G4Media.ro

Cel mult zece persoane vor putea fi înregistrate cu cartea de identitate…

Sursa foto: Facebook – MAI

Cel mult zece persoane vor putea fi înregistrate cu cartea de identitate la o adresă, prevede un proiect adoptat în Senat / Limitarea nu se aplică proprietarului și familiei acestuia

Senatul a adoptat miercuri, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români prin care se stabileşte că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate decât maximum zece persoane, relatează Agerpres.

Au fost înregistrate 64 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 19 abţineri.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Această limitare nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD.

Propunerea legislativă are ca scop îmbunătăţirea calităţii serviciilor de evidenţă a persoanelor, a datelor înregistrate în Registrul de Evidenţă a Persoanelor, precum şi crearea de facilităţi cetăţenilor români la obţinerea actelor de identitate.

„De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa a persoanelor fizice”, mai arată iniţiativa.

Potrivit propunerii legislative, „persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Limitarea trebuie să fie bazată pe spațiul minim de locuit necesar unei persoane, nu pe un număr arbitrar. dacă o locuință are spațiu locuibil de 5 mp cum să poți înregistra 10 persoane, iar dacă altă locuință are spațiu locuibil de 500 mp cum să spui că nu pot locui mai mult de 10 persoane ?

    • Și spune în text, că excepție fac propietarul și familia sa. Deci dacă ai o locuință de 500mp+ și ai o familie mare nu e o problemă.

    • Ca de obicei, o reglementare idioată care pleacă de la presupunerea că știu ele, autoritățile, cum locuiesc oamenii și în ce condiții. Evident că nu le trece prin cap să facă ceea ce ar trebui, și anume să modifice legea în sensul verificării adreselor unde pare că locuiesc prea multe persoane. Altfel adresa aia unică poate fi adăpost social, cămin de bătrâni, chirie unde fiecare cameră e dată la altă persoană, caz în care poți sări de zece oameni destul de ușor. E aceeași mentalitate cu cea care presupune că locuitorul trebuie să fie ori proprietar, ori chiriaș, ori luat în spațiu. Nu le trece niciodată prin cap că situațiile sunt mai complicate decât își imaginează ei și că le rămâne oblicația de a verifica activ toate cazurile care par atipice.

    • Nu o sa se mai poata muta votantii inainte de vot 👍🏼

  2. Si persoanele de acelasi sex care se iubesc si vor sa locuiasca impreuna plus familiile lor extinse, ei ce fac? Ca nu sunt „familie” dupa legea romaneasca.

  3. Carte de identitate fără domiciliu la fel ca în unele țări ale UE, cu introducerea CNP-ului se știe tot despre tine.

    • Domiciliul este adresa pe care ti-o alegi singur si pe care doar o comunici autoritatilor pentru a-ti putea fi trmise instiintari fara sa invoci ca „nu stiu, n-am primit nimic”.

      Ca nu mai apare tiparita pe CI, asta e ok.

  4. Si cum verifica ca sunt mai mult de 10 persoane, ca pana acum au inregistrat fara numar.
    Schimba ceva cand inregistreaza domiciliul?

  5. Carte de identitate definitiva trebuie sa primeasca orice cetatean roman, cu sau fara domiciliu, mai ales ca de la anul va tine loc si de card de sanatate si va fi si document pe baza caruia poti calatori in UE. Sunt persoane cu probleme locative care desi au domiciliu, nu pot face dovada lui in sensul dorit de lege (exemplu persoane care locuiesc in fostele locuinte ICRAL care se afla in litigiu).

    • Corect sau persoane care sunt plecate din tara sau stau cu chirie!
      Nu trebuie sa ai spatiu locativ pe numele tau ca sa ai buletin!

    • 👍🏻

  6. vor spune ca sunt rude de gradul 4 si au rezolvat problema.

    totusi 19 ABTINERI in senat, de ce???
    Cineva pare interesat ca la anumite adrese sa fie sute de mii de VOTANTI FICTIVI???

    • nu pricep ce atâta grabă. merge treaba deja de mai bine de 10 ani, trebuia să mai așteptăm măcar 5.

  7. PETROV,BANII si MOLDOVENII…Un cetatean la Londra, nascut la Balti, avea adresa CI in Bucuresti intr-o garsoniera, impreuna cu tomac si inca 1691 de persoane…