G4Media.ro

Cazul George Floyd: Ce înseamnă polarizarea din SUA pentru Europa / Cum…

Sursa Foto: Pexels.com

Cazul George Floyd: Ce înseamnă polarizarea din SUA pentru Europa / Cum se construiesc super-identitățile politice

Într-o carte recentă, „Why Are We Polarised?” [„De ce suntem polarizați?”], jurnalistul american Ezra Klein explorează profunzimile polarizării politice care afectează SUA. Concluziile lui sunt neliniștitoare, întrucât el susține că identitatea politică a început să domine toate celelalte identități, chiar și pe cea etnică. Dacă ești democrat îți faci altfel cumpărăturile, locuiești în alte cartiere și practici alte sporturi decât dacă ai fi republican, scrie Euobserver.com, citată de Rador.

A simpatiza cu democrații ori republicanii e din ce în ce mai puțin o chestiune de politică tranzacțională (ce fac ei pentru mine?) și tot mai mult una de identitate (ce spune asta despre mine?).

Pe scurt, SUA au acum două triburi politice. Iar prețul acestui lucru e unul ridicat. Blocaj politic, absența oricărui compromis pentru a face țara să avanseze și erodarea guvernării democratice. Klein îi învinovățește pe republicani și într-o mai mică măsură pe democrați, dar și întregul sistem politic.

Klein nu oferă o soluție completă pentru depășirea acestei polarizări extreme, dar are unele sugestii.

Una dintre ele: redescoperirea politicii locului. Revenirea la planul local. În loc să-și petreacă timpul cu cel mai nou tweet al lui Trump, oamenii ar trebui să acorde mult mai multă atenție politicii statale și locale, acolo unde ei pot avea un impact mai mare și unde se confruntă cu opinii diferite într-un context palpabil.

M-am simțit obligat să mă gândesc la concluziile lui Klein atunci când dezbaterea Black Lives Matter a ajuns și în Europa, după ce George Floyd a fost sufocat până la moarte de un polițist, o crimă șocantă filmată în mijlocul unei străzi aglomerate.

Această imagine viscerală a avut o rezonanță enormă. În Germania mulți oameni au ieșit în stradă pentru a demonstra în numele lui contra rasismului.

Dar practic nimeni din Germania nu a auzit de Mercedes Kierpacz. O mamă de 35 de ani cu doi copii, ea muncea într-un chioșc din orașul german Hanau în seara de 19 februarie, când un bărbat a ieșit dintr-o mașină și a împușcat-o letal.

În acea seară el a mai omorât opt bărbați, toți având în comun doar un singur lucru: ceea ce în Germania se numește „origine imigrantă”, adică ei sau măcar unul dintre părinții lor nu sunt cetățeni germani.

Fapta a șocat Germania și au fost câteva demonstrații și o dezbatere parlamentară, dar viața și-a reluat apoi cursul.
Chiar și dinainte de Hanau era clar că rasismul și o ideologie extremistă de dreapta reprezintă un pericol letal, iar autoritățile ar trebui să facă mult mai mult.

Există temeri persistente că în rândurile poliției, armatei și forțelor antitero se află extremiști. Unii dintre liderii partidului Alternativă pentru Germania (AfD) au un trecut de extremiști documentat, dar cu toate acestea se află în parlamente.

Pe scurt, Germania avea mult de muncă.

Klein deplânge concentrarea permanentă pe politica americană de la nivelul național, care erodează toate nuanțele și prioritățile locale și contribuie la construcția unei super-identități politice binare.

Impactul masiv al uciderii lui Floyd asupra dezbaterilor germane împinge acest fenomen cu încă un pas înainte.

Hanau comparativ cu Minneapolis

Aici, politica americană ne configurează dezbaterea politică. Opt dintre noi au fost uciși în Hanau, fiindcă ceva e în neregulă în țara noastră. Dar mulți dintre noi reacționează mai puternic atunci când un bărbat e ucis la Minneapolis.

În loc să pledăm împotriva rasismului pe baza experienței noastre directe, noi o supraîncărcăm cu tot felul de agende, cum ar fi comportamentul poliției americane sau opinii despre Donald Trump și republicani.

