G4Media.ro

Cătălin Tolontan: Acționarii GSP au cerut ziariștilor să fondeze o asociație de…

sursa foto: Unsplash / Steve Sawusch

Cătălin Tolontan: Acționarii GSP au cerut ziariștilor să fondeze o asociație de lobby pentru a ajuta industria jocurilor de noroc

Cătălin Tolontan, fostul coordonator editorial al Gazetei Sporturilor concediat de acționari, a scris luni în ultimul său editorial de pe site-ul de sport că acționarii GSP le-au cerut ziariștilor în 17 ianuarie 2023 să fondeze, alături de reprezentanții industriei de pariuri, o asociație care să facă lobby în favoarea acestei industrii. Sectorul pariurilor și al jocurilor de noroc are o creștere rapidă în România, iar zeci de parlamentari au încercat să promoveze proiecte de legi care să le oprească expansiunea. Coaliția PSD-PNL a oprit însă toate proiectele.

”Ni s-a spus, și nouă, să fondăm o organizație de lobby pentru industria de pariuri. Pe 17 ianuarie 2023, în sala de la ultimul etaj al Muzeului Fotbalului erau, în acel moment, 10 angajați ai GSP. Jumătate ziariști, jumătate oameni din alte departamente (…) Acea zi de marți, din Bucureștiul vechi, a fost momentul când redacția GSP a aflat. Cerința explicită de a fonda o organizație împreună și în favoarea industriei de jocuri i-a șocat pe unii dintre colegi. Pe ecran ni s-a proiectat un slide. Uluiți în fața îndemnului de a face lobby, ziariștii au documentat momentul de pe scenă. Simultan, continua live prezentarea șefilor bulgari, cu indicația asociației de lobby rostită tare, fără nicio reținere”, a scris Tolontan în articol.

El a spus că, în ciuda refuzului ziariștilor de a fonda o astfel de asociație, conducerea companiei Ringier Sports – acționarul GSP, a revenit cu cererea printr-un email.

”După prezentarea de la Muzeul Fotbalului, conducerea Ringier Sports a transmis un email. În mesaj, ni s-a transmis ca indicațiile din prezentare să fie implementate. Inclusiv ideea legată de asociația de lobby”, a scris Tolontan.

El arată că ideea acestei asociații, care i-ar fi transformat pe ziariști în lobbyști pentru firmele de pariuri, a venit de la Stilian Shishkov, acționar cu 49% în compania Ringier Sports.

”În 2020, Stilian Shishkov fondase asociația Bulgarian Gambling Association, în numele publicației sportal.bg. Un site de sport a intrat membru, împreună cu clienții săi de publicitate din betting, într-o organizație de lobby (…) Pe video, slideul arăta sigla Bulgarian Gambling Association. Sub siglă era scris numele publicației deținute de Ringier Sports la Sofia. Alături, stăteau mari firme de pariuri, unele dintre ele prezente și în România. Peste toate, era proiectat sloganul ”Gaming – Media – Sports”, ca o exprimare transparentă și strălucitoare a viitorului. Urma să luăm bani din ce în ce mai mulți din gambling, dacă ajutam industria. Asta era explicația imediată. Dar și mai important: ne transformam în ceva diferit, ceva de viitor. Nu doar banii erau explicația, ci trecerea la un alt tip de afacere, la un produs de sinteză, în care legăturile chimice se modificau: de la dedicația presă-public migram la modelul presă-pariuri”, a scris Tolontan.

El a mai spus că o astfel de asociație de lobby, prin care să ”ne opunem proiectelor legislative care vor să schimbe legislația pariurilor”, ar fi putut fi anchetată de procurori: ”Dacă acceptam, azi puteam fi audiați de procurori. Iei bani. Presezi mediatic statul. Îi defavorizezi pe cei care nu-ți dau bani. Magistrații ne puteau întreba dacă coalizarea dintre o companie de media și firmele de pariuri care dau bani publicației nu e o acțiune comună, în detrimentul unor terțe părți. Pe de o parte încasezi bani din publicitate, pe de altă parte presezi mediatic autoritățile statului, ca să îți favorizeze partenerii care-ți dau bugetele. În acest caz, celelalte industrii sau firme sunt defavorizate, doar pentru că ele nu ne dau bani sau nu dau bani suficienți”.

Context.

La 1 noiembrie 2023, ziarul Gazeta Sporturilor a fost oprit fără ca publicul și nimeni din redacție să fie anunțat. În anunțul oficial dat pe email angajaților se arată că Ringier renunță la 9 posturi, printre care și cel al editorului coordonator, Cătălin Tolontan.

Decizia închiderii ediției tipărite și renunțării la Tolontan a venit la trei luni de la plecarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorul-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 de ziariști au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul GSP, în favoarea caselor de pariuri.

Gazeta Sporturilor este deținută de compania Ringier Sportal SRL, ai cărei acționari sunt trustul elvețian Ringier Sports Media Group AG (cu 51%) și compania bulgară SMAK MEDIA EOOD (cu 49%), potrivit Termene.ro. Reprezentantul companiei bulgare este Stilian Shishkov, potrivit Termene.ro. Relatările din interiorul redacției îl indică pe Stilian Shishkov drept promotorul apropierii dintre GSP și industria pariurilor. GSP a publicat constant investigații și anchete jurnalistice despre meciuri trucate, coruperea unor participanți la fenomenul sportiv, adicția de pariuri sau modul în care sunt cheltuiți banii publici în sport.

În octombrie 2023, G4Media a scris că îndepărtarea directorului general Mihnea Vasiliu și a redactorului-șef GSP Cătălin Țepelin, care a acuzat presiuni legate de industria jocurilor, au provocat semne de întrebare în redacția Gazetei Sporturilor legate de direcția editorială.

Stilian Shishkov are legături solide cu industria pariurilor din Bulgaria, fiind fondator al Bulgarian Association of Gambling, o organizatie de susținere a acestei industrii.

Cătălin Țepelin, fostul redactor-șef al GSP, a indicat direct industria pariurilor drept motiv al diferențelor de opinie dintre el și acționariat, diferențe ce au dus la plecarea sa. ”Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele “sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu”, a scris Țepelin în postarea facebook în care și-a anunțat plecarea de la GSP. El nu a dorit să comenteze pentru G4Media situația de la Gazeta Sporturilor.

Ulterior, o scrisoare semnată de aproape toți ziariștii din GSP și Libertatea arăta că ”pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Nu inteleg cum ar putea jurnalistii sa faca o organizatie de lobby?

  2. Mafia ruseasca sta in spatele jocurilor de noroc se pare. Nu degeaba regele pacanelelor a fost bagat in AUR si apoi scos dupa ce era prea evident ca era pe modelul Calin Georgescu.

  3. Sursa universală de spălat bani de a cărei dezvoltare este interesată toată lumea ”bună”.

  4. Cine se uită la fața acelui Stilian Șișkov înțelege că nu e vorba de un intelectual rasat, ci de un parvenit care vrea sa scoată bani din piatra seacă. Probabil că la un moment dat i se va înfunda, din simplul motiv că va deranja interesele financiare ale unui mafiot mai mare decât el.

  5. eu unu, de as fi mare amator de sport sau companie romaneasca cu bun simt, as boicota site-ul GSP pana se hotarasc bulgarii sa vanda participatia din srl-ul romanesc … alta cale de iesire nu vad, e clar ca bulgarul nu va renunta, are o agenda bine definita si presiune considerabila pe el sa livreze ce a promis