G4Media.ro

Ce știa Traian Băsescu despre protocolul dintre procurori și SRI

Ce știa Traian Băsescu despre protocolul dintre procurori și SRI

Traian Băsescu a declarat în urmă cu câteva zile că nu știa despre protocolul dintre procurori și Serviciul Român de Informații încheiat în 2009, dar  discursurile sale publice consultate de G4Media.ro ținute în calitate de președinte îl contrazic. Băsescu declara în martie 2012, la bilanțul SRI pe anul precedent, că „un importat efort a fost pentru a pune toate aceste instituții, SRI, Poliție, Serviciul de Informații al Ministerului de Interne, Serviciul de Informații al Armatei, parchetele, pe aceleași obiective și într-o relație de cooperare și de schimb continuu de informații”. Vinerea trecută, în ziua desecretizării protocolului de cooperare dintre Parchetul General și SRI, Băsescu declara: „Pot să vă spun în mod cert că nu am știut de acest protocol secret niciodată până astăzi.”

Ce declara Traian Băsescu în 3 martie 2012, la ședința de bilanț a Serviciului Român de Informații:

  • „Aș remarca un lucru extrem de important – și a fost un cuvânt folosit și de Directorul SRI și de Directorul SIE și de Procurorul General – cooperarea. A fost una din vulnerabilitățile pe care noi în CSAT le-am constatat acum câțiva ani și un importat efort a fost pentru a pune toate aceste instituții, SRI, Poliție, Serviciul de Informații al Ministerului de Interne, Serviciul de Informații al Armatei, parchetele, pe aceleași obiective și într-o relație de cooperare și de schimb continuu de informații. Rezultatul îl vedeți într-o oarecare măsură la televizor, prin arestările de bande locale, de crimă organizată locală, prin arestările de primari, prin arestările de demnitari, în procesele deschide împotriva parlamentarilor. Vă pot spune că sunt 20 de parlamentari care deja au condamnări în prima instanță, alții așteaptă judecarea cazurilor. Deci cooperarea pe care, până la urmă, sau la care până la urmă ar trebui să fie dispus cel mai mare serviciu de informații al țării, SRI-ul, a început să dea roade și sunt convins că va fi tot mai eficientă această cooperare a Serviciului Român de Informații cu celelalte structuri ale statului român pentru combaterea fenomenului de corupție, evaziune fiscală și tot ceea ce înseamnă nerespectarea legilor statului. Din acest punct de vedere, aș face o remarcă: măsura creată este una care parcă ar da senzația că s-a ajuns la un nivel de corupție foarte ridicat. Vreau să vă spun că suntem departe de a fi la cel mai ridicat nivel de corupție din perioada post decembristă, dar suntem la momentul la care instituțiile statului, în mod real, luptă cu corupția și spun ceea ce tot spun de vreun an de zile: niciun om politic sau din justiție sau din orice altă activitate, chiar din sectorul privat, nu mai poate sta liniștit, pentru că statul român și-a dezvoltat capacități de culegere de informații care fac puțin probabilă comiterea de infracțiuni importante fără ca acestea să nu ajungă în fața justiției. Cred că apăsarea pe accelerație în direcția combaterii corupției este soluția de descurajare. Și acest lucru l-am cerut în continuare și SRI-ului, ca de altfel și celorlalte instituții cu atribuțiuni în acest domeniu. În ceea ce privește distribuția informațiilor, poate există oarecare curiozitate.” (Vezi aici discursul integral)

Traian Băsescu a declarat, vineri, 30 martie, în emisiunea Sorinei Matei, „Actualitatea românească”, că nu știa de protocolul secret din DNA și Parchetul General încheiat în 2009.

„Pot să vă spun în mod cert că nu am știut de acest protocol secret niciodată până astăzi. Aici sunt martori șefii de instituție. Un protocol de asemenea importanță nu avea niciun motiv să fie un protocol secret. Trebuiau să își asume că este un mod de lucru și să îl facă public și să fie pus în dezbatere publică. Nu trebuiau să îl facă un document strict secret, este incorect”.

Context. Protocolul dintre SRI şi Parchetul general a fost desecretizat şi publicat vineri pe site-urile celor două  instituţii. Documentul conţine detalii tehnice despre colaborarea SRI-Parchet, printre care şi formarea de echipe comune de anchetă. Cea mai controversată prevedere e legată de faptul că Parchetul trebuia să informeze SRI cu privire la modul în care gestiona informaţia primită. Protocolul SRI – Parchet a fost semnat în 2009 de procurorul general, Laura Codruța Kovesi, şi directorul SRI, George Maior. Desecretizarea s-a făcut după ce a fost cerută atât de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cât şi de premierul Viorica Dăncilă.

