G4Media.ro

Cehia a înregistrat în 2020 un deficit bugetar de 1,02 miliarde euro,…

Cehia a înregistrat în 2020 un deficit bugetar de 1,02 miliarde euro, cel mai mare din istoria ţării

Deficitul bugetar al Cehiei în anul 2020 a fost de 367,4 miliarde coroane (1,025 miliarde euro), cel mai mare din istoria ţării, a anunţat ministrul Finanţelor, Alena Schillerová, potrivit Radio Prague International.

Înainte de pandemia COVID-19, economia cehă se bucura de o creştere economică mai mare decât majoritatea statelor din Uniunea Europeană, datorită politicilor economice solide, deschiderii faţă de investiţiile străine directe şi lanţurilor valorice globale care au contribuit la ridicarea productivităţii, a ocupării forţei de muncă, a salariilor şi a nivelului de trai, după cum a menţionat OCDE într-un raport de ţară în decembrie.

Din această sumă, 216,5 miliarde de coroane au reprezentat cheltuieli pentru combaterea coronavirusului, inclusiv compensarea companiilor, a angajaţilor şi a altor persoane.

Guvernul a majorat, de asemenea, investiţiile până la o valoare de 173 miliarde CZK, mai mari cu 34 miliarde coroane comparativ cu 2019. Este cel mai mare deficit atins de la înfiinţarea Republicii Cehe.

Dar, în timp ce Cehia îşi poate permite să gestioneze un deficit bugetar mai bun decât majoritatea statelor membre, cheltuielile guvernului în timpul crizei au fost oarecum direcţionate greşit, a declarat Lukáš Kovanda, economist şef la Trinity Bank şi membru al Consiliului Economic Naţional, pentru Radio Cehia.

”După cum s-a menţionat adesea, este absolut cel mai mare deficit din istoria ţării. Nu putem fi mulţumiţi de situaţie, dar condiţiile au meritat acţiunile. Toate economiile avansate au datorii. Deci, acest lucru nu este nimic extraordinar, ci mai degrabă o restructurare a datoriilor. Totuşi, cred că ar fi trebuit să se facă altfel. De exemplu, mai mulţi bani de la casele de stat s-au cheltuit pe măştile pentru pensionari decât pentru compensaţia muncitorilor liber profesionişti. Pur şi simplu a atras mai multă atenţie. Şi, deşi pensionarii au fost grav afectaţi de izolare, lucrătorii independenţi au suferit mai mult”, a spus el.

Cu toate acestea, deficitul a fost încă mai mic decât maximul de 500 miliarde coroane aprobat de Parlament.

sursa: News.ro, sursa foto: EPA/MARTIN DIVISEK via Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Am dat click pe știre să aflu deficitul in PROCENTE că în valoare absolută nu înseamnă nimic. Spre stupoarea mea, vad că procentul nu e trecut, deci o nouă non-știre cu sursa:News.ro.
  @g4media, poate ar trebui să vă re-evaluați sursa care produce non-știri pe bandă??

 2. De ce ne-ar interesa? Ce știre e asta?

 3. Pentru cultura ziariștilor de la G4 și de la news.ro, de unde copiază articole: 1 euro este egal cu 26 și ceva de coroane cehești.
  Temă: să se calculeze deficitul (corect) în euro.
  Ar trebui să le dea vreo 12 miliarde de euro, ceea ce de abia acum devine o știre (mică)…

 4. Deficitul este atunci cind cheltui mai mult decit ai .
  A cheltui mai mult decit ai pentru pofte , nazuri , aiureli , fudulii inseamna debilitate mintala si iresponsabilitate .
  Pentru achitarea deficitului vor plati cei care il fac dar si generatiile urmatoare .
  Suna a responsabilitate ?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.