
Ce-i unește pe oligarhul rus Pavel Durov și oligarhul american Elon Musk: amândoi s-au amestecat fățiș în alegerile din România de partea candidaților extremiști
Ziua alegerilor prezidențiale a fost marcată de un mesaj primit de miile de utilizatori Telegram din România. Pavel Durov, miliardarul rus fondator al Telegram, susținea că a respins cererea unui guvern din Europa de Vest de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare din România. A fost imediat preluat de George Simion. La fel s-a întâmplat cu alt oligarh tech, americanul Elon Musk, care a susținut fățiș candidații extremiști la alegerile din România.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Contul lui Pavel Durov a transmis duminică, în plină zi de vot, un mesaj potrivit căruia ar fi refuzat o solicitare din partea unei țări occidentale, pe care nu a numit-o, de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare din România.
Mesajul lui Durov a fost imediat preluat de George Simion pe contul său de X. Susținătorii lui Simion și ai lui Călin Georgescu au inundat rețelele sociale cu acuzația de ”cenzură”.
Imediat, Ministerul francez al Afacerilor Externe a respins “categoric” acuzațiile “total nefondate” care circulă pe Telegram și Twitter privind “presupusa ingerință a Franței în alegerile prezidențiale din România”.
Mai mult, Ministerul de externe din Franța a spus clar că alegerile prezidențiale din România din 2024 au fost anulate de autoritățile române ”ca urmare a unor ingerințe digitale și financiare foarte reale ale unor actori legați de Rusia”.
O zi mai târziu, Nicolas Lerner, șeful serviciului francez externe de informații, a respins și el acuzațiile și a declarat public că i-a cerut lui Durov doar ca Telegram să își respecte obligația legală de a preveni pornografia infantilă și terorismul.
Pavel Durov, de origine rusă, se află în prezent sub control judiciar în Franţa, având ca reşedinţă declarată luxosul hotel Crillon din Paris, după ce a fost plasat sub anchetă oficială pentru presupuse activităţi de crimă organizată pe Telegram.
În 2024, Pavel Durov a fost reţinut şi apoi inculpat în Franţa pentru o serie de infracţiuni legate de crima organizată, instanţa acuzându-l că nu a luat măsuri împotriva distribuirii de conţinut infracţional pe serviciul de mesagerie pe care l-a fondat. Eliberat în baza unui ordin de supraveghere judiciară strict care îi interzicea să părăsească teritoriul francez, el a anunţat în martie că s-a „întors în Dubai”.
O ingerință similară în campania electorală din România a venit și din partea lui Elon Musk, oligarhul american care deține rețeaua socială X, fostă Twitter. Musk e considerat cel mai influent consilier al lui Donald Trump.
Musk, promotor al curentului MAGA, a atacat permanent autoritățile din România pentru anularea alegerilor câștigate de candidatul pro-rus Călin Georgescu.
În februarie, Musk a lansat un atac la președintele Curții Constituționale, Marian Enache, cu textul ”Tipul ăsta e un tiran, nu un judecător”.
În martie, Elon Musk a avut joi încă o postare în care a criticat anularea alegerilor din România. Ținta miliardarului american, principalul colaborator al președintelui Donald Trump, a fost CEDO, care a respins cererea candidatului pro-rus Călin Georgescu de reluare a alegerilor prezidențiale anulate de CCR.
Reamintim că România a fost supusă unei presiuni publice de la Washington în sprijinul candidatului Călin Georgescu. Patru oameni-cheie au avut poziții în această chestiune: Elon Musk, Donald Trump junior, vicepreședintele JD Vance și emisarul special pentru Europa Richard Grenell.
Musk face parte din cercul miliardarilor din Silicon Valley cu o influență majoră asupra lui Donald Trump, alături de Peter Thiel, Mark Zuckerberg și Marc Andreessen.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii