G4Media.ro

Ce informații personale pot fi partajate de noul Spațiu european al datelor…

sursa foto: Pexels

Ce informații personale pot fi partajate de noul Spațiu european al datelor privind sănătatea?

Un nou Spațiu european al datelor privind sănătatea deschide accesul la datele personale unor terți care nu sunt medici, ceea ce ridică noi provocări în materie de confidențialitate, relatează Euronews.com.

Instituțiile UE au ajuns luna trecută la un acord cu privire la normele care reglementează noul Spațiu european al datelor privind sănătatea (EHDS), stabilind un cadru european comun pentru schimbul de date medicale.

Acordul are în vedere schimbul de date sensibile privind sănătatea în întreaga UE în scopuri de cercetare, inovare, sănătate publică, elaborare de politici și reglementare.

Un aspect a divizat legiuitorii pe parcursul negocierilor: utilizarea secundară a datelor. Aceasta înseamnă reutilizarea de către terți a datelor deja înregistrate de serviciile de sănătate în scopuri de cercetare, inovare și sănătate publică. Aceste părți terțe pot fi entități publice, private și non-profit, precum și cercetători individuali.

Ce fel de date vor fi partajate?

Cele mai frecvente tipuri de date privind sănătatea provin din sistemele de sănătate, cum ar fi dosarele electronice de sănătate, datele din registrele de boli, informațiile genomice, datele privind cererile de rambursare și datele privind eliberarea medicamentelor.

Cu toate acestea, domeniul de aplicare al EHDS acoperă, de asemenea, orice date care au un impact asupra sănătății, cum ar fi informațiile privind consumul anumitor substanțe, statutul socio-economic, comportamentul și chiar factorii de mediu, inclusiv poluarea și radiațiile, printre altele.

Aceasta include, de asemenea, datele care au fost inițial preluate pentru cercetare, statistici, siguranța pacienților, activități de reglementare sau elaborarea de politici, datele generate automat de dispozitivele medicale și de aplicațiile de wellness și datele din studiile sau investigațiile clinice, atâta timp cât acestea au fost finalizate.

Datele colectate pot fi utilizate ulterior pentru elaborarea de politici și activități de reglementare, pentru crearea de statistici, pentru activități educaționale în sectoarele sănătății sau asistenței medicale, pentru cercetare științifică și supravegherea sănătății publice, printre altele.

Alte utilizări care au fost mai controversate în rândul părților interesate și al legiuitorilor includ activitățile de dezvoltare și inovare pentru produse sau servicii și formarea, testarea și evaluarea algoritmilor, inclusiv în cadrul dispozitivelor medicale, al dispozitivelor medicale de diagnostic in vitro, al sistemelor de inteligență artificială și al aplicațiilor digitale în domeniul sănătății.

Având în vedere caracterul lor sensibil, datele electronice de sănătate cu caracter personal ar trebui să fie puse la dispoziție numai în format pseudonimizat, iar cererile de utilizare a datelor trebuie să includă o justificare pentru solicitarea accesului la acest tip de date.

„Atunci când oferă acces la un set de date anonimizate sau pseudonimizate, un organism de acces la datele privind sănătatea ar trebui să utilizeze tehnologii și standarde de anonimizare sau pseudonimizare de ultimă generație, asigurându-se, în cea mai mare măsură posibilă, că persoanele fizice nu pot fi reidentificate de către utilizatorul datelor privind sănătatea”, se arată în acordul EHDS.

Textul subliniază faptul că utilizatorii de date medicale nu ar trebui să încerce să reidentifice persoanele fizice de la furnizorul setului de date, sub sancțiunea unor amenzi și a unor posibile sancțiuni penale.

Utilizarea secundară interzisă a datelor electronice privind sănătatea

Pe lângă lista lungă de scopuri pe care EHDS le poate da datelor electronice privind sănătatea, normele stabilesc, de asemenea, linii roșii și interdicții absolute de utilizare.

Datele colectate nu pot fi utilizate pentru a lua decizii în detrimentul unei persoane sau al unui grup de persoane fizice, inclusiv decizii privind ofertele de locuri de muncă și pentru a evalua contribuția și beneficiile la asigurări, contracte de credit sau condiții privind împrumuturile.

Terților nu li se va permite să utilizeze datele pentru a dezvolta produse precum droguri ilicite, băuturi alcoolice, produse din tutun și nicotină, armament sau produse sau servicii care sunt concepute pentru a favoriza dependența sau care reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică sau un risc pentru sănătatea umană.

De asemenea, este interzisă utilizarea acestor date pentru activități de publicitate sau de marketing.

Pot refuza să îmi comunic datele?

Principalul dezacord în timpul negocierilor a fost legat de mecanismele de consimțământ personal pentru utilizarea datelor și de faptul dacă ar fi mai bine să se opteze pentru opțiunea „opt-out” sau „opt-in”.

În cele din urmă, Consiliul UE și Parlamentul au convenit să acorde pacienților dreptul de a-și retrage în orice moment consimțământul pentru ca datele lor electronice să fie prelucrate de terți, o clauză care nu era prevăzută în propunerea legislativă inițială a Comisiei, prezentată în 2022.

Cu toate acestea, acordul prevede, de asemenea, posibilitatea de a anula opțiunea de retragere în anumite circumstanțe de interes public, cum ar fi amenințările transfrontaliere la adresa sănătății și utilizarea pentru cercetări științifice specifice.

Cercetarea științifică din motive importante de interes public ar putea include cercetarea care abordează nevoi medicale nesatisfăcute, inclusiv pentru boli rare, sau amenințări sanitare emergente.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează