G4Media.ro

Ce a vrut să spună inginerul metalurg Cezar Preda, noul director adjunct…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Ce a vrut să spună inginerul metalurg Cezar Preda, noul director adjunct al ICR Paris? ”Cultura noastră are valențe nu numai literare, de arte, muzicale, are și valențe tehnice, de informatică, de inteligență artificială”/ ”Suveranitatea noastră, a României, este absolut importantă să o facem în domeniul culturii, pentru că, în altă parte, nu”

Numirea recentă a lui Cezar Preda și a lui Victor Paul Dobre, doi ingineri trași pe linie moartă din politică, în posturi de conducere la filialele Institutului Cultural Român (ICR) din Paris și Lisabona a reprezentat o veritabilă surpriză deoarece, în mod tradițional, în astfel de funcții ajungeau persoane din mediul cultural – artiști, scriitori etc.

G4Media l-a contactat pe Cezar Preda, cel care va ocupa postul de director adjunct al ICR Paris, iar discursul acestuia nu face decât să dea apă la moară criticilor. El însuși recunoaște că le-a spus celor din PNL care i-au făcut propunerea că ”va fi o problemă”, dar contraatacă tăios: ”Există în mediul nostru cultural o anumită bulă, un anumit cocon, care nu privește cu ochi buni nimic din afară.”

În vârstă de 63 de ani, Preda are diplomă de inginer în profilul metalurgie – specializarea turnătorie de la Institutul Politehnic Bucureşti și de economist de la Academia de Studii Economice – Centrul Teritorial Buzău, localitatea de domiciliu.

Deține un doctorat în ştiinţe inginereşti, obținut de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, în 2010. Între 1997 și 2003 a fost director general al firmelor publice de salubritate din Buzău și București, din 2004 până în 2020 fiind deputat PD, PDL și PNL.

O prezență constantă în lumina reflectoarelor, Preda a dispărut, apoi, din prim-planul vieții publice pentru a reapărea în aceste zile, odată cu numirea în postul de director adjunct al ICR din Paris. Institutul are o poziție-cheie în promovarea culturii românești prin cele 18 filiale din străinătate și este sub autoritatea Senatului României.

Contactat de G4Media, Preda a recunoscut că numirea a avut loc pe linie de partid și că, inițial, i s-a oferit un post de ”director plin” la unele dintre cele 18 filiale de peste hotare unde multe dintre pozițiile de conducere s-au eliberat în ultima vreme. El susține că a refuzat și a ales o funcție de director adjunct.

”De ce am acceptat această chestiune? Eu, fiind un manager care am confirmat în foarte multe situații – sunt profesor de management – cred că, într-o echipă, promovarea culturii are o latură foarte importantă în ceea ce privește proiectul în sine. De aceea nici nu am acceptat să fiu director plin, cred că, într-o echipă, un manager bun poate să-și aducă constribuția pe evenimentul sau acțiunea pe care dorești s-o promovezi, să aibă succes”, spune Preda.

Referitor la modul concret în care dorește să se implice în activitatea ICR Paris, politicianul declară că ”Am studiat exact ce trebuie făcut, iar eu cred că modul în care privim cultura – va trebui să ieșim din șabloanele vechi. Valorile noastre culturale pe care le-am promovat tot timpul și care merită să fie promovate au, totuși, o componentă majoră, dar există o anumită latură care, bineînțeles, trebuie promovată. Cultura noastră are valențe nu numai literare, de arte, muzicale, are valențe, și până la urmă, tehnice, de informatică, de inteligență artificială, lucruri pe care cred eu aș putea să le introduc în asemenea proiecte.”

De asemenea, Preda își propune să implice tinerii în promovarea culturală, deviind, însă, apoi spre o abordare surprinzătoare: ”Eu sunt un om viu, un om care înțelege că lucrurile trebuie privite și de pe alt scaun. Cultura românească are un trecut extraordinar, dar are și un prezent care trebuie neapărat promovat. Eu mă gândesc ca proiecte concrete tot ce înseamnă tineretul român care face cultura și face cultura secolului 21, modul în care prezintă, modul în care se reprezintă trebuie promovat și aici mă refer foarte mult la ce înseamnă adolescenții care își iau destinele de a promova cultura, de a face cultură în România, lucru care trebuie arătat și celorlați, pentru că aici, și nu aș vrea să spun vorbe mari, dar, credeți-mă, cunosc bine viața politică românească din ultimii 20 de ani, suveranitatea noastră a României, este absolut importantă să o facem în domeniul culturii, pentru că, în altă parte, nu. Tot ce înseamnă suveranitatea unei țări europene la ora actuală este modul în care-și promovează cultura și rămâne suverană în tradițiile și cultura sa.”

