G4Media.ro

Casă fără chirie pentru tineri, dacă fac muncă în folosul comunității /…

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Casă fără chirie pentru tineri, dacă fac muncă în folosul comunității / O localitate din Italia vrea să încurajeze ”experiențele de autonomie ale tinerilor” / Un sondaj arată că peste 60% din tinerii italieni nu se mută din casa părintească

Un proiect în Ranica, o comună din provincia Bergamo, în nordul Italiei, cu o populație de aproximativ 6.000 de locuitori vrea să-i învețe pe tineri independenți, relatează Corriere della Sera.

Ei primesc o locuință, singurele cheltuieli pe care le vor avea de plătit fiind utilitățile și o contribuție lunară pentru comunitate de 100 de euro.

Naira Del Canto și Domenico Artiaco sunt un cuplu de tineri sub 30 de ani care, din februarie anul trecut, locuiesc într-un apartament cu două camere pus la dispoziție de municipalitatea din Ranica. Singurele cheltuieli pe care vor trebui să le suporte pentru chiria apartamentului, pentru anul viitor, sunt cele pentru utilități și o contribuție lunară de 100 de euro pentru acoperirea parțială a costurilor educaționale, dar în schimb fiecare dintre ei va trebui să garanteze 10 ore de muncă voluntară pe săptămână.

„Sottocasa. Abitare Ranica” este un proiect promovat de administrație în colaborare cu cooperativa San Martino Progetto Autonomia. Scopul este ”de a încuraja experiențele de autonomie ale tinerilor care vor fi promotori de acțiuni de cetățenie activă”, explică primarul Mariagrazia Vergani.

”Tinerii, angajați în activități culturale, recreative și sociale, vor contribui la facilitarea construirii unei rețele ușoare cu o serie de actori locali, pentru a încuraja schimburile de experiență. La urma urmei, ambii și-au încercat deja mâna în primele activități: Naira la spațiul pentru teme și Domenico la centrul de zi.

Cei doi tineri au fost selectați dintr-un lot de 10 candidaturi: Sottocasa este un proiect care „promovează noi forme de viață solidară și oferă tinerilor oportunități de formare și orientare pentru cetățenie activă”, subliniază Simone Pezzotta, președintele San Martino Progetto Autonomia, „favorizând autonomia și independența lor.

La baza acestei inițiative se află creșterea chiriilor și efectele asupra tinerilor: potrivit unui sondaj realizat de Institutul Toniolo al Universității Catolice pe un eșantion cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, 62% dintre respondenți au declarat că nu au plecat niciodată de acasă. Șaizeci și opt la sută au declarat că probabil sau cu siguranță nu vor putea să se elibereze de părinți și să trăiască singuri în următorul an.

 

Totuși, Sottocasa nu este singurul experiment lansat în Ranica în domeniul locuințelor: în acest an, patru apartamente cu două camere și unul cu trei camere vor fi puse la dispoziție la o chirie subvenționată de 70 de euro pe metru pătrat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...