G4Media.ro

Canibalismul era un ritual funerar obișnuit în Europa acum 15.000 de ani…

Photo 15896874 © Edwin Verin | Dreamstime.com

Canibalismul era un ritual funerar obișnuit în Europa acum 15.000 de ani (studiu)

Canibalismul era o practică funerară uzuală în Europa în urmă cu aproximativ 15.000 de ani, oamenii mâncându-și morții nu din necesitate, ci mai degrabă ca parte a culturii lor, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

Deși cercetătorii au găsit anterior oase roase și cranii umane care fuseseră modificate în cupe la Gough’s Cave din Anglia, un studiu publicat în revista Quaternary Science Reviews sugerează că acesta nu a fost un incident izolat.

Cercetările lor s-au concentrat pe perioada Magdaleniană din Paleoliticul superior târziu. Magdalenienii au trăit în urmă cu aproximativ 11.000-17.000 de ani.

Experții de la Muzeul Național de Istorie din Londra au analizat literatura de specialitate pentru a identifica 59 de situri magdaleniene care au rămășițe umane. Cele mai multe se aflau în Franța, dar există situri și în Germania, Spania, Rusia, Regatul Unit, Belgia, Polonia, Republica Cehă și Portugalia.

Aceștia au reușit să interpreteze comportamentele funerare din 25 dintre situri.

Cincisprezece au prezentat urme de rămășițe umane cu urme de mestecat, oase de craniu cu urme de tăieturi și oase rupte în mod intenționat într-un model asociat cu extragerea măduvei osoase pentru substanțe nutritive, ceea ce indică faptul că se practica canibalismul.

De asemenea, au existat dovezi care sugerează că, în unele cazuri, rămășițele umane au fost amestecate cu cele ale animalelor.

Manipularea ritualică a rămășițelor umane și apariția frecventă a acesteia în situri din nordul și vestul Europei sugerează că canibalismul era o practică de înmormântare – mai degrabă decât pentru a suplimenta dieta – răspândită în cultura Magdaleniană, au declarat cercetătorii.

„[Este] de netăgăduit, că frecvența cazurilor de canibalism în siturile Magdaleniene depășește orice incidență a acestui comportament în rândul grupurilor de hominizi mai vechi sau mai târzii și sugerează că canibalismul mortuar a fost o metodă folosită de oamenii Magdalenieni pentru a dispune de decedații lor”, se arată în studiu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...