G4Media.ro

Cele mai interesante informații din presa internațională despre criza din Venezuela

Sursa: Facebok

Cele mai interesante informații din presa internațională despre criza din Venezuela

23 ianuarie a fost o zi crucială pentru Venezuela. Președintele Adunării Naționale, Juan Guaido, a făcut din ea o zi istorică, autoproclamându-se președintele interimar al republicii. El se bazează pe Constituție care prevede că, în caz de vacanță a puterii, președintele Adunării Naționale îşi asumă președinția interimară a națiunii, transmite Le Figaro, citat de Rador. Președintele Parlamentului refuzase anterior să facă acest lucru, crezând că are nevoie de sprijinul explicit al poporului și al armatei. Succesul demonstrațiilor de miercuri îi asigură un sprijin popular larg. Dar armata venezueleană, sprijinul neclintit al președintelui socialist Nicolas Maduro, a respins autoproclamarea lui Juan Guaido.

Alte fragmente relevante din presa internațională

O Globo: ”Singura putere republicană recunoscută drept legitimă de peste 40 de țări le-a fluturat forțelor armate aprobarea unei legi de amnistie, circumscrisă actelor de nesubordonare față de fostul comandant-șef Maduro. În același timp, a anunțat un guvern de tranziție până la „alegerile libere”, probabil încă în acest semestru.

Vuietul străzilor înţesate de oameni suna ca un recviem pentru ciclul chavismului, într-o ceremonie de rămas-bun, oficiată simultan pe asfaltul din peste cincizeci de orașe.

În acel moment era deja o misiune imposibilă să încerci să salvezi acest conglomerat civil-militar, care de multă vreme supraviețuieşte forţei tancurilor și la umbra ilegitimității și a spalării profiturilor provenite din corupție și din traficul de droguri. Cu toate acestea, preşedintele Tribunalului Suprem, Maikel Moreno, a decis să facă un pariu, probabil ultimul, pe rămânerea lui Maduro. El a citit o sentință antologică, în care sistemul judiciar proclamă abolirea, „din cauza neconstituționalităţii absolută”, a graţierii şi a ajutorului umanitar în Venezuela.

Moreno a reușit să se depășească pe sine. În episodul precedent, acum două săptămâni, a improvizat o ceremonie de învestire pentru Maduro într-o încăpere închisă şi cu puțini invitați – printre care, Gleisi Hoffmann, președinta PT (Partidul Muncitorilor), trimisă de Lula, un vechi aliat chavist, care este închis și condamnat pentru corupție.

Moreno a fost şi el arestat și condamnat. Avocat, fost agent al serviciului secret (Sebin), actualul președinte al Tribunalului Suprem venezuelean a fost condamnat de două ori pentru asasinat, în 1987 și în 1990. El s-a alăturat chavismului apărut la finele acelui deceniu și a ajuns în vârful sistemului judiciar.”

Courrier International: „Guaidó a recunoscut că deciziile sale vor avea consecinţe, deoarece el a cerut poporului venezuelean să-l lase să gestioneze compromisurile şi evenimentele care urmează să aibă loc într-o Venezuelă în febră”, raportează site-ul canalului NTN 24. De asemenea, el a anunţat promulgarea unei legii privind amnistia în această săptămână, lege care le va permite funcţionarilor să declare dacă susţin sau nu această schimbare.

Ceva mai târziu în timpul zilei, Nicolás Maduro a asigurat de la palatul prezidenţial că el rămâne preşedintele „poporului şi al suveranităţii populare”. El a reamintit „loviturile de stat orchestrate de Statele Unite” în trecut şi a acuzat presa internaţională: „Nu vrem să ne întoarcem în secolul XX. Mă adresez poporului venezuelean şi spun nu loviturilor de stat, nu imperialismului”.

