
Cel mai mare studiu de imagistică umană a ajuns la 100.000 de persoane scanate
Oamenii de știință spun că ne pot studia corpul pe măsură ce îmbătrânim mai detaliat ca niciodată, datorită celor peste un miliard de scanări ale voluntarilor britanici. Cel mai mare proiect de imagistică umană din lume a anunțat că și-a atins obiectivul de a scana creierul, inima și alte organe a 100.000 de persoane – punctul culminant al unui studiu ambițios de 11 ani, transmite BBC.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Cercetătorii încep deja să utilizeze datele imagistice, împreună cu alte date pe care le deținem, pentru a identifica boala la timp și pentru a direcționa apoi tratamentul într-un stadiu mai timpuriu”, spune Prof Naomi Allen, cercetător științific șef la UK Biobank.
Datele sunt puse la dispoziția echipelor din întreaga lume, la costuri reduse, pentru a găsi noi modalități de prevenire a afecțiunilor comune, de la boli de inimă la cancer.
Steve este voluntarul cu numărul 100.000 care a fost scanat. El s-a pensionat recent de la o slujbă în vânzări și acum ajută la o organizație caritabilă condusă de fiica sa.
BBC a urmărit cum Steve a intrat într-un scaner RMN pentru întregul corp, iar pe ecrane au apărut imagini detaliate ale celulelor creierului, vaselor de sânge, oaselor și articulațiilor.
„Mama mea a fost diagnosticată cu demență în stadiu incipient acum câțiva ani și nu a fost bine”, spune el.
„Deci, având în vedere acest lucru, vreau să dau mai mult înapoi cercetării, astfel încât generația următoare să poată învăța de la oameni ca mine.”
Proiectul uriaș de imagistică medicală a funcționat timp de 13 ore pe zi, șapte zile pe săptămână, în patru locații din Anglia.
Participanții primesc o programare de cinci ore pentru a fi scanați folosind cinci tipuri diferite de aparate RMN, raze X și ultrasunete.
Datele colectate sunt anonimizate, iar voluntarii precum Steve nu primesc niciun feedback individual, cu excepția cazului în care este descoperită o problemă de sănătate potențial gravă.
Proiectul nu permite publicarea datelor personale, cum ar fi numele de familie al unui voluntar sau zona exactă în care locuiește.
Ce este UK Biobank?
Lansată în 2003, UK Biobank este una dintre cele mai mari colecții de probe biologice și date despre sănătate din lume.
În total, o jumătate de milion de persoane – toți voluntari de vârstă mijlocie – au fost rugați să efectueze teste fizice, să răspundă la întrebări periodice privind sănătatea și stilul de viață și să furnizeze ADN și alte probe biologice.
Sângele, urina și saliva lor sunt congelate în azot lichid și stocate la temperaturi de -80C în frigidere uriașe din Stockport, Greater Manchester.
Partea de imagistică a proiectului a început în 2014 și presupune scanarea detaliată a 100.000 dintre aceiași participanți.
Toți cei din acest grup vor fi invitați să repete procesul la fiecare câțiva ani pentru a vedea cum li se schimbă corpul și organele pe măsură ce îmbătrânesc.
Prin combinarea acestor scanări cu celelalte date colectate de UK Biobank, oamenii de știință pot testa dacă modificările timpurii ale compoziției creierului sau corpului duc apoi la boli sau alte probleme de sănătate mai târziu în viață.
Întregul proiect UK Biobank, care este non-profit, a fost înființat de Medical Research Council și de organizația caritabilă Wellcome Trust, împreună cu Ministerul Sănătății și guvernul scoțian.
După două decenii, proiectul ajunge acum la maturitate.
Peste 30 petabiți, sau 30.000 terabiți, de date medicale anonimizate sunt deja disponibile pentru cercetătorii care lucrează pentru universități, organizații caritabile, guverne și sectorul privat.
Cercetătorii din Regatul Unit și din restul lumii pot solicita acces, iar majoritatea plătesc între 3.000 și 9.000 de lire sterline pentru a acoperi costurile de funcționare.
Louise Thomas, profesor de imagistică metabolică la Universitatea Westminster, spune că acest lucru „transformă complet” modul în care ea și alți cercetători își fac treaba.
„Am crezut că este o idee nebunească, nu exista absolut nicio modalitate ca cineva să poată scana un număr atât de mare de oameni”, spune ea.
„Analiza manuală a acestor imagini ne-ar fi luat mii de ani, dar acum… putem extrage toate informațiile în mod automat, astfel încât să putem măsura totul în corp în câteva minute.”
Cercetătorii folosesc din ce în ce mai mult inteligența artificială (AI) pentru a procesa cantitățile uriașe de date generate de proiect.
De la începerea lucrărilor în 2003, au fost redactate aproape 1.700 de articole revizuite de colegi care utilizează toate tipurile de date din Biobank, iar alte zeci sunt publicate în fiecare săptămână.
UK Biobank este unul dintre cele mai mari 10 depozite de date personale de sănătate din lume, alături de inițiative similare din Germania, China și Statele Unite, deși nu toate aceste proiecte își pun datele la dispoziția oamenilor de știință la nivel global în același mod.
Elementul de imagistică al proiectului este, de asemenea, finanțat de o serie de alte organizații, inclusiv British Heart Foundation, Calico, o filială a Alphabet, care deține și Google, și Chan Zuckerberg Initiative, înființată de fondatorul Facebook Mark Zuckerberg și soția sa Priscilla Chan.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.