Despre diferențele dintre calificările sale și cerințele unui asemenea post, Preda susține că ”Niciodată nu am fost acuzat de impostură. Eu nu m-am pus niciodată pe locul cuiva. Eu m-am dus să fac treabă acolo unde trebuia să fac treabă și unde am fost numit. În ceea ce privește rumoarea, ea va crește, eu eram conștient de această chestiune”, dar îi atacă virulent pe critici: ”Există în mediul nostru cultural o anumită bulă, un anumit cocon, care nu privește cu ochi buni nimic din afară, absolut cu nimic. Bineînțeles, greșeala este și a mediului politic care nu a promovat întodeauna oameni de succes. (…) Eu nu am nici o problemă de impostură, cine mă contestă, cine crede că ar face treabă mai bună ca mine să-și prezinte proiectul, să stea de vorbă cu mine (…) aici nu se pune problema de erudiție sau de cât de cult sunt eu. Eu de formație sunt inginer, doctor inginer pe-adevăratelea în științele exacte, inginerie mecanică, am anumite pregătiri care îmi permit să știu ce înseamnă managementul, sunt profesor asociat de 11 ani în Universitatea Politehnică București, deci eu mă duc să-mi fac treaba cu ce știu, cu ce am în cap, în rest, comentarii vor fi și se vor înmulți, normal. Le-am spus vechilor mei colegi: Domle, va fi o problemă, e o lume în care oricine va fi, va fi bălăcărit. Îmi asum treaba asta, nu am o problemă, nu sunt, însă, nesimțit, nu sunt om care să nu sufăr dacă cineva mă descrie și nu mă cunoaște, dar, asta este țara, ăștia suntem noi toți.”

La sfârșitul interviului, i-am solicitat lui Preda să le răspundă criticilor și l-am invitat să descrie, pe scurt, un om de cultură provenit din România, alegându-l aleatoriu pe Tristan Tzara: ”Bineînțeles că știu cine este Tzara, dar am să vă spun un lucru: (…) a face acum un inventar al tuturor evenimentelor, personajelor, oamenilor de mare valoare din cultură și a mi le pune mie în memorie, în dreptul de a descrie aceste persoane, mi se pare incorect.”

Notă: Numirea lui Cezar Preda și Victor Paul Dobre la filialele ICR din Paris și Lisabona a fost semnalată inițial de ziarul Libertatea.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

50 comentarii

 1. „M-e rau!”

  Acest individ viu este profesor cu un asa hal de vocabular?

  Vai de noi

  • Traim vremuri grele, tragice, dar la citirea acestei propozitii, recunosc, era sa lesin de ras :”Eu sunt un om viu, un om care înțelege că lucrurile trebuie privite și de pe alt scaun.”

  • De unde l-au mai mai scos și pe fripturistul ăsta?

  • Întrebarea liberală e dacă telespectatorii noștri realizează diferența de viziune ICR dintre Cezar Preda, Victor Paul Dobre și Horia-Roman Patapievici.

  • Revin specialiștii care ne-au ridicat pe cele mai înalte culmi de progres și civilizație 😂😂😂

  • LACUSTE ALE PARTIDULUI. LI S-A DAT CLEFAIE.

  • Din cate stiu eu, pe vremea lui ceasca, daca nu erai in stare sa intri la nici o facultate (ca era admitere pe bune) mergeai la metalugie sau la sudura. Cam asta este nivelul politicienilor romani.

