd).

  3. Emiratelor Arabe Unite au ajuns pe Marte iar noi primim spor de calculator pentru a cerceta roata…

  4. Sinecurile de la bugetul de stat trebuie oprite. Continental face mai multa cercetare in Timisoara decat Academia Romana.

  5. POTUS are mai multa legitimitate decat Ministrul Educatiei / Cercetarii roman. Dar POTUS nu poate inlocui Board-ul NSF decat in limitele legii (NSF Act 1950), si anume doar 8 membri (o treime din Board) o data la 2 ani, cand li se termina mandatul de 4 ani. Ministrul roman poate inlocui oricand doreste CNCS, CNFIS, CNATDCU, CNECSDTI etc. (enumerate in art. 217 din L. Funeriu, 1/2011), de a caror parere este si liber sa tina cont asa cum doreste sau deloc (sunt comitete consultative, fara personalitate juridica).
    NSF are un buget (enorm) de administrat, comitetele si comitiile romanesti nu.
    In rest, nicio diferenta, daca nu doreste dl. Dima sa vada.

  6. Tarile fac cercetare din trei motive : 1) pentru glorie 2) pentru stiinta si 3) pentru patrie. Ne trebuie 1) pentru ca nu putem fi o tara de capsunari, trebuie sa avem si un George Enescu (arta), si o Nadia Comaneci (sport)dar si un Matei Bals (stiinta). Ne trebuie 2) pentru ca cineva trebuie sa gaseasca solutii pentru schimbarile climatice si pentru cancer iar romanii trebuie sa contribuie si ei.

    Dar principala motovatie in toate tarile este binestarea materiala adica 3). De exemplu, nu pot sa faca americanii cercetare pentru felul in care se imbolnavesc romanii de diabet. Singapore face multa cercetare pe cancerul de plamani pentru ca au inteles ca mecanismele sunt diferite la europeni fata de asiatici : europenii il fac de la tigari, asiaticii de la poluare. Trebuie sa facem cercetare de exemplu pe agricultura adecvata solurilor si climei noastre in conditiile incalzirii globale. Dar 3) mai inseamna si mediu de afaceri, avem programatori buni si datorita faptului ca Ceausescu pariase pe informatica si existau profesori universitari buni in anii 90.

    Aproximativ jumatate din cercetatorii din marile tari de cercetare, SUA, China, Anglia, Germania, Franta sunt strani. Pe de alta parte tarile slabe in cercetare ca Polonia, Ungaria, Croatia sunt 100% localnici. In conditiile astea Suedia a decis sa faca toate masterele in engleza. Propun sa facem cat mai multe mastere in engleza, franceza si germana. Asta ne va permte sa angajam profesori care si-au facut studiile la Harvard, Los Angeles Oxford etc si incet incet sa ridicam nivelul.

    Binenteles, putem sustine cercetarea privata. De exemplu un doctorand ar putea cerceta 50% in intreprindere (mediu privat) si 50% la universitate (mediu public) cu un salariu platit in buna parte de stat.

    • Degeaba ai filme de reclama la Studio 20 bucuresti de o mie de ori mai spalate decat Studio 20 Las vegas, daca nu ai consumatori. Grasanul halitor de Mec vrea sa inteleaga ce spune tanara cracanata la camera, asa ca va alege grasa din Las Vegas.

      Trebuie sa faci agricultura ca SUA, armata ca SUA, industrie ca SUA, si doar din asta o sa ai pe ce construi universitati ca in SUA.

      Daca ai armata ca Suedia sau Australia, iti iese cel mult o Suedie. Gen, nu avem manusi ca in 2019 in Upsalla https://www.thelocal.se/20191011/swedish-hospital-cancels-dozens-of-operations-over-lack-of-surgical-supplies

      Daca ai cercetatorul Mihai Dima si te caci in curte, asta esti.

  7. Despre ce chei vorbeste autorul articolului cand este vorba de o singura cheie. Recuperarea jafului de la cartelurile din cercetare care au ,,tocat” 60 miliarde Euro in 10 ani si care nu au produs nimic cu impact in tara si strainatate. Reteta s-a vazut in cazul Cumpanasu.
    Nu spun eu aceasta suma colosala (de 10 ori mai mare decat datoria tarii din anii ’70 pentru care Ceausescu a platit in 1989), o spune primul ministru al Romaniei:
    https://www.edupedu.ro/premierul-citu-pe-ce-s-au-dus-60-de-miliarde-de-euro-in-educatie-in-ultimii-10-ani/
    Plus sutele de milioane euro acordate anul trecut de la guvern pentru cercetarea romaneasca in gasirea de solutii inovative la pedemia de Covid-19 (vaccinuri, medicamente, tratamente). Cine a luat banii, ca solutiile inovative, vaccinurile vin din strainatate. Americanii au avut nevoie de 2.5 miliarde dolari pentru a trimite recent robotul pe Marte; citi roboti s-ar fi putut trimite in sistemul Solar cu 60 miliarde Euro.
    Cheia este una singura, autorul articolului singur sau impreuna cu ministrul de resort sa depuna o plangere la DNA pentru recuperarea jafului, daca nu a fost chiar el membru al acestor cartele in complicitate cu ministri si functionarii din guvern.