G4Media.ro

Cât rezistă noul coronavirus în aer? OMS analizează un raport semnat de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cât rezistă noul coronavirus în aer? OMS analizează un raport semnat de peste 200 de oameni de știință care îi cer să actualizeze recomandările referitoare la COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) analizează un raport care îi cere să actualizeze recomandările referitoare la noul coronavirus după ce peste 200 de oameni de ştiinţă au prezentat dovezi că noul coronavirus se poate răspândi prin particule mici în aer, într-o scrisoare adresată agenţiei, transmite Reuters, citată de News.ro.

OMS afirmă că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, se răspândeşte în principal prin particule mici expulzate din nasul şi gura unei persoane infectate, care cad rapid pe pământ.

Dar, într-o scrisoare deschisă adresată OMS, publicată luni în jurnalul Clinical Infectious Diseases, 239 de cercetători din 32 de ţări au prezentat dovezi că particule ale virusului care plutesc în aer pot infecta oamenii care le respiră.

Deoarece particulele mici pot pluti în aer, cercetătorii cer OMS să îşi actualizeze recomandările.

”Cunoaştem articolul şi analizăm conţinutul cu experţii noştri tehnici”, a afirmat pe email purtătorul de cuvânt al OMS.

Nu este clar cât de frecvent se poate răspândi coronavirusul prin particule mici sau aerosoli, comparativ cu picăturile mai mari provenite din tuse sau strănut.

Orice schimbare în evaluarea riscului de transmitere de către OMS ar putea afecta recomandarea actuală de a păstra o distanţă de 1 metru între persoane. Guvernele, care îşi bazează propriile recomandări pe cele ale OMS, ar putea să îşi ajusteze măsurile de sănătate publică menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Deşi OMS a anunţat că analizează aerolosii ca o posibilă rută de transmitere, trebuie să fie convinsă că dovezile justifică o modificare a recomandărilor.

Dr. Michael Osterholm, expert în boli infecţioase la University of Minnesota, a spus că OMS a fost mult timp reticentă să recunoască transmiterea gripei prin aerosoli, ”în pofida datelor convingătoare” şi vede actuala controversă ca parte a dezbaterii respective.

”Cred că nivelul de frustrare a ajuns la nivelul de fierbere în privinţa rolului jucat de transmiterea prin aer a unor boli precum gripa şi SARS-CoV-2”, a spus Osterholm.

Dacă coronavirusul poate rămâne în aer perioade lungi de timp, chiar şi după ce persoana infectată a părăsit spaţiul respectiv, atunci acest lucru poate afecta măsurile luate de lucrătorii din sectorul sănătăţii şi de alte persoane pentru a se proteja.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Se pregateste Recomandarea „Purtati masca de protectie si in interior si in exterior, „in aer liber” !

  2. Totul e bănuit empiric și alterneaza funcție de fiecare individ și factorii de mediu iar CCR cere schema de prevenție și tratament pe o lege.

  3. De ce sa le mai analizeze OMS? Am citit in g 4 ca deja le-a analizat Tom Hanks.