
Ce cred tinerii despre UE? Sondaj: Majoritatea cred că apartenența la UE este benefică, peste jumătate cred că UE este „o idee bună, dar prost implementată” și se ocupă „prea mult de chestiuni minore”
Tinerii din Europa cred în democrație și în apartenența la Uniunea Europeană, dar sunt din ce în ce mai critici față de modul în care funcționează instituțiile și politicile publice actuale. Aceasta este concluzia celui mai recent Studiu al Tineretului 2025, realizat de Fundația TUI, citat de Biziday care a chestionat peste 6.700 de tineri cu vârste între 16 și 26 de ani din Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Italia, Grecia și Polonia, în perioada aprilie-mai 2025.
Doar 6% dintre respondenți consideră că sistemul politic din țara lor funcționează bine și nu necesită modificări. În același timp, 57% preferă democrația oricărei alte forme de guvernare, însă un procent semnificativ – 21% – sunt deschiși la alternative autoritare în anumite circumstanțe. În Germania, sprijinul pentru democrație este cel mai puternic (71%), în timp ce Polonia se află la polul opus (48%).
Majoritatea tinerilor europeni (66%) consideră că apartenența țării lor la UE este benefică, însă peste jumătate (51%) cred că Uniunea este „o idee bună, dar prost implementată”. Doar 42% văd UE drept unul dintre cei mai puternici trei actori globali – în spatele SUA (83%) și al Chinei (75%).
Criticile se concentrează pe lipsa de eficiență și prioritizarea greșită a agendei: 53% afirmă că UE se ocupă prea mult de chestiuni minore, ignorând provocările esențiale. În topul preocupărilor tinerilor se află costul vieții (36%), securitatea externă (25%) și condițiile economice (23%).
Studiul evidențiază o nevoie clară de reformă politică. Doar 39% cred că sistemul actual funcționează acceptabil, dar are nevoie de ajustări. Un procent considerabil (33%) consideră că este nevoie de schimbări semnificative. În Grecia, pesimismul este cel mai accentuat: 34% spun că sistemul politic național „nu funcționează deloc”.
Nici UE nu scapă de critici: 40% dintre tineri cred că funcționarea Uniunii Europene nu este suficient de democratică, iar doar 27% anticipează o cooperare mai strânsă între statele membre în următorii cinci ani.
Față de 2021, numărul tinerilor care vor o reducere a imigrației a crescut de la 26% la 38%. În ceea ce privește clima, doar 32% mai consideră că protejarea mediului trebuie să fie o prioritate absolută, chiar cu prețul creșterii economice – o scădere semnificativă față de 44% din urmă cu patru ani. Totodată, 38% consideră că egalitatea de gen nu este suficient de promovată, în timp ce 20% cred că deja se exagerează.
Deși două treimi dintre tineri sprijină rămânerea țării lor în UE, doar 15% se simt cu adevărat reprezentați de Parlamentul European – o scădere față de 21% în 2019. În același timp, aproape jumătate (51%) cred că UE ar putea deveni un actor geopolitic important, dar doar dacă suferă schimbări structurale. În topul reformelor dorite se află: condiții mai bune pentru dezvoltarea economică (35%), o coeziune mai puternică între statele membre (34%) și o reprezentare mai asertivă a intereselor proprii (28%).
Studiul Fundației TUI din 2025 transmite un semnal clar: tinerii europeni cred în valorile fundamentale, dar nu mai acceptă status quo-ul. Vor o Uniune Europeană mai eficientă, o politică mai conectată la nevoile reale și mai puțină birocrație.
Sursa: Sondaj Tui/YOUgov , preluat de Biziday
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.