G4Media.ro

Căsătoriile între minoritari pot fi celebrate la starea civilă în limba lor…

sursa foto: Pexeles.com

Căsătoriile între minoritari pot fi celebrate la starea civilă în limba lor maternă – proiect de lege votat de Senat

Un proiect de lege votat luni de Senat și care merge la Camera Deputaților pentru votul final permite cetățenilor români membri ai minorităților naționale să solicite oficierea căsătoriei în limba lor maternă, cu condiția ca ofițerul de stare civilă sau cel care oficiază căsătoria să cunoască această limbă.

Proiectul de lege mai obligă Serviciul public comunitar local de evidența persoanelor să elibereze la cerere cetățenilor minoritari certificate bilingve de naștere, căsătorie sau deces.

Iată cele două articole introduse în proiect de Comisia pentru administrație publică din Senat, la inițiativa senatorului UDMR Cseke Attila:

– Persoanele care apartin minoritatilor nationale pot solicita celebrarea casatoriei in limba lor materna, cu condiția ca ofiterul de stare civila sau cel care oficiaza casatoria sa cunoasca aceasta limba.

– Serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor sau, dupa caz, ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrate teritoriale, elibereaza, la cererea persoanei in cauza, apartinand unei minoritati nationale, certificate de nastere, casatorie sau deces, bilingve, pentru care formularul tipizat, alaturi de limba romana, este intocmit si in limba minoritatii nationale respective.

Proiectul de lege vizează modificarea și compIetarea Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă.

După Senat, unde nu a înregistrat nici un vot împotrivă, proiectul merge la Camera Deputaților, care este decizională.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

 1. Asta era problema noastra, a minoritarilor. In sfarsit, suntem fericiti. Multumim din inima Senatului!

 2. Nici 1 vot IMPOTRIVA, adica PNL si USD si PMP cot la cot cu PSD si UDMR la vot, la televizor e altfel!!
  Vin alegerile, incep pomenile pentru UDMR!!!
  Traiasca UDMR, bun si pentru PSD, bun si pentru PNL, bun la toate!
  Incet-incet, Limba maghiara devine Limba oficiala si pana la Autonomia mult visata nu va mai fi decat 1 pas!!!
  Rusine, toate partidele se folosesc de acelasi UDMR si cand sunt la guvernare si cand sunt in opozitie, UDMR= balamaua politica de 30 de ANI!

 3. Intai baga articolul care loveste la sentiment („pai vor si oamenii aia sa fie casatoriti pe limba lor”), dupa care baga articolul cu calul troian care permite in Romania emiterea de acte oficiale in limba maghiara.

 4. De-acum inainte poti fi nefericit si in limba ta materna. Toate bune!

 5. PZD se plictiseste

 6. Asa, asa, absolut din intamplare, Guvernul PNL a introdus in Parlament Proiectul asta legislativ de modificare și compIetare a Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă!
  FIX cat UDMR sa vina cu amendamentele in Senat, unde PNLeii sa zica si ei: DA!
  „UDMR a dat lovitura în Parlament, înainte de alegerile locale: Căsătoriile se vor putea oficia în limba maternă a minorităților naționale.
  Senatorii au adoptat luni, în ultima ședință de plen înaintea alegerilor locale de duminică, un Proiect de lege INITIAT de Guvern în care UDMR a strecurat un articol potrivit căruia persoanele care aparțin minorităților naționale pot solicita celebrarea căsătoriei în limba lor maternă. Proiectul mai trebuie votat și de deputați, înainte să meargă la promulgare.
  „Persoanele care apartin minoritatilor nationale pot solicita celebrarea casatoriei in limba lor materna, cu conditia ca ofiterul de stare civila sau cel care oficiaza casatoria sa cunoasca aceasta limba”, este prevederea care nu exista în proiectul Guvernului și care a fost introdusă în Comisia pentru Administrație Publică din Senat, la solicitarea senatorului UDMR Cseke Attila.
  De asemenea, la solicitarea aceluiași senator UDMR, în lege a fost introdusă o prevedere potrivit căreia la cererea unei persoane aparținând unei minorități naționale, se vor elibera certificate de nastere, casatorie sau deces, bilingve, pentru care formularul tipizat, alaturi de limba romana, este intocmit si in limba minoritatii nationale respective.
  Noutățile au fost introduse într-un proiect INITIAT de Guvern pentru modificarea legislației cu privire la actele de stare civilă.”