El Mundo: Venezuela, singura țară sud-americană în care baseballul a bătut fotbalul în materie de loialitate sportivă, și-a găsit un jucător adevărat atunci când se aștepta cel mai puțin. Juan Guaidó (35 de ani), care provine din Voluntad Popular, un partid creat de prizonierul politic Leopoldo López în 2009 pentru a da o lovitură în afara stadionului politic, peste garduri, este cel care a condus opoziția până la această zi istorică de 23 ianuarie. (…)

În doar 18 zile, stilul Guaidó a făcut din el politicianul la modă de pe continent. Ferm, dar fără stridenţe în țara ţipetelor. Vehement, dar fără insultele și calificativele folosite de Nicolás Maduro, care a spus despre Guaidó că este un „puşti cretin” (bobo) pentru a-i face o primire revoluționară. Liderul opoziției și-a urmat calea, negociind și convingându-i, pe de o parte, pe greii opoziției și, pe de altă parte, primind presiuni telefonice din partea președinților și cancelariilor țărilor din regiune și din Europa.
Angajamentul său a fost acela de a uni opoziția fragmentată și el a reușit să facă acest lucru, în plus primind și sprijinul disidenței chaviste. Cu fermitate și flexibilitate, mereu cu zâmbetul care îl definește.

Nu vă lăsaţi impresionaţi de diplomele sale şi de un masterat în inginerie, acest Guaidó este un politician pur, care în 2007 şi-a pictat palmele mâinilor în alb pentru a le ridica împotriva închiderii canalului RCTV și le-a ținut astfel, împreună cu colegii săi luptători, astăzi și deputați, pentru a-l înfrunta pe atotputernicul Hugo Chávez în referendumul constituțional pentru eternizare la putere. Și ei au câștigat.
Guaidó știe că se află în inima uraganului și că în orice moment poate fi arestat din nou. De aceea, el profită de orice moment de libertate din mijlocul acestei furtuni pentru a-şi găsi tihna războinicului cu Miranda, fetiţa sa în vârstă de un an. Ea este ultima scuză care a apărut în viața lui pentru a-l determina să continue lupta.

BBC: Rusia a criticat dur ceea ce a numit „imixtiune externă distructivă” în Venezuela, afirmând că acest lucru va duce la fărădelegi şi vărsări de sânge. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Statele Unite riscă să destabilizeze regiunea. „Avertizăm împotriva unei intervenţii militare a SUA, ar fi un scenariu catastrofic care ar submina fundamentul modelului de dezvoltare din America Latină. Vedem foarte clar dorinţa unui anumit grup de ţări, printre care se află şi SUA, de a folosi diferite tipuri de platforme, inclusiv organizaţia statelor americane, pentru a intensifica presiunile asupra Venezuelei sub varii pretexte. Sprijinim şi vom continua să sprijinim aliatul nostru, Venezuela, partenerul nostru strategic”, a declarat Serghei Riabkov. SUA şi alte ţări îl recunosc pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca fiind liderul interimar al Venezuelei.

(Sursa: Facebook)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Va incurajez sa continuati procedeul acesta de a reda stiri din presa internationala, despre orice eveniment important, cum e acum situatia din Venezuela.
    Cred ca se repeta ceea ce a fost candva Criza Cubaneza, care a fost la un pas de izbucnirea unui nou razboi mondial.

  2. Simpatia rusilor pentru dictatori si regimuri autocrate e fara margini.

    • nu e nici o simpatie, pur si simplu ei sunt intr-o barca si ca toti dictatorii lucreaza impotriva progresului si umanitatii

  3. Nu e nicio simpatie (pentru Rusia), ei isi urmeaza interesele ca de altfel si SUA. La fel ca SUA care pentru propriile interese sprijina o dictatura absoluta ca cea din Arabia Saudita de exemplu si Rusia va sprijinii pe oricine considera ca le este necesar. Ei nu au iubiri , nu au prieteni si cu atat mai putin nu au decat declarativ probleme cu existenta democratiei in tari indepartate, ei au interese si dorinte iar prietenii sunt cei care le rezolva aceste probleme.

  4. De asta sunt venezuelenii in pragul colapsului, pentru ca sunt aliatii Rusiei si adopta modelul de „dezvoltare” rusesc. Ce dezvoltare pe model rusesc are Venezuela este cat se poate de relevant, moare lumea de foame pe strazi.

  5. Din ciclu UN BUN EXEMPLU Presimt ca si Iohanis se va autoproclama fiurar dupa alegerile din decembrie , daca-sa scuipam in san!- le va pierde din motive de ciuma rosie Sunt sigur insa, ca tot uieul si toti frizeri de paduri din colonie , in frunte cu amicu fabritzius si finu -su tzapinaru -il va sustine