G4Media.ro

Cel mai mare câștigător din creșterea prețului la energie e guvernul. Furnizorii…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cel mai mare câștigător din creșterea prețului la energie e guvernul. Furnizorii au calculat că statul român câştigă peste 43 de miliarde de lei în acest an din scumpirea energiei

Statul român va câştiga în acest an peste 43 de miliarde de lei din taxele şi dividendele plătite de sectorul energetic, ca urmare a majorării preţurilor, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurenţiu Urluescu, citat de Agerpres.

Încasările suplimentare la bugetul de stat vin din TVA aplicat facturilor mai mari, supraimpozitarea producătorilor și dividende.

„Din rapoartele ANRE şi din declaraţiile din presă, statul a plătit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, sumă plătită în proporţie de 99%. În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende. Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru”, a declarat Laurențiu Urluescu, citat de Agerpres.

El a spus că guvernul are restanțe la plata către furnizori a facturilor compensate.

„Furnizorii nu au primit până acum niciun ban drept compensare pentru perioada care începe în aprilie. Pentru perioada noiembrie – martie, primii bani i-am primit după şapte luni, acum au trecut patru luni de la începutul noii scheme, sperăm să primim banii mai repede decât în prima schemă. Aceasta deşi legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile. Autorităţile spun că furnizorii au transmis greu informaţiile, dar interesul nostru este să completăm repede şi să luăm banii repede. Dacă am întârziat a fost din cauza neclarităţilor”, a afirmat Urluescu.

Pentru furnizori, situaţia este destul de dură, în condiţiile în care băncile văd deja sectorul energetic ca fiind unul de risc.

„Suntem la patru luni de când a început OUG 27, iar băncile sunt supraexpuse pe sectorul energetic şi deja văd energia ca fiind un sector de risc şi costul creditării a crescut. Furnizorii garantează cu contractele, iar băncile spun că există riscul să nu se plătească banii înapoi, având în vedere întârzierea cu care statul decontează. Fiecare furnizor caută bani de unde poate să scoată, de la bănci, acţionari, alte business-uri”, a completat Urluescu.

El a arătat că în acest moment Piaţa pentru Ziua Următoare, PZU, piaţa spot, unde preţurile sunt foarte mari acum, este cea mai lichidă piaţă de energie din România şi nu poate fi închisă, aşa cum s-a cerut în spaţiul public.

„Nu putem închide cea mai lichidă piaţă din România, PZU. Este şi piaţa din care suntem interconectaţi, iar dacă o desfiinţăm nu mai vine energia din import. Pe de altă parte, şi în alte ţări sunt aceleaşi probleme. Problema este la nivel european, iar soluţia trebuie găsită tot la nivel european. Dacă fiecare ţară îşi face soluţie proprie, vor apărea distorsiuni şi fluxuri comerciale nefireşti care ar înrăutăţi situaţia”, a precizat preşedintele AFEER.

În opinia asociaţiei, ajutorul trebuie focusat doar pe consumatorii vulnerabili, odată cu scăderea TVA şi accizei.

„De asemenea, este foarte important să reducem risipa de energie. Nu confortul, ci risipa. Iar autorităţile ar trebui să vină cu o campanie în acest sens”, a completat Urluescu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Super. Sa dea jos TVA-ul la energie la 5% in loc de scheme aiuristice de compensare.

  2. Dacă tăiem din profitul statului de unde ne mai rămân bani pentru pensionarii de 45 de ani, pentru cumul pensie și salariu la stat…
    Oricum operatorii sa nu se aștepte ca statul sa plateasca prea multe anul asta… Poate la anul…
    Va spune karatista ca nu trebuie să platim TVA.

    • Statul are nevoie de bani pentru schimbarea de tehnologie care se anunță în materie de producție a energiei regenerabile.
      Pana atunci, trebuie sa susțină mărirea de salarii pentru sectorul bugetar, cum este și normal, aproximativ 50%.
      Pentru cât de mult s a scumpit viata în România ar fi și cazul.
      Aștept fluturașul cu 50% în plus. Măcar atât sa beneficiezi pentru munca pe care o dedici statului.