  DaVai, dar cat de URGENT a fost!
  Guvernul l-a trimis la Senat in 7 August 2020 si Ieri deja l-au APROBAT, Unanimitate in Comisii, Unanimitate in Plenul Senatului!!
  Alte Proiecte legislative venite de la Guvern zac ANI de zile in sertarele Parlamentului!
  Uite parcursul legislativ:
  https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=23119

 7. Foarte rau.
  Se incalca grav Constitutia.
  Limba oficiala este Limba Romana.
  Toate documentele oficiale trebuie sa fie redactate in limba oficiala.
  Deja se aplica o alta aberatie, care incalca grav Constitutia, in legatura cu folosirea limbii unei minoritati in administratie si in justitie.
  Prevederea din Constitutie se refera la dreptul ca, in anumite zone ale tarii, sa poata fi utilizat, in administratie si in justitie, un translator, pentru cei care chiar nu pot invata limba oficiala a statului in care traiesc.
  De o suta de ani, Limba Romana este o materie obligatorie in toate scolile din Romania.
  Niciun cetatean Roman nu se poate prevala astazi de necunoasterea limbii oficiale.

  • Corect!
   Mai zilele trecute, pe 1 Septembrie 2020, dl Atilla Korodi-UDMR, candidat la Primaria Miercurea Ciuc declara mandru nevoie mare: „O prioritate absolută este de a-i ajuta pe tinerii noştri să-şi însuşească limba română”!
   Dupa ce timp de 30 de ANI, UDMR a promovat SEPARATISMUL elevilor romani de cei maghiari(Scolile sunt SEPARATE in judetele majoritar secuiesti!), acum s-au trezit la crunta realitate: le pleaca tinerii maghiari, bine scoliti in Ungaria, pentru ca in Romania NU isi gasesc locuri de munca in judetele lor(sunt judete sarace si NU exista locuri de munca bine platite, NU exista mari investitori!) iar in restul Romaniei NU pot concura pe posturi bine platite, nestiind Limba romana!
   Pleaca pe capete, desi ANI de zile, Oameni educati din secuime au avertizat ca asa va fi!
   S-au trezit acum, dar nu renunta la ideea autonomiei, intr-o zi, practic e 1 pas: Limba oficiala maghiara la oficierea casatoriei si certificat de casatorie in Limba maghiara, adica ACTE Oficiale emise de Statul roman intr-o alta Limba decat limba OFICIALA, care e Limba Romana!!!
   Si au votat UNANIM, cot la cot cu UDMR Toate partidele romanesti!

 8. Mi se pare o idee ok.
  Problema este ca poate nu toti ofiterii de stare civila sau cum se mai numesc acum, cunosc limba minoritarilor.
  In rest, este o ocazie fericita.
  Nu vad de ce ar fi o problema sa se oficieze in limba mirilor, oricare ar fi aceea.

  • sa inteleg ca de acum toti ofiterii de stare civila vor fi cunoscatori de maghiara? vor fi inlocuiti actualii cu altii sau se vor mai angaja si altii, cunoscatori de maghiara, germana si alte limbi.

 9. chiar dacă detest din suflet UDMR-ul, dama de companie maghiară, nu mi se pare absolut nimic ieșit din comun, dacă minoritățile doresc să le fie oficializată căsătoria în limba lor, să fie sănătoase.

 10. nu cumva persoana care oficiaza cununii se numeste OFICIER? , nu m-a pricep, dece se foloseste OFITER?

 11. Si in prezent certificatele de nastere si cartile de identitate, pasapoartele sunt emise in 3 limbi, nu vad de ce nu ar fi si intr-o limba minoritara din Romania.