Europa suferă deja de o polarizare extremă de tip american.

În Polonia diviziunile sunt atât de profunde încât multe familii au încetat să mai discute orice fel de teme politice. Extrema dreaptă europeană a copiat entuziastă manualul mișcării Alt-right din SUA, care spune să inventezi presupuse conflicte între civilizații, care apoi justifică orice mijloace pentru a obține și păstra puterea.

Fostul ministru polonez de externe susține că guvernul său are de înfruntat „un model marxist care trebuie să se dezvolte automat într-o unică direcție – un nou amalgam de culturi și rase, o lume constituită din bicicliști și vegetarieni care nu folosesc decât energie regenerabilă și se luptă cu toate formele de religie”.

Așa se construiesc super-identitățile politice, în care elemente disparate ale vieții de zi cu zi se grupează în spatele unei presupuse idei politice.

În această lume artificială nu există decât două triburi, și orice activitate banală trebuie să se conformeze credințelor tribului.

În acea lume, un biciclist pătimaș nu va fi niciodată religios, iar un vegetarian nu va conduce niciodată o mașină. Adio diversitate și pluralism.

Din nefericire, multe personaje cu mentalitate democratică pășesc involuntar în această capcană a polarizării. Printr-un import absurd al dezbaterilor americane, un jurnalist de la Der Spiegel argumenta săptămâna trecută că „vremea neutralității jurnalistice s-a încheiat”.

El comenta o dispută apărută în redacția New York Times datorită publicării unei opinii oarecum inflamatoare a unui senator republican.

Jurnalistul de la Der Spiegel argumenta că distincția dintre realități și opinie e întrucâtva iluzorie și că jurnaliștii trebuie să devină mai fermi și mai intransigenți într-o lume a divergențelor ireconciliabile.

Procedând astfel, jurnalistul a importat practic în limba germană o dezbatere americană, dar nu a făcut nici un efort de a-i desluși semnificația pentru Germania sau pentru Europa.

Conducătorii noștri nu sunt mincinoși în serie precum președintele american, iar stăpânirea de sine a jurnaliștilor noștri nu vorbește despre neutralitate, ci despre veridicitate și obiectivitate.

Europa va avea întotdeauna mult de învățat de pe urma evoluțiilor din SUA. În acest moment, cea mai importantă lecție pe care ar trebui să ne-o însușim este să evităm polarizarea extremă care a subminat SUA, și care slăbește deopotrivă și UE și statele ei membre.

Ar trebui să ne abordăm direct propriile probleme, în loc să divagăm risipindu-ne energia pe dezbateri prin intermediari despre problemele prietenilor noștri de peste Atlantic.

Sursa: Euobserver.com/ Articol de Michael Meyer-Resende (director executiv al Democracy Reporting International din Berlin)/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Sursa Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. O perceptie personala ce atribuie textului si o valoare de indemn . America nu poate fi data ca exemplu in acest moment istoric .Ruptura sociala , cauzata de moartea lui G.F. , se rasfringe (ca perceptie )si asupra politicului american . Marele actor american Robert De Niro ne povesteşte cum s-a luptat cu rasismul, crescând 6 copii metişi: „E înfricoşător!“Europa nu este in situatia USA in acest moment . Incercari de destabilizare au fost nenumarate in intreaga Europa (si la noi 10 august 2019 ) ,dar toate au fost usor , usor , reprimate (dar nu violent )ci mai degraba printr-un raspuns proportional faptelor . Pina si -vestele galbene -sau pierdut undeva in istorie . Acum fiecare natiune ce apartine UE intelege ce imensa greseala ar fi sa ne rupem de acesta Uniune . Doar uniti putem fi puternici .

    • Se pare ca „marele” Robert de Niro este mic in alte domenii decat cinematografia. Cand spun asta ma refer la „prestatia” lui vizavi de castigarea alegerilor, din 2016, de catre Trump.
      Prin acele declaratiil Robert de Niro se autodescalifica pur si simplu, ca cetatean educat, ca intelectual subtire, cum pretinde ca este. Am in vedere exact aceste declaratii publice fiindca expresiile folosite de el par rostite de un om al strazii fara pretentii, mai corect spus, de un boschetar.
      Or, daca esti Robert de Niro si vrei sa transmiti un mesaj, nu te cobori la nivelul asta, oricat l-ai uri sau dispretui pe Trump.

