G4Media.ro

Ce urmează la Kiev? Ucrainenii au făcut un salt în necunoscut, în…

volodimir zelensky ucraina foto faceboook

Ce urmează la Kiev? Ucrainenii au făcut un salt în necunoscut, în culise a început lupta pentru câștigarea influenței asupra unui președinte neexperimentat – presă

Predicțiile despre ce fel de președinte va fi Volodimir Zelensky sunt extrem de greu de făcut, notează publicația Politico, la câteva ore după închiderea urnelor la Kiev, unde președintele Petro Poroșenko a pierdut la scor cursa pentru un nou mandat în fața comediantului Zelensky.

Acesta obţinut 73,09% din sufragii, în timp ce Poroşenko a acumulat 24,57 %, după numărarea a peste 80% din voturi.

Potrivit Politico, noul președinte al Ucrainei a vorbit până acum în termeni vagi despre ceea ce are de gând să facă, iar în timpul campaniei a evitat să se lase descusut de presă, lucru semnalat și de o analiză BBC, care subliniază că a sosit acum vremea ca gluma să se încheie.

Analiști de la Kiev, citați de Politico, remarcă faptul că Volodimir Zelensky a inclus în rândul consilierilor săi și câțiva cunoscuți reformatori, pentru a demonstra faptul că a ales calea reformelor.

Însă lipsa de experiență în politica ucraineană și cu politicienii ucraineni îl va face pe Zelensky un președinte dependent de sfaturile celor din preajma sa. În acest sens, mai arată Politico, competiția pentru câștigarea influenței asupra noului șef de stat a început deja.

Domnul Zelensky va trebui acum să demonstreze că știe ce are de făcut, comentează și BBC, pe fondul unui rezultat clar al alegerilor prezidențiale din Ucraina.

Peste aproape o lună, câștigătorul scrutinului de duminică va fi învestit în funcție, iar din acel moment comediantul devenit șef al statului va avea de gestionat o situație complexă, inclusiv războiul la foc mic întreținut de Rusia în estul țării.

În aceeași notă, Le Monde semnalează faptul că Ucraina face un salt în necunoscut pe fondul unui „hold-up electoral” reușit de un personaj „lipsit de cea mai mică experiență politică”.

Istoria va reține, mai arată Le Monde, că ucrainenii au preferat mai degrabă să facă un salt în gol decât să meargă înainte cu o clasă politică decredibilizată.

Dereglementări, privatizări, amnistie fiscală și întărirea puterii agențiilor angrenate în lupta contra corupției, acestea sunt puncte ale unui program liberal, dar, arată Le Monde, citând mai mulți experți, el se va lovi de opoziția celor care vor avea de pierdut din operarea unor schimbări majore.

Iar o altă problemă o vor pune oamenii. Începând chiar cu actorul Volodimir Zelensky, după cum notează Le Monde.

Este Zelenski pregătit să ia măsuri care-l vor face mai puțin iubit de către ucraineni, va rămâne la fel de hotărât pe parcursul celor cinci ani de mandat, și, nu în ultimul rând, va reuși să se impună și altfel decât prin stilul de showman și de adevărat Trump ucrainean?

Apoi, ridică semne de întrebare chestiunile ce țin de anturajul său. Unul în care coabitează reformatori cu personaje din jurul oligarhului Igor Kolomoiski, pe care Volodimir Zelensky l-a vizitat în mai multe rânduri pe parcursul campaniei electorale.

Le Monde avertizează că bătălia pentru câștigarea încrederii noului președinte și a accesului la el va fi una dură. Pentru a ilustra această bătălie, publicația franceză citează tușa sarcastică pusă de politologul Vladimir Fessenko: „Sunt personaje a căror meserie e cea de a scris serii. Iar principiul unei serii este acela că este scris un episod sau un sezon fără a cunoaște continuarea”.

Mesaje din Europa și SUA. Principalii responsabili ai Uniunii Europene l-au felicitat luni pe actorul Volodimir Zelensky pentru alegerea sa la preşedinţia Ucrainei, apreciind că scrutinul a arătat angajamentul faţă de valorile democratice ale acestei ţări în război, situată la porţile Uniunii Europene, informează AFP, preluată de Agerpres.

Într-un mesaj comun, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, subliniază „puternicul ataşament faţă de democraţie şi statul de drept pe care poporul Ucrainei l-a demonstrat pe parcursul întregului proces electoral”.

Zelensky a mai fost felicitat de preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și liderul de la Varșovia, Andrzej Duda.

Potrivit media ucrainene, preluată de Agerpres, emisarul special al Casei Albe pentru Ucraina, Kurt Volker, i-a transmis duminică seara felicitări lui Zelensky din partea lui Donald Trump. „Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei de a-şi restabili integritatea teritorială şi de a contracara agresiunea Rusiei”, a scris Volker în mesajul său pe Twitter.

Sursa foto: Facebook

Citiți și: VIDEO INTERVIU Ambasadorul Ucrainei: Nu avem niciun gând de a restricționa, închide sau limita educația în limba română. Urmărim tema federalizării Republicii Moldova/ Ce spune despre prioritățile viitorului președinte și interdicțiile lui Kelemen Hunor de a intra în Ucraina

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu înțeleg de ce sunt greu de facut predictii pentru noul Presedinte ukrainian ! Sigur vor urma niste contre intre Parlament si Zelinski mai ceva decat intre Johannis si Parlamentul nostru aferent. Iar interesele din UKRAINA sunt de departe mult mai mari decat cele din Romania. Oricum, intrăm de- acum plenar in secolul al XXI- lea . Ce a fost pana acum a fost doar un preludiu. In ce priveste ROMANIA sunt mai mult decât sigur .