G4Media.ro

Ce trebuie să știe firmele și salariații despre telemuncă și munca de acasă, o…

Sursa foto: Pexels

Ce trebuie să știe firmele și salariații despre telemuncă și munca de acasă, o soluție și după încheierea stării de urgență

3 din 10 români lucrau de acasă la începutul lunii aprilie, conform unui sondaj realizat de BestJobs, platformă specializată în piața locurilor de muncă.

Impunerea stării de urgență în pandemia COVID-19 a obligat mulți dintre angajatorii români să își trimită salariații să lucreze din propria sufragerie, după ce autoritățile au recomandat acest tip de colaborare pentru a stopa cât mai mult posibil răspândirea noului tip de coronavirus.

Însă, chiar și după încheierea stării de urgență și revenirea treptată la obiceiurile anterioare izbucnirii pandemiei, mulți angajatori au decis că munca de acasă și telemunca vin cu beneficii atât pentru companie, cât și pentru angajați, și au prelungit acest tip de colaborare la distanță.

Pentru acest lucru, conform codului muncii, angajatorii și angajații trebuie să semneze un act adițional care să specifice mai multe aspecte ale noii colaborări.

În ceea ce privește munca la domiciliu, aceasta se poate face în conformitate cu prevederile art. 108-110 din Codul Muncii, unilateral, în conformitate cu prevederile art. 48 din același act normativ, sau prin acordul părților, cu precizarea în mod expres în decizia sau, după caz, în actul adițional de modificare a locului de muncă, a următoarelor elemente:

– faptul că salariatul lucrează de la domiciliu;

– perioada în care se aplică această măsură;

– programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să controleze activitatea salariatului său și modalitatea concretă de realizare a controlului;

– obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la domiciliul salariatului, după caz, al materiilor prime și materialelor pe care le utilizează în activitate, precum şi al produselor finite pe care le realizează.

În această situație, angajatorul are obligația de a asigura instruirea lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă, se mai arată în recomandările făcute de Ministerul Muncii.

În ceea ce privește telemunca, și în acest caz trebuie încheiat un act adițional la contractul individual de muncă, în condițiile prevăzute de Legea 81\2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Actul adițional va conține:

– precizarea expresă că salariatul lucrează în regim de telemuncă;

– perioada și/sau zilele în care telesalariatul își desfășoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator;

– locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, convenite de părți;

– programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului;

– modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate de telesalariat;

– responsabilitățile părților convenite în funcție de locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, inclusiv responsabilitățile din domeniul securității și sănătății în muncă;

– obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității de telemuncă al materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa, după caz;

– obligația angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozițiile din reglementările legale, din contractul colectiv de munca aplicabil și/sau regulamentul intern, în materia protecției – datelor cu caracter personal, precum și obligația telesalariatului de a respecta aceste prevederi;

– condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă.

Pentru companiile care au ales ca salariații să se întoarcă la muncă, autoritățile au publicat un ghid privind condițiile de siguranță, cu recomandări atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...