  • A facut Ase-ul la distanta la centrul teritorial Buzau…adica a platit o taxa si a primit o diploma…Cine naiba venea de la Bucuresti la Buzau sa predea intre doua curse de tren…

 2. Doamne, cat de incredibil de bine i-au mai aranjat pe pedelisti! FSN-ul e in floare. Suntem din nou in anii ’90 ai lui Iliescu. Moare Dragnea de invidie cand l-o vedea pe colegul lui de partid traind in Occident pe pest de om de cultura. Aceleasi japite batjocoresc un popor. Pt ca merita!

  • PENIBIL! ca a acceptat sa meargă în acest post pentru care este, în mod evident, nepregătit, necalificat și nepotrivit.
   PENIBILI sunt cei care l-au propus și l-au numit în funcție. Cu nimic mai puțin penibili decât cei care au propus-o și au pus-o prim ministru și apoi la BNR pe Viorica Dancila . Și se mai mira ca oamenii au zero încredere în autorități și asculta orice zvonuri primite prin mesaje obscure.
   Când politicienii „urca scroafa în copac” oamenii normali își fac cruce și nu cred o iota din ce spun sau promit politicienii.

  • Patapievici era fizician… Preda a fost om politic activ la PD, PDL, ajuns acum la PNL. Pentru criticii actuali e de precizat ca nu are nicio legatura cu Dragnea, a avut afinitati cu Basescu, dar cateodata a fost si obiectiv si de bun simt …

 3. As fi scris un banc bun cu Bula, dar nu ma pricep, n-am stiut niciodata bacuri, deci nu scriu.

 4. Uitati-l, cand era ceva mai tanar:
  https://youtu.be/J5JKBOvMm6I 🏅

  • personajul filmat acum 15 ani pare venit dintr-o lume distorsionata de deranjamentele educatiei socialiste cu valente … divertis.
   nicio „valența gramaticala”,
   vocabularul ia apa in constructii prea abstracte, chiar ” filozofice”.
   omul recent Preda, e o continuare „fericita” a tanarului Cezar. si-a mai insusit ceva „cultura” tehnica, manageriala si chiar invata pe altii, dupa propriile spuse. la 63 de ani e un as in management si pare ca a gandit toate solutiile ce pot evidentia cultura noastra romaneasca pe scena culturala pariziana… bietul Patapievici sa vina sa ia notițe de la acest tip cu doctoratul luat cumva la petrol si ceva gaze, economist, metalurgist si manager si profesor si nu in ultimul rand politician român traseist cu prințipii, renumitul cezar P.

 5. Din categoria ” din puțul gândirii:
  „Aceste cuvinte ne doare!
  (Jean Constantin)

 6. Intrăm iarăşi în meandrele concretului?

  • Mi-ai luat- o înainte, așa că iată capodopera în toată splendoarea ei:
   “Pus astfel în lumină, ancorat in sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului“.
   Cine identifică autorul, are 50 ml de benzină de la băiatu’ 😁

  • Spre deosebire de dvs dl bivol, care mereu o luați alternativ,și înainte și înapoi, dar mai ales înapoi. Serios acuma, de unde le scoateți domle, sunteți prăfuit rău.

  • Ai incercat sa iei benzina, Draggy, da’ nu te ajuta incultura crasă… e citat autentic din Ion Iliescu, dar pentru asta ar trebui sa pui mana pe ceva ce urasti: o carte!
   PS: a fost greu la Pașapoarte? Iod care kile ai luat?
   Cate măști mai porți? 😄

 7. La urma urmei, nu e vina lui, ci a cui l-a trimis acolo. Este bataia de joc a statului roman la adresa culturii. La ce specimene conduc tara nici nu-i de mirare!

  • Ii obliga cineva pe penibilii astia sa accepte astfel de functii? Nu pot sa spuna „nu”? Ei nu isi cunosc limitele? Ne fac de ras peste tot pe unde se duc.

  • Omul nu mai era important dar devenise prea critic la adresa PNL-ului actual, așa că i s-a alocat o funcție ca să-l reduca la tăcere și deal-ul s-a făcut!

 8. Teza de doctorat sigur este plagiată! Ce profesor…., vrea să spună că, în baza relațiilor, a primit cateva ore în regim plata cu ora. Gargară de politruc.