Citeste si: Scandalul protocolului SRI-Parchet. Se va ajunge la anularea probelor strânse în dosarele penale?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Chiar atatea greseli de redactare?Nu citeste nimeni dupa ce tastam?

  2. Thanks for addressing this issue! However, I suppose that this issue related to corruption should be solved on a global scale.

  3. dnul Tapalaga nu se dezminte avem afirmatia si imediat dovada …. de acea l am apreciat intodeauna, dealtfel arhivele sunt pline de dovezi eu observi ca o gramada de ziarist sau comentatori …vorbesc vorbesc ,scriu si nu fac un mic efort in a cauta informatia eu imi amintesc perfect de scenetele cu Basescu de la ora 18 in care ca un cocos se lauda cum SRI ul ca si colateral la prins pe nu stiu cine ….ohoooo si EU eram basist ..
    in privinta protocoalelor Nu va faceti grija ELE sunt perfect LEGALE…. sunt conform legi .

  4. Dane, zi-mi ca mi se pare mie, ca ma insel ca aici imi pari chiar mai incorsetat decat dincolo, la HN, de unde ai plecat tocmai pt ca se evaporase „chimia” initiala creata intre tine si Cristi pe de o parte si actionariat, patronat, (cum sa-i zic ?) pe de alta parte ?

    De cand ai venit la G4, niciun articol de opinie, nicio atentionare clara expresa adresata cititorilor tai vis a vis de abuzurile in crestere comise ori puse la cale de Dragnea & co., nicio chemare in Strada, cata vreme in epoca HN inflamai tinerii si ii scoteai la protest relevandu-le pericolele majore si iminente care pasteau Justitia in particular, democratia si statul de drept in general ?

    PS Cum ti se pare apatia de care a fost cuprinsa Strada ?

    PPS. Gata, am capitulat, facem arta pt arta sau mai e vreo speranta ?

    PPPS. Ce o sa mai conteze daca Basescu stia sau nu, in momentul in care Dragnea o sa infiga steagul in mod definitiv a victorie si va decreta incheiata cu succes edificarea „Planetei Maimutelor” pe meleagurile mioritice iar palcurile de oameni cinstiti, (niste „ciudati” care nu au vrut sau nu au putut parasi tara) vor fi haituite de armatele penalilor pt a fi prinse si „reeducate” in spiritul noului cod penal ce incrimineaza si pedepseste cinstea sub diversele ei forme de manifestare ?

    • Mie imi pare chiar opusul. Articolele lor par mult mai… sa spunem „liber” scrise. Nu vreau sa zic ca sunt mai subiective, cat imi pare ca nu se sfiesc sa spuna ce gandesc si nu sunt asa rezervati.
      Acum pare ca pun multi mai mult accent pe analiza, ceea ce imi place mult mai mult. Nu zic ca articolele de pe HN sunt mai prejos, ci doar ca aici fiecare articol pare destinat cate unei idei, spre deosebire de la HN unde imi parea ca se incerca acoperirea mai multor puncte in cate o postare in stil „blog”. Ce-i drept acolo erau si multe articole pe multe subiecte/domenii, aici imi place ca este totul mai punctual. Daca se va schimba, ma voi adapta. Spun doar ca imi place ce vad 🙂

    • Se apropie Pastele… Ne mai amintim de „Eli, Eli, Lama Sabactani”?

      Toti avem momente de exasperare, momente in care ne simtim coplesiti. Toti fara exceptie! Insa cei cu adevarat puternici trec dincolo de ele.

      Strada nu a murit. Doar a atipit. Se va trezi din nou.

  5. Observ cu uimire ca toata sceneta asta cu protocolul SRi ,sceneta pusa la cale de Dragnea si borfasii chiar va pune intrebari.
    1-Normal ar fi ca protocolul intre SRI si Institutii sa existe ,ajuta la combaterea coruptiei.
    2-Vad ca acum il luati pe Basescu la intrebari privind protocoalelesa intelegem ca ati intrat in hora cu Dragnea?
    3-Ciudata abordare aveti de la o vreme,nu vreau sa cred ca scrieti doar asa ca sa va aflati in treaba dar vad ca ati lasat-o moale cu indemnurile la iesit in strada,ba chiar vad ca v-a deranjat aparitia partidului lui Ciolos,foarte ciudat.

  6. Un machiavelli de proasta calitate care a inselat pe o perioada relativ lunga(8 ani) sperantele multora.
    A fost principalul organizator al sistemului pe care se lauda ca il stapaneste.
    S-ar impune cu adevarat o comisie parlamentara pentru clarificarea matrapazlacurilor incununate
    de titlul de mare latifundiar si presedinte onorific de partid, inainte de a se evapora in Costa Rica.