  3. Băi băieți, și eu sunt ardeleancă, dar totuși mă prind mai repede decât voi . Trebuia să vă calculeze ăștia ca să vă prindeți de mișcare? Și nu e statul că sunt statele .
    Tăpălagă, meri mă în gară și vezi că tugul intră mai încet dar totuși….

    • Eleno, cand statele castiga se interpreteaza ca poporul castiga, no, te-ai prins amu?

    • Bai mario 3, pe langa faptul ca esti pr0st esti si d0bitoc. Pai ba, tu scrii acelasi text cu „statele” de pe 2 nick-uri diferite si speri sa fii interesant?
      „Statele” nu intra in suma de 43 miliarde ca-s LEI le0aza. De statul roman e vorba si de LEI.

  4. Pai cum sa acopere gaurile alea cu pomeni si mariri mai naivilor?

  5. Q.e.d.

    Statul ne fura, sau statele, ca in toata UE e la fel. Nota de plata a lo.c.kd.own-urilor, catre Pfiz.er, etc.
    Ajuta e.v.ident si Rusia la cresterea p.r.eturilor.

    • Să pupi în cur pe toată UE buey loază! :)))))

    • @mario 3 haurist pesedos
      Pfi. zer (1,5 mld EUR) nu reprezinta nici 50% din totalul pensiilor speciale (4 mld EUR).
      Dar salariile nesimțite de peste 15.000 EUR/luna? Dar sinec_urile și furturile PSD PNL nu le calculezi le0za?
      Pentru aste nu trebuie jupuiti de bani romanii care muncesc din greu?

    • Tal.ibani p.r.o.s.ti,
      Am votat si voi vota cu USR-ul.

    • Daca va imaginati ca deficitul bugetar enorm facut in p.andemie nu trebuie platit acum, sunteti foarte p.r.o.s.ti. S-au facut datorii mari, cu d.ob.anzi mari.
      Pensiile speciale sunt o cauza de deficit, dar numarul enorm de bugetari speciali sau nu, 1,3 milioane, e o cheltuiala si mai mare. Sunt cel putin 500.000 de bugetari in plus.
      P.roblema cu pensiile speciale este imoralitatea lor, faptul ca reprezinta un furt de la cei care muncesc, niste privilegii ale unor c.i.o.c.o.i.

    • Daca va imaginati ca deficitul bugetar enorm facut in p.andemie nu trebuie p.latit acum, sunteti foarte p.r.o.s.ti. S-au facut d.atorii mari, cu d.ob.anzi mari.
      P.ensiile speciale sunt o cauza de deficit, dar numarul enorm de b.ug.etari speciali sau nu, 1,3 milioane, e o cheltuiala si mai mare. Sunt cel putin 500.000 de bugetari in plus.
      P.roblema cu p.ensiile sp.eciale este im.or.alitatea lor, f.ap.tul ca rep.rezinta un furt de la cei care munces.c, niste p.rivilegii ale unor c.i.o.c.o.i.

  6. E timpul sa crestem din nou salariile bugetarilor, pensiile, sa scadem varsta de pensionare pentru bugetari si sa oferim bonusuri de performanta pentru angajatii acestor companii. Economia duduie. Da-i dreacu pe astia care nu vor avea din ce plati incalzirea si lumina la iarna. Klaus ne priveste ingrijorat pe toti.

  7. Statul a dat , statul a luat , statul fie laudat !

  8. La preturile de acum piata de energie si gaze, urca la 40 mld euro!! si ridica PIB-ul la 310 mld euro!!
    Imediat ajungem la mijlocul PIB ului european/tara.
    Asta datorita faptului ca noi producem intern peste 90% din consumul de energie si gaze.De aceea aceasta piata trebuie pastrata pentru ca trage Romania in sus.In ce priveste puterea de cumparare, cel putin la nivel de consumatori casnici e nevoie de sustinerea facturilor doar pentru consumatorii saraci care dovedesc nivelul salariilor/pensiilor prin adeverinte/cupoane/declaratii ANAF.
    Milionarii in euro sa plateasca pretul de piata, in contul unei solidaritati sociale care sa mai atenueze difernetele uriase intre bogati si saraci.