 9. TOATE numirile de la ICR sunt sinecuri politice, UDMR, PSD, PNL isi pun lacheii incompetenti si amantele in functii.
  ICR ar trebui desfiintat, nu mai are nici o legatura cu promovarea culturii romane. Bani aruncati!

 10. Cujetă adânc…

 11. Paris, salariu, diurnă, frumos. Românica știe să își promoveze valorile, care bineînțeles, vor promova mai departe cultura românică.

 12. director adjunct al ICR Paris ???

  LA PARIS???

  băi guvern, voi sunteți complet tecrini ???

  I N C R E D I B I L

  • Nu știu sincer, de ce te mai miri. Această țară, are în momentul actual zero șanse pentru orice.
   Trist, dar adevărat.

  • deci cum am mai zis: pe români i-am făcut la beție!

  • Ar trebui să le declarăm război rușilor și apoi să ne predăm. Sclavi la slavi. La asta ne pricepem cel mai bine.

 13. de data asta sunt de acord cu tine. fii și tu de acord cu mine că tu ești specialist în mâncat maro. fă-mi hatârul, indulge me, nu fi uob, priti pliz! :)))))

 14. Titlu de articol ridicol. Omul are dreptate. Cultura nu e data numai de pictura, poezie, scriitura samd. Si un profesor de fizica face cultura , si un medic si un agronom.
  Cf dex, CULTÚRĂ, culturi, s. f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori.
  Galileo Galilei era om de cultura ? Etc.
  Este bine sa nu privim lucrurile doar politicianist, precum g 4 m. Apropo, g4 NU ati mai dat niciun articol despre Aur. Vedeti ca a scazut in sondaje. Merita un articol de prima pagina timp de 2 zile. Sau nu mai aveti comenzi pe politica interna acum?!

  • bă Mișule, ești cu capu’! ipochimenul ăla tufe ca un cioban beat franjuri limba română, are idei puține dar fixe și e un mitocan fără de maniere!

   cum să trimiți mă un asemenea troglodit în orașul luminilor??? ce să caute ăla la centrul Pompidou paregzamlu, borcanu’ cu zacuscă ?

  • Dar gramatical, gramatical, putem să privim aberațiile politrucului?

 15. Iar a aparut lingaul!?

 16. Se poate tot mai jos, până mintea nu mai doare pentru că e amorțită.

 17. bă masochistule, nu-ți mai trage singur gloanțe-n picior! :)))))

 18. Ne ducem pe garla incet si sigur!

 19. Curat constituțional, dom’ Farfurii…..

 20. Multa muite politicienilor fripturisti din romania lui ilici, tap si mariner. Ultimul nu se pune ca e vai de casele lui…altceva nu stie.

 21. Nu e doar incult, ci analfabet, pur și simplu! Când partidu’ bate cultura!

 22. Numele îl dă de gol. Ăsta sigur e nepotul lui Marin Preda. Peste generații, merită și marele Preda să aibă un urmaș dem de numele său, mare ștab la ICR Paris. Numele Preda vă fi apreciat la adevărata sa valoare numai prin prezența marelui ipochimen CEZAR, ca vârf de lance a culturii românești în țara lui Victor Hugo. Cum nu știți voi, nerecunoscătorilor, ca să apreciati adevăratele nestemate ale culturii noastre!…

 23. ma simt ca in epoca de aur 🙂 toti licuricii iluminati devin ambasadori ai culturii romanesti 🤪

 24. Ce rusine, ce nerusinare!

 25. Unul din obiectivele cele mai importante ale politicienilor este sa locuiasca in Capitala sau, si mai bine, in vreunul din orasele renumite din tarile dezvoltate ale UE, dar nu pe cont propriu, ci pe seama contribuabililor , ca reprezentanti(bugetari) in vreo institutie nationala sau europeana. Acest fapt este adesea insotit de alt obicei specific: copiii politicienilor „copiaza”carierele parintilor .

 26. numeau tineri cu scoala pe bune si cu dragoste de tara, nu tine tovarasi, nu tine. Nu ARE origini sanatoase!

 27. Asta-mi aduce aminte de discursurile lui Vanghelie.
  Cred ca au avut aceiasi profesori !

 28. Bai asta ranjitu motz de pe koiotz, making new friends? Thembellule