  2. Agenda de a diviza America:

  3. Ce s-a intampalt in occident dar si la noi ruleaza programul, Subversiunea Ideologica:

  4. „Procedând astfel, jurnalistul a importat practic în limba germană o dezbatere americană, dar nu a făcut nici un efort de a-i desluși semnificația pentru Germania sau pentru Europa.”

    Aviz si jurnaliștilor din Romania, care adesea traduc (prost) articole din diverse țări, fără adaos intelectual și fără să ne dea și nouă un link la original, ca să vedem contextul.

    Cât despre identity politics, democrații sunt cei care au început cu prostia asta. Republicanii la început nici nu știau pe ce lume sunt, de aia a putut Trump să le ia partidul atât de ușor.

    În alta ordine de idei, se pare că am ajuns în starea destabilizare despre care vorbea Bezmenov.

  5. eu nu inteleg miscarea asta bml, poate si pentru ca la noi societatea nu are problemele din sua. daca nu ai voie sa spui ca un negru ti a furat portofelul, de ce e voie sa spui ca un politist a ucis un negru? de ce nu spui ca a ucis un individ? ce e mai grav, ca un negru a fost ucis de un politist in timp ce era imobilizat sau ca politistul a ucis pe cineva nejustificat?

    parerea mea e ca brutalitatea politiei e problema si nu rasismul. asa ca bml sa o suga, nu are ce cauta aici.

  6. Eu cred ca situatia din SUA se datoreaza, in special, frustarii democratilor care n-au putut trece nicicum peste infrangerea din 2016. Si in loc sa traga invataminte din acea infrangere, democratii se afunda si mai rau in mocirla luptei politice fara menajamente, fara fair play, fara speranta de mai bine. De ce au fost atat de frustrati democratii? Chiar n-au avut motive. Dupa ce ai avut presedinte la Casa Alba timp de opt ani, prin Obama, sa fii de-a dreptul exasperat ca nu poti continua sa detii presedintia, inseamna ca ai intrecut orice masura de bun simt. Au dat vina pe rusi ca au intervenit in favoarea lui Trump. Sa inteleg ca americanii nu aveau experti , sau macar oameni capabili, in domeniu care sa anihileze „bruiajul” rusesc? Hillary daduse deja o proba de incapacitate profesionala la nivelul dorit , prin prestatia ei in functia detinuta in timpul presedintiei Obama. Nu si-au pus, oare, intrebarea ca Hillary a fost cauza pentru care au perdut alegerile? Functia de presedinte era doar un ambatz personal, nimic altceva. Oricum, femeia asta nu este normala. Si este, pe deasupra, imatura mental.
    Pe de alta parte, exportul peste granitele SUA a disputei dintre republicani si democrati chiar nu este o nota buna pentru nimeni. Europa are propriile ei probleme, nu este necesar sa preia si problemele egalitatii rasiale din SUA.

    • jean paul ai oglinda acasa ? te auzi ce spui ? sau vorbesti cu creionul pentru dictie .

    • Si noi ce sa-ntelegem bei m -ule, ca tu faci parte din minoritatea aia „normala”? Stii tu care! Care vreti sa puneti botnita oricui vi se impotriveste doar ca nu stiti voi ce fel de genuri sunteti sau la ce culoare de piele va incadrati? Ca de valorile morale si sociale pe care le detineti, mei baietasi sau fetite sau neutri, nici nu incape vorba sa se dicute cu voi, astia complexatii, de gen, de rasa, de religie, de feminism (ca e la moda acu’) de cum ar trebui sa fiti mult mai „normali” in diversitatea voastra de fiinte care poseda si ele cate o gaura si nu stiu ce sa mai faca cu ea!! Cara-te in America si lasa tu diversitatea asta in Romania, ca nu va tine! Aveti gura mare acum??? Daca traia Antonescu vremurile astea, ce gura mai era pe voi…normalilor!