    • Pai si cine sa faca ce ai zis tu, PSD? PNL? Astia se gandesc doar cum sa se imbogateasca ei, in timp ce ii mai pacalaesc a mia oara pe pensionari ca le cresc pensia cu trei lei, crestere mancata de inflatie. De fapt, ei sustin activul de partid cu pensii speciale, sinecuri, afaceri cu poduri intarite cu poliestiren, dar facturate de parca sunt din otel.

  9. O sa va ia statul si paienjeni de sub pat dar voi dormiti linistiti ca se ocupa de tarisoata si popor USL 2.0 in frunte cu carmaciul Ciolanis… GHINION!!!

    • Ghinionul este că după următoarele alegeri vine USL 3.0… da, se vor certa, se vor spurca de ochii lumii, dar pentru binele țării se vor sacrifica din nou…

  10. Hai că plusez: cine NU crede altceva mă pupă-n cur!
    Sec sau te arunci, buey constipaționistule? :)))))

  11. Elena Popa, mario 3, Monica. A ramas PSD PNL AUR fara bani de are doar un singur pr0stac cu 3 nume diferite?
    Inseamna ca iar cresc astia de la guvernare preturile…
    Auzi bai mario, pardon Monico, au ajuns ciupercile la Simion?

  12. Talibani p.r.osti gen dumnezeu si p.utinel indep.ar.teaza orice votant nehotarat de USR. Postaci sterici, fara arg.um.ente.

  13. O sa se stabilizeze totul dupa ce inflatia si marirea preturilor echilibreaza bugetul sa nu mai fie gol, rabdare ca se va ajunge si acolo, daca e nevoie de o corelare cu putina inflatie si preturi se va rezolva.

  14. Taci ca-ti vine factura la gaz de-ti pica netu’
    In plus se maresc pensiile speciale de-o să visezi curcubeu.

  15. Statul câștiga din actuala schemă aplicata sectorului energetic atât valoric, cât și prin prisma faptului că încasează mai repede , dar plătește mai târziu sau cand poate.

  16. Asta nu impiedica statul sa scada pretul la energia pe care tot el o produce hantenist d0bitoc. Statul e producator statul decide cu ce pret vinde.
    In plus, de un an de zile putea anula orice forma de liberalizare, j£g 0rdinar. Ca au majoritate absoluta in parlament. Dureaza 20 de minute.
    Tot statul poate sa scada TVA si accize. J@vra pesedem@ista. Ca nu-l impiedica liberalizarea.

  17. Nu e patroana m@ta nici la Nuclearelectrica nici la hidroelectrica nici lla Romgaz nici la Transgaz.
    Statul e „patron” el controleaza pretul de asta si castiga cel mai mult. Lepr@.

  18. Da, de vina e conspiratia mondiala ca au companiile de stat din Romania care lucreaza in energie profituri cu 300% mai mari decat anul trecut si ca guvernul dreneaza cu grija toate aceste zeci de miliarde provenite din explozia preturilor la energie in buget.

    Si ce face guvernul cu banii? Pai mai creste niste salarii la bugetari (deja salariul mediu la stat e deja cu 70% mai mare decat media pe economie), mai baga niste pensii speciale (intra pe rol cat de curand si primarii, ca merita si ei), mai distribuie niste miliarde spre clientela (PNDL3) sau mai angajeaza repede cateva mii de pile prin guvern si agentiile guvernamentale (vezi angajarile din iunie-iulie).

    Exact pe dos fata de ce facea Robin Hood: luam de la saraci ca sa dam la bogati. Iata avantajele unui guvernari socialiste! Curat socialiste! Muzica!

  19. dividendele se dau o data pe an. deci e incorect sa inmultim cu 4 aceasta sursa! ( unde gasesc astia numai specialisti in energie?)