G4Media.ro

Canadianul Michael Spavor, condamnat la 11 ani de închisoare în China, pentru…

Canadianul Michael Spavor, condamnat la 11 ani de închisoare în China, pentru spionaj/ Premierul Justin Trudeau a denunţat lipsa de transparență, după un proces cu ușile închise

Consultantul canadian Michael Spavor, a cărui detenţie în China este considerată ”arbitrară” de către premierul Justin Trudeau, a fost condamnat miercuri la 11 ani de închisoare pentru spionaj, ceea ce tensionează şi mai mult relaţiile dintre Beijing şi Ottawa, relatează AP, citată de Agerpres.

El a fost arestat în decembrie 2018, arestare pe care Canada o consideră drept o măsură de represalii după reţinerea cu câteva zile înainte la Vancouver a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.

Michael Spavor a fost ”găsit vinovat pentru spionaj şi furt de secrete de stat” şi este ”condamnat la 11 ani de închisoare”, a anunţat miercuri un tribunal din Dandong (nord-est), la graniţa nord-coreeană, unde canadianul a fost judecat în martie 2021 .

Procesul său a avut loc cu uşile închise – ceea ce se obişnuieşte în China în cazurile de spionaj. Un alt canadian, fostul diplomat Michael Kovrig, a fost de asemenea arestat şi deţinut în acelaşi timp cu Michael Spavor din motive similare de spionaj.

Premierul Justin Trudeau a denunţat în timpul proceselor ”detenţia arbitrară” a celor doi bărbaţi şi ”lipsa de transparenţă” a autorităţilor chineze.

Arestarea lui Meng Wanzhou a avut loc la cererea americanilor, care o suspectează de fraude bancare şi cer Canadei extrădarea ei către Statele Unite.

China a continuat de atunci să denunţe o manevră ”politică” a Washingtonului şi solicită Ottawa ”eliberarea imediată” a directoarei Meng Wanzhou.

Beijingul neagă folosirea cazurilor celor doi canadieni închişi ca monedă de schimb.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Simplu..toți cetățenii chinezi din toată lumea sunt spionii și Rusiei care fură tehnologie,informații,face presiunii asupra altor cetățeni sau firme din lume..Toți declarați ,,persona non gratis,,și trimiși în China