„Cel mai vechi calendar din lume” descoperit de o echipă condusă de Universitatea din Edinburgh
Cel mai vechi calendar din lume, sculptat pe un stâlp antic în urmă cu aproximativ 12 000 de ani, a fost descoperit de arheologii britanici.
Sistemul de măsurare a timpului, descoperit în situl Gobekli Tepe din munții Anatoliei din Turcia, sugerează că oamenii înregistrau cu exactitate datele cu 10.000 de ani înainte de a fi documentat în Grecia, în 150 î.Hr, relatează Yahoo News.
Analizând marcajele, o echipă condusă de Universitatea din Edinburgh a găsit 365 de simboluri „V” gravate pe unul dintre pilonii sitului, fiecare dintre acestea reprezentând o singură zi.
Acest calendar arată, de asemenea, 12 luni lunare cu 11 zile suplimentare, au declarat cercetătorii.
În plus, sculpturile par să reprezinte o lovitură de cometă care a distrus animalele mari în urmă cu 13.000 de ani și a declanșat o mini epocă glaciară care a durat 1.200 de ani.
Se crede că acest eveniment a modelat civilizația umană prin noi evoluții în agricultură și religie.
Dr. Martin Sweatman, de la Școala de Inginerie a Universității din Edinburgh, care a condus cercetarea, a declarat: „Se pare că locuitorii din Gobekli Tepe erau buni observatori ai cerului, ceea ce era de așteptat având în vedere că lumea lor fusese devastată de lovitura unei comete.
„Acest eveniment ar fi putut declanșa civilizația prin inițierea unei noi religii și prin motivarea dezvoltării agriculturii pentru a face față climatului rece.
„Posibil, încercările lor de a înregistra ceea ce au văzut sunt primii pași către dezvoltarea scrierii milenii mai târziu.”
Situl Gobekli Tepe, care prezintă cele mai vechi structuri construite de om cunoscute, a fost construit de vânători-culegători între 9.600 și 8.200 î.Hr., precedând Stonehenge cu peste 6.000 de ani.
Scopul exact al monumentului a nedumerit experții timp de decenii, deși mulți cred că locul a fost folosit în legătură cu ritualuri, cum ar fi înmormântările.
Marcajele descriu, de asemenea, solstițiul de vară ca o zi separată, specială, reprezentată de un „V” purtat în jurul gâtului unui animal asemănător unei păsări, au declarat cercetătorii.
Echipa a descoperit, de asemenea, un al doilea pilon care arată un flux de meteoriți care a durat 27 de zile.
Descoperirile, publicate în revista Time And Mind, sugerează că acești oameni antici au folosit precesia, oscilația axei Pământului care afectează mișcarea constelațiilor pe cer, pentru a înregistra datele.
De asemenea, marcajele par să indice atât cicluri solare, cât și lunare, ceea ce, potrivit cercetătorilor, ar putea reprezenta cel mai vechi calendar din lume, combinând mișcările soarelui și ale lunii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank